jola23061978 14.10.09, 21:28 Oby to była prawda - zawsze to większa pomoc www.niepelnosprawni.pl:80/ledge/x/52974 pozdr Jola Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martha_sz2 Re: świadczenie pielegn 520 zł bez kryterium doch 14.10.09, 22:12 To jest świadczenie pielęgnacyjne, a nie zasiłek, więc najpierw trzeba zrezygnować z pracy, żeby na tym być. Jak dla mnie to kiepska pomoc, żeby za tyle kasy siedzieć w domu, a gdzie godne życie?! Pracując zarobisz dużo więcej po to, aby móc zapewnić dziecku godny byt, prywatne wizyty lekarskie, rehabilitacje itp. a z drugiej strony chce się być z nim w domu i kółeczko się zamyka. Tak pisze, bo sama będę za parę dni na zasiłku wychowawczym a to tylko 400 zł miesięcznie + jakieś dodatki to wyjdzie może 650 zł. Odpowiedz Link
szalicja Re: świadczenie pielegn 520 zł bez kryterium doch 15.10.09, 09:13 Dobre i to. Dla kogoś kto MUSI zrezygnować z pracy bo dziecko jest mocno niepełnosprawne to myślę, że to duża pomoc, mimo wszystko. Zawsze lepiej mieć te pięć stów niż ich nie mieć. Jasne, że lepiej pracować i zarabiać na wszystko, ale czasem nie ma wyjścia. Ja tam trzymam kciuki, choć nas to nie dotyczy. Odpowiedz Link
dokaweja Re: świadczenie pielegn 520 zł bez kryterium doch 15.10.09, 16:20 Wiecie może, czy zasiłek wychowawczy, a urlop wychowawczy to różne rzeczy? Odpowiedz Link
ola_mi do Dokaweja 15.10.09, 16:32 urlop i zasasilek to dwie rozne rzeczy. Urlop, to mozliwosc sparowania opieki nad dzieckiem, oczywiscie bez zachowania prawa do wynagrodzenia za pracę. Natomiast osoba korzystająca z urlopu wychowawczego ma prawo do zasiłku wychowawczego. Warunkiem jego uzyskania jest spełnienie kryterium dochodowego. Odpowiedz Link
zorrgula Re: świadczenie pielegn 520 zł bez kryterium doch 15.10.09, 09:33 Mam głęboką nadzieję, że to prawda. W tym roku podatkowym przekraczamy kryterium dochodowe o 3zł.... Odpowiedz Link
mamaolisia Re: świadczenie pielegn 520 zł bez kryterium doch 15.10.09, 10:06 Oby to była prawda. Buziaki dla Oliwici Odpowiedz Link
bijou82 Re: świadczenie pielegn 520 zł bez kryterium doch 15.10.09, 10:59 mam nadzieję że to prawda w przyszłą sobotę będęw wurzędzie wojewódzkim na komisji ponownej z Madzią to zapytam wprost marta - to bardzo dużo dla kogoś kto MUSI zrezygnowac z pracy niestety przy niepełnosprawnym dziecku tylko nieliczni mają to szczęście że znajdą kogoś kto się dzieckiem zaopiekuje i może wtedy rodzic wrócic do pracy...więc nie jest tak że lepiej do tej pracy wrocic bo będą lepsze pieniądze-łatwo powiedziec...a zrobic baaaardzo trudno Odpowiedz Link
bijou82 Re: świadczenie pielegn 520 zł bez kryterium doch 15.10.09, 11:02 najpiękniej by było gdyby rodzic zostający z dzieckiem w domu dostawał normalną pensję i tyle ale o czym my mówimy w naszym Państwie?! Odpowiedz Link
martha_sz2 Re: świadczenie pielegn 520 zł bez kryterium doch 15.10.09, 11:50 Ja akurat muszę zrezygnować z pracy tzn. będę na wychowawczym za 400 zł miesięcznie więc stąd mój żal. A same wiecie ile kosztują wizyty lekarskie, nie mówiąc już o dojazdach 60 km do Gdańska. Nie mam nikogo komu mogłabym powierzyć Jaśka, a na żłobek wg mnie i lekarzy jest za mały. Wkurza mnie to, że mając bardzo wysokie kwalifikacje będę zmuszona siedzieć za te 400 zł!!! Trudno mi zmienić poziom życia, ale czego się nie robi dla dziecka. Odpowiedz Link
jola23061978 Re: świadczenie pielegn 520 zł bez kryterium doch 15.10.09, 10:56 Pewnie że to gówno bo normalnie jak sie pracuje to średnio ok. 2000 zł się wyciągnie ale jak sie opłaci przedszkole czy opiekunke (1000- 1500 zł) to też niewiele zostanie, tyle że dziecko ma kontakt z grupą i sie integruje rozwija(przy okazji łapie infekcje niestety) ale ja teraz i tak nie mam wyjścia i siedze w domu i dostaję żenujące 153 zł co nie wiem nawet kiedy wydaje czy na 3 paczki pampersów czy jedzonko o rehabilitacji nie wspomne bo to na 2 godz starczy. Chociaz też dylemat bo myslałam o własnej działalności a tu chyba nie można ale tez nie zamierzam siedziec w domu rezygnować ze wszystkiego za 500 zł. Powinno być niezależnie od tego czy rodzic sobie dorobi czy pracą czy jakąs działalnością choćby w domu dziękujemy za całuski (lubimy się przytulać i całować to też przesyłamy całuski Jola/Oliwia smyki.pl/domeny/smyki.pl/oliwiasiemieniec/index.php? Odpowiedz Link
nastjaa Re: świadczenie pielegn 520 zł bez kryterium doch 15.10.09, 16:43 To chore żeby państwo płaciło matce za rezygnację z pracy, tym bardziej,że od lat walczy z bezrobociem. Powinno raczej starać się zapewniać opiekę chorym dzieciom, a nie zmuszać matki do rzucenia pracy i obniżania standardu życia takim rodzinom. Odpowiedz Link
madasia Niestety to na razie tylko projet: 18.10.09, 12:56 www.mpips.gov.pl/bip/index.php?idkat=2121 musi to zostac przeglosowane przez Sejm Odpowiedz Link
kicius_85 a ja dziś czytałam 18.10.09, 16:22 ze od 1 listopada 2009 rodzinne na dziecko do 5 lat wzrasta z 48zł na 68zł, a pielegnacyjne na dziecko niepełnosprawne z 420 na 520 Odpowiedz Link
martha_sz2 Re: a ja dziś czytałam 18.10.09, 16:58 No tak ale te 520 zł to jest świadczenie pielęgnacyjne, a nie zasiłek pielęgnacyjny (153 zł bez zmian). Świadczenie jest wtedy, gdy ma się bardzo niskie dochody i rezygnuje z pracy na rzecz opieki nad chorym dzieckiem w domu (bez zasiłku wychowawczego) czyli żaden luksus. Chociaż pewnie będą głosy, że lepiej 520 zł niż 420 zł zawsze to 100 zł więcej Odpowiedz Link
kicius_85 Re: a ja dziś czytałam 18.10.09, 20:15 tak tak masz racje, tyle ze wychowawczego jest 4 stówy wiec jak sie rezygnuje to sie ma troche wiecej...chociaz ja wole wychowawczy i ciaglosc narazie.. Odpowiedz Link
martha_sz2 Re: a ja dziś czytałam 18.10.09, 20:35 No właśnie też od następnego tygodnia będę na wychowawczym, za te 400 zł Odpowiedz Link
bartosztomasz Re: świadczenie pielegn 520 zł bez kryterium doch 19.10.09, 00:32 Dziewczyny a jak to się ma do orzeczenia o niepełnosprawności. Chodzi mi o to że rodziła ze mną dziewczyna 19 lat w 26 tygodniu ciąży,sama wychowuje wcześniaka jej dochód to renta po mamie 600 zł chyba i jej powiedzieli że musi spełniać pkt. 7 i 8 orzeczenia żeby to dostać czy wiecie czy to jest prawda? w pkt7 ma że dziecko potrzebuje opieki a 8 nie dotyczy. Mnie się wydaje że tutaj jak jest orzeczenie i dostaje zasiłek to świadczenie przy takim dochodzie jej się należy. Co nie? jak myślicie? Odpowiedz Link
martha_sz2 Re: świadczenie pielegn 520 zł bez kryterium doch 19.10.09, 08:53 Tak, muszą być spełnione te dwa warunki łącznie czyli te punkty muszą być "tak" więc jeśli piszesz, że ona nie ma tak w orzeczeniu to nie będzie jej przysługiwać. Dziwne, że ona ma ten 8 pkt, że nie dotyczy, co to dziecko ma samo jeździć na rehabilitację?! Niech się odwoła, może ktoś zrobił błąd. No ale chociaż zasiłek pielęgnacyjny te 153 zł dostanie. Odpowiedz Link
madasia Do bartosztomasz 19.10.09, 09:52 Wasza znajoma powiina sie odwolac, jesli oczywiscie jesli ma termin do odwolania,. Niestety komisje ktore przyznaja przeczenia o niepelnosprawnosci rozliczane sa z ilosci udzielonych o rzeczn i zwiazanych z nim praw. Niedawno pisalam mojej kolezance odwolanie w analogicznej sytuacj ( dziecko ma 6 lat). I wojeowodzka komisja jej zmienila ten punkt na tak.Z tym ze wczesniej zlozyla odpowiednie papiery do mops. Dali jej decyzje o wstrzyamniu swiadczen do czasu dostarczenia niezbednych dokumentow. Jak teraz dostarczyla to nowe orzeczenie, mops wyplaci jej swiadczenie pilegnacyjne do tylu... Jesli termin odowalania minal, to musi wystapic o ponowna komisje. Odpowiedz Link
jola23061978 Re: Do bartosztomasz 19.10.09, 11:52 No te punkty muszą być na tak czy wskazane - ja dopiero teraz sprawdziłam i mamy ale trzeba ich sprawdzac bo my jak dostaliśmy nie mieliśmy symbolu "O" - w sumie taka "drobnostka", że Oliwia jest niewidoma, lekarz przegapił, nie znał sie , nie wiem ? DZiewczyny a co to za 400 na wychowawczym bo ja nie mam nic - czy to też zależy od dochodu 580 zł/członka rodziny bo my to przekraczamy - wow żyjemy na bardzo wysokim poziomie hehe - tylko kto by we wrocławiu utrzymał 3 osobową rodzine z dzeckiem mając nie wiecej niż 580 zł x 3 osoby jeżeli sam wynajem to koszt ok. 1600 zł , koszt kupna ok. 300 tys a rata kredytu 1000-2000 zl a gdzie czynsz, prąd, jedzenie, pomijam koszty przy chorym dziecku. Żeeeenaaada Odpowiedz Link
martha_sz2 Re: Do bartosztomasz 19.10.09, 12:09 Tak aby otrzymać to 400 zł trzeba być na wychowawczym, wypełnić tonę papierów i mieć dochód 583 zł na osobę. Odpowiedz Link