Gość: Ewcia Re: Co teraz czytasz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 15:43 "Bidul" - Mariusz Maślanka Odpowiedz Link Zgłoś
pstosia Re: Co teraz czytasz? 04.04.04, 18:44 jestem w srodku lektury "madame" antoniego libery. czytam juz drui razi dru raz zachwycam sie ta ksiazka. swietny styl. goraco polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Co teraz czytasz? 04.04.04, 23:54 "Tyranię chwili" ( autor: Thomas Hylland Eriksen - Norweg)- o odległych i nieoczywistych skutkach rewolucji technologicznej, w szczególności zmianie naszej percepcji czasu, która to zmiana miewa w niektorych dziedzinach dramatyczne następstwa... Przeczytajcie koniecznie, b. sprawnie i miejscami dowcipnie napisane, choc temat nie zawsze wesoły. Gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryla Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 03:00 "Biegnąca z wilkami" Klaryssy Pinkoli Estes "genetyczne piekło" Johna Mediny "Ciekawe czasy" Terry'ego Pratchett'a Rany, życia nie starczy, żeby przeczytać wszystko, co by się chciało! Odpowiedz Link Zgłoś
nord7 Re: Co teraz czytasz? 24.04.04, 22:17 Obecnie "Wojnę futbolową" Kapuścińskiego, potem biorę się za "Szachinszacha". Wcześniej "Mroczny krzyżowiec" MacLeana. W kolejce czeka "Zlecenia Jansona" Ludluma, "Człowiek z wysokiego zamku" Dicka i "Trzy stygmaty Palmera Eldritcha" :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anik Re: Co teraz czytasz? IP: 212.191.169.* 08.04.04, 01:47 Doktora Zywago- Pasternaka ..:) uwielbiam ten rosyjski klimat..snieg, milosc i rewolucja..;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roma Re: Co teraz czytasz? IP: *.krasnystaw.net / 82.160.9.* 08.04.04, 13:20 a ja czytam forum, od wczoraj, ciekawe rzeczy się wypisuje. poza tym "skazę" s.moor, ale nazwałabym to raczej męczniem niż czytaniem, obiecywali bulwersujące sceny, a tu nic czego by człowiek już nie próbował (przynajmniej w tej bulwersującej dziedzinie); fabuła też jakaś nieciekawa (bardzo możliwe że tylko dla mnie;), ale zostało jeszcze do końca 45str, nie rzucę więc.. przez jedną chwilę miałam okazję przeczytaś stronę Foera "wszystko jest iluminacją" i to chciałabym czytać, mam nadzieję że jak już za parę lat będę miała dostęp do tej książki, będę o niej pamiętała.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Dzienniki Gombrowicza IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 19.04.04, 13:43 Dopiero zaczęłam, ale już bardzo mi się podoba za mistrzowsko logiczny język i tempo narracji. Dopiero w środę wieczorem mam czas żeby trochę dłużej nad tym posiedzieć i nie mogę się doczekać... Odpowiedz Link Zgłoś
ulalka Re: Co teraz czytasz? 08.04.04, 22:51 wróciłam do "kariery nikodema dyzmy". po okresie pisania "mondrych" rzeczy, potrzebowałam odreagować. zaśmiewam się do łez od nowa... a jednak.. wzruszyło mnie ostatnio co innego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meyka Książki Pratcheta IP: *.padernet.silesianet.pl 16.04.04, 21:20 Ostatnio zainteresowały mnie książki Terry'ego Pratchet'a. Pełne chumoru i bardzo interesujące- jednym słowem gorąco polecam. Proponuje z serii Świata Dysku. Aktualnie czytam "Blask fantastyczny". Kto z was czytał coś Pratcheta? Co sądzicie o jego książkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mrmisio Kondycja SF/F w PL -- bylo: Re: Książki Pratcheta 16.05.04, 10:40 Troszeczke offtopicznie. Bo nawiaze do fantastyki i science fiction, ale niekjoniecznie do pratchetta. Zwlaszcza ze ponoc czytanie pratchetta po polsku a czytanie w oryginale to tak jak czerstwa bulka i pyszny paczek. przynajmniej tak mowil mi znajmomy, ktory czytuje fantastyke angielska w oryginale... Z reszta z nim i kilkoma jeszcze innymi fanataykami :) fantastyki (ale nie tylko) czytujemy rozne rzeczy i pisujemy o nich. Ostatnio zaczelismy podsumowywac to co sie wydaje na polskim rynku fantastyki - niestety, zwykle nam wychodzi, ze u nas malo co sie dzieje. Zapraszam do obszernych podsumowan: KONIEC MIESIĄCA W SF: KWIECIEŃ'04 tinyurl.com/ysu7j KONIEC MIESIĄCA W SF: MARZEC'04 tinyurl.com/3dchk KONIEC MIESIĄCA w SF: LUTY'04 tinyurl.com/2xmwa Zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
natalicja Re: Co teraz czytasz? 16.04.04, 21:31 Ja wlasnie skonczylam wczoraj "Kamienie wołać będą" Malewskiej o budowaniu katedry w Beauvais i zaczełam "Fajny sezon" Jsefa Skvoreckiego. I tez mi się podoba na razie, trzeba czytać Czechów. A swoją drogą ciekawe, że wszyscy chyba znani mi pisarze czechsłowaccy to Czesi. A może się mylę? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
solfuga Anne Frank "Dziennik" 16.04.04, 23:31 bardzo ją lubię (czytam 1-szy raz) Odpowiedz Link Zgłoś
agraffka333 "Radykalnych"... 17.04.04, 16:20 ...czyli wywiady z 4 nawróconymi muzykami rockowymi: Budzym, Dzikim, Maleo i Stopą, które przeprowadził Marcin Jaki?mowicz. Bardzo ciekawa lektura. Polecam szczególnie fanom ich twórczości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Musierowicz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 17:59 od początku i nie wiem już który raz... bo wiosna... bo za chwilę będzie nowa Musierowicz, a ja już tak mam, że jak wychodzi nowe to czytam wszystko jeszcze raz :DD bo niebawem sięgnie po te książki moja córcia, więc trzeba być na bieżąco ;) Odpowiedz Link Zgłoś
monia___ Re: Co teraz czytasz? 18.04.04, 17:57 "Blondynka u szamana" Beaty Pawlikowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
straus07 Wedrowka pielgrzyma John Bunyan 20.04.04, 16:13 THE PILGRIMS PROGRESS uwspolczesniona angielszczyzna, bo gdzies mi sie polskie wydanie zapodzialo (nie wrocilo z pozyczki). Moze ktos ma do pozyczenia (Warszawa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina czytam teraz IP: 80.48.19.* 24.04.04, 18:05 Miedzy podrecznikami z fizjologiii biochemii czytam Prawiek i inne czasy Tokarczuk (rewelacyjna ksiazka,przypomina mi troche Sto lat samotnosci),Dzikie labedzie:trzy cory Chin Jung Chang(niemalze dokumentalny obraz Chin z perspektywy trzech pokolen kobiet),Ameryke Kafki.Dzis kupilam Mini wyklady o maxi sprawach Kolakowskiego i zamierzam niebawem przeczytac Dzienniki Gombrowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: li Re: czytam teraz IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.04, 11:23 :D :D :D miedzy biochemia a fizjologia tez czytam teraz dzienniki gombrowicza !! buziaki pelne zrozumienia :*( btw- z czego uczysz sie fizjo? :P ) Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: Wedrowka pielgrzyma John Bunyan 26.04.04, 16:38 straus07 napisał/a: >THE PILGRIMS PROGRESS uwspolczesniona angielszczyzna, bo gdzies mi sie polskie > wydanie zapodzialo (nie wrocilo z pozyczki). Moze ktos ma do pozyczenia > (Warszawa) ja mam - tzn. chyba, muszę sprawdzić w domu - ale czy pożyczę, hm... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewidzialna Re: Co teraz czytasz? IP: *.lodz.mm.pl 24.04.04, 18:26 " Białe jabłka " Johnatana Carolla, jak ktoś lubi tego autora to będzie zachwycony, mnie się podoba, cięzko jest określić tę książkę, ciekawa koncepcja życia, śmierci, czyśćca i boga. Odpowiedz Link Zgłoś
sky81 Re: Co teraz czytasz? 24.04.04, 18:37 Jestem właśnie po przeczytaniu książki "EWA LUNA" ISABEL ALLENDE - polecam. Książka bardzo mnie wciągnęła. Barwna, ciepła, pełna zdarzeń i przeróżnych postaci Poza tym wreszcie przeczytałam "NIGDY W ŻYCIU" GROCHOLI i jestem pod wrażeniem. Myślałam że będzie gorsza a jak na czytadło - świetna! Lekka, ciepła, napisana z humorem. Wzięłam się za "KAWIARENKĘ BUSTERA" SANDRY DALLAS ale odłożyłam bo mnie zupełnie nie zainteresowała (a może warto do niej wrócić? Napiszcie co sądzicie o tej książce), teraz wzięłam się za "ZAPACH CEDRU" A.M. MacDONALD ale jeszcze nie wiem sama czy ją polecić czy nie. Jestem na samym początku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary Re: Co teraz czytasz? IP: *.ceti.pl 25.04.04, 22:03 "Przygody fryzjera..." Mendozy - bardzo zabawne,opowiadania Herlinga- Grudzińskiego po raz kolejny - naprawdę warto, w tramwaju Eco"Zapiski..." - śmieszą czytane któryś raz z kolei i Simenona z komisarzem Maigretem... Odpowiedz Link Zgłoś
guniak Re: Co teraz czytasz? 27.04.04, 23:49 Słownik Języka Polskiego PWN - wydanie 3 tomowe. MORAWAGIN - B.Cendrars Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Co teraz czytasz? IP: 213.134.157.* 28.04.04, 15:22 "Opowieść Murasaki" Lizy Dalby w ramch mojego od około pół roku zainteresowania Wschodem, dalekim zresztą. Lubię takie książki, które wolno się czyta-po pół godzinki przed snem, bo nie tyle ważne jest zakończenie, ile treść. Odpowiedz Link Zgłoś
sirilla Re: Co teraz czytasz? 28.04.04, 23:41 Po raz kolejny "Wojnę fasolową" Nicholsa i po raz kolejny poprawia mi humor. "Planetę pana Sammlera" Bellowa, ale ona mnie trochę męczy, a wieczorami bardzo miłą, uroczą książeczkę P.Bichsela "Dziecinne historie". Odpowiedz Link Zgłoś
sky81 Re: Co teraz czytasz? 02.05.04, 12:07 Skończyłam "Zapach cedru" A.M. Mac Donald. Świetna książka! Nie zrażajcie się okładką i pierwszymi 100 stronami które takie ciekawe dla mnie nie były. Potem jest coraz lepiej i lepiej.... Jest w tej książce coś niesamowitego. Teraz zaczęłam "Pięć ćwiartek pomarańczy" Joanne Harris (tej od "Czekolady") i na razie mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grześ Re: Co teraz czytasz? IP: 217.173.202.* 04.05.04, 13:47 12 stacji Różyckiego, czy ktoś to czytał????? Odpowiedz Link Zgłoś
jocelyne Re: Co teraz czytasz? 16.05.04, 00:06 ~ "Niedokończone opowieści" J.R.R. Tolkiena ~ "Tequila" Krzysztofa Vargi ~ "Renesans" Jerzego Ziomka ;-) ~ zbiór opowiadań Sławomira Mrożka ~ "Piegi w świetle księżyca" Dańkowskiej i Słuszniakównej PRzepraszam, że tak dużo, ale 4 z tych książek są przeze mnie tak "pożądane", że nie mogłąm się zdecydować, którą pierwszą ugryźć ;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mrmisio Re: Co teraz czytasz? 16.05.04, 10:28 Ryszard Kapuściński - Cesarz Rozpoczynajac lekture tej ksiazki mialem nadzieje na powtorzenie tego, co dostalem od kapuscinskiego w poprzednio czytanej pozycji "heban". i jesli o to chodzi, to mozna powiedziec, ze sie zawiodlem. natomiast wszystko pozostale - zachwycilo mnie... Wiecej opinii znajduje sie tu: tinyurl.com/2w8sn Odpowiedz Link Zgłoś
mrmisio Re: Co teraz czytasz? 16.05.04, 10:31 Aha, i jeszcze... ken alibek / stephen handelman - biohazard Czytalem bez wytchnienia a z kazda przeczytana strona stawalem sie coraz bardziej przerazony. Potem zaczalem sobie liczyc na ile lat przed moim narodzeniem. A potem na jakim etapie byly badania gdy mialem rok, 5 lat, gdy poszedlem do podstawowki, gdy ja skonczylem. Wiecej: tinyurl.com/2ecbm Odpowiedz Link Zgłoś
poirot80 Chlup! 16.05.04, 14:14 A ja właśnie czytam "Emmę" Jane Austen i "Depozyt" Chmielewskiej. I nawiązując do tej drugiej książki powiem tylko jedno: "Chlup!" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
oratio Tomasz Lis - no cóż... 31.05.04, 10:01 "Co z ta Polską" - zbiór oczywistości i prawd absolutnych, które może każdy inteligentny człowiek zebrać i napisać, ale pierwszy zrobił to Lis no ic hwała mu za to choć rewelacji nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuku Re: Co teraz czytasz? IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 01.06.04, 08:29 Ja kończe czytać majowy numer Teraz Rocka, taki sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
akdila Re: Co teraz czytasz? 01.06.04, 11:07 Wczoraj skończyłam "Obcego" Camusa - musze przyznać ze zrobiło to na mnie wrażenie. Kończę Kazimierza Brandysa "Listy do Pani Z." - genialna ksiązeczka. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silvia77 Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 17:36 Niedawno skończyłam czytać "Kod Leonarda da Vinci" to książka z brdziej znanych a z moich ulubionych co czytam jak tylko znajde kolejna ksiązke gdzieś na aukcji lub w antywariacie to Kroniki Brata Cadfaela a ostatnio "Pilegrzym nienawiści" i "trędwaty z hospicjum św. Edigiusza" polecam wszystkim którzy lubia kryminałki średniowiecza! Odpowiedz Link Zgłoś
kaye Re: Co teraz czytasz? 02.06.04, 12:23 A ja właśnie zaczęłam "Foczą damę" Kathryn Harrison. To druga książka tej autorki, którą czytam. Chyba mi się spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś