kasia25251 18.07.12, 13:49 Czy moglibyscie doradzić który z nich wybrać?Sa obok siebie,więc rafa chyba podobna,a wejście do morza piaszczyste?I gdzie jedzenie lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
travelmax Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 18.07.12, 14:05 Club jest tańszy, rafa myślę taka sama. Oba są warte polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia25251 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 18.07.12, 16:07 O jeszcze jedno nie spytalam-czy w obu są spa albo chociaż jakieś masaże,i czy jest kort tenisowy w obu? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 18.07.12, 20:18 Moim zdaniem Iberotel jest spokojniejszy i bardziej kameralny (sporo starszych osób, w tym z Niemiec, z tego względu obsługa bardzo się pilnuje i stara bo Niemcy są bardzo wymagający). W Iberotelu na pewno są korty, parę kroków od recepcji, za dopłatą można nawet wieczorne oświetlenie sobie uruchomić. Masaże też są; ostatnio jak byłam to mieli też masażystkę kobietę i zawsze pytali o preferencje w tym zakresie. Oba hotele leżą przy tej samej plaży, na Ras Umm el Sid: travel.webshots.com/album/581939716BRhINS W Faraanie musisz zwrócić uwagę na rodzaj pakietu all inclusive, jaki wykupujesz, bo mają pełny i coś co nazywa się Snack. W Fanarze nie ma takiego zróżnicowania. Odpowiedz Link Zgłoś
klosshainz Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 18.07.12, 22:43 wróciłem z Faraana Club. Wrażenia mieszane. Rafa ładna. NIestety bardzo dużo osób narzeka na zemstę, albo po prostu sraczkę, nie spotkałem tego nigdy w innym hotelu na taką skalę. All inclusive moim zdaniem mają słaby. Ale to najgorszy hotel w jakim byłem w Egipcie, co wcale nie znaczy, że dla wszystkich jest słaby. Urokliwa jest restauracja zawieszona na klifie, tzw. grillowa, ale trzeba dzień wcześniej rezerwować stolik. Pobyt niezły, ale następnym razem poszukam innego hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
coca.kola Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 20.08.12, 21:29 restauracja grillowa jest dostępna dla wszystkich czy tylko all inclusive? snakowcy też mogą z niej korzystać? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 21.08.12, 10:03 klosshainz napisał(a): > wróciłem z Faraana Club. Ale to najgorszy hotel w jakim byłem w Egipcie, co wcale nie znaczy, że dla wszystkich jest słaby. gdzie jeszcze byłeś? zdecydowanie biorę ten hotel pod uwagę (plaża z rafą i bliskość Old Marketu), więc chciałabym wiedzieć, z jakimi hotelami go porównujesz. i dlaczego nie warto brać opcji snack? Odpowiedz Link Zgłoś
promyyk1 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 21.08.12, 10:51 Z Faraany wróciłam w zeszłym tygodniu. Dla mnie to hotel bardzo klimatyczny, zadbany, czysty aczkowiek nie dla osób spodziewających się luksusów. Zależy kto, czego oczekuje. Ja nastawiałam się na rafę i położenie i jestem bardzo zadowolona. Co do jedzenia i opcji snack/all. Śniadania wydawane są do 9:30, obiad 13-14:30, kolacja 19-22. W przerwie między obiadem i kolacją ja byłam głodna. Opcja all jest słaba. Między posiłkami nie ma nic więcej poza pizzą (ciasto+ser) oraz jednym rodzajem ciasta przy barach. Posiłki nastawione na Włochów, dużo makaronów, dosyć różnorodne, ale po tygodniu już nie mieliśmy ochoty tego jeść, pomimo iż nie należę do osób wybrednych. Wiedząc jak wygląda opcja all,przy założeniu iż zostaję w hotelu przez cały czas, to nie wyobrażam sobie jak kiepska musi być opcja snack. Atmosfery, klimatu arabskiego jaką stwarza ten hotel nie zamieniłabym z innym, a odwiedziłam również wypasiony hotel z aquaparkiem tuż obok. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 21.08.12, 11:02 Bardzo dziękuję za opis, przyznam, że mnie najbardziej interesuje, czy są frytki - nie jestem jakimś maniakiem fast-foodów, ale niestety jestem bezglutenowa, więc pizza i makarony, tudzież ciasta (i cała masa innych rzeczy) odpadają. Frytki często w takich miejscach ratują mnie przed śmiercią głodową Ale i tak najważniejsze potwierdzasz - rafa i położenie . O niespecjalnym jedzeniu i kiepskiej opcji snack w tym hotelu już nie raz czytałam. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
promyyk1 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 21.08.12, 11:20 Trudno mi powiedzieć jak wygląda w opcji snack, ale w all nie ma frytek-jest coś co je przypomina Ziemniaki pokrojone w ósemki, smażone chyba na oleju-takie wielkie frytki praktycznie każdego dnia, całkiem dobre Każdego dnia są ziemniaki, w różnej postaci, raz nawet były w mundurkach, gotowane, jakoś przetrwasz Każdego dnia da się coś wybrać, były nawet kalmary czy kraby, dobra rybka, a w grillowej rewelacja.Co do rafki to zwłaszcza polecam obszar po lewej stronie pomiędzy białymi bojami i po prawej przy pomoście, z reszta rybki pływają blisko brzegu. Dobra rada jeśli chodzi o wodę-w basenie przy jacuzzi nalewają do butelek. Do mycia zębów braliśmy w kubeczkach plastikowych z każdego baru. Jeśli chcecie kupić to 1.5l kosztuje w barze 2 dol. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 21.08.12, 11:40 Jestem uratowana! bardzo dziękuję, informacja o ziemniakach (zwłaszcza smażonych - choć i to będzie do sprawdzenia, jak tam one są smażone) jest kluczowa . Tę rafę i zatoczkę znam (z lewej, że tak powiem, strony) - dlatego właśnie nastawiam się na Faraanę... Odpowiedz Link Zgłoś
promyyk1 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 21.08.12, 12:32 To życzę super wrażeń, oby Cię rybki podgryzły tak jak mnie hehe. Zazdroszczę leniuchowania, bo ja już tęsknię Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 21.08.12, 12:48 kurcze, byłam w Egipcie już wiele razy, a dopiero teraz - w maju - rybka dziabnęła mnie nogę. tak mnie wystraszyła, że aż podskoczyłam nigdy wcześniej żadna mnie nie dopadła - a moczenie w morzu przecież zawsze było na pierwszym miejscu. no nic - dla tamtych rybek warto ponieść i takie koszty własne Odpowiedz Link Zgłoś
kasssica24 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 22.08.12, 21:11 wybieram sie 26 wrzesnia do tego hotelu i wlasnie przeczytalam w opinie na holidaychecku ze hotel jest podczas remontu czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
promyyk1 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 22.08.12, 21:18 Budowane jest dodatkowe zejście na plażę. Główne zejście na plażę jest po schodach, a teraz budują chyba łagodne zejście oraz jakieś zadaszone pomieszczenia. Pracują chyba wieczorem, bo nigdy tam nikogo nie było widać. Nie przeszkadza to w funkcjonowaniu hotelu czy odpoczynku. Nie słyszałam również jakiegokolwiek hałasu. Z tego co wiem, to niedawno były remontowane bungalowy przy plaży (wymiana okien i malowanie ścian) ale już się zakończyło. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasssica24 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 23.08.12, 18:16 dziekuje za odpowiedz , mam pytanie wykupiliśmy pokoj superior lecimy z wezyra, czy superiory sa w roznych miejscach czy to bedzie w tej najlepszej ponoc czesci club kolo basenu głównego?ile dac w paszport i co sasugerowc w recepcji bo spotkalam sie juz z pokazywaniem mapki hotelu aby wybrac lokalizacje, jakie jedzenie w hotelu bo jedziemy na 2 tyg, jest wybor owoców? Odpowiedz Link Zgłoś
promyyk1 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 23.08.12, 19:37 Trudno mi powiedzieć gdzie znajdują się te pokoje, ale z tego co mogę się domyśleć te są chyba również remontowane i położone pomiędzy 2 basenami. Kompleks jest rozległy, ale nie aż tak, że jest daleko gdziekolwiek. Z tego co wiem, to Wezyr nie ma wykupionych takich złych pokojów. W paszport nie daliśmy nic, byliśmy z drugą rodziną z dziećmi i dostaliśmy naprawdę super położenie, i pokoje, których nie zmienialiśmy, na parterze. Pokoje skromne, ale bardzo czyste.Byłam zdziwiona, bo w recepcji pan przekazał nam mapkę i powiedział, że mamy ocenić na ile podoba nam się pokój i ewentualnie wrócić. Bagaże zostawia się przed hotelem, więc poszliśmy z innym panem do pokojów i po zatwierdzeniu przez nas bagaże zostały nam przywiezione autkiem. Sami ocenicie, czy warto dać coś w paszport po wstępnych oględzinach. Myślę, że uśmiech i dobre słowo wiele załatwia, ale pewnie zależy to również od obłożenia hotelu. Niestety wybór owoców jest średni - malutkie winogronko, banany, suche pomarańcze i raz zdarzyły się arbuzy. Na plaży raz roznosili w koszu melona. Co do jedzenia: rano : naleśniki, makarony, dużo słodkich bułek, płatki, mleko, soki, jajecznica z dodatkami, masło, ciastka( pączki w czekoladzie, rogaliki etc) można się najeść. obiad : ziemniaki grubo krojone a la frytki średnie) spaghettti praktycznie każdego dnia, pizza (ser i ciasto), kurczak smażony, ryba, wiele sałatek ze świeżych warzyw i fety, pomidory, oliwki, ogórki etc (wszystko jakieś takie twarde, wysuszone), kolacja miesza mi się z obiadem, ale lasagne, makaron ze sosem, 2 rodzaje zup, kraby (malutkie) kalmary, papryka faszerowana ryżem, soczewica, ziemniaki -każdego dnia w innej postaci, ryba, każdego dnia inny rodzaj pieczonego mięsa krojonego przez kucharza- baranina, indyk, wołowina, ryba. Dużo bardzo słodkich ciast. Nie czułam specyficznego zapachu arabskich przypraw, bo kuchnia skierowana na Włochów, mało doprawiona Nie sposób wszystkiego wymienić, niby sporo, ale my po tygodniu już tęskniliśmy za polskim jedzeniem, bo raczej unikaliśmy surówek, świeżych warzyw z wiadomych względów. W restauracji grillowej- świetny kurczak i ryba. Woda- można kupić za 2 dol w barze, lub prosić w kubeczkach, jak się ładnie poprosi, to w jacuzzi barze naleją do butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
coca.kola Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 24.08.12, 02:10 promyku, z którym biurem byłaś? jeśli z Sun&Fun - dobrze się spisali? czy bus do Naama Bay jest płatny (ile?) ? w sumie o nic się nie boję, wiem że będzie fantastycznie, te moja pytania to tak bardziej z ciekawości, bo wycieczka już zaklepana nic tylko czekać na dzień wylotu Odpowiedz Link Zgłoś
promyyk1 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 24.08.12, 09:58 Byliśmy z Wezyrem i wszystko super git jak należy.Bus jest płatny w godzinach wieczornych, koło 11-tej za darmo, ale w tej temperaturze...Lepiej taxi wziąć. Do Old Market 4 dolce, do Naama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasssica24 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 24.08.12, 19:13 rafa faktycznie przepiekna? a jak z wycieczkami fakultytawnymi korzystaliscie moze z jakiejs bo chcemy sie wybrac do jerozolimy i kairu i duzo ludzi pisze zeby wybrac biuro lokalne bo o polowe tansze a takze bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasssica24 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 24.08.12, 19:17 czy mozna kozystac z pomostu hotelowego farana, jak z animacjami? Odpowiedz Link Zgłoś
promyyk1 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 24.08.12, 21:38 Z animacji nie korzystałam ze względu na dzieci. Na plaży jest siatkówka i aerobik we wodzie. Przy basenie ping pong i wewnątrz bilard płatny. Wieczorem w teatrze jakieś występy od 22-giej. Dla dzieci totalna beznadzieja. Praktycznie nie dzieje się nic. O 21 (większość dzieci jest tak padnięta, że śpi) codziennie te same piosenki, a panie animatorki chyba bardziej dbały o opaleniznę i zabawę w swoim towarzystwie. Animacje dla dzieci przewidziane od 16 w domku dla dzieci - totalne nieporozumienie, na zewnątrz w pełnym słońcu bez kawałka cienia, plastikowa zjeżdżalnia...W środku klimatyzacja - nie działająca, zamknięte cały czas, dopiero po naszej interwencji została otwarta raz. Jak się okazało tylko dla osób z biura Alba tour...Jak usłyszałam, panie zajmują się tylko dziećmi powyżej 6-go roku życia i ....z wyłącznie dla Włochów i Rosjan. Polacy już nie mogą..Podobno animacje dla dzieci są na plaży jak powiedziała szefowa animacji, ale nie widziałam ani razu . Mogliśmy skorzystać łaskawie raz tylko z wyżej opisanego pomieszczenia, w którym nie dało się wytrzymać, pod warunkiem, że zostaniemy z dziećmi.Przy basenach nie dzieje się kompletnie nic. Dla osób chcących wypocząć w spokoju, bez hałasu bardzo polecam. Jeśli ktoś wybiera się z dziećmi, to niestety może liczyć wyłącznie na zabawę w basenie i na plaży. Animacje dla dzieci uważam za największy minus tego hotelu, patrząc z perspektywy rodzica. Szkoda, bo hotel fajny, a dobre animacje znacznie by podniosły jego jakość, zwłaszcza, że nie ma tam choćby jednej zjeżdżalni. Odpowiedz Link Zgłoś
promyyk1 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 24.08.12, 21:18 Kair i Jerozolima- widzieliśmy już wcześniej, bo to nie nasz pierwszy pobyt w Egipcie, więc nie wyjeżdżaliśmy poza hotel dalej. Nie ryzykowałabym, znajomych zawrócili z drogi z powodu zamieszek, trudno mi radzić w kwestii bezpieczeństwa. W drodze do Ill Mercato ( na prawo, na skrzyżowaniu na lewo w ciągu sklepików) jest lokalne biuro podróży, w hotelu chyba też oferują, ale wydaje mi się, że chyba lepiej z biurem, bo jest polskojęzyczny przewodnik, no chyba że jesteście anglojęzyczni. Inne jak quady, czy Góra Mojzesza -80 km można z lokalnymi. Byliśmy z dziećmi, więc zaliczyliśmy aquapark na własną rękę i łodź "podwodną"- osobiście polecam, mimo,że snurkowałam. Rafa piękna, ale byłam porażona jej zniszczeniem. Mniej zniszczona rafa jest w pobliżu cumujących statków - będziecie widzieć z pewnością. Dosyć blisko brzegu, ale za rafą jest już głębia, więc przy moich kiepskich umiejętnościach pływackich nie ryzykowałam, ale panowie i owszem bardzo zadowoleni. Poza tym w zależności od stanu wody rafa jest bardzo blisko powierzchni, więc nie zawsze dało się nad nią pływać, bo haczyłam brzuchem. Warto zabrać buty do wody, bo zwłaszcza, jeśli wybieracie lewą stronę od plaży począwszy.Kobietkom polecam założenie koszulki, bo mnie pokąsały ryby i niektóre pogoniły mnie z ich rejonu Na lewo pomiędzy szlakiem wyznaczonym przez białe boje można dopłynąć do głębi i tam pooglądać. Warto Można również dojść na pomost w prawo i z pomostu po przejściu nad rafą jest głębia. Widziałam przepiękną płaszczkę i murenę. Ehh jak ja tęsknię za tym słońcem Odpowiedz Link Zgłoś
coca.kola Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 25.08.12, 18:03 promyku, jak można skontaktować się z Tobą poza forum? masz aktywną pocztę gazetową? mam taką, trochę nietypową sprawę Odpowiedz Link Zgłoś
promyyk1 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 25.08.12, 19:36 no to teraz musiałam specjalnie skrzynkę założyć, bo tak mnie ciekawość zżera zapraszam na gazetowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kassandra42 Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 03.12.12, 14:59 Witam, Club Faraana w Sharm, posiada basen z falami. Świetna zabawa. Jedzenie doskonałe. Plaże i rafy piękne. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
blueazur Re: Club Faraana czy Iberotel Fanara 16.01.13, 20:56 Ja również polecam Club Faraana! Był to nasz 6 pobyt w Egiptowie i najlepszy! Nie wiem co inni jadają w domach ale dla nas jedzenie było baaaardzo dobre - najlepsze z wszystkich hoteli w jakich byliśmy no może w Aqua Blu w Hurghadzie było na podobnym poziomie. Hotel klimatyczny, uliczki, niska zabudowa, fajne baseny w których można pluskać się do późnej nocy no i widoki z klifu....bezcenne. Mieliśmy pokój przy małym basenie i disco, skąd praktycznie do restauracji, plaży, basenów, disco w nocy ...rzut beretem. Natomiast nie jest to hotel dla rodzin z małymi dziećmi brak wszelkich udogodnień i mało dzieci. Blisko Old Market, blisko aquapark, blisko Alf Leila z licznymi sklepikami ... cóż dodać chciałoby się tam wrócić i jest to jedyny jak dotąd hotel gdzie planujemy jeszcze raz zawitać. Odpowiedz Link Zgłoś