Dodaj do ulubionych

Badanie neurologiczne a Chad

11.05.16, 16:31
Mam pytanie czy badania neurologiczne mogą wykluczyć lub potwierdzić chorobę psychiczną? Moje pytanie dotyczy dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Jestem nauczycielką przedszkola. Ostatnio rozmawiałam z koleżanką z pracy która pytała mnie o zachowanie jednego chłopca którego uczyłam w 5-latkach. Moją koleżankę zaniepokoiły nieadekwatne emocje chłopca obecnie ucznia pierwszej klasy 6-latka, w złościach mówił o sobie że jest głupi i żeby go nie dotykała bo się głupotą od niego zarazi, a na pytanie skąd to wie mówił że Bóg mu to powiedział. Ja pamiętam tego chłopca dobrze bo w mojej grupie przedszkolnej często wpadał w złość gdy mu coś nie wychodziło, miał duże problemy z emocjami, chciał dominować a gdy mu to nie wychodziło to się złościł. Kilka razy wymknęło mu się również, że się zabije. Chłopiec jest objęty w naszej szkole zajęciami z panią pedagog i gdy koleżanka-nauczycielka pytała o zachowanie chłopca u niej na zajęciach to pedagog powiedziała, że nie zauważa ona w zachowaniu chłopca nic niepokojącego. Wiemy że chłopiec dostał z poradni psychologiczno - pedagogicznej skierowanie na badania neurologiczne (inteligencja ponad przeciętną, podczas badania w momentach niepowodzenia rzucał pomocami, wypowiadał treści o charakterze katastroficznym, po uspokojeniu emocji kontynuował rozwiązywanie zadania do następnego niepowodzenia, poczucie niskiej wartości). Czy takie badanie neurologiczne może wykluczyć lub potwierdzić chorobę psychiczną? Może koleżanka powinna porozmawiać z rodzicami o konsultacji psychiatrycznej bo objawy bardzo przypominają chad. A może to ja się już za dużo naczytałam i z chłopakiem jest wszystko ok.
Obserwuj wątek
    • klaudia1508 Re: Badanie neurologiczne a Chad 11.05.16, 22:17
      Takie badania nic nie potwierdza. Według mnie warto porozmawiać z rodzicami może to być wszystko i nic. Wizyta u psychiatry dziecięcego pewnie nie zaszkodzi.
    • dzedlajga Re: Badanie neurologiczne a Chad 12.05.16, 03:43
      Badanie jedynie potwierdzi, że zmiany neurologiczne są lub ich nie ma. Jeśli są to one mogą być przyczyną takiego a nie innego zachowania. Choć w tym co piszesz to ja nie widzę zaburzeń psychicznych. Jedynie nieradzenie sobie z emocjami, być może nieadekwatne do wieku. Tym, że Bóg mu coś powiedział, to bym się aż tak nie przejmowała. Coś mógł gdzieś usłyszeć, może to sposób na zwrócenie na siebie uwagi.

Oczywiście konsultacja psychiatryczna nie zaszkodzi. Choć ja bym poszła w stronę przyjrzenia się, czy w domu ktoś (niekoniecznie rodzice) nie podsuwa nieopatrznie dziecku tych treści katastroficznych. Nawet niekoniecznie mówiąc je do niego tylko w ogóle a dziecko to słyszy i bierze do siebie. A na pewno pracowała nad poprawą jego samooceny. Bo mam wrażenie, że tu tkwi właśnie przyczyna tych zachowań a nie w chorobie. W chad nie jest tak, że jak się uspokoisz, to się od razu zmienia faza.

Ja zawsze tłumaczę że każdy popełnia błędy i bez nich niczego byśmy się nie nauczyli i to jest normalne. Jak ktoś nie wierzy w swoje umiejętności czy postępy to czasem robię tak, że dzielę kartkę na dwie części i po jednej stronie stawiam kreskę jeśli dobrze odpowie a po drugiej jeśli odpowie źle. Zastanawianie się czy wahanie nie ma wpływu na ostateczną ocenę i to warto dziecku za każdym razem powtórzyć. Łatwiej mu będzie uwierzyć, że całkiem dobrze sobie radzi, gdy zobaczy to czarno na białym. Bo przy niskiej samoocenie pewnie dostrzega jedynie błędy ignorując dobre odpowiedzi.

Wymaga to oczywiście poświęcenia jakiegoś czasu wyłącznie jemu, przy całej klasie może to być trudne. I niestety mam wrażenie, że jeśli całej klasie się powie o tych błędach, to on tego w ogóle może nie wziąć do siebie. Naprawdę postawiłabym na pracę indywidualną. Może szkolny psycholog? A może warto mu poświęcić trochę czasu, na początek godzinę a potem już na normalnych lekcjach po prostu go wspierać. Ew. czasem wziąć na bok i chwilę z nim porozmawiać.

Trzymam kciuki za rozwiązanie problemu

ps
      To oczywiście tylko moje zdanie. Poparte sporym doświadczeniem w pracy z dziećmi
    • przedszkolanka84 Re: Badanie neurologiczne a Chad 12.05.16, 10:59
      Trochę znów poczytałam forum. Problem ucznia pokrywa mi się z chad dlatego że: występowała u niego ta drażliwość o której już pisałam, w karcie informacyjne dla higienistki szkolnej pediatra wpisał nadpobudliwość, wysoka inteligencja no i jeszcze ten Bóg... Chłopak obecnie stara się bardziej opanować emocje gdy coś mu nie wychodzi - nie płacze, ale stał się bardzo wrażliwy na krzywdę innych. Gdy był okres Wielkiego Postu i w szkole wystawiono misterium męki pańskiej chłopiec poprosił nauczycielkę czy może wyjść bo to jest bardzo smutne i jemu jest słabo, a gdy ksiądz puszczał film o męce Jezusa schował się pod ławką i płakał. Koleżanka obserwuje go nadal. Czy rozmawiała z rodzicami o wizycie u psychiatry? Nie wiem. Szkolna pedagog po 9 miesiącach uczęszczania dziecka na zajęcia nadal nie zgłasza problemów. Myślę, że na najbliższej konferencji poruszymy ten temat.
      • za_mszowe Re: Badanie neurologiczne a Chad 12.05.16, 15:45
        nawet w warunkach amerykańskich (gdzie dzieciom na dzińdybry przepisuję się tony dosyć inwazyjnych leków) lekarz wahałby się z jednoznaczną diagnozą w tej sytuacji. Obawiam się niestety, że problem ucznia może pokrywać się z wieloma diagnozami z DSM-V. i niekoniecznie być problemem psychiatrycznym od razu.

Czy naprawdę polskie szkoły nie współpracują z żadnymi psychologami? (nie mylić z pedagogami)

może chłopiec mieszka z nad-religijnymi dziadkami o dość skrzywionym postrzeganiu świata (skoro ten Bóg w tle)?
    • grzegorz_rzeszow Re: Badanie neurologiczne a Chad 16.05.16, 18:37
      .... po prostu błędy wychowawcze, złe wzorce, negatywne bodźce - oto przyczyny.
    • 39.a Re: Badanie neurologiczne a Chad 17.05.16, 01:08
      Z chłopcem jest coś "nie tak". Niepokojące są te "poczucia winy", autoagresja itd.
      Jak wyglądają badania - nie wiem, warto iść z chłopcem do specjalisty.
      Przypomina mi się tylko zdjęcie mózgu w manii z zaznaczonymi czerwonymi, pobudzonymi
      polami.
      • za_mszowe Re: Badanie neurologiczne a Chad 17.05.16, 09:24
        Rezonans moze pokazac np guza w mózgu ale nie wykaze zadnych zaburzen zachowania ani schorzen psychicznych. Imho d...a nie pedagog szkolny,skoro nie potrafi zdiagnozowac sytuacji rodzinnej chlopca. Pewnie jego rodzice sa na tyle biedni,ze nie stac ich na wyprowadzenie sie od toksycznych dziadkow,a ci ostatni ostro piora wnukowi mozg.
      • za_mszowe Re: Badanie neurologiczne a Chad 26.05.16, 15:20
        Neuroobrazowanie (zdjecia mozgu z tymi polami) nie jest standardem w PL. Dziecko ma 6 lat a nie 20 czy 30 wiec ciezko powiedziec co mu jest i czy to problem wylacznie z mozgiem (guz,zmiany nowotwprowe, choroba psychiczna o podlozu 100% biologicznym) czy z zachowaniami/przekonaniami dziadkow narzucanymi dziecku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka