Gość: star105 Re: "Godziny', "Aimee i Jaguar", "Volver", IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 14:37 "Księga gwiazd", "Kill Bill", "Monster", "Zwiąż mnie", "Smażone zielone pomidory", "Grbavica", "Ród Antonii", "Między słowami", "Thelma i Louise", "Elizabeth", "Chicago", "Portret damy", "Plac Waszyngtona", "Kopia mistrza", "Gra wstępna", "Pułapka", "Przerwana lekcja muzyki", "Skrawki", "North Country", "Złe wychowanie", "Sin City", "Jackie Brown", "Hostel", "Kochankowie z Marony", "Duże zwierzę", "Przyczajony tygrys ukryty smok", "Plac zbawiciela", "Ukryte w słowach", "Mulholland Drive", "Pręgi", "Przekleństwa niewinności", "Za wszelką cenę", "Nigdzie w Afryce", "Sophie Scholl", "Fortepian", "Capote", "Tajemnica Brokeback Mountain", "Filadelfia", "Warszawa", "Erin Brockovitch", "Południe-Pólnoc", "Królowa", "Masz na imię Justine", "Lato miłości", "Fucking Amal", "Lilja 4-ever", "Wszystko o mojej matce", "Za drzwiami sypialni", "Uśpione dziecko", "Monsunowe wesele", "Jedwabna opowieść", "Zakochani widzą słonie", "Wesele" Smarzowskiego, "Jestem", "Kobieta samotna", "O piątej po południu", "Jabłko", "Amy i Isabelle", "Na pierwszy rzut oka", "Gdyby ściany mogły mówić" - obie części Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mankament Zaraz, zaraz IP: *.aster.pl 01.02.07, 15:00 Przede wszystkim kryteria wyboru "idealnego filmu" są bardzo wątpliwe. Kino, jak na pewno wie inicjator wątku, można robić na 1000 i więcej sposobów, jedyny nieodzowny element tej formy sztuki to ruchomy obraz (choć kto wie, może któryś ze współczesnych artystów zaproponuje nam film nieruchomy?). Nikt nie powiedział, że głębia charakteru postaci jest w filmie konieczna (postacie symboliczne, groteskowe itd.), że muszą być plenery, piękne scenografie, dialogi czy muzyka. Proszę na film spojrzeć trochę szerzej. Pan Smok, jak rozumiem, pyta jedynie o współczesne kino "realistyczne" i "psychologiczne". A ja polecam np. krótkie formy Becketta albo arcydzieła Bunuela czy jeszcze wcześniejszego Griffitha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktus Re: Film doskonały IP: *.derbynet.pl 01.02.07, 15:04 Moim zdaniem American Beauty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robb Re: Film doskonały IP: 212.160.172.* 01.02.07, 15:29 Oto "parszywa: 12-tka: Ojciec chrzestny Pulp Fiction Chinatown Gracz Sprzedawcy Lot nad kukułczym gniazdem Annie Hall Miłość i śmierć Podziemny krąg Rzeczy które robisz w Denver będąc martwym Dzikość serca Blade runner Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marakas Re: Film doskonały IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.07, 15:52 Constantin, Wielki błękit Blues Brothers (I) Leon Zawodowiec Wosabi Blede runner Tańczacy z wilkami Shreck Jak rozpętałem II wojnę światową Kill Bil Wielki błękit Matrix Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Film doskonały IP: 62.162.181.* 01.02.07, 15:56 Kolejnosc przypadkowa: "Dzikosc serca" "Popiol i diament" "Czas Apokalipsy" "Dlug" "Czerwony" "Aguirre Gniew Bozy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Film doskonały IP: 62.162.181.* 01.02.07, 16:02 aha i jeszcze zapomnialem wspomniec o 'Rekopisie znalezionym w Saragossie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robb Re: Film doskonały IP: 212.160.172.* 02.02.07, 13:44 O tak, "Rękopis" jest doskonały. A jeszcze takie perły jak: 12 małp Gorączka Strach na wróble Nóż w wodzie Dzień świra Monty Python i święty Graal Żywot Briana Red Rock West Sokół maltański Windą na szafot Wielkie żarcie Listonosz zawsze dzwoni dwa razy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robb Re: Film doskonały IP: 212.160.172.* 02.02.07, 13:47 American Beauty Barton Fink Być jak John Malkovich kurde, jak się zaastanowić to pewnie spokojnie z 50 można wymienić Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Film doskonały 23.03.07, 16:22 hapesek napisała: > A "zwierciadło" Tarkowskiego? Niewątpliwie pod wieloma względami dało by się to powiedzieć. Chociaż - zgarniając ze stołu:) - w sumie lekko neutoryczne ekspiacje "rosyjskiej duszy" w momentach wprost autoytematycznych (tam, gdzie mówi narrator), nie są tym, co w historii kina najbardziej mnie pociąga. Natomiast czysto plastycznie, jeśli chodzi o rytm filmu, poszczególne sceny etc. to na pewno rzecz absolutna. Ps. jeśli jesteśmy już przy Tarkowskim (nb. jego najlepsze filmy to imho Stalker i Andriej Rublow, Zwierciadło dałbym na 3 miejscu), to wspomniałbym o Robercie Bressonie- to jest też jeden z głównych kandydatów do tytułu twórcy filmów "absolutnie doskonałych":). Tu link to biografii tej, chyba niestety nie znanej bardzo szeroko, postaci: www.sensesofcinema.com/contents/directors/02/bresson.html Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka2929 Re: Film doskonały 01.02.07, 16:38 Czytając posty zauważyłem tylko parę westernów / chyba ze trzy/ . a co powiecie na " W samo południe " albo filmy Sergia Leone ze wspaniałą muzyką Ennia Morricone ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marr471 Re: Film doskonały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 16:57 "Co gryzie Gilberta Grape'a" "Forest Gump" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolita Re: Film doskonały IP: *.cust-adsl.tiscali.it 01.02.07, 17:01 Blade Runner (aktor harrison ford), American Beauty, Pozegnanie z Aftyka, Sniadanie u Tiffany, 7 samurajow (Kurosawa) i wiele wiele innych. Czesc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolita Re: Film doskonały IP: *.cust-adsl.tiscali.it 01.02.07, 17:04 Zapomnialam dodac jeszcze trzy: Obywatel Kane (Orson Welles) i Co sie stalo z Baby Jane (Betty Davis), Sierpniowe wieloryby (Bavis i Gish). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuz Re: Film doskonały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 17:22 Pan zycia i zmierci Forest Gump Angela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la Roix Re: Film doskonały IP: 204.149.80.* 01.02.07, 17:40 Krolowa Margot Magnolia American Beauty Kabaret Funny i Aleksander Big Lebowski Gosford Park Na skroty Kto zabil ciotke Cookie Mis Dzien Swira Kino Paradiso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joliet Re: Film doskonały IP: *.olsztyn.mm.pl 01.02.07, 17:40 Casablanca Rita Lot nad kukułczym gniazdem Złodzieje rowerów La strada W samo południe 15.10 do Yumy Starsza pani znika Rejs Blues Brothers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GhostDog Re: Film doskonały IP: 80.54.16.* 02.02.07, 11:20 To i ja cos od siebie dopisze Pulp fiction Święci z Bostonu Wróg u bram Ghost in the shell jak dla mnie kalasyki nowego kina a starocie Gwiezdne wojny 4,5,6 podstawa f.s. Smokey and the bandit Leon zawodowiec duzo tego płytoteka moja ma 2500 pozycji jest w czym wybierac im wiecej rodzynków tm lepiej :d pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goya Re: Film doskonały IP: *.nest.gliwice.pl 04.02.07, 21:33 Requiem dla snu Porozmawiaj z nią Truman show Trainspotting Co gryzie Gilberta Grape'a Dom dusz 21 Gram Gosford Park Million Dollar BabY Rzeka tajemnic W stronę morza Życie Carlita Stowarzyszenie Umarłych Poetów Dług Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Film doskonały IP: 217.153.60.* 05.02.07, 13:21 dla mnie filmem, ktory posiada wszystkie elementy przez Ciebie wymienione to "Hair" i nie jest to jedyny rewelacyjny film Milosza Formana, mozna tu jescze wynienic Amadeusza np. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Film doskonały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 20:42 5 najlepszych filmów jakie oglądałem:Blow, Kontrolerzy, Monachium, Siedem i Babel Odpowiedz Link Zgłoś
tintin1 Re: Film doskonały 06.02.07, 12:39 Wymieniliście masę świetnych filmów, ale jakoś nikt nie wspomniał w „Mechaniku”. Polecam! Ten film to arcydzieło. A jeśli się komuś spodoba, może jeszcze zdąży na „Prestiż” zanim zejdzie z ekranów. Odpowiedz Link Zgłoś
rudestus0700 Re: Film doskonały 06.02.07, 20:41 To ja dorzucę: "Pi" Aronofsky'ego "Powiększenie" Antonioniego "Człowiek Słoń" Lyncha "Siedem" Finchera "Hero" Zhanga Yimou ( i to pomimo wyraźnego niesmaku pod koniec) "Truman Show" Weira "Volver" Almodovara A ponad wszystko oczywiście FIGHT CLUB! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Kaczyński Re: Film doskonały IP: 195.47.201.* 08.02.07, 12:19 O dwóch takich co ukradli księżyc Odpowiedz Link Zgłoś
deniro2 Re: Film doskonały 12.03.07, 19:17 The Heat / Goraczka - najlepszy film jaki kiedykolwiek nakrecono - scenariusz,zdjecia,muzyka ...wybitna gra aktorska - Super kino deniro2@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczyna-szamana Re: Film doskonały IP: *.acn.waw.pl 22.03.07, 00:03 Zaraz mnie zjedziecie, ale dla mnie najlepszy na świecie film to Czasem słońce, czasem deszcz !!! No scenariusz może nie super orginalny, wręcz przeciwnie, urzeka swoja prostotą. Jest to banalna historia, ale JAK opowiedziana... piosenki z tego filmu mają cos w sobie, że jeżeli sie je raz usłyszy, to instaluja się gdzieś w mózgu (tak jak trojan w komputerze) i nie dają się tak łatwo wyrzucić ;) stroje, plenery dla mnie cudo z resztą jak kazdy film Bolylwood, Czasem słońce jest pięknie nakręcony achhhh aktorzy to oczywiście wspaniały Shahrukh Khan, Hrithik Roshan, całkiem niezła Kareena Kapoor (doskonale parodiuje puste panienki z amerykańskich filmów)sir Amitabh Bachachan (nie bez powodu nazywany Wielki). no i wspaniała rola Kajol, wariatka z niej totalna ;) nie jest łątwo zagrać taką walniętą postac, a Kajol wychodzi to doskonale!!! no i to najwazniejsze, ten film ma w sobie COŚ... ma taka aurę, że chce się go oglądac w nieskończoność... że przyciąga jak magnes ;) wyzwala skrajne emocje, od śmiechu po łzy (to rozpaczy, to wzruszenia)... jest to totalna bajka, ale jaka piękna :) Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia30 Re: Film doskonały 23.03.07, 00:34 Brokeback Mountain!!!!! Daleko w tyle zostają Piekny Umysł,Forrest Gamp,Imię Ojca,Wichrowe Wzgórza,Łowca Jeleni,Pluton,Pachnidło,Marzyciel.... Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Film doskonały 23.03.07, 16:09 Filmów bliskich doskonałości albo doskonałych w swoim zamierzeniu potrafiłbym wymienić dziesiątki. Więc może dlatego wymienię tylko jeden:))): "Powiększenie" Antonioniego - jako film, w którym moim zdaniem udane i trafnie dobrane jest absolutnie wszystko. Włącznie z każdym kadrem, włącznie z tym, że bohater zapalił papierosa w tej a nie innej sekundzie:) Nie mówię, że jest to koniecznie najlepszy film w histori kina. Być może w sumie nie jest (chociaż kiedyś tak uważałem). Ale jeżeli porównam go z innymi faworytami, to u pozostałych zawsze, mimo generalnego zachwytu, da się znaleźć jakieś "ale", zwłaszcza jeśli się szuka na siłę: Albo wszystko zrobione genialnie, ale np. z przesłaniem autora miałoby się ochotę mocno polemizować, albo dałoby się znaleźć jakiś słabszy epizod, czy parę minut, które dałoby się wyciąć bez straty dla całości albo nie do końca pasuje jakiś jeden element (muzyka etc.) albo wszystko w 200% pasuje, ale w porównaniu np. z takim "Powiększeniem" ambicje reżysera nie sięgały aż tak wysoko i łatwiej było mu osiągnąć całkowitą perfekcję:) W "Powiększeniu takich "ale" nie znajduję, chociaż znajduję je w filmach być może nawet - summa sumarum - jeszcze lepszych:) - choćby paru innych tego samego reżysera. PS. Inny kandydat na film "absolutnie perfekcyjny" to "Światła wielkiego miasta" (City Lights) Charlie Chaplina. Odpowiedz Link Zgłoś