Gość: dodi Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.chello.pl 20.07.04, 13:47 "Sto lat samotności" Marqueza.Powieść inna niż wszystkie.Pozwala patrzeć na świat z dystansem.Dzieją się w niej niesamowite rzeczy, a czytelnik przyjmuje je jako naturalne.Wyleczyła mnie z toksycznej miłości.POLECAM! Odpowiedz Link Zgłoś
aaaniaaa Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 20.07.04, 15:46 "Łuk triumfalny", "Dom marzeń" E.M.Remarque za ukazanie innej miłości oraz "sto lat samotności" Marquez za wzsystko, co powinno się w książce znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: UBIK IP: *.dip.t-dialin.net 20.07.04, 16:40 ubik jest zajebisty ale wole 3 stygmaty Odpowiedz Link Zgłoś
zoyca Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 20.07.04, 18:35 "Under The Frog" Tibora Fischera, czyli Węgry 1944-1956. Do ostatniego rozdziału śmiałam się bez przerwy, później już tylko płakałam. I dużo miłych słów o Polakach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.chello.pl 20.07.04, 18:54 "Trzj towarzysze" E.M.R po prostu milosc od 20 lat "Leśne morze" I.Newrely piekna ksiazka "Zapomniec Palermo" nie pamietam autorki, za piekno "Dom" i spuscizna" Singera wspaniale sie czyta i "smakuje" Polecam wszystkim, jesli nie czytaliscie, wszystko przed Wami, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Faraon Trudno wybrać, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 18:56 ...chyba "Prawiek i inne czasy" Olgi Tokarczuk. Być może znalazłbym ze dwie- trzy lepsze pozycje z literatury światowej ("Czarodziejska góra"? "Jesień patriarchy"? "Na Wschód od Edenu"?), ale w literaturze polskiej to było dla mnie objawienie. Tokarczuk w tej książce nie buduje "świata przedstawionego", jak powiedziałaby pani od polskiego w szkole; ona stwarza całe, niepowtarzalne uniwersum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucinka sto lat samotnosci IP: *.bynxx12.adsl-dhcp.tele.dk 20.07.04, 19:46 po prostu arcydzielo wszysto na swoim miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciagle pisze Re: sto lat samotnosci IP: 212.122.214.* 21.07.04, 00:15 Mylisz sie, niestety. Poszukaj wyzej. To ksiazka zbudowana wedlug banalnego schematu. I te sceny erotyczne, ktorych Wisniewski sie chyba za duzo naogladal. Znajoma bibliotekarka jak spojrzala na sponsora (PLAYBOY), to sie tylko usmiechnela z politowaniem..... Odpowiedz Link Zgłoś
maedel Re: sto lat samotnosci 23.07.04, 20:43 Gość portalu: ciagle pisze napisał(a): > Mylisz sie, niestety. Poszukaj wyzej. > To ksiazka zbudowana wedlug banalnego schematu. > > I te sceny erotyczne, ktorych Wisniewski sie chyba za duzo naogladal. > Znajoma bibliotekarka jak spojrzala na sponsora (PLAYBOY), to sie tylko > usmiechnela z politowaniem..... Oj, osoba z postu przed tobą pisała o "Sto lat samotności", a nie o "Samotności w sieci"... "Ciągle pisze" - to są dwie zupełnie inne książki. ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisze i czytam Re: Trudno wybrać, ale... IP: 212.122.214.* 21.07.04, 00:31 "Prawiek ..." to jednak ksiazka ponura (dom, ktory tam popada w ruine). Owszem ciekawy styl i podejscie do tematu (obawiam sie, ze nie az tak nowatorskie w skali swiatowej) ale im blizej wspolczesnosci tym jednak gorzej. Dlatego za najlepsza bym jej nie uznal, choc przeczytac warto. ( A potem na przyklad "Tortille Flat" Steinbecka - zeby sie troche posmiac. Tam zakonczenie mni nie przraza - ot taki juz los pijaka wpasc tam gdzie nie trzeba, niewatpliwie "zyl pieknie, umarl szczesliwy" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annapurna13 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.interia.pl 20.07.04, 20:18 Mistrz i Małgorzata, za wszystko: ciekawą historię,magię ,za wiarę, że wszystko jest tak jak trzeba ,za Milość.Czytałam to już kilka razy i za każdym razem wydaje mi się lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
mardi Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 20.07.04, 20:27 Pewnie to malo orginalne, ale zdecydowanie: Mistrz i Malgorzata - Bulhakow Sto lat samotnosci - Marquez Bracia Karamazow - Dostojewski. Ksiazki, po przeczytaniu ktorych juz zadna nie jest tak dobra... Odpowiedz Link Zgłoś
josehl Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 22.07.04, 10:28 Mistrz i Małgorzata.. o rany. czytalam ja w liceum, zrobila na mnie ogromne, diaboliczne (;) wrazenie. i z wielka checia przeczytalabym ja jeszcze raz, dzisiaj, bo perspetktywa juz inna, i ja sie zmienilam. moze odnalazlabym w niej cos nowego, moze dzisiejsze wrazenie byloby jeszcze potezniejsze? moze kiedys... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m4a1 "Wir"by Larry Bond IP: *.proton.net.pl / *.proton.net.pl 20.07.04, 20:30 n/t Najlepsza książka wojenna..doskonałe opisy techniki i walki.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buffa_buffa Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.30-151.libero.it 20.07.04, 21:11 Vargas Llosa - wszystko... geniusz! i czesc mu po tysiackroc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynarz Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 20.07.04, 21:24 Jedne z najlepszych książek jakie czytałem, to książki napisane przez Wilburna Smitha. Jeśli ktoś nie czytał polecam, przeczytałem jego prawie wszystkie książki. Jeśli ktoś jest chętny to podaję tytuły: Kopalnia złota, Głodny jak morze, Pieśń słonia, Gdy umilkną bębny, Szlak orła, Siódmy papirus, Drapieżne ptaki, Monsun, Błekitny horyzont, Ciemność w słońcu, Czarownik, Zakrzyczeć diabła, Oko tygrysa, Bóg Nilu, Ptak słońca, Okrutna sprawiedliwość, Saga rodu Courtneyów: 1. Gdy poluje lew, 2. Odgłos gromu, 3. Brama Chaki, 4. Płonący brzeg. Saga rodu Ballantyneów: 1. Lot sokoła, 2. Twardzi ludzie, 3. Płacz anioła, 4. Lampart poluje w ciemności. Szczególnie polecam na początek dwie sagi, tylko radzę czytać po kolei każdy tom, żeby nie stracić wątku. Są naprawdę super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moni402 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 00:23 Kocham Wilbura Smitha!!!!!!! Nareszcie trafiłam na fana, który mnie rozumie. Cudownie. Nie czytałam Courtney'ów, bo nie mawm kontynuacji: "Prawa miecza", a dalsze mam; wiem, że te powieści się łyka przez wieczór i dlatego cirpliwie ścigam ten tom. Chyba prędzej go zdobędę w oryginale. Wszyscy moi znajomi zzchwycali się tym co im podrzuciłam. Filmy na podstawie powieści też były dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
mapmuh Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 20.07.04, 21:25 "Wierny Rusłan" Gieorgija Władimowa Bo jest prawdziwa, artystycznie doskonała, otwarta na interpretacje, szokująca,w nowy, niespotykany sposób patrzy na zagadnienie wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: askajka Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 21:57 Gubernator autor Penn Warren, czytałam ją ze 20 lat temu, nie mogłam się od niej oderwać, miała chyba 500 stron, skonczyłam ją czytać i natychmiast przeczytałam drugi raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasio Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 22:02 najlepsze ksiazki jakie czytalam (sorry ale nie da sie ograniczyc do jednej) wiec: 1)"zbrodnia i kara" - fantastyczna, wnikliwa jak caly dostojewski 2)"milosc w czasach zarazy" - piekna 3)"dziewczynka w czerwonym plaszczyku" - wstrzasajaca 4)"lolita" - rowniez wstrzasajaca ale w inny sposob + wyjatkowy jezyk 5)"sklepy cynamnowe" - bo opisuje swiat w taki sposob w jaki ja nigdy bym nie potrafila go zobaczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuMa Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.nwrk.east.verizon.net 20.07.04, 22:03 Zdecydowanie wszystkie czesci Harry'go Potter'a . Czasami dobrze sie jest przeniesc w tajemniczy swiat magi i zapomniec o tym przwdziwym. Ksiazki tak wciagajace ze czyta sie jednym tchem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.matrixx / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 22:12 paragraf 22 mój typ poczucia humoru chciałabym poznać yossariana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarbis23 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.rene.com.pl 20.07.04, 22:27 Nie da sie okreslic tej jednej , jedynej, albowiem z wiekiem czlowiek ma inne oczekiwania wobec literatury- w zalewie nadmiaru slowa drukowane jest niezmiernie trudno znalezc tę jedyna. W moim zyciu, chronologicznie najwazniejsze byly: JAKO DZIECKO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarbis23 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.rene.com.pl 20.07.04, 22:35 czytalem Dickensa[ dla doroslych zbyt naiwny, ], Niziurskiego, BAhdaja, Paukszte.Jako mlodzieniec U. le GUIN, Dostojewski, ale najwieksze wrazenie wywarla na mnie tworczosc Tolkiena Wladca Pierscieni. Oczywiscie Sto lat samotnosci jest dobre, ale daleko mu do Tolkiena. Z kolei wielkim wspolczesnym i niedoccenianym jest W M LLosa , szczegolnie Wizytantki- rozmowy w katedrze nie czytalem, natomiast Wizytantki to arcydzielo- pod warstwa zajmujacej fabuly [ rzecz o problemie zolnierzy pozbawionych kobiet. Dowodztwo wpada na pomysl objazdowego burdelu], jest to wielowarstwowy traktat o kondycji czlowieka we wspolczesnym swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 405W21 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.ogilvy.com 20.07.04, 23:00 "Pachnidlo" Patrick Suskind Odpowiedz Link Zgłoś
josehl Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 22.07.04, 10:47 hmm... mnie ta ksiazka szalenie rozczarowala. ale przeciez nie moze wszystkim podobac sie wszystko. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.K. Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.cable.net.pl / 80.48.241.* 21.07.04, 06:22 Winetou - k. May Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.odra.com.pl / *.internetia.opole.pl 21.07.04, 07:14 Zły L. Tyrmand absolutnie genialna i ciągle na czasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.07.04, 08:43 czy nikt nie czytał Madame? nie jest to moze arcydzieło, ale na pewno kawał dobrej prozy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 22:01 ja czytalam Madame- dobra, wydaje mi sie bardzo prawdziwa- wszystkie wydarzenia i odczucia bohatera.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stecu23 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.krak.tke.pl 15.08.04, 10:18 "Madame" - kawał dobrego rzemiosła. Z pewnością warto przeczytać ale czy to najlepsza książka? Wątpię. Na tym samym poziomie umieściłbym "Apokryf Agłai" - Sosnowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
arek_cz Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 21.07.04, 08:52 "FreeBSD Handbook" ;) A tak powaznie to chyba musze cala serie bo jednej sie nie da. Ta seria to "Trylogia w pieciu czesciach" D.Adamsa. Ksiazki pelne humoru, radosci, zastanowienia i ciekawych mysli :) Trzeba przeczytac aby zrozumiec o czym mowie :) Goraco polecam :) Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crazy.berserker Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.kpk.gov.pl 21.07.04, 09:17 Boris Vian rules! Jeśli nie słyszeliście nigdy o tym autorze to czas to zmienić. Absolutny beściak wśród jego książek to "Jesień w Pekinie"(moim zdaniem)- Vian tak pisze jak Salvador Dali maluje - sceny w książce przypominają surrealistyczne senne widziadła a wszystko to okraszone specyficznym francuskim dowcipem - ludzie kochane, czytająć "Jesień" nieraz padniecie ze śmiechu. Polecam GOOOOOOOORĄCO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.hdq.hdi.de / *.talanx.de 21.07.04, 09:19 Ostatnio "Wojna Końca Świata" Llosy, przerażajaca, ale oderwać się nie można... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seashark Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 09:29 DZIEN SZAKALA F.FORSYTHA -SERDECZNIE POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psotka Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.nask.waw.pl / 193.59.201.* 22.07.04, 12:13 zgadzam sie! przeczytalam 5 razy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.t2.ds.pwr.wroc.pl 21.07.04, 10:05 Bez dwóch zdań i bez chwili zastanowienia.... ULICA MARZYCIELI Roberta McLima Wilsona. Dlaczego? Bo mozna przy niej płakać ze śmiechu i z wzruszenia. Czytałem te książke już kilak razy i przeczytam jeszcze raz bo wiem, że warto... Odpowiedz Link Zgłoś
annaok Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 21.07.04, 10:24 To sie nie da! To jest niemożliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 10:33 Spośród ostatnio przeczytanych- "Kronika zapowiedzianych śmierci". Niesamowite wrażenie, wciąga mimo oczywistego zakończenia. Fatalizm i duchowość w najlepszym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indiana Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 10:54 PARADYZJA (J.A.Zajdel) FAHRENHEIT 451 ( R.Bradbury) KRAINA CHICHOW (J.Caroll) GRA ENDERA (O.S.Card) .......wracam do nich stale, sa motorem napedowym dla zmyslow, ale lista ich jest znacznie dluzsza; wybralam te, ktore przeczytalam po wielokroc i czytac bede nadal........ Odpowiedz Link Zgłoś