Dodaj do ulubionych

Drożny FoA - ???!!

09.03.10, 21:06
Witam zastanawia mnie jedna rzecz na wypisie ze szpitala naszego synka. Bylo napisane właśnie drożne FoA (ktos umie rozwinąć ten skrót?)- jednak po 6 miesięcy od wyjścia byliśmy na usg serca i lekarka stwierdziła mikroskopijny przeciek. Co prawda pytałam sie co to i co to oznacza dla naszego synka to powiedziała ze jest to mała wada serca ale ogólnie 25% ludzi dorosłych ja ma i z tym żyje i w niczym ona nie przeszkadza !

no i teraz dostaje schiza - bo wydaje mi sie ze cos nie tak jest z synkiem - zaczyna powoli pełzać i raczkować no i jak sie wysili to ma trochę przyspieszony oddech - nie wiem czy to normalne???? . Tzn wiem ze u dorosłego jest to normalne ze jak sie wysilamy to oddech jest przyspieszony , dodam ze syn nie sinieje,nie mdleje ogolnie wyalda na zdrowego ....
Obserwuj wątek
    • karro80 Re: Drożny FoA - ???!! 09.03.10, 21:17
      Jak to jest otwór owalny to też mamy lub mieliśmy -jedyna rzecz na
      którą nasz baardzo dobry lekarz machną rękąwink -to może zarosnąć
      chyba też.

No każdy jak się zmęczy to ciężej oddycha -czemu dzieciak inaczejwinka
      u mojej przyspiecziny oddech wynika z dyspalazji(troche się szybciej
      męczy niż inne dzieci)
      • tosheila Re: Drożny FoA - ???!! 09.03.10, 23:07
        otwór owalny to PFO chyba, u nas tez był otwarty, na ekg w
        listopadzie wszystko było ok, teraz w grudniu bedzie echo. Gdzies
        czytałam że sporo ludzi z tym żyje a nawet nie wie że ma ten otwór
        owalny otwarty.
        • ewcians Re: Drożny FoA - ???!! 10.03.10, 00:03
          Z tego co wyczytałam to FoA to również określenie dot.otworu owalnego.
          Co do drożności tegoż to powiem tylko tyle, że faktycznie "się słyszy/czyta" że z tym się żyje. Moja Bratowa (również wcześniak) dziś prawie 30-to latka również miała tę przypadłość w dzieciństwie. Otwór zamknął się u Niej w wieku szkolnym. I nie wpłynął on na jakość Jej życia ani przed ani po zamknięciu w jakiś diametralny sposób.

Co do przyspieszonego oddechu po "wysiłku" to moje Bliźniaki jak zaczęły zmieniać pozcję z leżącej, na zmierzającą do pionowej oaz tryb życia z leżącego w zgłębianie tajników pzemieszczania się - nie dość, że mi szybciej oddychały to jeszcze do tego świczały jak cholera.
          Zostałam uspokojona przez 3 niezależnych lekarzy i każdy powiedział to samo: że właśnie taka zmiana - zwłaszcza przy dysplazjii oskrzelowo-płucnej - często powoduje takie właśnie reakcje. I że minie. Minęło.
    • polaa27 Re: Drożny FoA - ???!! 10.03.10, 00:25
      A jesteście pod opieką kardiologa, macie przewidziane jakieś badania kontrolne?
      My mieliśmy pfo II stopnia (przy wypisie ze szpitala w wieku 2 mcy), w wieku ok
      2 lat mamy zaplanowane badanie izotopami w CZD, żeby zobaczyć czy pfo jeszcze
      jest, a jeśli tak to czy to nie przeszkadza w pracy serducha. Jak dotąd z
      serduchem wszystko ok.
    • wojtek_nysia22 Re: Drożny FoA - ???!! 10.03.10, 07:23
      Witaj.
      Nasz Kacperek też ma stwierdzone foramen ovale 5mm z przepływem międzyprzedsionkowym. Po dwóch wizytach kontrolnych u p. kardiolog dziecięcej lekarka stwierdziła, że jeżeli jest to bezobjawowe (a na to u nas wygląda ze tak właśnie jest) to do kolejnej kontroli mamy się zgłosić w okolicach roczku urodzeniowego.
      Jeżeli miałby być zabieg, to albo w sytuacji zagrożenia życia albo najwcześniej jak dziecko będzie miało około 2-3 lat. Ale wg p. doktor jest to absolutna ostateczność.
      A Kacper generalnie jest bardzo ruchliwy tongue_out Choć do raczkowania i pełzania to jeszcze mu trochę brakuje tongue_out
      • mama_krasnalka Re: Drożny FoA - ???!! 10.03.10, 08:05
        tak, jesteśmy pod opieka kardiologa gdzieś w maju lub pod jego koniec mamy iść na kontrolne ekg i usg. Dziękuje za info dziewczyny !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka