Gość: bohusch IP: 134.147.154.* 04.06.04, 15:10 Dostalem w prezencie "Krola Bohuscha", przeczytalem i jestem pod wrazeniem (choc to tekst mlodzienczy). Zastanawiam sie nawet, czy nie siegnac po inne rzeczy tego autora. Co byscie polecali? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: Rilke 04.06.04, 15:51 Listy do młodego poety - koniecznie Sonety orfickie - jeszcze konieczniej A także"...o kornecie ....Rilke" - dziury w pamięci ale nie wątpię, że inni uczestnicy forum uzupełnią ten tytuł...:) Oraz w zydany ze dwa lata temu zbiór poezji Rilkego - granatowa twarda płócienna oprawa i badziewna złota stylizowana na secesyjną banderola - byw w tanich książkach... Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Rilke IP: 62.233.181.* 04.06.04, 16:02 "Pieśń o miłości i śmierci korneta Krzysztofa Rilke" "Malte " - kapitalny jest fragment o zaplątaniu się w zasłonę i maskę przez małego chłopca,a potem zobaczeniu własnego odbicia w lustrze...Chyba Kafka umiałby lepiej opisać przerażenie i nikt inny... "Elegie duinejskie" (poezja) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater niektórzy to naprawdę nie jedzą masła 04.06.04, 16:03 - to i pamięć do tytułów mają niezawodną - merci madame Zdanka...:) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Rilke 04.06.04, 19:35 Nie tylko wiersze pisał. Listy też. Obficie :-) Jest taki tomik ''Lou Andreas-Salome. Rainer Maria Rilke. Listy'' ''Kochana Lou, długo czytałem oba Twoje listy, przechadzając się boso po chłodnej, rannej trawie, a teraz pragnę Ci za nie podziękować, zanim rozpocznę dzień'' (otworzyłam książkę na chybił-trafił i stąd ten cytat :-)) No i tak dalej :-) Taki dziwny trójkąt: Lou Andreas-Salome, Rilke i Nietzsche. A właściwie czworokąt, bo jeszcze był mąż Lou, ten pan Salome :-) Ale o tym już chyba było na tym forum :-) Z jakiś rok temu albo i więcej.... a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bohusch Re: Rilke IP: 134.147.154.* 06.06.04, 10:39 Dzieki za wszystkie tytuly... ale raczej myslalem o tym, co naprawde warto przeczytac, a nie o calym dorobku :-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prima Re: Rilke IP: *.arcor-ip.net 06.06.04, 21:40 Osobiście odradzam "Pieśń o miłości i śmierci korneta Krzysztofa Rilke". Zaczęłam kiedyś od tego i na tym się skończyło. Napisz coś o tym "Królu B." - może zaryzykuję drugie podejście :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bohusch Re: Rilke IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.04, 11:34 O K.B. jest tutaj: serwisy.gazeta.pl/ksiazki/2,21288,,,,21857305,P_KSIAZKI.html Odpowiedz Link Zgłoś