ar.co 07.11.05, 20:32 Rzeczywiście, nowy Mikołajek jest świetny. Warto wydać te - przeciętnie - 44 PLN. Szkoda tylko, że nie wyszedł w takim samym formacie, jak dotychczasowe części. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pijusXII Re: Nowy Mikołajek! IP: *.pronet.lublin.pl 07.11.05, 22:19 Mikołajek fajny jest a komu się nie podoba dostanie fangę w nos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Nowy Mikołajek! IP: *.sympatico.ca 08.11.05, 21:40 dodam do tego "lapskami pelnymi masla" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eufrozyna Re: Nowy Mikołajek! IP: *.ae.wroc.pl 09.11.05, 10:54 Albo niech napisze 100 razy: "Nie będę się wypowiadał negatywnie o książce, która wywołuje w czytających diabelski chichot" Albo zostanie po lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iks Re: Nowy Mikołajek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 09:27 nie wiem czy ktoś zauważył, ale w tym tłumaczeniue nie ma juz "fangi" w nos :( Odpowiedz Link Zgłoś
azazella Re: Nowy Mikołajek! 07.11.05, 23:44 ... no bo co w końcu, kurczę blade ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nioma Re: Nowy Mikołajek! IP: 62.233.201.* 08.11.05, 09:21 - wstać - siadać własnie czekam na ksiazke, zamowilam w zeszlym tygodniu w merlinie Odpowiedz Link Zgłoś
frutis123 Re: Nowy Mikołajek! 08.11.05, 11:36 dogawa jest 44zł za książkę, drogo, nawet bardzo drogo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny cena z ksiazke IP: 194.42.116.* 10.11.05, 09:10 Czlowieku. 44 pln z nowa ksiazke Mikolajka... moglaby nawet kosztowac 144 pln. To obowiazkowa lektura. Wychowalem sie na tej ksiazce. Teraz mam 24 lata i juz nie moge sie doczekac kiedy ja dorwe i przeczytyam, a jesli cos ci sie nie podoba to "spojrz mi w oczy" :):):) Ananiaszu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Nowy Mikołajek! IP: *.sympatico.ca 08.11.05, 21:42 - co sie daje buni? - buzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Nowy Mikołajek! 08.11.05, 12:13 W Znaku zamowilam za 36 zl (bez kosztow przesylki - taka promocja byla). Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: tłumaczenia 08.11.05, 23:02 Dopiero teraz zauważyłem, że dwie pierwsze części ("Mikołajek" i "Rekreacje Mikołajka") mają innych tłumaczy niż pozostałe. I to widać - np. Ananiasz jest określany jako "pieszczoszek" wychowawczyni, potem jako "pupilek", Rosół jest "wychowawcą", potem "opiekunem", babcia Mikołajka nie jest przezeń nazywana "Bunią", mówi się o pauzach a nie o przerwach itp. Co do nowej książki - brak tu chronologii - na przykład Mikołajek wielokrotnie nawiązuje do tego jak ogolił pluszowego misia do połowy maszynką do ogolenia swego taty (potem się zacięła) a dopiero potem jest opowiadanie z tą sytuacją. Ale ogólnie lektura rewelacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
kubelec Mikolajek, rozne ceny 08.11.05, 23:32 Dzieki za to info o Znaku, juz zamowilem Odpowiedz Link Zgłoś
elektryfikacja Re: Nowy Mikołajek! 08.11.05, 23:28 kochani jeszcze nie przeczytalam nowego mikolajka, aler jutro lece po to do sklepu.wszystkie poprzednie czesci byly fenomenalne, zabawne.naprwade geniusz duetu autorskiego.jestem happy,ze jeszce cos sie ukazalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xs Re: Nowy Mikołajek! IP: *.brda.net 09.11.05, 01:25 Sluchajcie mam dylemat. Moj kuzyn ma imieniny a ja zupelnie nie widzialam co mu kupic az do dzis gdy dowiedzialam sie ze wyszly nowe przygody mikolajka. gdybym to ja miala imieniny i to ja dostala te ksiazke ucieszylabym sie jak nie wiem co ale nie jestem pewna cyz on sie ucieszy. Otoz problem w tym ze on nigdy nie czytal przygod mikolajka, nie wie nic na ten temat, srednio lubi czytac a jak jzu to cos ciekawego no i nie jest juz dzieckiem :) ja tez nie ale z ksiazki bym sie ucieszyla. on ma 24 lata. myslicie ze moge mu ja kupic i to ebdzie dobry prezent ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Mikołajek do sluchania! IP: *.chello.pl 09.11.05, 01:29 jeszcze lepszy jest ten nowy mikolajek do sluchania. raz sluchalem tego w samochodzie i to jest to rewelacyjne. daja go w trojce, jakos tak bardzo rano. wiecie czy gdzies mozna kupic plyte? a moze jakies ine ksiazki tak wyszly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: Nowy Mikołajek! IP: *.imgw.pl 09.11.05, 06:53 Mój brat niedługo kończy 30-tke i Mikołajka na pewno dostanie i na pewno się ucieszy. Nieważne, że kuzyn nie czytał i średnio lubi czytać. Mikołajka po prostu nie można nie lubić :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: Nowy Mikołajek! IP: 194.42.116.* 10.11.05, 09:13 No ba !!!! :) Sam mam 24 lata i biegne dzisiaj po ksiazke do sklepu :) Mikolajek rzadzi na calej linii. Dziecko przeczyta i bedzie sie smialo ze scenek i obrazkow, a dorosly z "drugiego dna" ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONIKA Jasne!!! IP: *.tele2.pl 10.11.05, 10:44 Ja mam 30 lat, a poleciałam kupic Mikołajka zaraz pierwszego dnia jak się ukazał na rynku. :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kejt Re: Nowy Mikołajek! IP: *.chelm.mm.pl 16.11.05, 23:31 Myślę że spokojnie możesz to kupic w prezencie takiemu "dużemu chłopaczkowi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wia Re: Nowy Mikołajek! IP: *.cpu-zeto.com.pl 09.11.05, 08:35 A wiecie może, czy u nas w Polsce mozna kupić Mikołajka po francusku ? Bardzo mi na tym zależy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doman Re: Nowy Mikołajek! IP: *.robobat.pl / 217.96.2.* 09.11.05, 10:28 > A wiecie może, czy u nas w Polsce mozna kupić Mikołajka po francusku ? Bardzo > mi na tym zależy :) można, np. w księgarni francuskojęzycznej w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu20 Re: Nowy Mikołajek! IP: *.gpsk.am.poznan.pl 10.11.05, 10:29 Tak, i to jest bardzo fajne, ze jest to ksiazka tak napisana, ze nawet JA!! moglam ja przeczytac i zrozumialam po francusku, jedyna francuska kasiazka w moim zyciu, a ile radosci i satysfakcji! Polecam, +jest chyba tansza niz polskie wydania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Mikołajek w szkole PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 09:04 Byla kiedys taka ksiazeczka za czasow konczacej sie komuny. Osmieszajaca system PRL. Wydawnictwo Gliwice. Oczywiscie drukowana w podziemiu. Bardzo fajne przygody mlodego dzieciaka chodzacego do szkoly podstawowej w ktorej na Mikolajki dostaje sie Budzik wypelniony cukierkami - prezent, dar przyjazni od dzieci ze Zwiazku Radzieckiego. Poza tym wiele wiele innych fajnych spraw opisanych, rysunki podobne jak w tym artykule... Moze ktos to ma? Warto przeczytac i sie posmiac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianka Re: Mikołajek w szkole PRL IP: *.astral.lodz.pl 09.11.05, 09:57 mam to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blow Re: Mikołajek w szkole PRL IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.11.05, 21:42 ja tez :) nawet z dedykacją autora :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gos Re: Mikołajek w szkole PRL IP: *.swarzedz.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 08:30 To znaczy czyją? I co to za tytuł? Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Mikołajek w szkole PRL 10.11.05, 12:31 Miklaszewskie, obie albo jedna z sióstr. Tytuł: Mikołajek w szkole PRL Odpowiedz Link Zgłoś
laura.x Re: Nowy Mikołajek! 09.11.05, 09:08 Mikołajek jest superancki :))) Uwielbiam go!:) Pamiętam jeszcze w liceum <francuskojęzyczna klasa> non-stop musieliśmy czytać w oryginale, ale to była czysta przyjemnośc:))) Na zaliczenie na studiach już, trzeba było przeczytać, a później pięknie opowiadac :))) Nowego Mikołajka oczywiście kupię !:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miauu Re: Nowy Mikołajek! IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 09:38 Nowy Mikolajek jest super! Ale miejscami mialam nieodparte wrazenie ze te przygody juz kiedys czytalam.. Tylko gdzie i jak? Przecież nie pół wieku temu w Sud-Quest Dimanche! ;) A może to reinkarnacja? ;)) No bo co w koncu kurcze blade! Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Nowy Mikołajek! 09.11.05, 09:43 to był Mikołajek w PRL'u mam na półce, smieszniutki ale sie nie umywa do orginalu a co do prezentow, ja na osiemnaste urodziny dostalam od kolegow z klasy wszystkie czesci Mikołajka z dedykacjami - do dzisiaj je mam, teraz korzysta z nich moje dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
maalza Re: Nowy Mikołajek! 09.11.05, 10:16 Mikołajek wymiata, moi mili ;-)) Wlasnie zamowilam w Merlinie i teraz czekamy wszyscy w domu ze zniecierpliwieniem, az przybędzie. Mamy wszystkie części, pewnie będzie losowanie kto pierwszy zacznie czytac, albo sie po prostu pobijemy;))) Miłego dnia dla wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: Nowy Mikołajek! 09.11.05, 13:46 Wróciłem do starych, dobrych czasów :D:D No, nie jest to klasa podstawowych pięciu tomików ( podczas lektury niektórych nowo opublikowanych opowiadań zdarzało mi się ani razu nie roześmiać... co w przypadku Mikołajka, i w odniesieniu do klasycznych pozycji, należy traktować w kategoriach tragedii :D. Denerwuje też czasem niechronologiczność. Ale ogólnie dobrze, że to się wreszcie pojawiło :) Aha, i skąd te " dupki " ?? Wcześniej nie było " dupków ", chyba się nie mylę ? Mi to bruździ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Nowy Mikołajek! IP: *.sympatico.ca 09.11.05, 20:44 Chronologia - kochani zwroccie uwage ze jest to zbior wczesniej publikowanych opowiadanek.Tomy ktore znamy z dziecinstwa to juz poukladane w calosc ksiazki.Jak mialo sie przeczytac opowiadanko to dana historyjka zamykala sie w jednym wydaniu. Mam nadzieje ze uda mi sie dostac Mikolajka.Swoj zbior dostalam od kolegow i kolezanek na urodziny na studiach i wyobrazcie sobie po wreczeniu mi prezentu natychmiast prawie zostal mi odebrany bo juz byla lista kto czyta ktora czesc pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: Nowy Mikołajek! 10.11.05, 09:40 > Chronologia - kochani zwroccie uwage ze jest to zbior wczesniej publikowanych > opowiadanek.Tomy ktore znamy z dziecinstwa to juz poukladane w calosc > ksiazki.Jak mialo sie przeczytac opowiadanko to dana historyjka zamykala sie w > jednym wydaniu. Niepublikowanych :) A ja mam na myśli chronologię wewnątrzzbiorową, a nie ogólnie ( że np. faktycznie jest tu opisane pierwsze spotkanie Mikołajka z Jadwinią ). W tej chwili nie mogę sobie przypomnieć konkretów, ale czytając nowy zbiór parę razy napotkałem na sytuację, że w opowiadaniu jest wspominane jako przeszłe zdarzenie, które " wydarza się " dopiero w którymś z kolejnych opowiadań. I to jest denerwujące Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacyzwilkami a ja to jestem najlepszym uczniem 09.11.05, 14:28 i pieszczoszkiem naszej pani ha ar.co napisała: > Rzeczywiście, nowy Mikołajek jest świetny. Warto wydać te - przeciętnie - 44 > PLN. Szkoda tylko, że nie wyszedł w takim samym formacie, jak dotychczasowe > części. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipopotam Mamert, ale z niego glupek ... ! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 18:58 najlepszy jest i tak Mamert !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipopotamica:P Re: Mamert, ale z niego glupek ... ! IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 09.11.05, 19:19 heheh nie prawda :P ja wole KOSME!!!!!ale Mamert to glupek ;P! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł_26_lat Irena Kwiatkowska czytała kiedyś w radio Mikołajka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 19:25 chciałbym żeby wydali serie książek wraz z kompaktami na których Irena Kwiatkowska czyta te książki o Mikołajku. Mam 26 lat ale uwielbiam tą książke uważam że hary "portier" to gniot w porównaniu z Mikołajkiem. Do księgarni zasuwam i kupuje książke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qnk KUPUJCIE BEZPOŚREDNIO U WYDAWCY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:32 www.znak.pl - tam jest najtaniej i przesyłka jest darmowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deff Re: KUPUJCIE BEZPOŚREDNIO U WYDAWCY!!! IP: *.wmc.net.pl 09.11.05, 20:35 jesli juz to www.znak.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qnk uch... tak, istotnie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 21:56 Dzięki za zwrócenie uwagi. :) Nie sprawdziłem tego, co napisałem. Shame on me. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qnk Jak kupujecie w księgarni, upomnijcie się o plakat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:33 szczegóły na stronie wydawcy. Ja dostałem trzy plakaty :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: Jak kupujecie w księgarni, upomnijcie się o p IP: 194.42.116.* 10.11.05, 09:16 hejjjj w jakiej ksiegarni??? Plakat bylby boski. Powiesilibym w pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franko Pamiętam mikołajka z dzieciństwa IP: *.aster.pl 09.11.05, 23:31 bardzo mi się podobał, może się skuszę na nowe przygody, pamiętam że były już jakieś nieudane polskie podróby tych przygód więc mam nadzieje że to będzie lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hil Re: Pamiętam mikołajka z dzieciństwa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.11.05, 23:37 najlepszy jest Rosół i Alcest :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
tygru_mrau Re: Pamiętam mikołajka z dzieciństwa 09.11.05, 23:49 "Mikołajek żyje w czasach, w których młodzież trudna wychowawczo to młodzież, która je bułkę pod ławką, a nie podpala samochody na przedmieściach." Ech... to se ne vrati... :o( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinche Nowy Mikołajek! IP: 213.17.168.* 10.11.05, 07:05 a ja jestem teraz chora i moj kochany facet mnie pielegnowal i wczoraj wypertraktowalam przeczytanie przez niego jednego opowiadanka (TRABKA !!!!!!!!!!!!!!!) w zamian za wziecie tych wszystkich paskudztw lekowych. No i oboje plakalismy ze smiechu.... Az łatwiej było wziąć leki! Dzis tez chce opowiadanko! Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia55 Re: Nowy Mikołajek! 10.11.05, 07:49 Mikołajek to dobry balsam na nasze skołatane ostatnio nerwy,Szkoda,że jest pozycją drogą /nie na moją kieszeń rencisty/Ale tego eaczej nie przeskoczę i z 500złotowej renty głodowej książki sobie nie kupię.Znam poprzednie i uwielbiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal-Lodz MIKOLAJEK PREZYDENTEM ! :)+skład Rzadu-typujcie IP: 194.42.116.* 10.11.05, 09:24 Alcest zostalby ministrem rolnictwa. Ananiasz - szef MEN Rufus - Minister Sprawiedliwosci Gotfryd - Minister Finansow Maksencjusz - Minister sportu (ewentualnie szef polskiej kadry bokserskiej :D) Kleofas - ... on i tak zawsze bedzie ostatni w klasie :) Rosol - Szef komisji sledczej :) - wszystkich Pozdrawiam wszystkich, ktorzy czytaja Mikolajka :):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi w Empiku najtaniej! IP: 80.51.206.* 10.11.05, 09:25 Nie warto kupować w sklepach internetowych, tylko w empiku - tam kosztuje aż 5 zł mniej (39 złociszy) i dostajesz plakat gratis! Co się daje Buni?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi Re: w Empiku najtaniej! IP: 80.51.206.* 10.11.05, 09:30 A co do chronologii, to: - jest opisana sytuacja ze zbiciem różowego wazonu z salonu (p. Rekreacje Mikołajka) - jest opisane pierwsze spotkanie Mikołajka z Jadwinią (kolejne w Mikołajek i inne chłopaki) - No i wiemy kim jest wujek Eugeniusz, ktorego to "nos" doprawił sobie Mikołajek w "Nosie stryjka Genia" (p. Rekreacje Mikołajka) - no i... jeszcze czytam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jessenia Re: Nowy Mikołajek! 10.11.05, 10:06 jest wydany w takim samym formacie jak we Francji - grudniu zeszłego roku mniej więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika TU MACIE KILKA OPOWIADAŃ: IP: *.tele2.pl 10.11.05, 10:55 www.czytamznaki.pl/ksiazki.php?kat_id=43&sub=przeczytaj Odpowiedz Link Zgłoś
martelinka Re: TU MACIE KILKA OPOWIADAŃ: 10.11.05, 12:03 właśnie kupiłam i czekam z niecierpliwością - moze we wtorek juz bedzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: Nowy Mikołajek! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 10.11.05, 12:18 Mikołajek rulezzz! Jedna z najlepszych serii! Odpowiedz Link Zgłoś
lanosia Re: Nowy Mikołajek! 10.11.05, 13:29 Mikołajek na prezydenta!!! Trzeba przeznać iż książka z przygodami jest superzasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: holden Re: Nowy Mikołajek! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 16:30 PYTANIE DO LUDZI,KTÓRZY KUPOWALI MIKOŁAJKA PRZEZ WWW.ZNAK.COM.PL.JAK DŁUGO MUSIELIŚCIE CZEKAĆ NA KSIĄŻKĘ? Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Nowy Mikołajek! 14.11.05, 19:00 kurczę, czy doczekam do mikołajek? nie, chyba nie :) Odpowiedz Link Zgłoś