latajacy.kubek 22.06.07, 16:56 czy w podstawowej serii PS występują komputery? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukas1492 Re: Zagadki - cz. V 22.06.07, 18:09 pytanie z gatunku podchwytliwych, bo wydawałoby się, że nie, skoro PRL, więc mówię TAK gdzie? muszę pomyśleć... jeżeli "Nieuchwytny kolekcjoner" odpada od podstawowej serii, to hmm kojarzy mi się coś z "Tajemnicą tajemnic", ale nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. V 23.06.07, 18:24 Cos mi sie kojarzy z "czlowiekiem z UFO", ale raczej zakładam,z e chyba sie nie pojawialy... Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Zagadki - cz. V 24.06.07, 02:39 W Zlotej Rekawicy dyrektor Dolegowski mowi o tym, ze nie tylko zna sie na organizacji w swoim przedsiebiorstwie i komputerach, ale takze na zeglowaniu, w co Kika nie chce poczatkowo uwierzyc.... Te komputery wspomniane sa kilka razy, ale tylko w rozmowie, jako takie sie nie pojawiaja.... Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy.kubek Re: Zagadki - cz. V 24.06.07, 12:33 tak, komputery pojawiły się w wypowiedzi Kiki, która emocjonalnych słowach stwierdziła, że trzeba mieć w życiu coś co nie da się obliczyć przez komputery w departamencie dyr. Dołęgowskiego. syswia, Twoja kolej Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Zagadki - cz. V 24.06.07, 15:38 Jeszcze p. Joanna powiedziała coś, że współcześni kasjerzy liczą na maszynach cyfrowych - oraz w "Zagadkach Fromborka" chyba było o mózgach elektronowych, choć nie wiem, czy nie w kontekście samego "AS"-a. Ale żeby nie było że wpycham się przed Syswię - Jej kolej. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Zagadki - cz. V 24.06.07, 17:19 Czym PS karmil Protazego Pierwszego ?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Zagadki - cz. V 24.06.07, 17:22 prosze wymienic przymajmniej 3 rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki - cz. V 25.06.07, 10:38 mleko z bulka, kiszka kaszana i... hm... wątróbka? Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Zagadki - cz. V 25.06.07, 15:50 Watrobki nie pamietam, byl za to chyba serdelek... ale Ci zaliczam:) Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki - cz. V 02.07.07, 14:52 oki, no to w takim razie: kim byly Mariola, Grazyna i Iwona? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. V 02.07.07, 17:00 'Karampuki' z 'PS i Winnetou'? Jedyna trójka płci pięknej (choć w tym przypadku można by się wahać), jaka mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
infecto Re: Zagadki - cz. V 03.07.07, 18:31 siemka. jestem nowy i od razu mam dla was dośc prostą zagadkę - o której PS zazwyczaj wstaje? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. V 03.07.07, 21:57 Skoro jesteś nowy, wypadałoby najpierw przejrzeć grupę (a chociaż wątki zagadkowe) i poznać zasady zadawania zagadek. Chcesz zadać - odgadnij najpierw. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. V 15.07.07, 10:56 Sorry za przydługą przerwę. Co było w okładkach pamiętnika Haubitza na przejściu granicznym? Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. V 17.07.07, 12:52 Hm, no to coś prostego: jakie bylo prawdziwe imie Babiego Lata? Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Zagadki - cz. V 17.07.07, 16:43 PS nazywal ja takze Agnieszka, ale to tez chyba nie bylo jej prawdzie imie... Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Zagadki - cz. V 25.07.07, 11:25 czego doszukiwali sie bohaterowie pod slowem "Teufelb"? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. V 25.07.07, 18:32 Z kim Edward Kelley stworzył stół przymierza? Banalne, ale nie mam siły myśleć - w pracy jestem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Zagadki - cz. V 25.07.07, 21:22 > Z kim Edward Kelley stworzył stół przymierza? Czy chodzi o Davida Katza? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Zagadki - cz. V 25.07.07, 22:52 :-) Też łatwe. Dlaczego w pewnych przypadkach pasta chlorofilowa bije na głowę miętową np. firmy "Nivea"? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. V 26.07.07, 09:53 Bo nie ma zapachu - jeśli dobrze pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Zagadki - cz. V 26.07.07, 11:01 le_szek napisał: > Bo nie ma zapachu - jeśli dobrze pamiętam. Nie ma zapachu i co jeszcze? Na ten moment 50% poprawności :-) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. V 26.07.07, 11:27 Hmm, mniej się rzuca w oczy w ciemności? Bo zielona, a nie biała? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Zagadki - cz. V 27.07.07, 22:59 le_szek napisał: > Hmm, mniej się rzuca w oczy w ciemności? Bo zielona, a nie biała? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Zagadki - cz. V 27.07.07, 22:59 le_szek napisał: > Hmm, mniej się rzuca w oczy w ciemności? Bo zielona, a nie biała? Zgadza się! :-) Twoja kolej. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. V 28.07.07, 13:08 Jak się nazywało miasteczko namiotowe w 'PS i Winnetou'? Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. V 28.07.07, 17:04 Nazywało się, moim zdaniem bardzo trafnie, Ośla Łąka. Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. V 29.07.07, 16:15 Ośla Łąka czyli... Ośla Łąka :D chyba, ze chodzi o snobistyczną angielską nazwę Donkey's Meadow. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. V 29.07.07, 17:41 Tak jest, o angielską mi chodziło :-D Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. V 31.07.07, 17:53 :) No to następna zagadka tez z PS i Winnetou:) jak naprawde nazywał się Milczący Wilk? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Zagadki - cz. V 31.07.07, 19:19 sowca napisała: > :) No to następna zagadka tez z PS i Winnetou:) jak naprawde nazywał się > Milczący Wilk? Oczywiście Mieczysław Pawłowski, inżynier Mieczysław Pawłowski :-) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. V 31.07.07, 19:19 Wydaje mi się, że Mieczysław mu było, ale nazwisko za chińskiego boga sobie nie przypomnę... Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. V 31.07.07, 19:20 Się wstrzeliłem :-D Ale imię dobrze pamiętałem... Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. V 02.08.07, 01:04 No, dobrze pamiętałeś, ale tylko imię :P Lunatica, Twoja kolej :) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Zagadki - cz. V 10.08.07, 10:40 Dobra! Skoro o inżynierach mowa :-) Gdzie i w jakich okolicznościach pojawił się magsiter inżynier Jan Pakuła? Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Zagadki - cz. V 10.08.07, 18:44 No nareszcie!!! :) Przyszedl obadac fundamenty dworku Czerskiego i zalecil natychmiastowe roboty podczas nieobecnosci kustosza, strzygac przy tym baturowskiego wasika do panny Barbary (bodajze tak jej na imie bylo). Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Zagadki - cz. V 11.08.07, 02:28 Jakiego koloru papeterie preferowal Zdenek? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Zagadki - cz. V 11.08.07, 12:10 Strzelam! Błękitną? A wczoraj jeszcze miałam w rękach "Tajemnicę tajemnic" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. V 23.08.07, 11:19 Halo, halo, Lunatica! Twoja kolej na zagadkę. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Zagadki - cz. V 27.08.07, 22:21 Ups! Jestem! "Krótko przycięta, fatalnie ubrana osoba o nieokreślonym wieku i płci." - o kim mowa? I co opisana osoba nosiła na szyi? Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Zagadki - cz. V 29.08.07, 22:20 Nowa asystentka pana Tomasza, specjalistka od ufologii, znajaca kilkanascie jezykow obcych (w tym suahili), nosila naszyjnik z drewnianych klockow. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Zagadki - cz. V 29.08.07, 22:42 syswia napisała: > Nowa asystentka pana Tomasza, specjalistka od ufologii, znajaca > kilkanascie jezykow obcych (w tym suahili), nosila naszyjnik z > drewnianych klockow. Dla formalności poproszę o imię tej uroczej pani :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Zagadki - cz. V 03.09.07, 14:09 > Dla formalności poproszę o imię tej uroczej pani :-) nie Monika to przypadkiem była? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Zagadki - cz. V 03.09.07, 23:23 nchyb napisała: > > Dla formalności poproszę o imię tej uroczej pani :-) > nie Monika to przypadkiem była? Niee :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Zagadki - cz. V 05.09.07, 12:09 No i co ja mam teraz zrobić? Sysiwa odpowiedziała, ale nie dopowiedziała. Sowca uzupełniła... kto wygrał? Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. V 05.09.07, 16:02 eech, tak to jest. Poniewaz Syswia bardzo dokladnie opisała naszą droga Florentynę, porponuję,zeby to ona zadała zagadkę. Chyba że przez parę dni się nie pojawi i się zrobi korek na forum,to wtedy ja zadam :) Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Zagadki - cz. V 07.09.07, 03:10 Juz jestem z powrotem. Oto pytanie: Jak miala na imie niedoszla narzeczona magistra inzyniera Zegadlo? i dlaczego niedoszla? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Zagadki - cz. V 07.09.07, 10:22 syswia napisała: > Juz jestem z powrotem. > Oto pytanie: > Jak miala na imie niedoszla narzeczona magistra inzyniera Zegadlo? i > dlaczego niedoszla? Czy chodzi o Alę? I inż. Zegadło, który bardziej cieszyło "zewnętrze" niż "wnętrze", znaczy się był dość powierzchownym mężczyzną, co wpłynęło na jego stosunki z Alą. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Lunatica! 03.10.07, 14:19 Skoro Lunatiki nie ma, może Ty zadaj kolejną zagadkę. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Lunatica! 07.10.07, 08:28 Bildem czyli obrazem, drzewo i góra po śledztwie zostały uniewinnione ;) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. V 07.10.07, 20:13 Czym różnił się wehikuł w "Wyspie złoczyńców" od tego z następnych? Odpowiedz Link Zgłoś
woloduch1 Re: Zagadki - cz. V 14.10.07, 17:05 Jestem zaskoczony. Prawie tydzien minal i ciagle nikt nie odpowiedzial. Sprobuje wiec ja. Po pierwsze - ilosc biegow. W WZ wehikul ma czery biegi, pozniej ma ich juz piec a nawet szesc (Fantomas). Po drugie - wehikul jako motorowka. W WZ aby uczynic z niego motorowke, pan Samochodzik musial zainstalowac ster i srube z tylu pojazdu oraz "kierownice" po prawej stronie. W nastepnych ksiazkach juz po prostu wjezdza w wode z marszu. Pozdrawiam Woloduch Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Zagadki - cz. V 14.10.07, 17:27 Chodziło mi właśnie o różnice w 'byciu motorówką' :) Dodatkowo, w WZ do pływania był oddzielny silnik, który też potem się stracił... Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Zagadki - cz. V 10.11.07, 23:05 Miesiąc przerwy to trochę za długo :) kto pierwszy, niech zada zagadkę, chyba ze nie macie ochoty już się bawić :( Odpowiedz Link Zgłoś