Dodaj do ulubionych

Haruki Murakami

14.11.13, 22:15
Być może miłośnicy znają, a jak nie znają, to na pewno się uśmiechną:
2.bp.blogspot.com/-Y5NKtANsmdo/T8ks0LHXRRI/AAAAAAAABHw/UQdVFAqPIBc/s1600/murakami-blog.jpg
Obserwuj wątek
    • shiva772 Re: Haruki Murakami 14.11.13, 23:21
      Ja znam tylko "Kronikę ptaka nakręcacza" i "Norwegian Wood". Niespodziewanie się uśmiechnęłam. Chyba znam dwie najbardziej reprezentatywne pozycje albo facet się powtarza :)
      • sebalda Re: Haruki Murakami 15.11.13, 10:07
        Chyba znam dwie najbardziej reprezentatywne pozycje albo facet
        > się powtarza :)

No właśnie w tym rzecz, że się powtarza i stąd ten obrazek:)
        • ada08 Re: Haruki Murakami 15.11.13, 14:56
          sebalda napisała:

> No właśnie w tym rzecz, że się powtarza i stąd ten obrazek:)

Nie tylko Murakami się powtarza.
          Wielu pisarzy się powtarza.
          Wielu, przez całą swoją twórczość snuje te same wątki.

Ja się uśmiechnęłam na widok tych rysunków, bo zabawne są, ale podobny zestaw ktoś uzdolniony rysunkowo i oczytany mógłby sporządzić na temat innych znanych pisarzy.
          a.

PS Dla porządku dodam, że nie jestem zwolenniczką twórczości Murakamiego :-)
          a.

• jeepwdyzlu piosenka dla prezesa 15.11.13, 15:05
            Dla porządku dodam, że nie jestem zwolenniczką twórczości Murakamiego :-)
            a.
            --------
            zaponiałaś dodać na początku: łubudubu łubudubu
          • sebalda Re: Haruki Murakami 15.11.13, 15:34
            > Wielu, przez całą swoją twórczość snuje te same wątki.

Masz absolutną rację, ale u Murakamiego jakoś tak bardziej się to rzuca w oczy. Moim zdaniem. I zdaniem autora tego rysunku najwyraźniej też:)
            • ada08 Re: Haruki Murakami 15.11.13, 16:18
              Tak się zastanawiam:
              Murakami żyje, tworzy, jest bardzo czytany i, nieustająco, jest kandydatem do Nobla.

A gdyby tak autor rysunku, bardzo zdolny moim zdaniem, zechciał narysować główne wątki innych pisarzy?
              Na przykład z nieżyjących już:
              Dostojewskiego albo Camusa?

A z żyjących, ale już nie bijących sie o Nobla, bo go mają:
              Marqueza albo Llosy?

To może wystarczyłoby mu tyle samo kwadracików, a może i dużo mniej? :-)

Ja się nie czepiam autora rysunków, naprawdę uważam, że są fajne :-)
              Tak tylko sobie rozmyślam na kanwie... :-)
              a.
              • sebalda Re: Haruki Murakami 16.11.13, 19:29
                A ja nawet pomyślałam o takim wątku: najczęstsze motywy u znanych pisarzy. Mogłoby być ciekawie.
                Ja też sobie wyobraziłam takie rysunki opisujące motywy u innych pisarzy. Co by było na obrazkach prezentujących na przykład motywy u Jelinek?
                • pocalina Re: Haruki Murakami 20.11.13, 12:26
                  Ale się uśmiałam! Właśnie znalazłam na forum ten wątek, pomyślałam "wejdę i napiszę, co sądzę" i otóż moim oczom ukazało się to, o czym właśnie myślałam:) Ja jestem po lekturze Norwegian Wood i 1Q84. Zmarnowany czas i pieniądze na książkę. Już wolę ze swoimi dziećmi Astrid Lindgren poczytać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka