Dodaj do ulubionych

CZY PRZYSŁUGUJE RENTA Z POWODU CHADA?

13.12.06, 08:21
hej mam pytanie czy z powodu choroby Chad ktoś ma rentę?Choruję na chada od
22 roku życia .Teraz mam 36 lat.Od 17 września tego roku roku jestem na
zwolnieniu lekarskim.Lekarka obiżyła mi rispolept 1/2 tabletki rano i
powiedziała że nie jestem inwalidą i w styczniu 10 mam iść do pracy
Oprócz tego biorę Depakinę 2x500 na noc.

Obserwuj wątek
    • poetkam Re: CZY PRZYSŁUGUJE RENTA Z POWODU CHADA? 13.12.06, 13:07
      Hej, Bobcio55!
      Słuchaj, powinieneś złożyć wniosek o rentę do ZUS-u. Dlaczego nie?
      Mój mąż choruje na CHAD i od zeszłego roku ma rentę. Co prawda rentę socjalną, ale znam przypadki "normalnej" renty zusowskiej (moja mama, też CHAD-pracowała normalnie, w trakcie pracy chorowała, w końcu dostała rentę na stałe)
      A może powinieneś zmienić lekarza? Mój mąż kiedy chodził do swojej pierwszej lekarki był potraktowany dokładnie w ten sam sposób: Kto będzie na was inwalidów robił? My zdrowi? Niech pan się lepiej weźmie do jakieś pracy!
      Tak to wyglądało. Zmieniliśmy lekarza, potem wszystko potoczyło się ,tak, że mąż dostał rentę.
      Ważne jest jak długo leczysz się u psychiatry, czy byłeś w szpitalu psychiatrycznym, na oddziale dziennym, psychologa? Na komisji zadają wiele pytań na temat Twojego zdrowia.
      Działaj więc i trzymaj się! Pozdrowienia, M.
    • megan.k Re: CZY PRZYSŁUGUJE RENTA Z POWODU CHADA? 13.12.06, 13:27
      Oczywiście, że możesz starać się o rentę z ZUS-u, ale w Twoim przypadku najkorzystniej byłoby przedłużyć zwolnienie do 182 dni, a następnie starać się o świadczenie rehabilitacyjne (max 12 miesięcy) i dopiero po tym okresie wystąpić z wnioskiem o rentę. Skoro myślisz o rencie, to znaczy, że nie czujesz się dobrze, postaraj się o tym przekonać lekarkę. Powodzenia
    • promocja1000 Re: CZY PRZYSŁUGUJE RENTA Z POWODU CHADA? 15.12.06, 00:49
      Ja zdecydowałam się na rente po 7 latach walki z choroba. Zalatwia sie to tak
      samo jak kazda inna rente tj. skaładasz wniosek do ZUSu (są gotowe formularze) +
      orzeczenie lekarskie + historię choroby. Potem przechodzisz badania
      specjalistyczne już w ZUSie.
      Trwa to ok. 2-3 miesięcy.
      Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka