Dodaj do ulubionych

"Czytelmania": Usuń bohatera książki!

• jaroskywalker Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 20:04
      Usunąłbym pustynię i puszczę z 'W pustynii i w puszczy' i wysłałbym parkę
      nieletnich na Antarktydę. W samych szkolnych mundurkach. Kali byłby Eskimosem, a
      zamiast słonia mieliby niedźwiadka. Ciekawe ile stron zaoszczędziłoby się na
      opisach przyrody:)
      • Gość: Ernest Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.iim.pl / *.iim.pl 08.09.05, 20:22
        bomba pomysł - na antarktydę z nimi
    • bratek86 Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 20:05
      a ja z "Procesu" wyrzuciładym Józefa K. bo przecież ważny jest sąd a nie człowiek

z Pana Tadeusza wywaliłabym Tadeusza a głównym bohaterem byłby Jankiel

z politykl wywaliłabym Giertycha i Leppera (ale tej bajki nie da rady zmienić chyba że w koszmar)

• Gość: aaa Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 22:14
        A ja z Procesu wyrzuciłbym Księdza . Co to za ksiądz co zamiast jakoś sensownie
        pomóc opowiada jakieś dziwne historyjki z których niewiele wynika.
    • ignispl Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 20:11
      Czytam sobie wieczorem taką miłą książkę pisaną wierszem. Raz za razem jakaś
      mała szpilka niepokoju i irytacji psuje rytm "powieści". Dlaczego spotkała go
      śmierć? Wychowana na tylu opowieściach westernowych z "happy endem" nie pogodzę
      się chyba nigdy ze śmiercią mojego bohatera. Powinien był dożyć póznej starości.
      Ostatni kadr. Po bitwie. Jego sylwetka w powłóczystym habicie jaśnieje na tle
      zachodzącego słońca. Jest świadomy odkupienia swych win. Muzyka Enio Morricone w
      tle właśnie wydaje przebrzmiewa. Przybliżenie. Wokół trupy moskali pokonanych w
      boju.
      Czemu ksiądz Robak musiał zginąć tak marnie? Wszystko przez tradycyjnie żałosny
      stan służby zdrowia na terenach Polski. To może już lepiej żeby nigdy go nie było.
    • Gość: BodzIo Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 20:20
      Ja chciałbym usunąć Harry'ego Pottera z książek z serii pt. "Harry Potter
      i ...". albo z książki "władca pierścieni" najlepiej władce pierscieni
      :)
      • Gość: ernest Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.iim.pl / *.iim.pl 08.09.05, 20:24
        Można by usunąć Zeusa z mitologi greckiej. Głupie to to, wielkie, gburowate na
        dodatek dzieciorób
        • Gość: ernest Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.iim.pl / *.iim.pl 08.09.05, 20:30
          I niepoczytalną idiotkę Krystynę z niejaką córkę Lavransa
        • zaila Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 09.09.05, 23:46
          o, jak miło że nie tylko ja na to wpadłam :)

wywaliłabym jeszcze bardzo chętnie Persefonę. gdyby nie hajtnęła się z tym
          ponurakiem, Hadesem, wszystko byłoby piękniejsze i prostrze: nie byłoby
          wypadków na oszronionych drogach, nóg połamanych w czasie nieudanego zjazdu na
          nartach i biednych dzieci rozbijających sobie główki na drzewkach zjeżdżając z
          prędkością światła z górki saneczkowej... tylko kwiatki, motylki i lato przez
          12 miesięcy w roku... i ile gipsu by się zaoszczędziło...
          chociaż nie, chyba lepiej wywalić Demeter. nie dość, że się puściła z bratem
          własnym, to jeszcze zamiast się cieszyć, że córka za mąż wyszła, ta fochy
          strzela i się obraża na świat cały Bogu ducha winny. w dodatku jakaś taka
          smętna i rozlazła jest. o.
    • Gość: Przemo Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 20:45
      Posieść nazywa się "Życie polityków III RP", jest oparta na faktach i akurat teraz rozwija się akcja.
      Usunąłbym z niej wszystkich komunistów i złodzei.
      Co wy na to??????
      • zlotapagoda Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 22:47
        bez takich!! moj dziadek byl szanowanym komunista!! jak ja sie wtedy poczne
        jesli go usuniecie:/ <choc watpie zeby byl w tej ksiazce;)>
    • berdyczowpiszdomnie Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 20:46
      Jedyną postacią która bezkarnie mogłaby być usunięta bez konsekwencji dla Fabuły
      książki to Godot.:)
      • Gość: maciek Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 23:53
        berdyczowpiszdomnie: Jeśli miałbym usunąć wszystkich bohaterów książkowych
        oprócz jednego, właśnie Godota bym zostawił..

Ernest: Pomysł z usunięciem Boga z Biblii owszem obrazoburczy bolesny i wogóle
        straszny, ale nie powiedziałbym, że to niewypał.. Raczej jedna z potencjalnie
        bardziej inspirujących propozycji z tego wątku, można z niej wywieść kilka
        istotnych idei nowoczesności.
        pzdr
        &
    • Gość: demiqu Oskar i pani Róża - bez pani Róży IP: *.master.pl / *.master.pl 08.09.05, 20:54
      Wtedy ze stron tej małej powieści, biłyby ból i samotność. Ludzka samotność w
      zmaganiu się z chorobą. Bo przecież ofiara choroby, nowotworu, bólu - właśnie
      taki człowiek jest samotny na polu walki zwanym - życiem. Bez Róży świat okazuje
      się bezbarwny i szary - lecz prawdziwy. Koniec idylli, początek rzeczywistości.
    • Gość: silk Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 21:32
      usuwam Judasza z Biblii. ciekawi mnie alternatywne zakonczenie tej historii:)
      • piffpaff Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 22:17
        A ja pozbawiłabym Biblię Boga z ciekawości, co przyniósłby taki eksperyment i
        jak wyglądałyby wtedy losy, a zwłaszcza działania jej bohaterów ;).
        • Gość: Ernest Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.iim.pl / *.iim.pl 08.09.05, 22:25
          Lepiej się wyśpij zanim znowu coś napiszesz
          • Gość: Ernest Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.iim.pl / *.iim.pl 08.09.05, 22:25
            Twoje pifpaf to niewypał
            • piffpaff Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 22:55
              Ehh, nie chciałam nikogo urazić :(.

W takim razie, skoro powyższy pomysł to niewypał, proponuję inny. Otóż ważnymi,
              choć specyficznymi ;) bohaterami wielu książek są również miasta. Ciekawe jaka
              byłaby "Zbrodnia i kara" bez Petersburga, "Mistrz i Małgorzata" bez Moskwy,
              "Nędznicy" bez Paryża czy "Zły" bez Warszawy...
              • tinea0 i znowu z Biblii 12.09.05, 21:20
                To ja moze z mniej rewolucyjna propozycja, niestety juz spozniona. Otoz
                zyczylabym sobie, zeby wyrzucic Ewe w momencie, gdy siega po zakazany owoc. Ale
                samo skasowanie by nie wystarczylo - domagam sie stanowczo, zeby zamieszczono
                odpowiednie uzasadnienie, dlaczego Ewe usunieto.
                Wyobrazcie sobie konsekwencje takiego postepowania - po pierwsze, Bog by dal
                ludzkosci jeszcze jedna szanse. Po drugie, kazdy idiota moglby przeczytac, czym
                sie konczy sprzeciwianie Bogu. Po trzecie, nawet jakby do takiego idioty nie
                dotarlo, ze ma nie ruszac jablka, i odwazyl by sie wyciagac lapska gdzie nie
                trzeba i kumplowac z roznymi gadzinami, to inni obywatele by mu to odpowiednio
                wytlumaczyli. W rezultacie - ciagle bysmy mieszkali w Raju, co by pociagalo za
                soba szereg udogodnien: brak barier jezykowych, bezbolesne porody, powszechne
                stosowanie zasady zrozwowazonego rozwoju itd.
                Po czwarte, Adam zamiast Ewy dostalby nowa towarzyszke zycia i moze bylby to
                lepszy model, skonstruowany z czegos innego niz kawalek kosci. Mysle, ze meska
                czesc spoleczesnstwa bylaby zadowolona z udoskonalenia swoich polowic.
                Po piate, nareszcie kazdy wierzacy czlowiek moglby przeczytac Slowo Boze bez
                wiekszego wysilku, liczyloby bowiem kilka stron tekstu, a nie kilkaset.
                I po szoste - nie byloby w Biblii tego cholernego Hioba, przez ktorego dostalam
                dwoje w liceum.
    • aktuel Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 22:21
      Rybę ze "Stary człowiek i morze", chyba była by trochę krótsza... :P
    • rozowykot Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 22:38
      Proponuję usunąć z Pana Tadeusza Jacka Soplicę, bo to jest antybohater. Wg
      naszego prawa należaloby go najpierw ukarać za hulgaństwo, potem wbić do
      łba ,że jak się dziewczątku w głowie zawróciło to się je wspiera , a nie
      trzaska drzwiami i żeni z inną, potem należałoby go wysłać na odwyk alkoholowy,
      albo choć wyznaczyć rodzinie kuratora ,bo ten mąż i ojciec coś mi przemocą
      pachnie , żona "z żalu umarła?" a może ją przetącił jak poeta Krasiński
      swoją,no a potem zabił stolnika i za morderstwo nie odpowiadał i żadem IPN go
      nie ścigał a Stolnik wielkim patriotą był. No a na koniec zaszargał bratu
      nazwisko, podrzucił mu dzieciaka ,troskliwy tatusiek, a na koniec sprowokował
      demolkę takiego porządnego gospodarstwa.Jak na takich wzorach wychowamy młódż
      to będzie demolować przystanki i bić staruszkow.
      • boncza Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 22:52
        E tam Jacek Soplica to jeszcze nic, najgorszy jest ten pedofil Tadeusz ( ożenić
        sie z 13 latka a fe )
    • gochaczzz Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 22:53
      Hmmm... dowolnej książki to weźmy np. książkę dla dzieci ot taką z bajkami, ot
      bajka o Czerwonym Kapturku (to przez sentyment do balu przebierańców w
      podstawówce ;-)) i usuwamy wilka z drogi Kapturka, jeżeli już musiałby się
      pojawić to w najgorszym wypadku zabiera Kapturkowi koszyk ze smakołykami dla
      babuleńki i ucieka w ten oto prosty sposób wilk jest syty i babcia cała ;-)
    • luci-c Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 22:53
      Zdecydowanie należy usunąć z kart Nowego Testamentu osobę Poncjusza Piłata,
      rzymskiego namiestnika Judei.
    • anaat Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 23:19
      Sorki,
      ale dla mnie ten wątek i konkurs są bezsensowne.
      Usunięcie gównego bohatera lub bohaterki to zamach na konkretne dzieło jako
      takie (lub wyraz ogólnej dezaprobaty dla utworu), a w przypadku postaci
      drugoplanowych nie uczyniłoby większej różnicy...
      • gabriel Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 08.09.05, 23:44
        Z "Paragrafu 22" usuwam byłego starszego szeregowego Wintergreena, po co ma
        ciągle zakopywać i odkopywac te doły, oraz Milo, ten gość robi interes na
        wojnie. No i może jeszcze porucznika Scheiskopfa, aż wstyd bierze że taka
        miernota została generałem. :)
        W Wiedźmina Sapkowskiego usuwam wszystkie te czarodziejki tworzące jakis
        tajemniczy konwent, bez nich historia miałaby o wiele lepsze zakończenie.
        Oczywiście Yennefer zostaje. :)No może jeszcze Triss Merigold. :)
        • tojajurek Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 09.09.05, 00:10
          Osobiście byłbym za usunięciem osoby Piętaszka z "Robinsona Crusoe".
          Głównie z uwagi na protekcjonalne traktowanie nieszczęsnego tubylca przez
          aroganckiego Angola, nawracanie i cywilizowanie na siłę kolorowego przez
          białego wraz z nieznośnym moralizatorskim uzasadnieniem takiego postępowania
          oraz przy okazji propagandą brytyjskiego kolonializmu.
          Ponadto zdrowo myślącej części społeczeństwa źle się kojarzy długotrwały
          związek dwóch facetów na bezludnej wyspie, bez najmniejszej aluzji do
          ewidentnego braku bab.
          Już zdrowiej by wyglądało, gdyby Robinson żył wyłącznie z kozą...
    • Gość: aJOandrzejTYŻzeWSI tom bombadil<= IP: *.art.pl 08.09.05, 23:40
      wywalil bym toma bombadila z władcy pierscieni... co to (kto to) qde jest...
      • mucta Re: tom bombadil<= 01.10.05, 19:45
        Podpisuję się obiema rękami - Bombadil to najgorsza postać we Władcy Pierścieni.
        Zupełnie z innej (słabiutkiej) bajki.
    • Gość: deadsy@wp.pl Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 23:52
      Ja bym wyrzucił 1 rozbójnika z "Alibaby i 40 rozbójników" :)
    • ramonkoseki Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 09.09.05, 00:09
      Dziwię się, że nikt jeszcze nie wyrzucił Pana K. z "Akademii Pana Kleksa" ... To
      strasznie popaprany, śliski gość...Aż strach pomyśleć co on tam jeszcze z tymi
      chłopcami wyprawiał...o czym już Brzechwa nie napisał.
      Ale i tak było tego zanadto by go teraz spokojnie do paki wrzucić: molestowanie
      małoletnich, podawanie małoletnim narkotyków, presja psychiczna - pranie mózgów
      u dzieci, podejrzane związki z Golarzem Filipem (oparte na niejasnych
      powiązaniach finansowych)....w Chinach (u pana doktora Paj-hi-wo) dostałby czapę
      za sekciarstwo
      • tojajurek Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 09.09.05, 00:24
        Caeteram censeo, iż należy bezwzględnie z "Kubusia Puchatka" Milne'a usunąć
        niejakiego Prosiaczka. W końcu to przecież zwykła świnia...
        No i Kłapouchego też bym wyrzucił - nie dość, że to osioł, to jeszcze defetysta
        i neurastenik. Fuj!
        • Gość: Nessie Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: *.acn.waw.pl 09.09.05, 00:32
          > No i Kłapouchego też bym wyrzucił - nie dość, że to osioł, to jeszcze defetysta
          > i neurastenik. Fuj!

Sam jesteś neurastenik!fuj. Kłapouchy cierpiał po prostu na przewlekłą depresję.
          Uczył dzieci szacunku dla odmiennych stanów świadomości i uświadamiał im, że
          hebefrenia i zadowolenie ze stanu rzeczy, graniczące ze stanem upojenia
          (miodkiem) nie są jedynym sposobem na życie!

Ręce precz od Kłapouchego!
          • tojajurek Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 09.09.05, 01:03
            Gość portalu: Nessie napisał(a):

> Ręce precz od Kłapouchego!

Nie mogę!!! To mój szkolny przydomek (niestety). Całe życie byłem zmuszany, aby
            próbować mu dorównać - bez efektów, choć naprawdę się starałem. W końcu
            znienawidziłem drania. Słynne zniknięcie Ogona Kłapouchego - to moja robota i
            mściwa satysfakcja. Próbowałem też urządzić demonstrację "anty" i chodziłem z
            plakatem >OSŁY - NA SALAMI!<. O mało mnie nie zamknęli, bo jakiś półgłówek
            przeczytał POSŁY zamiast OSŁY i odkarżył mnie o próbę demontażu Państwa.
            Po tym wszystkim tym bardziej nikt mnie nie namówi na pieszczochy z osłem.
            Zwłaszcza wymyślonym, jak byśmy mieli ich mało prawdziwych dookoła...
    • manra Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 09.09.05, 00:31
      z prawdziwą przyjemnością wnoszę o usunięcie postaci Zosi z "Pana Tadeusza",
      jako że jest uosobieniem niezdrowych erotycznych fantazji przechodzących kryzys
      wieku średniego panów oraz dorastających dziewcząt. chodzi toto dookoła,
      uśmiecha się ładnie i panieńskim rumieńcem (jak dzięcielina) pała. bezbarwnym
      postaciom kobiecym, służącycm do ozdoby książek, mówimy stanowcze: nie!
    • Gość: Szczmok Usunąć smokobójców!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 00:40
      Moi drodzy!

My tu sobie gadu gadu, a mordercy się po książkach panoszą. Krew na ich rękach
      nie zaschła jeszcze....
      Zastanówcie się tylko, do czego mają dostęp biedne dzieci....
      Smokobójcy są wszędzie!

Przykład pierwszy - legenda o św. Jerzym. Facet zrobił karierę na mordowaniu
      bezbronnych smoków. Powiecie, że mogły się bronić, że miały łuski, zęby i
      zionęły ogniem. Ale co to daje, kiedy na przeciwko smoka staje uzbrojony po zęby
      rycerz z kopią i w zbroi płytowej.....
      Smoki były bez szans.

Przykład drugi - bajka o Smoku Wawelskim. No sami powiedźcie czy to jest fair,
      żeby takie rzeczy opowiadać. Nie dość, że dzieci uczą się podstępnych i niecnych
      zachowań to jeszcze chemię się im od najmłodszych lat wpaja do głów..... tak nie
      można.

Smokobójcy chodzą bezkarnie po stronach książek a ich działalność jest już dziś
      nieodrwacalna!
      Doprowadzili do wyginięcia smoczego gautunku, do wymordowania wszystkich smoków
      latająch, chodzących i pływających.
      Trzeba coś z tym zrobić.
      Usuńcie SMOKOBÓJCÓW i przywróćcie dobre smocze imię!

------------------------------------------
      W tym miejscu składam wyrazy najszczerszego szacunku i uznania pani Beacie
      Krupskiej która jako jedna z niewielu doceniła urok tych stworzeń.
      Nie ma nic piękniejszego od 22 smoków kopiących piłkę po zielonej trawie? Jest -
      22 smoki kopiące piłkę po zielonej trawie przy pełnej smoczej widowni.
      • Gość: awigaj Re: Usunąć złych !!! IP: *.mt.pl / 80.51.255.* 09.09.05, 08:49
        Np. wilka z "Czerwonego Kapturka", Niemców z "Niemcaców", Krzyzaków
        z "Krzyżaków" itp.
        Stanowcze "nie" wszystkim krzywdzicielom. Jaki komfort czytania: biorę do ręki
        książkę i wiem, że nic złego się w niej nie wydarzy. Mało to nieszczęść w realu?
        • Gość: Szczmoku nic nie rozumiesz, co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 11:43
          Nic nie rozumiesz, prawda?
          Tu nie chodzi o złych, tylko o konkrety.... oni doprowadzili do wymarcia gatunku.

A tak do niektórych z forumowiczów.....
          Piszecie głupity, ale nie ma co się martwić... brak poczucia humoru podobno jest
          uleczalny. Jak znam życie to jacyś "amerykańścy naukowcy z uniwersytetu
          Gdzieśtam" zaraz wymyślą gen za to odpowiadający.
          Szukajci informacji, przyda się wam :P
    • gmh Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 09.09.05, 01:06
      Linde z "W pustyni iw puszczy" - przez tak wyrazistą postać nasi mali
      bohaterowie są jak cienie, nudni i przewidywalni. Bez Lindego ta książka byłaby
      jeszcze bardziej beznadziejna ale przynajmniej nie dawała by w pewnym momencie
      nadzieji, że wreszcie bedzie ciekawie. Pojawienie sie pana L. jest tak dużym
      szokiem dla młodych czytelników, że po jego zniknięciu przestają czytać tą
      powieść. Wizje dalszego użerania sie z fochami Nel i irytującym Stasiem oraz
      stracone szanse na bliższe poznanie Lindego, kompletnie załamują ucznia 6 klasy
      podstawówki. Według moich obliczeń sporządzonych jakieś 8 lat temu na grupie 10
      osób, aż 30% czytelników przerywa w tym momencie lekture a dalsze 20% z wielkim
      niesmakiem i zarzenowaniem kontunuuje czytanie. Zaisniała sytuacja kreuje tą
      lekture na raczej antylekture i zniechęca młodzież do dalszego czytania.
      Skandal, Sienkiewicz dobrym pisarzem był ale miał talent do spaprania nawet
      najlepszej ksiązki a jego wspomniane "dzieło" ma duży udział, nie waham się
      tego powiedzieć, w klęsce pt: Nowa Matura z polskiego.

• Gość: antek Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! IP: 217.153.54.* 09.09.05, 07:53
      witam ja bym z przyjemnoscia usunal jancia muzykanta z "jancio muzykanta". jest
      to postac totalnie negatywna, zlosliwa (umiera na koncu), chorobliwie ambitna -
      za wszelka cene chce zrobic kariere w showbiznesie
      dla mnie to taki DaRtH VaDeR polskiej literatury
      niech moc bedzie z wami
    • andziulla1 Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 09.09.05, 08:11
      Proponuje wyrzucenie wszystkich bab z "Chłopów"! Bylam strasznie rozczarowana
      książką, tym że bohaterami nie byli sami mężczyźni. No ale fakt jest faktem w
      życiu chłop bez baby nie da rady:P Pozdrawiam!!!!
      • piotr7777 Re: z "Pana Wołodyjowskiego" usunąłbym Zagłobę 09.09.05, 08:42
        ...bo pomijając początek (fortel w klasztorze) potem widać, że Sienkiewicz nie
        miał już na tę postać pomysłu. Kolejne sekwencje w układzie Michał - Krzysia -
        Basia - Ketttling dzieją się bez jego udziału, jest tylko ich komentatorem
        (wspólnie z siostrą pana Michała tworzą chór grecki) w drugiej "militarnej"
        części tylko wspiera przyjaciela a w końcu widzimy go zniedołężniałego na
        pogrzebie Michała obok rozpaczającej Basi. Poza tym wypowiada wiele
        denerwujących kwestii, na przykład "życzliwie" wypomina przyjacielowi brak
        potomstwa itp.
        • Gość: awigaj Re: z "Pana Wołodyjowskiego" usunąłbym Zagłobę IP: *.mt.pl / 80.51.255.* 09.09.05, 08:59
          No coś Ty. Bez Zagłoby "Trylogia" byłaby nieznośnie nudna i napuszona.
          W "Ogniem i mieczem" tylko święty Skrzetuski i Helena?, w "Potopie" Kmicic-
          zawadiaka, co się tak cudownie przemienia i jego posągowa Helena? Watki z
          Zagłobą i czytamy z przymróżeniem oka i mamy przedni ubaw.
          • Gość: awigaj Re: z "Pana Wołodyjowskiego" usunąłbym Zagłobę IP: *.mt.pl / 80.51.255.* 09.09.05, 09:03
            oczywiście miało być "posągowa Oleńka".
            • piotr7777 Re: z "Pana Wołodyjowskiego" usunąłbym Zagłobę 09.09.05, 21:21
              Nie mam na myśli całej "Trylogii" a wyłącznie "Pana Wołodyjowskiego". Tam
              Zagłoba jest chyba ze względów, rzec by można, marektingowych (apmiętajmy, że
              była to XIX -wieczna kultura masowa).
    • stenia74 Re: "Czytelmania": Usuń bohatera książki! 09.09.05, 09:25
      A ja usunęłabym Marcela z "W stronę Swanna" Prousta. Bez Bohatera nie ma książki
      - próbowałam przeczytać to kilkakrotnie, nieodmiennie zasypiając na stronie 10.
      Ta książka przyprawia mnie o ból głowy - nie ma książki, i już nie musze się
      martwić, że nie przeczytałam "dzieła wszechczasów", które każdy szanujący sie
      człowiek myślący MUSI znać. Cudzy strumień świadomości jest baaardzo męczący
      jeśli ciągnie się na prawie 400 stronach.
      • stenia74 precz z Marcelem "W stronę Swanna" 09.09.05, 09:28
        Zapomniałam dodać, że taka literatura ma swoje zalety - jest świetna na
        bezsenność...
    • Gość: Krzychman Zbyszkowi mówię "nie"! IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 09:25
      Ja usunąłbym Zbyszka spod dachu Państwa Dulskich. Strasznie facet namieszał!
      Naskładał pustych obietnic, nagadał się o jakiejś tam hipokryzji, fałszu,
      potrzebie równości, obraził to swoją mamusię, to siostrzyczki, to ciotkę, to
      wreszcie narzeczoną, a na koniec wszystko drań wycofał i schował się pod
      mamusiną spódnicę. Na co komu taki omamiacz we wzorowym POLSKIM DOMU! Czy nie
      lepiej kiedy wszystko jest tak, jak MA BYĆ?...
    • Gość: Arti Pan Wołodyjowski IP: *.media4.pl 09.09.05, 09:33
      Z "Pana Wołodyjowskiego" pana Wołodykowskiego
    • Gość: pan leon Ikar IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.09.05, 09:55
      ja bym usunął Ikara z powieści Dostojewskiego "Zbrodnia Ikara"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka