Dodaj do ulubionych

coś podobnego do Notatek młodego lekarza

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.14, 13:25
Jw - poszukuję czegoś podobnego do Notatek młodego lekarza - o podobnym klimacie, ale niekoniecznie osadzone w medycynie (chociaż mile widziane:).

Oraz dobrze napisane książek (auto)biograficznych - najchętniej naukowców/lekarzy - coś jak Pan raczy żartować, panie Feynmen.

I ostatnia prośba - o tytuły populanonaukowe z dziedziny nauk przyrodniczych, ale na trochę wyższym poziomie, bez dziwnych porównań i języku jak dla pięciolatka (może być po angielsku).

Obserwuj wątek
    • eeela Re: coś podobnego do Notatek młodego lekarza 07.09.14, 13:42
      > I ostatnia prośba - o tytuły populanonaukowe z dziedziny nauk przyrodniczych, a
      > le na trochę wyższym poziomie

Dobrym "wstępniakiem" w tej materii jest książka Billa Brysona "A Short History of Nearly Everything" - to zabawnie i lekko opisana historia odkryć naukowych w dziedzinie nauk przyrodniczych. Nieco już przedatowana i zawiera kilka merytorycznych błędów, ale wciąż może być ciekawą i kształcącą lekturą.

Warto sięgnąć po książki Phila Plaita, popularyzatora astrofizyki znanego jako The Bad Astronomer. Ja czytałam "Death from the Skies" - to niedługa, zabawna książka, spekulująca z czarnym humorem na temat różnych możliwych katastrof kosmicznych, które mogłyby nas zmieść z tego świata ;-)

Bardziej w stronę fizyki bardzo ciekawym popularyzatorem jest Michio Kaku. Jego "Parallel Worlds" czyta się jak powieść sci-fi - zresztą autor często się do takowych odnosi.

Piękną, wartościową, uszlachetniającą i kształcącą książką jest "Pleasurable Kingdom" Jonathana Balcombe'a. Jest ona poświęcona w ogólnym zarysie psychologii ewolucyjnej, a bliżej - zdolności innyc zwierząt (poza człowiekiem) do odczuwania przyjemności, radości, smutku, straty, etc.

Jedną z moich ulubionych książek w zakresie psychologii ewolucyjnej jest "Grooming, Gossip and the Evolution of Language" Robina Dunbara. Materia jest może nazbyt na siłę przystawiana do tezy, ale ogólnie rzecz biorąc argumenty są dość przekonujące, a informacje bardzo ciekawe i przystępnie przybliżone.
    • ja27-09 Re: coś podobnego do Notatek młodego lekarza 08.09.14, 15:19
      Polecam "Oddział chorych na raka" Sołżenicyna.
    • 0mirka2 Re: coś podobnego do Notatek młodego lekarza 09.09.14, 11:25
      Polecam
      "Ciała i dusze "Maxence van der Meersch
      www.biblionetka.pl/book.aspx?id=26864
      a także "Stulecie chirurgów: Według zapisków mojego dziadka, chirurga H. St. Hartmanna" i "Triumf chirurgów: Według zapisków mojego dziadka, chirurga H. St. Hartmanna" - Jürgen Thorwald
      www.biblionetka.pl/author.aspx?id=1647
    • vichta Re: coś podobnego do Notatek młodego lekarza 11.09.14, 11:28
      Pamietniki lekarzy t. 1, 2, 3.
      Autentyczne historie pisane przez lekarzy na konkursy oglaszane przez ZUS, Ministerstwo Zdrowia i chyba Izbe Lekarska.
      Pierwszy tom wydany w roku 1939 (ten czytalam i z czystym sumieniem polecam), drugi w roku 1968, trzeci calkiem niedawno, bo w 2004.
      www.oil.org.pl/xml/nil/gazeta/numery/n2003/n200302/n20030214
      www.oil.org.pl/xml/nil/gazeta/numery/n2004/n200407/n20040716
      • plater-2 Re: coś podobnego do Notatek młodego lekarza 16.09.14, 20:03
        SZPADA BAGNET LANCET - STANISŁAW LASKOWNICKI
    • kocur_zalogowany Re: coś podobnego do Notatek młodego lekarza 16.09.14, 20:58
      "I ostatnia prośba - o tytuły populanonaukowe z dziedziny nauk przyrodniczych, ale na trochę wyższym poziomie, bez dziwnych porównań i języku jak dla pięciolatka (może być po angielsku). "

Myślę, że "13 rzeczy, które nie mają sensu" Michaela Brooksa może ci się spodobać.

• kocur_zalogowany Re: coś podobnego do Notatek młodego lekarza 16.09.14, 21:28
      A może "Wszystkie zwierzęta, duże i małe" Herriota?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka