Dodaj do ulubionych

Boska Wendy Beckett!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 23:22
Dosłownie i w przenośni...
Otóż jak zapewne wszyscy wiecie, ta zażywna pani jest zakonnicą, która kocha
sztukę. Arkady umiliły nam życie i wydały dwie jej bardzo ciekawe książki -
"1000 arcydzieł" oraz "Historię malarstwa". Obie bardzo polecam. Dodam, że
pierwszą z wymienionych pozycji będę chyba czytać latami, bowiem uwielbiam
wpatrywac się w reprodukcje, a tu mam ich aż tysiąc;-)) he he jak dobrze, że
wymyślono świat...
Czytajcie i oglądajcie!
pzdr
Obserwuj wątek
    • ksywa Re: Boska Wendy Beckett! 04.03.02, 09:33
      Słoneczko kochane, zdarzylo mi się juz parę razy z Tobą zgadzać:-), ale tutaj
      muszę stanowczo zaprzeczyć:-(( Mnie się wydawnictwa spod znaku siostry Beckett
      w ogóle nie podobają:-( Tzn. - wyjaśniam - podobają mi się reprodukcje, ale jej
      komentarze uważam za nietrafione, niestety, wiedzę faktograficzną siostrzyczka
      posiada, "szkiełko i oko" też, ale malarstwa chyba raczej nie kocha, tak jakoś
      sucho opowiada... Że już nie wspomnę, że zawsze brakuje akurat tych obrazów,
      które JA najbardziej lubię i cenię:-( Ale to tylko takie moje narzekania, nie
      zwracaj uwagi:-)) pozdr,
      ksywa
      • Gość: Słońce Re: Boska Wendy Beckett! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.02, 18:25
        Witam Ksywko!

Myślę sobie, że ona za wszelką cenę stara sie uniakć jakicholwiek osobistych
        wycieczek w stronę danego stylu czy malarza, po to, by sprawić wrażenie
        obiektywizmu. Oczywiście my wiemy, że to ona wybrała te a nie inne obrazy do
        swojej książki. Stąd moze zdawkowość opisów i brak achców i ochów nad jakimś
        mistrzem. Ale wiesz, mi to odpowiada...
        To, za co tak lubię tą książkę, to to, że w jednym tomie mam możnosć obcowania
        z piękną, cudwną sztuką, którą mogę konteplować i o 3 nad ranem. Stasznie mi
        się to podoba;-)) Ktoś powie, że mogę to robić z każdym innym albumem. Otóż
        nie - bo tu mam możliwość zapoznania się ze wszystkimi szkołami malarstwa i mam
        do czynienia z naprawdę boskimi malowidłąmi. Stąd moja ekstatyczna ocena tej
        książki;-)))
        A dziś gapiłam się chyba z 20 minut na "Wyspę umarłych" Bocklina - na stronie
        43. Widziałaś?
        seredeczne pozdrówki
        • ksywa Re: Boska Wendy Beckett! 05.03.02, 09:02
          Hej, oczywiście, że znam Wyspę Umarłych:-)) Wiesz, że Bocklin malowal ją w
          wielu wersjach? Ciekawe, ktorą wersją Ty się tak zachwycasz:-)) Przekrojowość
          albumów Beckett to duża zaleta - nie przeczę- ale wiesz, ja własnie lubię kiedy
          autor wyraża osobisty stosunek i emocje jakie w nim wzbudza dane dzieło czy
          artysta. Własnie emocje. Ale to pewnie moje skrzywienie pod wpływem niejakiego
          kontrowersyjnego p. Łysiaka:-) i lektury "Malarstwa białego człowieka". A
          generalnie - najlepiej mieć dużo, dużo albumów, rozłożyć je wokół siebie na
          podłodze i wertując je można spędzić wiele godzin:-) pozdr,
          ksywa
          PS: Ze mnie też taki "laik" co to woli w spokoju gapić sie w album, niż męczyć
          się szurając kapciami na pożal się Boże "głośnej" wystawie (vide
          Impresjoniści), na którą zaraz wali tłum popychających się snobów + wycieczki
          szkolne, ktorym potem trzeba zaglądać przez ramię i wysluchiwać ich opinii i
          komentarzy.
          • Gość: Słońce Re: Boska Wendy Beckett! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.02, 18:39
            Tak, jak też tak mam a propos wystaw. Ostatnio byłam na Skarbach Habsburgów i
            wyszłam naburmuszona;-)) Dziki dzików tłum tratujący wszystko na swojej
            drodze... A ja tak lubię zwiedzać, ale coraz bardziej denerwują mnie te hordy
            ludzi.
            Co do Bocklina(nie wiem jak robi sie ten znak nad o)to...nie wiem która to
            wersja. Wiem, że namalował ich aż pięć, ale siostra nie podaje, którą mam przed
            oczyma.
            Do Łysiaka jaskoś nie mogę się przekonać, drażni mnie jego zarozumałość ale w
            końcu ma powody... Teraz wyszła książka o jego własnych zbiorach, widziałeś?
            pzdr
            • Gość: szcz Re: Boska Wendy Beckett! IP: *.czes.gazeta.pl 05.03.02, 21:16
              Przepraszam, że się wtrącam w rozmowę dwóch szanownych
              forumowiczów, ale mam wielką ochotę wtrącić swoje trzy
              grosze. Mnie się akurat albumy siostry Beckett
              podobają, z tym, że uważam je za adresowane przede
              wszystki do mniej wyrobionych miłośników malarstwa. Ci
              znajdą tu zarówno piękne reprodukcje, ciekawostki z
              biografii artystów i epoki, jak i podstawowe
              informacje o technice i nowinkach warsztatowych.
              Zgoda, że siostra czasem nie ma własnego zdania, ale
              może to nawet dobrze dla tej kategorii odbiorców.
              Jeżeli ktoś chce zmierzyć się z prawdziwym �demonem�
              krytyki sztuki, który ma bardzo wyraziste poglądy, a
              przy tym potrafi je fantastycznie prezentować, to
              polecam Ernsta Gombricha i jego �Story of Art� (po
              polski wydane jako �O sztuce�). Czyta się jak powieść
              • ksywa Re: Boska Wendy Beckett! 06.03.02, 12:39
                Gość portalu: szcz napisał(a):

> Przepraszam, że się wtrącam w rozmowę dwóch szanownych
                > forumowiczów, ale mam wielką ochotę wtrącić swoje trzy
                > grosze.
                Ale za co tu przepraszać? No chyba, że to miał byc taki wielce uprzejmy wstęp:-)>
                > Mnie się akurat albumy siostry Beckett
                > podobają, z tym, że uważam je za adresowane przede
                > wszystki do mniej wyrobionych miłośników malarstwa. Ci
                > znajdą tu zarówno piękne reprodukcje, ciekawostki z
                > biografii artystów i epoki, jak i podstawowe
                > informacje o technice i nowinkach warsztatowych.
                > Zgoda, że siostra czasem nie ma własnego zdania, ale
                > może to nawet dobrze dla tej kategorii odbiorców.
                Słuszna uwaga, ale czy dla "tej kategorii odbiorców" bardziej osobisty,
                "zaangażowany" styl narracji nie byłby nawet atrakcyjniejszy?
                > Jeżeli ktoś chce zmierzyć się z prawdziwym demonem
                > krytyki sztuki, który ma bardzo wyraziste poglądy, a
                > przy tym potrafi je fantastycznie prezentować, to
                > polecam Ernsta Gombricha i jego Story of Art (po
                > polski wydane jako O sztuce). Czyta się jak powieść
                Wielkie dzięki za info, ale na ile zdążyłam się zorientować, to ze zdobyciem tej
                pozycji nie będzie łatwo:-( Natknęłam się na wzmiankę nt. tegoż autora "Sztuka i
                złudzenie" i z tym pewnie jest podobna sytuacja. Ale dzięki i pozdrawiam,
                ksywa

• Gość: szcz Re: Boska Wendy Beckett! IP: *.czes.gazeta.pl 06.03.02, 13:51
                  Droga Ksywko, zawsze staram się być uprzejmym :)
                  A co do Gombricha to �O sztuce� wydały Arkady około
                  pięciu lat temu. Być może warto zobaczyć na ich
                  stronie internetowej, czy mają ją jeszcze w ofercie.
                  Pozdrawiam
                  • ksywa Re: Boska Wendy Beckett! 06.03.02, 14:24
                    Hej, uprzejmy:-) Od sprawdzenia tegoż zaczęłam - bo mądra ze mnie dziewczynka -
                    no i nie mają:-(( A i Empik pewnie też. Gdzieś Ty był z tym info te parę lat
                    temu, jak ją wydali, no gdzie:-)) Ale i tak dzięki i pozdrawiam,
                    ksywa
            • ksywa Re: Boska Wendy Beckett! 06.03.02, 14:36
              Hej, Słoneczko, "zarozumiałość" w odniesieniu do Łysiaka to baaardzo delikatne
              określenie. To raczej Mega-megalomania, oszołomstwo, nawiedzenie, poglądy, że
              ho, ho, itd. ale we wczesnych swoich pozycjach był jeszcze strawny i, hm,
              inspirujący. Jak by nie było - u mnie zainteresowanie malarstwem zaczęło się od
              "Muzeum Wyobraźni" - od tych skrzących się erudycją, błyskotliwych i bardzo
              osobistych opowieści o wybranych obrazach. A może od eseju o Leonardzie i
              Ostatniej Wieczerzy w "Wyspach zaczarowanych" - nie pamiętam, ale co mi
              zaszczepił to zaszczepił. I za to mu chwała. Pozdrawiam,
              ksywa
              PS: "Obecnego" Łysiaka ignoruję - co się mam złościć- i nie daję mu zarobić,
              więc tej ostatniej pozycji nie znam:-)
              • Gość: szcz Re: Boska Wendy Beckett! IP: *.czes.gazeta.pl 06.03.02, 17:11
                Ksywko, parę lat temu, jak wydawali Gombricha byłem w
                księgarni i go kupiłem, czego i Tobie gorąco życzę :))
                • Gość: Słońce Re: do ksywki i Szcz... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.02, 21:29
                  Dzięki Ksywko za pozdrowionka. No i ja też żuczek nie mogę znaleźć nigdzie tego
                  Gombricha...Trzeba tylko liczyć na wznowienie, niestety;-(( bądź poszukać w
                  antykwariatach. A z Łysiaka co byś poleciła przeczytać, tak poza sztuką?
                  Dzięki Szcz za info - jak znasz jeszcze jakieś wartościowe pozycje daj znać!
                  pzdr
                  • ksywa Re: ksywa do Słońca 07.03.02, 09:01
                    Gość portalu: Słońce napisał(a):

> Dzięki Ksywko za pozdrowionka. No i ja też żuczek nie mogę znaleźć nigdzie tego
                    >
                    > Gombricha...Trzeba tylko liczyć na wznowienie, niestety;-(( bądź poszukać w
                    > antykwariatach. A z Łysiaka co byś poleciła przeczytać, tak poza sztuką?
                    > Dzięki Szcz za info - jak znasz jeszcze jakieś wartościowe pozycje daj znać!
                    > pzdr

Hej Słoneczko, tak na 100% to nie wiem co Ci polecić, jeśli nie chcesz o
                    sztuce... Może "Flet z mandragory" - ciekawe, ale psychodeliczne, może
                    "Szachistę" - ciekawa historia z czasów napoleońskich, trochę sensacyjna, albo
                    eseje z podróży - po Francji "Francuska ścieżka" albo po Włoszech "Wyspy
                    zaczarowane", po USA "Asfaltowy saloon". W kazdym razie, broń Boże, żadnej
                    publicystyki ani cyklu Dobry, Lepszy itd. czy "Statku" Ci nie polecam. Pozdrówka,
                    ksywa
                • ksywa Re: Boska Wendy Beckett! 07.03.02, 08:53
                  Gość portalu: szcz napisał(a):

> Ksywko, parę lat temu, jak wydawali Gombricha byłem w
                  > księgarni i go kupiłem, czego i Tobie gorąco życzę :))

No proszę, nie dość, że uprzejmy - to jeszcze taki akuratny - odpowiedni człowiek
                  w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie:-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka