03.09.04, 08:52
Mam pytanie, jaką część swoich lektur przeczytaliście w całości? Mozeci mi
polecić jakieś dobre(tzn pozbawione błędów) opracowanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Opty Re: Lektury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 09:31
      O jakie lektury chodzi? Szkolne?
      • calluna Re: Lektury 03.09.04, 10:25
        Tak, konkretnie te do gimnazjum. Chodzi mi o to, że po przeczytaniu ksiązki
        lubie jeszcze przeczytać streszczenie:) ułatwia mi to późniejsze omawianie
        książki bo scala długą treść w jedną całość(szczególnie przydaje się to kiedy
        książka jest długa i czytam ją dłużej niez jkeden dzień).
        • Gość: Myszor Re: Lektury IP: *.lo1sanok.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 12:52
          Nie wciskaj kitów. Lektury poszły wszystkie w całości. A opracowania to raczej
          nie po przeczytaniu lecz zamiast (choc, może sie mylę).
          • calluna Re: Lektury 03.09.04, 17:23
            Oj mylisz się mylisz..... Jestem w klasie humanistycznej i czytanie jest jednym
            z moich ulubionychzajęć(ta Agata Christie). Ale nie ukrywam też, że bardzo nie
            lubię pisać planu zdarzeń itp.... cuż czytanie książek a rozkładanie ich na
            części pierwsze nie należy do moich ulubionych zajęć...
            • Gość: Myszor Re: Lektury IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 17:55
              Więc cóż, przepraszam, myliłam się. Nie korzystam z opracowań wiec byc może
              błędnie oceniam.
    • vilya1 Re: Lektury 03.09.04, 18:47
      Seria "Biblioteka analiz literackich" - wydawalo (nie wiem, czy wydaje nadal)
      to WSiP, kazda ksiazeczka poswiecona jednemu utworowi (najczesciej),
      ewentualnie zagadnieniom, np. poezji Milosza, o tyle miarodajne, ze pisane
      przez dobrych, znanych naukowcow. Ich wada moze jednak byc to, ze seria
      powstala dawno, sporo czesc z tych opracowan pochodzi z lat szescdziesiatych
      czy siedemdziesiatych i nie wiem, czy we wznowieniach mamy tylko przedruk czy
      tez wersje poprawiona. ( mak.bn.org.pl/cgi-bin/makwww.exe?
      BM=01&IM=04&WI=BIBLIOTEKAbANALIZbLITERACKICH&NU=01&MA0=wr%F3%E6_do_listy ) Duzo
      mniej obszerne, ale takze przydatne od czasu do czasu - Biblioteczka Opracowan,
      wydawana w Lublinie (takie niewielkie ksiazeczki w jednokolorowych okladkach -
      mak.bn.org.pl/cgi-bin/makwww.exe?
      BM=01&IM=04&TX=&NU=01&WI=BIBLIOTECZKAbOPRACOWAn )
      Wszystko oczywiscie obok, nie zamiast. :)
      • vilya1 Re: Lektury 03.09.04, 18:48
        No tak, ja i wklejanie linkow. :/ Oczywiscie, chcac cos zobaczyc, musisz wkleic
        caly adres. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka