Gość: Corol Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: 195.117.87.* 16.05.02, 15:49 Polecam także: Henry Kuttner "Stos kłopotów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: *.mofnet.gov.pl 30.09.02, 13:02 A także Henry'ego Kuttnera "Tubylerczykom spełły fajle" Rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka LISTA ------------- wersja z MAJA 17.05.02, 19:20 A Douglas Adams: "Autostopem przez galaktykę" Woody Allen: "Skutki uboczne" B Stanisław Barańczak: 1) "Fioletowa krowa" 2) "Ocalone w tłumaczeniu" 3) "Pegaz zdębiał" 4) "Geografioły" 5) "Książki najgorsze" Kirył Bułyczow: 1) "Opowiadania guslarskie" 2) "Wielki Guslar i okolice" Karol Olgierd Borchard: 1) "Znaczy kapitan" 2) "Szaman morski" Michaił Bułhakow: "Fatalne jaja" T. Berger: "Mały wielki człowiek" Nigel Barley: „Niewinny antropolog” C Cervantes: "Don Kichote" Caldwell: "Chłopiec z Georgii" Joanna Chmielewska: 1) „Lesio” 2) „Lądowanie w Garwolinie” 3) „Wszystko czerwone” 4) „Nawiedzony dom” 5) „Wielkie zasługi” 6) „Romans wszechczasów” 7) „Wszyscy jesteśmy podejrzani” 8) "Krokodyl z kraju Karoliny" 9) „Całe zdanie nieboszczyka” 10) „Boczne drogi” 11) „Klin" D Ch. Dickens: 1) „Klub Pickiwicka" 2) "Mała Dorrit" Gerald Durell: 1) „Moja rodzina i inne zwierzęta” 2) „Moje ptaki, zwierzaki i krewni” 3) „Ogród bogów” Dołęgowski: "Zagryziakowie" Bruce Dickinson: "Przygody lorda Ślizgacza" Gordon Dickson: "Smok i jerzy" oraz inne z tej serii E Ben Elton: „Czysty patent” J.Evanovitch: cykl "Po pierwsze...", "Po drugie..." itd. F G Witold Gombrowicz: "Ferdydurke" Richard Gordon: "Pan doktor na morzu" Stefania Grodzieńska: 1) "Urodził go niebieski ptak" 2) "Wspomnienia chałturzystki" 3) "Już nic nie muszę" W. Groom: "Forrest Gump" Jan Tomasz Gross: "Sąsiedzi” Goscinny i Sempe: seria o Mikołajku Goscinny: 1) "Asteriks" 2) "Lucky Luke" H Joseph Heller: 1) "Paragraf 22" 2) "Nie ma się z czego śmiać" Bohumil Hrabal: 1) "Postrzyżyny" 2) "Taka piękna żałoba" 3) "Obsługiwałem angielskiego króla" Jaroslaw Hasek: "Przygody dobrego wojaka Szwejka" H. Harrison: "Bill bohater galaktyki" James Herriott: 1) "Jeśli tylko potrafiłyby mówić" 2) "Wszystkie stworzenia duże i małe". I John Irving: 1) "Metoda wodna" 2) „Hotel New Hampshire” Ilf i Pietrow: „Dwanaście krzeseł” J Jerome K. Jerome: 1) "Trzech panów w łódce nie licząc psa" 2) "Trzej panowie na rowerach" Shirley Jackson: 1) "Życie wśród dzikusów" 2) "Poskramianie demonow", Wieniedikt Jerofiejew: "Moskwa Pietuszki" K Henry Kuttner: 1) „Szalony robot" 2) „Stos kłopotów" Antoni Kroh: „Sklep potrzeb kulturalnych” L Stanisław Lem: 1) "Dzienniki gwiazdowe" 2) „Cyberiada” 3) "Pokój na Ziemi" Mario Vargas Llosa: 1) "Ciotka Julia i Skryba" 2) „Pochwała macochy” 3) "Pantaleon i wizytantki" Lodge: 1) „Mały światek” 2) "British Museum w posadach drży" C. S. Lewis: ”Listy starego diabła do młodego" Astrid Lindgren: „My na wyspie Saltkrakan" (wcześniejsze wydania pod tytułem "Dlaczego kąpiesz się w spodniach, wujku?") Roy Lewis: "Evolution man" (francuski tytul : "Pourquoi j'ai mange mon pere?" czyli "Dlaczego zjadłem ojca?") M Sławomir Mrożek: 1) "Ucieczka na południe" 2) "Postępowiec" 3) „Opowiadania” Peter Mayle: 1) „Psi żywot" 2) "Wiwat agencja!" 3) cykl o Prowansji A. A. Milne: 1) "Kubuś Puchatek" 2) „Chatka Puchatka” Eric Malpass: 1) "Kochana córeczka" 2) "Od siódmej rano" Betty MacDonald: "Jajko i ja" N Edmund Niziurski: „Sposób na Alcybiadesa” Amelie Nothomb: 1) "Z pokorą i uniżeniem" 2) "Higiena mordercy” Krystyna Nepomucka: 1) "Małżeństwo niedoskonale" 2) „Rozwód niedoskonały" 3) "Samotność niedoskonała " 4) "Miłość niedoskonała" 5) "Kochanek doskonały" 6) "Starość doskonała" O O'Toole: "Sprzysiężenie osłów" Jerzy Ofierski: „Świadek koronny. Skandale, afery, dewiacje, opisy przyrody" P Piasecki: 1) "Zapiski oficera armii czerwonej" 2) "Kochanek wielkiej niedźwiedzicy" Maria Pruszkowska: "O dwóch wikingach i jednej wikingowej" Terry Pratchett: cykl "Świat Dysku" Adrian Plass: "Uświęcony dziennik Adriana Plassa (lat 37 i 3/4)" M. Prandota: „Taniec życia” Sledź Otrembus Podgrobelski: "Wstęp do imaginoskopii" Pietrow i Ilf: „Dwanaście krzeseł” Q R Robert Rankin: 1) "Poszukiwacze zaginionego parkingu" 2) "Najwieksze przedstawienie zza świata" E. Redliński: "Konopielka" S Magdalena Samozwaniec: 1) "Na ustach grzechu" 2) "Przyślę panu list i klucz" 3) „Maria i Magdalena” Jacek Sawaszkiewicz: 1) „Między innymi makabra" 2) „Sukcesorzy” 3) cykle „Z moim tatkiem” i „Mój tatko i ja” Tom Sharpe: 1) trylogia "Wilt" 2) „Nieprzystojne obnażenie” 3) „Zemsta Skulliona” Ludwik Stomma: 1) „Nalewka na czereśniach” 2) „Żywoty zdań swawolnych” Marianna G. Swieduchowska: "Katecheci i frustraci" Horacy Safrin: "Przy szabasowych świecach" Kazimierz Sejda: "C.K. dezerterzy" I. Sowa: „Smak świeżych malin" Sallinger: "Buszujący w zbożu" Strugaccy: "Poniedziałek zaczyna się w sobotę" Saki: „Małomówność lady Anny” Steinbeck: "Tortilla Flat" Sempe i Goscinny: seria o Mikołajku Sajnóg i Tymański: "Chłopi III " Słonimski i Tuwim: "W oparach absurdu" - T Booth Tartington: 1) "Penrod" 2) "Siedemnastolatek" Julian Tuwim: 1) "Jarmark rymów" 2) "Cicer cum caule czyli groch z kapusta" Tuwim i Słonimski: "W oparach absurdu" Tymański i Sajnóg: "Chłopi III " U Urbanek: "Przecieki niekontrolowane" V Kurt Vonnegut Jr.: "Śniadanie mistrzów" B.Viana: "Piana złudzeń" W Marcin Wolski: 1) "Antybaśnie" 2) "Powrót do antybaśni" 3) "Agent dołu" Wiech: 1) "Ksiuty z Melpomena" 2) "Helena w stroju niedbałem" 3) "Cafe pod Minogą " P.G.Wodehouse: "Pełnia księżyca" Paul Watzlawick: "Jak być nieszczęśliwym" Ch. Webb: „Absolwent” Connie Willis: „Przewodnik stada” Andrzej Waligórski: „Rycerze” Robert McLiam Wilson: "Ulica marzycieli". Groom Winston: „Forest Gump” X Y Z Zoszczenko: "Opowiadania o Leninie" Odpowiedz Link Zgłoś
poomerang Re: LISTA ------------- wersja z MAJA 20.05.02, 18:22 orany! a ja tu nie zaglądałem, a tu taka miła niespodzianka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka Re: LISTA ------------- wersja z MAJA 21.05.02, 00:27 poomerang napisał(a): > tu nie zaglądałem, a tu taka miła niespodzianka ;) a widzisz? ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolekcjo Re: LISTA ------------- wersja z MAJA - POPRAWIONA IP: *.dialup.vol.cz 24.05.02, 04:16 SIEGNALEM DO SWOJEJ BIBLIOTECZKI I UZUPELNILEM Adams Douglas - Autostopem przez Galaktykę Allen Woody - Skutki uboczne Amis Kingsley - Liga walki ze smiercią Amis Kingsley - Zielony czlowiek Baranczak Stanislaw - Fioletowa krowa Baranczak Stanislaw - Geografioly Baranczak Stanislaw - Książki najgorsze Baranczak Stanislaw - Ocalone w tlumaczeniu Baranczak Stanislaw - Pegaz zdębial Barley Nigel - Niewinny antropolog Berger Thomas - Maly wielki czlowiek Bond Michael - cykl o Misiu Paddingtonie Borchard Karol Olgierd - Krazownik spod Somosierry Borchard Karol Olgierd - Szaman Morski Borchard Karol Olgierd - Znaczy Kapitan Borchardt Karol Olgierd - Znaczy równik na rumbie (zbiór opowiadan) Bożkowski Jeremi - Msza za mordercę Bulhakow Michal - Fatalne jaja Bulhakow Michal - Mistrz i Malgorzata Bulyczow Kiryl - Guslar-Neapol Bulyczow Kiryl - Opowiadania guslarskie Bulyczow Kiryl - Wielki Guslar i okolice Caldwell Erskine - Chlopiec z Georgii Cervantes Miguel - Don Kichote Chesterton Gilbert.K. - Przygody księdza Browna Chmielewska Joanna - Boczne drogi Chmielewska Joanna - Cale zdanie nieboszczyka Chmielewska Joanna - Dzikie bialko Chmielewska Joanna - Klin Chmielewska Joanna - Krokodyl z Kraju Karoliny Chmielewska Joanna - Lądowanie w Garwolinie Chmielewska Joanna - Lesio Chmielewska Joanna - Nawiedzony dom Chmielewska Joanna - Romans wszechczasów Chmielewska Joanna - Wielkie Zaslugi Chmielewska Joanna - Wszyscy jestesmy podejrzani Chmielewska Joanna - Wszystko czerwone Dickens Charles - Klub Pickiwicka Dickens Charles - Mala Dorrit Dickinson Bruce - Przygody lorda Slizgacza Dickson Gordon R. - Smok i Jerzy Dickson Gordon R. - Smok na wojnie Diderot Denis - Kubus Fatalista i jego pan Dolęgowski - Zagryziakowie Durell Gerald - Moja rodzina i inne zwierzęta Durell Gerald - Moje ptaki, zwierzaki i krewni Durell Gerald - Ogród bogów Elton Ben - Czysty patent Evanovitch Janet - Po czwarte dla grzechu Evanovitch Janet - Po drugie dla forsy Evanovitch Janet - Po pierwsze dla pieniędzy Evanovitch Janet - Po trzecie dla draki Evanovitch Janet - Przybic piątkę Evanovitch Janet - Wytropic milion Gombrowicz Witold - Ferdydurke Goscinny - cykl komiksowy o Asteriksie Goscinny - cykl komiksowy o Lucky Luke`u Grodzienska Stefania - Już nic nie muszę Grodzienska Stefania - Urodzil go niebieski ptak Grodzienska Stefania - Wspomnienia chalturzystki Groom Winston - Forrest Gump Gross Jan Tomasz - Sąsiedzi Harrison Harry - Bill, bohater Galaktyki Hasek Jaroslav - Przygody dobrego wojaka Szwejka Heller Joseph - Nie ma się z czego smiac Heller Joseph - Paragraf 22 Herriott James - cykl Wszystkie stworzenia duże i male (pierwszy tom 'Jesli tylko potrafilyby mówic') Hornby Nick - Nipple Jesus Hrabal Bohumil - Legenda o pięknej Julci i inne opowiadania Hrabal Bohumil - Lekcje tanca dla starszych i zaawansowanych Hrabal Bohumil - Obslugiwalem angielskiego króla Hrabal Bohumil - Pociągi pod specjalnym nadzorem Hrabal Bohumil - Postrzyżyny Hrabal Bohumil - Rozpirzony bęben Hrabal Bohumil - Swięto przebisniegu Hrabal Bohumil - Taka piękna żaloba Hrabal Bohumil - Wesela w domu Ilf Ilja i Pietrow Eugeniusz - Dwanascie krzesel Ilf Ilja i Pietrow Eugeniusz - Zloty cielec Irving John - Hotel New Hampshire Irving John - Metoda wodna Jackson Shirley - Poskramianie demonów Jackson Shirley - Zawsze mieszkalysmy w zamku Jackson Shirley - Życie wsród dzikusów Jerofiejew Wieniedikt - Moskwa Pietuszki Jerome K. Jerome - Trzech panów w lódce nie licząc psa Jerome K. Jerome - Trzej panowie na rowerach Kroh Antoni - Sklep potrzeb kulturalnych Kuttner Henry - Stos klopotów Kuttner Henry - Szalony robot Larson Gary - rysunki (internet) Lem Stanislaw - Cyberiada Lem Stanislaw - Dzienniki gwiazdowe Lem Stanislaw - Pokój na Ziemi Lewis Cliwe Staples - Listy starego diabla do mlodego Lewis Roy - "Pourquoi j'ai mange mon pere?" czyli "Dlaczego zjadlem ojca?" Lindgren Astrid - My na wyspie Saltkrakan (wczesniej pod tytulem "Dlaczego kąpiesz się w spodniach, wujku?") Lodge David - British Museum w posadach drży Lodge David - Maly swiatek MacDonald Betty - Jajko i ja Malpass Eric Lawson - Kochana córeczka Malpass Eric Lawson - Od siódmej rano Mayle Peter - cykl o Prowansji Mayle Peter - Psi żywot Mayle Peter - Wiwat agencja! Milne Alan A. - Chatka Puchatka Milne Alan A. - Kubus Puchatek Montgomery Lucy Maud - Ania z Zielonego Wzgórza Mrożek Slawomir - Male prozy Mrożek Slawomir - Opowiadania Mrożek Slawomir - Postępowiec Mrożek Slawomir - Ucieczka na poludnie Musierowicz Malgorzata - cykl "Jezycjada" Nepomucka Krystyna - Kochanek doskonaly Nepomucka Krystyna - Malżenstwo niedoskonale Nepomucka Krystyna - Milosc niedoskonala Nepomucka Krystyna - Rozwod niedoskonaly Nepomucka Krystyna - Samotnosc niedoskonala Nepomucka Krystyna - Starosc doskonala Niziurski Edmund - Adelo, zrozum mnie! Niziurski Edmund - Awantura w Nieklaju Niziurski Edmund - Awantury kosmiczne Niziurski Edmund - Gwiazda Barnarda Niziurski Edmund - Klejnoty smierci czyli Tajemnica awaramisów Niziurski Edmund - Księga urwisów Niziurski Edmund - Naprzód, Wspaniali! Niziurski Edmund - Niewiarygodne przygody Marka Piegusa Niziurski Edmund - Nieziemskie przypadki Bubla i spólki Niziurski Edmund - Osobliwe przypadki Cymeona Maksymalnego Niziurski Edmund - Siódme wtajemniczenie Niziurski Edmund - Sposób na Alcybiadesa Niziurski Edmund - Szkolny lud Okulla i ja Nothomb Amelie - Higiena mordercy Nothomb Amelie - Rtęc Nothomb Amelie - Z pokora i uniżeniem Ofierski Jerzy - Swiadek koronny. Skandale, afery, dewiacje, opisy przyrody Piasecki Sergiusz - Kochanek Wielkiej Niedzwiedzicy Piasecki Sergiusz - Zapiski oficera Armii Czerwonej Pilipiuk Andrzej - Kroniki Jakuba Wędrowycza Plass Adrian - Bolesne dojrzewanie Adriana Plassa Plass Adrian - Uswięcony dziennik Adriana Plassa (lat 37 i 3/4) Podgrobelski Sledz Otrembus - Wstep do imagineskopii Prandota Miroslaw - Taniec życia Pratchett Terry - cykl Swiat Dysku Pratchett Terry - Dobry Omen Pruszkowska Maria - O dwóch wikingach i jednej wikingowej Pruszkowska Maria - Przyslę panu list i klucz Rankin Robert - Księga prawd ostatecznych Rankin Robert - Największe przedstawienie zza swiata Rankin Robert - Poszukiwacze zaginionego parkingu Redlinski Edward - Konopielka Richard Gordon - Pan doktor na morzu Różewicz Tadeusz - Kartoteka Safrin Horacy - Przy szbasowych swiecach Sajnóg Zbigniew i Tymanski Ryszard Tymon - Chlopi III Saki - Malomównosc lady Anny i inne opowiadania Salinger Jerome David - Buszujący w zbożu Samozwaniec Magdalena - Maria i Magdalena Samozwaniec Magdalena - Na ustach grzechu (parodia "Trędowatej") Sawaszkiewicz Jacek - Między innymi makabra Sawaszkiewicz Jacek - Mój tatko Sawaszkiewicz Jacek - Mój tatko i cala reszta Sawaszkiewicz Jacek - Sukcesorzy Sawaszkiewicz Jacek - Tatko i ja Sawaszkiewicz Jacek - Z moim tatkiem Sejda Kazimierz - C.K. dezerterzy Sempe J.J. i Goscinny R.- cykl o Mikolajku Sharpe Tom - Alternatywa wedlug Wilta Sharpe Tom - Nieprzystojne obnażenie Sharpe Tom - Odjazd wedlug Wilta Sharpe Tom - Wilt Sharpe Tom - Zemsta Skulliona Slonimski Antoni i Tuwim Julian - W oparach absurdu Sowa Izabela - Smak swieżych malin Stachowicz Izabela [Czajka] - Córka czarownicy na hustawce Stachowicz Izabela [Czajka] - Salamandra i krol wezy Stawinski Jerzy Stefan - Nieklamane oblicze Jana Piszczyka Stawinski Jerzy Stefan - Piszczyk Stawinski Jerzy Stefan - Smutnych losów Jana Piszczyka ciąg dalszy Steinbeck John - Tortilla Flat Stomma Ludwik - Nalewka na czeresniach Stomma Ludwik - Żywoty zdan swawolnych Strugaccy Arkadij i Borys - Poniedzialek zaczyna się w sobotę Swieduchowska Marianna G. - Katecheci i frustraci Tarkington Booth - Penrod Tarkington Booth - Siedemnastolatek Toole John Kennedy - Sprzysiężenie oslów Topor Roland - Bal na ugorze Topor Roland - Café Panika, Historyjki taksówkowe Topor R Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolekcjo Re: LISTA ------------- wersja z MAJA - POPRAWIONA IP: *.dialup.vol.cz 24.05.02, 04:19 OOOOPS... nie zmiescila sie. Teraz wiec czesc druga Topor Roland - Cztery róze dla Lucienne Topor Roland - Don Juan albo Ja i ja Topor Roland - Dzidzius pana Laurenta Topor Roland - Dziennik paniczny Topor Roland - Księżniczka Angina Topor Roland - Made in Taiwan. Copyright in Mexico Topor Roland - Najpiękniejsza para piersi na swiecie Topor Roland - Pamiętnik starego pierdoly Topor Roland - Portret Suzanne Topor Roland - Swięta księga cholernego Proutto Topor Roland - Trzy dramaty paniczne Topor Roland i Ribes Jean-Michel - Bitwy Townsend Sue - Bolesne dojrzewanie Adriana Mole'a Townsend Sue - Sekretny dziennik Adriana Mole'a lat 13 i 3/4 Townsend Sue - Szalone lata Adriana Mole'a Tuwim Julian - Cicer cum caule czyli Groch z kapustą: panopticum i archiwum kultury Tuwim Julian - Jarmark rymów Tuwim Julian - Pegaz dęba Urbanek Mariusz - Przecieki niekontrolowane Vargas Llosa Mario - Ciotka Julia i skryba Vargas Llosa Mario - Pantaleon i wizytantki Vargas Llosa Mario - Pochwala macochy Vian Boris - Jesien w Pekinie Vian Boris - Piana zludzen Vonnegut Kurt Jr. - Rzeznia nr 5 Vonnegut Kurt Jr. - Sniadanie mistrzów Waligórski Andrzej - Rycerze i ich dziwne przygody w czasie szwedzkiego potopu (parodia "Trylogii") Watzlawick Paul - Jak byc nieszczęsliwym Webb Charles - Absolwent Wiech - Bitwa w tramwaju czyli Opowiadania warszawskie Wiech - Cafe "Pod Minogą" Wiech - Dmuchnij pan w balonik Wiech - Dryndą przez Kierbedzia Wiech - Felietony Wiech - Helena w stroju niedbalem Wiech - Koszerny kozak czyli Opowiadania żydowskie Wiech - Ksiuty z Melpomena Wiech - Manius Kitajec i jego ferajna Wiech - Piąte przez dziesiąte Wiech - Smiech smiechem Wiech - Wątróbka po warszawsku Willis Connie - Przewodnik stada Wilson Robert McLiam - Ulica marzycieli Wittlin Jerzy - seria pt. Vademecum... Wodehouse Pelham Grenville - Dewiza Woosterów Wodehouse Pelham Grenville - Pelnia księżyca Wodehouse Pelham Grenville - Wielce zobowiązany, Jeeves Wolski Marcin - 60 minut na godzinę Wolski Marcin - Agent dolu Wolski Marcin - Antybasnie Wolski Marcin - Powrót do Antybasni Wolski Marcin - Z przymróżeniem ucha - tomik z wolszczyzną Wolski Marcin i Kaczmarek Jan - Rok 3978 Zoszczenko Michal - Bądz czlowiekiem, towarzyszu! Zoszczenko Michal - Opowiadania o Leninie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jołasia Re: LISTA ------------- wersja z MAJA - POPRAWIONA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.05.02, 14:51 kolekcjo, dzieki, dzieki, ale jak twoja lista ma sie do listy czarodziejki? roznia sie czyms? i czemu zrezygnowales z przerw miedzy kolejnymi literami alfabetu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolekcjo Re: LISTA ------------- wersja z MAJA - POPRAWIONA IP: *.dialup.vol.cz 29.05.02, 23:52 Droga Jołasiu. Moja lista to ta sama lista. Dodalem pozycje, ktore pojawily sie wczesniej, a ktorych czarodziejka nie wpisala. Uzupelnilem imiona autorow i dodalem pare swoich propozycji. Co do literek alfabetu - kwestia gustu. Chyba szczegol, nie? Mialem ochote na cenzure (wyrzucic "Sasiadow" Grossa) ale cenzury nie lubie ;-)) Nie wiem, czy ktos z Was czytal Grossa, ale na pewno nie jest to ksiazka najsmieszniejsza. Na pewno bym ja polecal. Ale Gross to margines. Bardzo mi sie podoba ten watek. Przyznam sie, ze tylko kilku pozycji z listy nie czytalem, bede staral sie je zdobyc. Blagam jednak o pomoc. W ogole nie moge znalezc pozycji "Chruścielewska Honorata - Królowa Majorki". Czy ktos z Was to ma??? Kto to wydal i kiedy??? Bye Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapi Re: LISTA ------------- wersja z MAJA - POPRAWIONA IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 04.06.02, 11:25 Ja tam uważam, że lista jest świetna. Gratuluję twórcy! Nie ma co się czepiać wielkości odstępów czy rodzaju czcionki! To przecież nieistotne. Dla mnie jest czytelna i chętnie ją wykorzystam do uzupełnienia bibloteczki. poz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: LISTA ------------- wersja z MAJA - POPRAWION IP: *.umcs.lublin.pl 25.02.03, 15:41 Gość portalu: kolekcjo napisał(a): > OOOOPS... nie zmiescila sie. Teraz wiec czesc druga > > Topor Roland - Cztery róze dla Lucienne > Topor Roland - Don Juan albo Ja i ja > Topor Roland - Dzidzius pana Laurenta > Topor Roland - Dziennik paniczny > Topor Roland - Księżniczka Angina > Topor Roland - Made in Taiwan. Copyright in Mexico > Topor Roland - Najpiękniejsza para piersi na swiecie > Topor Roland - Pamiętnik starego pierdoly > Topor Roland - Portret Suzanne > Topor Roland - Swięta księga cholernego Proutto > Topor Roland - Trzy dramaty paniczne > Topor Roland i Ribes Jean-Michel - Bitwy > Townsend Sue - Bolesne dojrzewanie Adriana Mole'a > Townsend Sue - Sekretny dziennik Adriana Mole'a lat 13 i 3/4 > Townsend Sue - Szalone lata Adriana Mole'a > Tuwim Julian - Cicer cum caule czyli Groch z kapustą: panopticum i archiwum kul > tury > Tuwim Julian - Jarmark rymów > Tuwim Julian - Pegaz dęba > Urbanek Mariusz - Przecieki niekontrolowane > Vargas Llosa Mario - Ciotka Julia i skryba > Vargas Llosa Mario - Pantaleon i wizytantki > Vargas Llosa Mario - Pochwala macochy > Vian Boris - Jesien w Pekinie > Vian Boris - Piana zludzen > Vonnegut Kurt Jr. - Rzeznia nr 5 > Vonnegut Kurt Jr. - Sniadanie mistrzów > Waligórski Andrzej - Rycerze i ich dziwne przygody w czasie szwedzkiego potopu > (parodia "Trylogii") > Watzlawick Paul - Jak byc nieszczęsliwym > Webb Charles - Absolwent > Wiech - Bitwa w tramwaju czyli Opowiadania warszawskie > Wiech - Cafe "Pod Minogą" > Wiech - Dmuchnij pan w balonik > Wiech - Dryndą przez Kierbedzia > Wiech - Felietony > Wiech - Helena w stroju niedbalem > Wiech - Koszerny kozak czyli Opowiadania żydowskie > Wiech - Ksiuty z Melpomena > Wiech - Manius Kitajec i jego ferajna > Wiech - Piąte przez dziesiąte > Wiech - Smiech smiechem > Wiech - Wątróbka po warszawsku > Willis Connie - Przewodnik stada > Wilson Robert McLiam - Ulica marzycieli > Wittlin Jerzy - seria pt. Vademecum... > Wodehouse Pelham Grenville - Dewiza Woosterów > Wodehouse Pelham Grenville - Pelnia księżyca > Wodehouse Pelham Grenville - Wielce zobowiązany, Jeeves > Wolski Marcin - 60 minut na godzinę > Wolski Marcin - Agent dolu > Wolski Marcin - Antybasnie > Wolski Marcin - Powrót do Antybasni > Wolski Marcin - Z przymróżeniem ucha - tomik z wolszczyzną > Wolski Marcin i Kaczmarek Jan - Rok 3978 > Zoszczenko Michal - Bądz czlowiekiem, towarzyszu! > Zoszczenko Michal - Opowiadania o Leninie Chciałabym dodać jeszcze: Zientarowa Maria (Mira Michałowska)-Wojna domowa, Wojna domowa trwa Guareschi Bernardo- cykl o Don Camillu Mikes George -Jak być brytyjczykiem Chmielewska Joanna -Autobiografia Redliński Edward-Awans Townsend Sue-Czas cappucino, Królowa i ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucia Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: *.chello.pl / *.chello.pl 20.05.02, 18:12 Hejka! Według mnie wszystkie książki Joanny Chmielewskiej są najśmieszniejsze na świecie. Gorąco polecam! Są świetne na smutny nastrój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: 212.76.37.* 04.06.02, 21:13 Wznowili "Profesora Tutkę" Szaniawskiego!!! Niestety bez ilustracji. Dowcip cięty, finezyjny i ironyczny. Zabawne i mądre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tajwan Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 11.06.02, 11:29 1. Heller, $22 2. Vian, Jesień w Pekinie 3. Bursa, Luiza i inne utwory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mawi Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: 212.41.132.* 11.06.02, 15:11 Nie zauważyłam w wątku Jacka Londona i jego "Bellow Zawierucha" - świetna na poprawienie humoru (szczególnie rozdział o aferze z jajkami albo Nowe Miasto Tra La). Pewnie tylko ja czytałam, he, he. Nie ma też na liście krótkich opowiadań Marka Twaina, np. Nieszczęsny Narzeczony Aurelii (mam na myśli cały zbiór, nie tylko to jedno opowiadanie). Też dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
happy4 MARK TWAIN - NARZECZONY AURELII 14.06.02, 23:03 Mogę czytać to setki razy i zawsze zrywam boki ze śmiechu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: *.pl 23.09.02, 10:12 Chciałbym przypomnieć pewne dzieło S.Mrożka "POSTĘPOWIEC" może ktoś czytała? jeśli nie to gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
veritas Re: Najśmieszniejsze, które polecam. 23.09.02, 10:49 Kolejna Topora (a raczej jest współautorem): "Hotel Palace". POlecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gania Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: 62.233.140.* 23.09.02, 15:19 A Calvino?! Nie przeczytałam całego wątku być może jego nazwisko już padło. Ale jeśli nie, to pominąć Calvino byłoby grzechem podstawowym. Opowieści kosmikomiczne, Baron Drzewołaz i inne. W tej klasyfikacji najbardziej okrzyczane Jeśli zimową porą podróżny wypada chyba najbledziej. Natomiast Opowieści kosmikomiczne... Sam miodzio. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinuss Re: Najśmieszniejsze, które polecam. 24.09.02, 08:06 Ja czytała i tez gorąco poleca :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: *.mofnet.gov.pl 30.09.02, 13:15 Polecam "Listy z Ziemi" Marka Twain'a - obrazoburcze i do bólu śmieszne. Poza tym książki gościa, który nazywa się Cizia Zyke: "Parodia", "Sahara" i "Złoto". Plus to co powyżej. A zapomniałbym, jeszcze Borchardta "Krążownik spod Somosiery" i "Szaman morski". Odpowiedz Link Zgłoś
mmistique Re: Najśmieszniejsze, które polecam. 30.09.02, 21:23 Joanna Chmielewska - szczególnie "Lesio" i "Wszystko Czerwone" Odpowiedz Link Zgłoś
veritas Re: Najśmieszniejsze, które polecam. 01.10.02, 16:35 A czy ktos już podał ksiazkę "Miś, czyli o filmach Barei"? (tytuł z pamieci, ale jest bardzo zbliżony). Czytając niektóre fragmenty śmiałam się do rozpuku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neska Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: 2.4.STABLE* / 172.16.2.* 05.10.02, 16:30 Przypomniałam sobie jeszcze "Nigdy w życiu" i "Podanie o miłość" Katarzyny Grocholi.Lekka i zabawna. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_11 Re: Najśmieszniejsze, które polecam. 26.02.03, 11:24 Uwielbian Davida Eddingsa wszystki książki ze Sparhawkiem&Co. oraz z Belgaradem i Polgarą. Chmielewska, Paddington, Paragraf 22, Barańczak - to juz tutaj klasyka Oczywiscie don Camillo Guareschiego Tegoz autora (moge przekrecac tytul)"Przeznaczenie ma na imie Matylda" Jeszcze Nesbitt dla dzieci cykl o mlodych Bastablach. Nabokov (?) - "Pnin" Felietony brydżowe Makuszyńskiego (we wszystkich zbiorkach). Pozdr. Aga Dzieki za porady:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: *.chello.pl 29.03.03, 21:36 Ja umierałam ze śmiechu przy "Notatkach na pudełku od zapałek" Umerto Eco - satyryczny opis otaczającej nas rzeczywistości np. dlaczego leki na wstydliwe schorzenia - hemoroidy, choroby weneryczne - mają nazwy jednoznacznie wskazujące jaką chorobę leczą. Super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pstosia Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: *.braniewo.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 22:21 ksiazki joanny chmielewskiej i roberta rankina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 02.04.03, 16:22 Topor i Rudolf Gąbczak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanako sprostowanie do listy IP: *.hector.com.pl 03.04.03, 08:46 "Przyślę panu list i klucz" napisała Maria Pruszkowska a nie Magdalena Samozwaniec. Tej ostatniej polecam "Czy pani mieszka sama?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wfman Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 17:30 Chyba nikt nie wymieniał: (mogę trochę przekręcić) Farley Mowat "Nie taki straszny wilk" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanako Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: *.hector.com.pl 07.04.03, 08:55 Farley Mowat "Zwariowana łódka" Z twórczości rodzimej Nienacki "Raz w roku w Skiroławkach" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diego Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.03, 13:54 jarmark rymow tuwima - fantastyczne, zwlaszcza felieton o slusarzu i kinochamach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek SZALONE ŻYCIE RUDOLFA IP: *.acn.waw.pl 04.04.03, 18:33 Czy to możliwe, że przeoczyliście naszą rodzimą twórczość? Szalone życie Rudolfa J. Fabickiej. Czad! polskie piekiełko w krzywym zwierciadle. ObowiązkowoTo wydało jakieś pół roku temu WAB, więc pewnie jeszcze w księgarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanako Re: SZALONE ŻYCIE RUDOLFA IP: *.hector.com.pl 09.04.03, 09:01 Rodzimej twórczości pojawiło się tu sporo. Dodam "Bóg, trąba i ojczyzna" Barańczaka i przy okazji podciągnę wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Ryszkowski Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: 212.182.93.* 09.04.03, 12:41 Winston Groom - Forrest Gump Wendy Northcutt - Nagrody Darwina Leszek Gnoiński - KULT Kazika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniecha Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: *.man.polbox.pl 22.04.03, 14:59 link do "Three men on the Bummel" Jeroma po angielsku (tylko rozdzial 3 po polsku): www.cyfronet.krakow.pl/rowery/3men.html Odpowiedz Link Zgłoś
monstr Re: Najśmieszniejsze, które polecam. 22.04.03, 16:44 "Wspomnienia chałturzystki" - Stefania Grodzieńska Joanny Chmielewskiej: "Całe zdanie nieboszczyka" "Krokodyl z kraju Karoliny" "Lesio" "Wszystko czerwone" "Klin" "Wszyscy jesteśmy podejrzani" "Autobiografia" "Jak wytrzymać z mężczyzną" (inne już nie są tak śmieszne) Wiecha "Cafe pod Minogą" "Wyspa sprzątaczek" - nie pamiętam autorki Odpowiedz Link Zgłoś
monstr Re: Najśmieszniejsze, które polecam. 22.04.03, 17:04 jeszcze "Bez piór" Woody'ego Allena - chyba nikt nie wymienił a śmieszne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotlet Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: *.tampabay.rr.com 24.04.03, 02:10 "Kontrabasista" Patrick Suskind Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lala Laleczna Re: Najśmieszniejsze, które polecam. IP: 212.69.77.* 24.04.03, 08:48 Joanna Chmielewska, Magdalena Samozwaniec Odpowiedz Link Zgłoś