Dodaj do ulubionych

Prawidłowy dobór pigułek

23.02.14, 02:38
Jak się powinno dobierać piguły. Tzn. jak powinien przebiegać proces doboru tabletki 'w idealnym świecie'?
Obserwuj wątek
    • 3rd_sin Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 06:50
      Po wcześniejszych badaniach hormonalnych.
      • ina_nova Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 11:05
        Ale to może nic nie dać.

Nie wiem jak w idealnym świecie, ale w całkiem normalnym, nieidealnym, myślę, że należy posługiwać się metodą prób i błędów, czyli poszukiwać preparatów, które nasz organizm najlepiej toleruje. Poddawanie się po pierwszej próbie z jednym rodzajem talbetek, jest moim zdaniem nieporozumieniem.
        • 3rd_sin Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 11:23
          Mimo wszystko warto oznaczyc konkretne hormony, aby dopasować dawke, ale dość rzadko sie to robi, bo poza TSH, które można oznaczyć na kasę chorych, resztę robi sie prywatnie.
          • ina_nova Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 11:30
            Własnie zastanawiam się nad sensem takich badań, ponieważ z tego co wiem, nowoczesne pigułki mają tych hormonów niewiele. Oczywiście znawcą nie jestem i nie wiem na ile różnia się między sobą preparaty pod względem ilosci hormonów w nich zawartych.
      • yoric Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 11:22
        No tak, ale jakie konkretnie badania i jak to przebiega? No i domyślam się, że lekarz powinien zrobić też jakiś wywiad (krzpliwość krwi np.) albo może właśnie dodatkowe badania?
        • ina_nova Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 11:27
          Z badań - ogólnie morfologia, w tym krzepliwość krwi, próby wątrobowe i wywiad mający na celu ustalenie występowania i przebiegu dotychczasowych schorzeń, które mogłyby wpłynąć na decyzję o rozpoczęciu antykoncepcji hormonalnej. W takim wywiadzie lekarz powinien zainteresować się także występowaniem chorób nowotworowych w rodzinie tak myślę, przynajmniej w moim przypadku tak to wyglądało. I to tyle moim zdaniem.
        • 3rd_sin Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 11:43
          Z uwagi na ryzyko zakrzepicy pewnie warto zrobi takie badania. Dodatkowo wspomniane próby wątrobowe - bo jednak jest to obciążenie dla wątroby (w przypadku pigułek konkretnie). Z hormonów warto oznaczyć estrogen i progesteron, ekstremalnie można zrobić FSH I LH. Żeńskie hormony płciowe oznacza się w konkretnych dniach cyklu, ale niestety nie pamiętam w których. Lekarz powinien pokierować. Ja na szczęście w pigułki się nie bawię - jestem w takich sprawach mało systematyczna, co dobrze nie wróży :) Ale oznaczałam hormony płciowe i było z tym trochę "zabawy".
          • burzowa.kejt Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 13:01
            Z oznaczaniem hormonów to nie do końca prawda, ponieważ ich poziom ulega znacznym wahaniom w ciągu doby ( wszystkie hormony przysadki i podwzgórza są wydzielane pulsacyjnie), a co dopiero w ciągu cyklu.Do tego cykl cyklowi nierówny, więc nie bardzo wiadomo jak to badanie miałoby być zrobione i kiedy.
            Jeśli już bardzo chce się robić badania, to raczej te sprawdzające funkcje wątroby czyli: enzymy wątrobowe ( aspat i alat ) i ewentualnie ( jeśli to grupa ryzyka) badanie w kierunku HCV i HBS. Może jeszcze poziom cholesterolu, bo czasami na skutek śr. anty jego poziom wzrasta. I to tyle.Resztę p/wskazań lekarz powinien ustalić z wywiadu.
            Najważniejsze to choroby zakrzepowe żył, nadciśnienie i nowotwory hormonozależne.

• that.bitch.is.sick Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 20:24
              burzowa.kejt napisała:

> Z oznaczaniem hormonów to nie do końca prawda, ponieważ ich poziom ulega znaczn
              > ym wahaniom w ciągu doby ( wszystkie hormony przysadki i podwzgórza są wydziela
              > ne pulsacyjnie), a co dopiero w ciągu cyklu.Do tego cykl cyklowi nierówny, więc
              > nie bardzo wiadomo jak to badanie miałoby być zrobione i kiedy.
              > Jeśli już bardzo chce się robić badania, to raczej te sprawdzające funkcje wątr
              > oby czyli: enzymy wątrobowe ( aspat i alat ) i ewentualnie ( jeśli to grupa ryz
              > yka) badanie w kierunku HCV i HBS. Może jeszcze poziom cholesterolu, bo czasami
              > na skutek śr. anty jego poziom wzrasta. I to tyle.Resztę p/wskazań lekarz powi
              > nien ustalić z wywiadu.
              > Najważniejsze to choroby zakrzepowe żył, nadciśnienie i nowotwory hormonozależn
              > e.
              >

A jak to sie ma do doboru konkretnych piguł przepraszam? Skąd to przepisałaś?
              • that.bitch.is.sick Re: Prawidłowy dobór pigułek 23.02.14, 20:54
                Według stanu hormonalnego i określić fenotyp hormonalny. Najgorzej to zmieniać piguły co kilka miesięcy.
              • burzowa.kejt Re: Prawidłowy dobór pigułek 24.02.14, 18:10

> A jak to sie ma do doboru konkretnych piguł przepraszam?

a to tutaj gabinet lekarski?
                ale jakbyś chciała coś na kij, który nosisz w tyłku, to służę radą.

• yoric Re: Prawidłowy dobór pigułek 24.02.14, 15:42
      K...a potraficie się kłócić w wątku na 400 wpisów, a jak jest konkretne rzeczowe pytanie, to 0 odpowiedzi.
      • zawle Re: Prawidłowy dobór pigułek 24.02.14, 16:01
        yoric napisał:

> K...a potraficie się kłócić w wątku na 400 wpisów, a jak jest konkretne rzeczow
        > e pytanie, to 0 odpowiedzi.

:))))
        Jedna czasami odpowiedź wystarczy ( już była). Nie ma się o co kłócić:))
      • kag73 Re: Prawidłowy dobór pigułek 24.02.14, 16:07
        yoric napisał:
        > K...a potraficie się kłócić w wątku na 400 wpisów, a jak jest konkretne rzeczow

Yoric, nikt Ci nic konkretnego odpowiedziec nie moze/nie potrafi, bo pewnie nikt w "idealnym swiecie" nie zyje:))
        Niech sie Twoja partnerka wybierze do gina, zapyta o pigulke, wtedy zobaczy jak wyglada cala procedura. Ja swego czasu dostalam formularz do wypelnienia o chorobach wlasnych i w rodzinie, nowotworach itd. Jako takich badan hormonalnych mi nie zrobiono. A dzialo sie to na tzw. Zachodzie.
        Zaelzy zapewne od ginekologa i od "gadki" pacjenta. Warto zapewne sprawdzic jak wyglada kwestia ryzyka zakrzepicy, zyly, do tego stan watroby. Poza tym waznym przeciwskaniem jest nadcisnenie, cukrzyca i zylaki czy jakies tam zmiany naczyniowe.
        Najczesciej jest tak(z mi znanych przypadkow) kobieta idzie do gina, chce pigulke, on jej jakas poleca (ewentulanie zapytawszy wczesniej o choroby), ona ja wykupuje i zaczyna lykac. Jak jest wszystko dobrze... to jest wszystko dobrze:)) Jak nie, trza zmienic na inna albo zrezygnowac.

Pozdrawiam wszystkich goooraco! Nie mam czasu na kompa, jak siadam na chwile i widze jak sie wszyscy rozpisali...to rezygnuje z czytania, bo za duzo tego:)
        W Polsce podobno juz wiosna.
        • hello-kitty2 Re: Prawidłowy dobór pigułek 24.02.14, 20:25
          kag73 napisała:

> Niech sie Twoja partnerka wybierze do gina, zapyta o pigulke, wtedy zobaczy jak
          > wyglada cala procedura.

:-)

> Pozdrawiam wszystkich goooraco! Nie mam czasu na kompa, jak siadam na chwile i
          > widze jak sie wszyscy rozpisali...to rezygnuje z czytania, bo za duzo tego:)
          > W Polsce podobno juz wiosna.

Kag tez Cie goraco podrawiam ale w tym watku to chyba nie wolno, bo tu sie pojawilo konretne pytanie :)

• burzowa.kejt Re: Prawidłowy dobór pigułek 24.02.14, 18:11
        yoric napisał:

konkretne odpowiedzi dostałeś, lepszych nie będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka