Dodaj do ulubionych

Nowy Mikołajek!

07.11.05, 20:32
Rzeczywiście, nowy Mikołajek jest świetny. Warto wydać te - przeciętnie - 44
PLN. Szkoda tylko, że nie wyszedł w takim samym formacie, jak dotychczasowe
części.
Obserwuj wątek
    • Gość: pijusXII Re: Nowy Mikołajek! IP: *.pronet.lublin.pl 07.11.05, 22:19
      Mikołajek fajny jest a komu się nie podoba dostanie fangę w nos
      • Gość: kate Re: Nowy Mikołajek! IP: *.sympatico.ca 08.11.05, 21:40
        dodam do tego "lapskami pelnymi masla"
      • fuutott Re: Nowy Mikołajek! 09.11.05, 10:34
        Albo kopa w kostke, jak Rosół.
        • Gość: eufrozyna Re: Nowy Mikołajek! IP: *.ae.wroc.pl 09.11.05, 10:54
          Albo niech napisze 100 razy: "Nie będę się wypowiadał negatywnie o książce,
          która wywołuje w czytających diabelski chichot"

Albo zostanie po lekcji.
      • tymon99 No bo co wkońcu, kurczę blade! /nt 10.11.05, 09:22
      • Gość: iks Re: Nowy Mikołajek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 09:27
        nie wiem czy ktoś zauważył, ale w tym tłumaczeniue nie ma juz "fangi" w nos :(
    • azazella Re: Nowy Mikołajek! 07.11.05, 23:44
      ... no bo co w końcu, kurczę blade ;))
      • czesc_gewara Re: Nowy Mikołajek! 08.11.05, 08:54
        Spójrz mi w oczy !!!
        • Gość: nioma Re: Nowy Mikołajek! IP: 62.233.201.* 08.11.05, 09:21
          - wstać
          - siadać

własnie czekam na ksiazke, zamowilam w zeszlym tygodniu w merlinie
          • frutis123 Re: Nowy Mikołajek! 08.11.05, 11:36
            dogawa jest 44zł za książkę,
            drogo, nawet bardzo drogo
            • Gość: czarny cena z ksiazke IP: 194.42.116.* 10.11.05, 09:10
              Czlowieku. 44 pln z nowa ksiazke Mikolajka... moglaby nawet kosztowac 144 pln.
              To obowiazkowa lektura. Wychowalem sie na tej ksiazce. Teraz mam 24 lata i juz
              nie moge sie doczekac kiedy ja dorwe i przeczytyam, a jesli cos ci sie nie
              podoba to "spojrz mi w oczy" :):):) Ananiaszu
          • Gość: kate Re: Nowy Mikołajek! IP: *.sympatico.ca 08.11.05, 21:42
            - co sie daje buni?
            - buzi....
    • mantha Re: Nowy Mikołajek! 08.11.05, 12:13
      W Znaku zamowilam za 36 zl (bez kosztow przesylki - taka promocja byla).
    • Gość: hm? A jaki tytuł? IP: *.icpnet.pl 08.11.05, 15:01
      A jaki tytuł?
      • piotr7777 Re: tłumaczenia 08.11.05, 23:02
        Dopiero teraz zauważyłem, że dwie pierwsze części ("Mikołajek" i "Rekreacje
        Mikołajka") mają innych tłumaczy niż pozostałe.
        I to widać - np. Ananiasz jest określany jako "pieszczoszek" wychowawczyni,
        potem jako "pupilek", Rosół jest "wychowawcą", potem "opiekunem", babcia
        Mikołajka nie jest przezeń nazywana "Bunią", mówi się o pauzach a nie o
        przerwach itp.
        Co do nowej książki - brak tu chronologii - na przykład Mikołajek wielokrotnie
        nawiązuje do tego jak ogolił pluszowego misia do połowy maszynką do ogolenia
        swego taty (potem się zacięła) a dopiero potem jest opowiadanie z tą sytuacją.
        Ale ogólnie lektura rewelacyjna.
        • kubelec Mikolajek, rozne ceny 08.11.05, 23:32
          Dzieki za to info o Znaku, juz zamowilem
    • elektryfikacja Re: Nowy Mikołajek! 08.11.05, 23:28
      kochani jeszcze nie przeczytalam nowego mikolajka, aler jutro lece po to do
      sklepu.wszystkie poprzednie czesci byly fenomenalne, zabawne.naprwade geniusz
      duetu autorskiego.jestem happy,ze jeszce cos sie ukazalo
      • Gość: xs Re: Nowy Mikołajek! IP: *.brda.net 09.11.05, 01:25
        Sluchajcie mam dylemat. Moj kuzyn ma imieniny a ja zupelnie nie widzialam co mu
        kupic az do dzis gdy dowiedzialam sie ze wyszly nowe przygody mikolajka. gdybym
        to ja miala imieniny i to ja dostala te ksiazke ucieszylabym sie jak nie wiem co
        ale nie jestem pewna cyz on sie ucieszy. Otoz problem w tym ze on nigdy nie
        czytal przygod mikolajka, nie wie nic na ten temat, srednio lubi czytac a jak
        jzu to cos ciekawego no i nie jest juz dzieckiem :) ja tez nie ale z ksiazki bym
        sie ucieszyla. on ma 24 lata. myslicie ze moge mu ja kupic i to ebdzie dobry
        prezent ?
        • Gość: waldek Mikołajek do sluchania! IP: *.chello.pl 09.11.05, 01:29
          jeszcze lepszy jest ten nowy mikolajek do sluchania. raz sluchalem tego w
          samochodzie i to jest to rewelacyjne. daja go w trojce, jakos tak bardzo rano.
          wiecie czy gdzies mozna kupic plyte? a moze jakies ine ksiazki tak wyszly?
        • Gość: ruda Re: Nowy Mikołajek! IP: *.imgw.pl 09.11.05, 06:53
          Mój brat niedługo kończy 30-tke i Mikołajka na pewno dostanie i na pewno się
          ucieszy. Nieważne, że kuzyn nie czytał i średnio lubi czytać. Mikołajka po
          prostu nie można nie lubić :))))))
        • Gość: czarny Re: Nowy Mikołajek! IP: 194.42.116.* 10.11.05, 09:13
          No ba !!!! :) Sam mam 24 lata i biegne dzisiaj po ksiazke do sklepu :)

Mikolajek rzadzi na calej linii. Dziecko przeczyta i bedzie sie smialo ze scenek
          i obrazkow, a dorosly z "drugiego dna" ksiazki.

• Gość: MONIKA Jasne!!! IP: *.tele2.pl 10.11.05, 10:44
          Ja mam 30 lat, a poleciałam kupic Mikołajka zaraz pierwszego dnia jak się
          ukazał na rynku. :))))))
        • Gość: Kejt Re: Nowy Mikołajek! IP: *.chelm.mm.pl 16.11.05, 23:31
          Myślę że spokojnie możesz to kupic w prezencie takiemu "dużemu chłopaczkowi"
    • Gość: wia Re: Nowy Mikołajek! IP: *.cpu-zeto.com.pl 09.11.05, 08:35
      A wiecie może, czy u nas w Polsce mozna kupić Mikołajka po francusku ? Bardzo
      mi na tym zależy :)
      • Gość: Doman Re: Nowy Mikołajek! IP: *.robobat.pl / 217.96.2.* 09.11.05, 10:28
        > A wiecie może, czy u nas w Polsce mozna kupić Mikołajka po francusku ? Bardzo
        > mi na tym zależy :)

można, np. w księgarni francuskojęzycznej w Krakowie

• Gość: lulu20 Re: Nowy Mikołajek! IP: *.gpsk.am.poznan.pl 10.11.05, 10:29
          Tak, i to jest bardzo fajne, ze jest to ksiazka tak napisana, ze nawet JA!!
          moglam ja przeczytac i zrozumialam po francusku, jedyna francuska kasiazka w
          moim zyciu, a ile radosci i satysfakcji!
          Polecam,
          +jest chyba tansza niz polskie wydania :)
    • Gość: czytelnik Mikołajek w szkole PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 09:04
      Byla kiedys taka ksiazeczka za czasow konczacej sie komuny. Osmieszajaca system
      PRL. Wydawnictwo Gliwice. Oczywiscie drukowana w podziemiu. Bardzo fajne
      przygody mlodego dzieciaka chodzacego do szkoly podstawowej w ktorej na
      Mikolajki dostaje sie Budzik wypelniony cukierkami - prezent, dar przyjazni od
      dzieci ze Zwiazku Radzieckiego. Poza tym wiele wiele innych fajnych spraw
      opisanych, rysunki podobne jak w tym artykule... Moze ktos to ma? Warto
      przeczytac i sie posmiac :)
      • Gość: łodzianka Re: Mikołajek w szkole PRL IP: *.astral.lodz.pl 09.11.05, 09:57
        mam to!
        • Gość: blow Re: Mikołajek w szkole PRL IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.11.05, 21:42
          ja tez :) nawet z dedykacją autora :)
          • Gość: gos Re: Mikołajek w szkole PRL IP: *.swarzedz.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 08:30
            To znaczy czyją? I co to za tytuł?
            • spacey1 Re: Mikołajek w szkole PRL 10.11.05, 12:31
              Miklaszewskie, obie albo jedna z sióstr. Tytuł: Mikołajek w szkole PRL
    • laura.x Re: Nowy Mikołajek! 09.11.05, 09:08
      Mikołajek jest superancki :))) Uwielbiam go!:) Pamiętam jeszcze w liceum
      <francuskojęzyczna klasa> non-stop musieliśmy czytać w oryginale, ale to była
      czysta przyjemnośc:))) Na zaliczenie na studiach już, trzeba było przeczytać, a
      później pięknie opowiadac :))) Nowego Mikołajka oczywiście kupię !:)
    • Gość: miauu Re: Nowy Mikołajek! IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 09:38
      Nowy Mikolajek jest super! Ale miejscami mialam nieodparte wrazenie ze te
      przygody juz kiedys czytalam.. Tylko gdzie i jak? Przecież nie pół wieku temu w
      Sud-Quest Dimanche! ;) A może to reinkarnacja? ;)) No bo co w koncu kurcze
      blade!
      • nioma Re: Nowy Mikołajek! 09.11.05, 09:43
        to był Mikołajek w PRL'u
        mam na półce, smieszniutki ale sie nie umywa do orginalu
        a co do prezentow, ja na osiemnaste urodziny dostalam od
        kolegow z klasy wszystkie czesci Mikołajka z dedykacjami
        - do dzisiaj je mam, teraz korzysta z nich moje dziecko
    • maalza Re: Nowy Mikołajek! 09.11.05, 10:16
      Mikołajek wymiata, moi mili ;-)) Wlasnie zamowilam w Merlinie i teraz czekamy
      wszyscy w domu ze zniecierpliwieniem, az przybędzie. Mamy wszystkie części,
      pewnie będzie losowanie kto pierwszy zacznie czytac, albo sie po prostu
      pobijemy;)))
      Miłego dnia dla wszystkich!
      • ihopeyouwilllikeme Re: Nowy Mikołajek! 09.11.05, 13:46
        Wróciłem do starych, dobrych czasów :D:D No, nie jest to klasa podstawowych
        pięciu tomików ( podczas lektury niektórych nowo opublikowanych opowiadań
        zdarzało mi się ani razu nie roześmiać... co w przypadku Mikołajka, i w
        odniesieniu do klasycznych pozycji, należy traktować w kategoriach tragedii :D.
        Denerwuje też czasem niechronologiczność. Ale ogólnie dobrze, że to się
        wreszcie pojawiło :) Aha, i skąd te " dupki " ?? Wcześniej nie było " dupków ",
        chyba się nie mylę ? Mi to bruździ...
        • Gość: kate Re: Nowy Mikołajek! IP: *.sympatico.ca 09.11.05, 20:44
          Chronologia - kochani zwroccie uwage ze jest to zbior wczesniej publikowanych
          opowiadanek.Tomy ktore znamy z dziecinstwa to juz poukladane w calosc
          ksiazki.Jak mialo sie przeczytac opowiadanko to dana historyjka zamykala sie w
          jednym wydaniu.
          Mam nadzieje ze uda mi sie dostac Mikolajka.Swoj zbior dostalam od kolegow i
          kolezanek na urodziny na studiach i wyobrazcie sobie po wreczeniu mi prezentu
          natychmiast prawie zostal mi odebrany bo juz byla lista kto czyta ktora czesc
          pierwszy.
          • ihopeyouwilllikeme Re: Nowy Mikołajek! 10.11.05, 09:40
            > Chronologia - kochani zwroccie uwage ze jest to zbior wczesniej publikowanych
            > opowiadanek.Tomy ktore znamy z dziecinstwa to juz poukladane w calosc
            > ksiazki.Jak mialo sie przeczytac opowiadanko to dana historyjka zamykala sie
            w
            > jednym wydaniu.

Niepublikowanych :) A ja mam na myśli chronologię wewnątrzzbiorową, a nie
            ogólnie ( że np. faktycznie jest tu opisane pierwsze spotkanie Mikołajka z
            Jadwinią ). W tej chwili nie mogę sobie przypomnieć konkretów, ale czytając
            nowy zbiór parę razy napotkałem na sytuację, że w opowiadaniu jest wspominane
            jako przeszłe zdarzenie, które " wydarza się " dopiero w którymś z kolejnych
            opowiadań. I to jest denerwujące
    • tanczacyzwilkami a ja to jestem najlepszym uczniem 09.11.05, 14:28
      i pieszczoszkiem naszej pani
      ha

ar.co napisała:

> Rzeczywiście, nowy Mikołajek jest świetny. Warto wydać te - przeciętnie - 44
      > PLN. Szkoda tylko, że nie wyszedł w takim samym formacie, jak dotychczasowe
      > części.
    • Gość: hipopotam Mamert, ale z niego glupek ... ! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 18:58
      najlepszy jest i tak Mamert !!!
      • Gość: hipopotamica:P Re: Mamert, ale z niego glupek ... ! IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 09.11.05, 19:19
        heheh nie prawda :P ja wole KOSME!!!!!ale Mamert to glupek ;P!
        • Gość: paweł_26_lat Irena Kwiatkowska czytała kiedyś w radio Mikołajka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 19:25
          chciałbym żeby wydali serie książek wraz z kompaktami na których Irena
          Kwiatkowska czyta te książki o Mikołajku. Mam 26 lat ale uwielbiam tą książke
          uważam że hary "portier" to gniot w porównaniu z Mikołajkiem. Do księgarni
          zasuwam i kupuje książke.
    • Gość: qnk KUPUJCIE BEZPOŚREDNIO U WYDAWCY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:32
      www.znak.pl - tam jest najtaniej i przesyłka jest darmowa.
      • Gość: deff Re: KUPUJCIE BEZPOŚREDNIO U WYDAWCY!!! IP: *.wmc.net.pl 09.11.05, 20:35
        jesli juz to www.znak.com.pl
        • Gość: qnk uch... tak, istotnie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 21:56
          Dzięki za zwrócenie uwagi. :) Nie sprawdziłem tego, co napisałem. Shame on me.
    • Gość: qnk Jak kupujecie w księgarni, upomnijcie się o plakat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:33
      szczegóły na stronie wydawcy. Ja dostałem trzy plakaty :D
      • Gość: czarny Re: Jak kupujecie w księgarni, upomnijcie się o p IP: 194.42.116.* 10.11.05, 09:16
        hejjjj w jakiej ksiegarni??? Plakat bylby boski. Powiesilibym w pracy :)
    • Gość: Franko Pamiętam mikołajka z dzieciństwa IP: *.aster.pl 09.11.05, 23:31
      bardzo mi się podobał, może się skuszę na nowe przygody, pamiętam że były już
      jakieś nieudane polskie podróby tych przygód więc mam nadzieje że to będzie
      lepsze.
      • Gość: hil Re: Pamiętam mikołajka z dzieciństwa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.11.05, 23:37
        najlepszy jest Rosół i Alcest :D :D
        • tygru_mrau Re: Pamiętam mikołajka z dzieciństwa 09.11.05, 23:49
          "Mikołajek żyje w czasach, w których młodzież trudna wychowawczo to młodzież,
          która je bułkę pod ławką, a nie podpala samochody na przedmieściach."

Ech... to se ne vrati... :o(

• Gość: chinche Nowy Mikołajek! IP: 213.17.168.* 10.11.05, 07:05
      a ja jestem teraz chora i moj kochany facet mnie pielegnowal i wczoraj
      wypertraktowalam przeczytanie przez niego jednego opowiadanka (TRABKA
      !!!!!!!!!!!!!!!) w zamian za wziecie tych wszystkich paskudztw lekowych.
      No i oboje plakalismy ze smiechu....
      Az łatwiej było wziąć leki!
      Dzis tez chce opowiadanko!
      • jolunia55 Re: Nowy Mikołajek! 10.11.05, 07:49
        Mikołajek to dobry balsam na nasze skołatane ostatnio nerwy,Szkoda,że jest
        pozycją drogą /nie na moją kieszeń rencisty/Ale tego eaczej nie przeskoczę i z
        500złotowej renty głodowej książki sobie nie kupię.Znam poprzednie i uwielbiam!
    • Gość: Michal-Lodz MIKOLAJEK PREZYDENTEM ! :)+skład Rzadu-typujcie IP: 194.42.116.* 10.11.05, 09:24
      Alcest zostalby ministrem rolnictwa.
      Ananiasz - szef MEN
      Rufus - Minister Sprawiedliwosci
      Gotfryd - Minister Finansow
      Maksencjusz - Minister sportu (ewentualnie szef polskiej kadry bokserskiej :D)
      Kleofas - ... on i tak zawsze bedzie ostatni w klasie :)
      Rosol - Szef komisji sledczej :) - wszystkich

Pozdrawiam wszystkich, ktorzy czytaja Mikolajka :):):):)
    • Gość: obi w Empiku najtaniej! IP: 80.51.206.* 10.11.05, 09:25
      Nie warto kupować w sklepach internetowych, tylko w empiku - tam kosztuje aż 5
      zł mniej (39 złociszy) i dostajesz plakat gratis!

Co się daje Buni??
      • Gość: obi Re: w Empiku najtaniej! IP: 80.51.206.* 10.11.05, 09:30
        A co do chronologii, to:
        - jest opisana sytuacja ze zbiciem różowego wazonu z salonu (p. Rekreacje
        Mikołajka)
        - jest opisane pierwsze spotkanie Mikołajka z Jadwinią (kolejne w Mikołajek i
        inne chłopaki)
        - No i wiemy kim jest wujek Eugeniusz, ktorego to "nos" doprawił sobie
        Mikołajek w "Nosie stryjka Genia" (p. Rekreacje Mikołajka)
        - no i... jeszcze czytam:))
    • jessenia Re: Nowy Mikołajek! 10.11.05, 10:06
      jest wydany w takim samym formacie jak we Francji - grudniu zeszłego roku mniej więcej.
    • Gość: Monika TU MACIE KILKA OPOWIADAŃ: IP: *.tele2.pl 10.11.05, 10:55
      www.czytamznaki.pl/ksiazki.php?kat_id=43&sub=przeczytaj
      • martelinka Re: TU MACIE KILKA OPOWIADAŃ: 10.11.05, 12:03
        właśnie kupiłam i czekam z niecierpliwością - moze we wtorek juz bedzie ;)

• Gość: T-800 Re: Nowy Mikołajek! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 10.11.05, 12:18
      Mikołajek rulezzz! Jedna z najlepszych serii!
    • lanosia Re: Nowy Mikołajek! 10.11.05, 13:29
      Mikołajek na prezydenta!!!
      Trzeba przeznać iż książka z przygodami jest superzasta!
    • Gość: holden Re: Nowy Mikołajek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 16:30
      PYTANIE DO LUDZI,KTÓRZY KUPOWALI MIKOŁAJKA PRZEZ WWW.ZNAK.COM.PL.JAK DŁUGO
      MUSIELIŚCIE CZEKAĆ NA KSIĄŻKĘ?
    • furry Re: Nowy Mikołajek! 14.11.05, 19:00
      kurczę, czy doczekam do mikołajek?

nie, chyba nie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka