a-zomim 09.06.09, 21:09 witam i proszę o pomoc:) czy leczenie farmakologiczne męża wymusza przerwę w staraniach? są to leki na zapalenie błony śluzowej żołądka. lekarz przepisujący leki nie umiał odpowiedziec na to pytanie.. pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda010 Re: leki a planowana ciąża 10.06.09, 08:36 To dosc fachowe pytanie, ale z tego co czytalam, to u faceta jest duzo mniej czynnikow, ktore moga zaszkodzic przy planowaniu dziecka, wiec mysle, ze taki lek nie uszkadza plemnikow. Moze jak macie duze watpliwosci to zapytaj swojego ginekologa. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: leki a planowana ciąża 10.06.09, 10:26 Magda, jest właśnie na odwrót. Plemniki są bardziej podatne na mutacje, bo mają dużo większe tempo rośnięcia, niż jajeczko. Tyle, że jeżeli będą niepełnowartościowe, to wkrótce pojawią się następne i nie ma co się przejmować. Jest tak dużo czynników mogących mieć negatywny wpływ na płodność, że gdyby działały na 100%, to ludzkość już by wyginęła. Odpowiedz Link
babsi.b Re: leki a planowana ciąża 10.06.09, 09:00 Nie przesadzajmy. Podazajac tym tropem palacze, osoby jedzace nawalijki tez nie powinny sie starac o dziecko. Wyluzuj. Odpowiedz Link
a-zomim Re: leki a planowana ciąża 10.06.09, 13:06 dziękuję dziewczyny. muszę dodac że to mój mąż jest przewrażliwiony na tym punkcie, więc napisałam tego posta żeby go uspokoic:) też jestem zdania, że jest to byc może lekka przesada, ale chciałam zobaczyc co myślicie.. dla pewności zapytam ginekologa. pozdrawiam Odpowiedz Link
fruzielka27 Re: leki a planowana ciąża 14.06.09, 19:13 Najlepiej spytać gina. Pleminiki się długo produkują, więc jeśli lek ma wpływ, to trzeba trochę odczekać. Myślę, że to zależy od tego jak silne są to leki i z jakiej grupy Odpowiedz Link