jok-ra 19.09.09, 10:50 Jak cwiczyc wzrok z mala (28tc) 6 miesiecy , 3 korygowane Czarno biale zabawki, wsciekle kolory, wydrukowalam tez szachownice i kola czarno biale, zabawki ktore sie swieca... Macie jakies pomysly? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tolka11 Re: Oczy - cwiczenia 19.09.09, 13:44 A co konkretnie stwierdzono? byłas u tyflopedagoga, który pracuje z maluchami (ja niestety pracuję z młodzieżą)? Napisz,moze coś podpowiem. A poza tym jest tu sporo osób, które w tym temacie maja wiedzę większą niz niejeden tyflopedagog Odpowiedz Link
gk102 Re: Oczy - cwiczenia 19.09.09, 19:37 Ćwiczeniem (rehabilitacją) wzroku zajmuje się ortoptysta. Moja córka miała zalecane ćwiczenia (ROP III i laser na oba oczy) takie jak: wodzenie wzrokiem za kolorową zabawką w poziomie,pionie, potem zataczanie tą zabawką kółek, zakładanie dziecku na rączkę (nadgarstek) kolorowej gumki - aby obserwowała ją, wodzenie wzrokiem za poruszająca się zabawką, turlanie piłki do niej i od niej żeby utrzymywała kontakt wzrokowy z zabawką. Najlepiej jeśli ta piłka ma w środku np. dzwoneczek, wtedy ćwiczymy dodatkowo słuch. Zakrywanie dziecku jednego oczka np. kartonikiem, i tak jak wyżej napisałam ćwiczymy po kolei oba oczka... Odpowiedz Link
tolka11 Re: Oczy - cwiczenia 19.09.09, 21:56 Rehabilitacją wzroku zajmuje się takze tyflopedagog, tym między innymi różni się od ortoptysty, ze ma uprawnienia do nauczania, pracuje takze nad rozwojem umysłowym dziecka z zaburzeniami widzenia, oczywiscie rehabilituje narząd wzroku i pracuje z dziecmi niewidomymi też. Odpowiedz Link