druginudziarz
21.04.14, 10:59
Były pytania, część prowokacyjnych, tym niemniej wklejam w dobrej wierze, wskazówki dla osób mających styczność z chorymi na depresję.
(Tekst o ile pamietam pochodzi z forum nerwica.com)
Poniższego nie traktuję jako zachęty do dyskusji, raczej jako podsumowanie z mojej strony.
==========================================
Czego się wystrzegać:
- mówienia: życie jest piękne - denerwuje i mija się z celem;
- unikaj stwierdzeń: wszystko zaczyna się w Twojej głowie;
- wykrzykiwań: weź się w garść - depresja to choroba, a nie oznaka słabości;
- nie zachowuj się jakbyś zjadł/a wszystkie rozumy: nie pouczaj na każdym kroku;
- nie staraj się poprawić choremu humoru za wszelką cenę, przez takie zachowanie poczuje się jeszcze gorzej;
- nie oskarżaj o chęć zwrócenia na siebie uwagi;
- nie wymuszaj na siłę rzeczy, na które nie ma ochoty;
- nie tłumacz jego zachowania każdemu, kto tylko chce Cię wysłuchać - to prowadzi do przejmowania odpowiedzialności;
- chory ma w dużej mierze zniekształcony obraz samego siebie,nie potrafi w sposób obiektywny ocenić sytuacji i siebie - pamiętaj o tym,kiedy usłyszysz"jestem dnem,nic mi nie pomoże,na pewno się ode mnie odwrócisz" - nie trać wtedy nerwów;
Co możesz zrobić:
- inicjuj rozmowy na temat depresji, ale z wyczuciem i delikatnością; jeśli wyczujesz, że dana osoba nie chce rozmawiać na ten temat - nie zmuszaj Jej do tego i spróbuj ponownie za jakiś czas;
- jak najwięcej słuchaj, powstrzymując się od komentarzy i krytykowania;
- nakłaniaj do skorzystania z fachowej pomocy (możesz sobie odpuścić pokazywanie uroków życia, ale walcz o wizytę u lekarza, to może uratować chorej osobie życie)
- znajdź jakąś formę aktywności fizycznej, którą moglibyście wykonywać razem;
- dowiedz się o depresji jak najwięcej,bo może się okazać,że to co wiesz,jest niepełną informacją,
- podejmijcie działania, choroba sama nie minie;
Pamiętaj o sobie:
-pierwsza zasada:jeżeli nie będziesz dbać o siebie i swoje zdrowie,to nikomu nie pomożesz a sam możesz się rozchorować,
- nie bierz do siebie gniewu i krytyki chorej osoby, to depresja pokazuje swoje rogi,
- szanuj własne potrzeby i zauważaj ograniczenia, aby depresja nie zapanowała również nad Tobą,
- znajdź sposób, który pomoże Ci walczyć ze stresem,
-wychodź z domu,spotykaj się z ludźmi,pozwalaj sobie na chwile relaksu,
- pozwól sobie na chwile przyjemności.