Dodaj do ulubionych

Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym miesiącu?

14.04.10, 20:39
Witam Was dziewczyny serdecznie,

Chciałabym się dowiedzieć jak to było z miarą waszych wczesnych pociech. Moja córeczka ma obecnie tylko 63 cm a waży 7.400 g obecnie prawie 10 miesięcy od urodzenia (7 korygowych). Według centyli waga-25,wzrost poniżej 3-go, główka 41 cm ok. 3-go centyl. Dr powiedział że jest duża rozbieżność wagi i wzrostu ale że dziecko nie wygląda na otyłe. Nie wiem ile mierzyła jak się urodziła (nie było czasu na mierzenie – stan był krytyczny a ja pod narkozą). Martwi mnie że Gloria tak wolno rośnie bo przybiera na wadze bardzo ładnie. Kochane napiszcie proszę jak było z Waszymi pociechami? I czy jest się czym martwić?
Obserwuj wątek
    • tolka11 Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 14.04.10, 20:49
      Miłosz mając 7 m-cy korygowanych (10 urodzeniowych) ważył 10 kg i
      mierzył 70 cm. Przy urodzeniu 28 tc (1 p Apgar za pojedyncze
      uderzenia serca, zamartwica, zaintubowany) miał 37 cm i ważył 880
      gr. Trochę jestem zaskoczona, że nie mierzono i nie ważono malucha.
      Nawet chwilę później już pod respi. u nas też stan był skrajny,
      reanimacja, intubacja, a jednak pomiary w książeczce są.
      Teraz młody ma prawie 7 lat, waga w normie wzrost ponizej 3 centyla
      (ma 109 cm).
      • awrzosok Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 14.04.10, 20:58
        Hej Tolka smile

No niestety nie zmierzono sad waga synka była 900g a córki 950g tyle jest wpisane. Gloria ur przez cesarskie cięcie 2 pkt reszta podobnie jak u Miłoszka. Do tej pory tlenozależna 0,03 l/m sad nie wiem ile mogła mieć wzrostu max 30 cm nie więcej powiedziano nam że jak na 26-sty tydzień i ciąże bliźniaczą dzieci były duże...i tyle wiem ;/ a teraz się martwię że tak wolno biedaczka mi rośnie sad
    • eter.nal Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 14.04.10, 21:01
      dzieci są różne, nie ma się co martwić na zapas.nie mogą byc wszyscy tacy sami.
      moja Natalia to akurat na odwrót - długa i chuda, 7 kg/70cm. rozbieżność wagi i
      wzrostu więc też duża a wszyscy lekarze mówią mi zeby się nie przejmować
    • nastjaa Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 14.04.10, 21:12
      Fajnie, że założyłaś ten wątek, bo też jestem tego ciekawa- sama
      siedziałam wczoraj nad siatkami i nakładałam dane.

Moja cocria urodzona w 29tc - waga 870 gramów, wzrost 37 cm.
      Trochę ponad 2 mies. - 1800 gramów, 45 cm (termin porodu niecałe
      2kg.)
      4 miesiące - 2900g, 50cm.
      6 miesiecy - 4700g, 58cm.
      8 miesięcy - 6200, 62cm ( w tym czasie kolega z naszej sali-
      ur.1100g, 27tc - 7kg, 68cm)- do tego czasu moja mała była dość nosko
      na siatce centylowej jeżeli chodzi o wagę.
      Obecnie 9,5 mies.ur (7kor)-6800, 65cm, główka mierzona miesiąc temu
      42,5cm. Na siatce główka i wzrost prawie na 25 centylu, waga między
      10 a 25 centylem (na chudą razcej nie wyglada).

Jeżeli chodzi o centyle, to słyszałam, że różnica nie powinna być
      większa niż 2 pasma na siatce (mam nadzieję, że dobrze pamiętam).
    • mam-ann Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 14.04.10, 21:23
      hehe, mój ma identyczne centylki -tylko na wcześniaczej siatce wink
      wzrost-3centyl, głowa-3centyl, waga- blisko 25,
      ma 20 miesięcy a wygląda wg klasycznych siatek centylowych donoszonych dzieci na 11 miesięcy smile

jeśli chodzi o to jak mój wygladał jak miał 10 miesięcy...... to był chudy jak trupek.... 56cm i 4kg! no, to napewno pocieszyłam big_grin
      • polaa27 Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 14.04.10, 21:39
        My startowaliśmy z 630 gram (też nie mierzyli, najważniejsza jest waga do
        określenia dawek leków).

4 mce/0 mca - 3,5 kg, 52 cm

potem zaczął się wyniszczający refluks, i tak w dniu operacji:
        9 mce/5mce - 5 kg, 64 cm

po operacji jadłowstręt pozostał niestety, ale za to trochę ciałka nabraliśmy bo
        już nie wymiotujemy
        12 mcy/8 mcy - prawie 8 kg/ 71 cm

16mcy/12 mcy - 10 kg, 76 cm

Obecnie 19mcy/15 mcy - 10 kg, 78 cm, jesteśmy w okolicach 10 centyla, tylko z
        główka poniżej 3.
        • mariolaosa5 Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 14.04.10, 22:02
          hej mój mały 28 tc 38cm 1250
          3/0 kor 2,5 kg 48
          6 /3 kor 5,5 kg 55
          teraz 9 miesięcy 6 korygowane 7,5 kg 67 cm obwód główki 44,5 cm
        • nastjaa Polaa27 14.04.10, 22:03
          Pola, a ja mam pytanko, zwrócilam na coś uwagę- TY korygujesz wg.
          tc, na którym zatrzymało się wagowo dziecko? Bo czytalam kiedyś u
          nas na forum, że powinno się tak korygować, ale moją korygują wg
          tygodnia porodu, czyli 29 (a zatrzymała się na 25-26)- jeżeliw ogole
          ją korygują sad, a nie wytykają defekty rozwojowe zgodnie z wiekiem
          urodzeniowym.
          • mamba5x2007 Re: Polaa27 14.04.10, 23:38
            Pola, i ja dołączam do pytania - odejmujesz aż 4 m-ce co sugeruje 23
            tc. Wydawało mi się, że Twój synek jest z późniejszego tc - nie
            pamiętam dokładnie, ale chyba podobnie jak moi? Ja odejmuję 2,5 m-
            ca, zgodnie z datą porodu. Zresztą z powodu różnic wagowych
            musiałabym młodych różnie korygować. Ale korygowanie zgodne z wagą
            jest nie od rzeczy - u nas największy z trójcy zawsze wszystko robił
            szybciej o 2 do 5 m-cy - pełzanie, raczkowanie, chodzenie. Ale w
            innych kwiestiach rozwijają się identycznie - tak samo mówią (na
            szczęście dobrze), ale i mają takie samo opóźnienie np. w kwestii
            odpampersiania (nadal niezbyt zainteresowani nocnikiem).
            • polaa27 Re: Polaa27 15.04.10, 10:55
              Ja na początku odejmowałam 2,5 mca, bo mały jest z 30 tc. Ale neurolog
              uświadomiła mnie, że tak dużym hypotrofikom jak w naszym przypadku liczy się
              wiek korygowany - od wagi. Waga 630 g to mniej więcej 24 tydzień, więc odejmuje
              16 tyg (4mce). Im późniejszy tydzień to rzeczywiscie ta waga ma mniejsze
              znaczenie, bo zazwyczaj różnica miedzy dzieckiem 2kg a 2,5kg jest niewielka. Ale
              różnica miedzy dzieckiem 1200 g (czyli waga z 30tc) a 600 g (24tc) jest już
              kolosalna, bo to nie chodzi o fałdki tłuszczu tylko o rozwój mózgu, narządów
              wewnętrznych, etc.
              • nastjaa Re: Polaa27 15.04.10, 11:15
                Rozumiem, dzięki za odpowiedź cool
              • mam-ann Re: Polaa27 - co do liczenia wieku hipotrofików 15.04.10, 11:18
                mój urodził sie z masą 540g - czyli ok 22/23tc, a był to 28tc, natomiast u mnie określano jeszcze wiek rozwojowy narządów - i ten był na 27tc. czyli liczenie że mały był z 22/23tc też nie ejst do końca odpowiednie -bo np mózg był na 27tc

czyli u nas taki rozrzut
                22/23tc -wielkość
                27tc- rozwój
                28tc - czas porodu

odkąd mały skończył rok przestałam liczyć korygowany wiek, bo i tak jest sporo do tyłu ze wszystkim, więc to już nie ma znaczenia,
                a wprowadzanie pokarmów - o tym decyduje jego alergia niestety, więc tez już nie liczę.
                • nastjaa Re: Polaa27 - co do liczenia wieku hipotrofików 15.04.10, 11:38
                  Ja też raczej liczę korygowany wg.tyg. urodzenia (czyli skończony
                  29tc), bo moja córcia miała hipotrofię aymetryczną- rosła w cm,
                  natmiast nie wagowo (wg.USG sprzed porodu główkę i cm miala na
                  późniejszy tc w stosunku do chudego brzuszka). Poza tym mała ładnie
                  radziła sobie oddechowo, miesiąc przed porodem wodziła wzrokiem za
                  grzechotką. Najpóźniej dojrzał u niej układ pokarmowy (nasz głowny
                  problem). A często jak mnie pytają ludzie "ile ma?" to odpowiadam
                  zgodnie z wiekiem urodzeniowym, a jak ktoś podpytuje więcej to
                  odpowiadam, że mała, bo urodziła się ciut wcześniej. Na pierwszy
                  rzut oka nie widać u nas opóźnienia, bo Nastka jest bardzo
                  kontaktowa, ładnie bawi sie zabawkami i siedzi w wózku lub jest na
                  rękach, przez co nie widać co potrafi smile

Ale przyznam, że zaciekawiło mnie mówienie zgodnie z tygodniem
                  rozwoju, bo zdarzaja nam się glupie sytuacje w różnych
                  przychodniach, gdzie to niby Panie wpisuja wiek korygowany, po czym
                  pytają mnie np. czy moje dziecko robi jakąś rzecz zgodną z jej
                  wiekiem urodzeniowym lub wyżej.
                • polaa27 Re: Polaa27 - co do liczenia wieku hipotrofików 15.04.10, 19:50
                  A w jaki sposób ocenili rozwój mózgu na 27 tc? Mierząc główkę? Jeśli to jakieś
                  miarodajne badanie to rzeczywiście nie ma sensu korygować o tydzień wstecz.
                  Chociaż z drugiej strony niedojrzałość pozostałych narządów wewnętrznych także
                  wpływa na rozwój. Sama wiesz, ze np. taki refluks hamuje a nawet stopuje rozwój
                  dziecka. A wynika przede wszystkim z niedojrzałości układu pokarmowego. Dlatego
                  też korygowanie co do wagi jest sensowne moim zdaniem. I tak w wieku 4mcy czyli
                  daty urodzin korygowanych wg wagi, dziecko ważyło jak noworodek - 3,5 kg, 52 cm.

• karro80 Re: Polaa27 - co do liczenia wieku hipotrofików 15.04.10, 20:41
                    Dziewczyny ja na hipotrofii się nie znam, ale na 100% waga i rozwój to nie to
                    samo - naoglądałam się skrajniaków o tej samej wadze z tego samego nawet tyg a
                    zupełnie inaczej rozwiniętych, co w tym 9 ms pewno nie miałoby żadnego znaczenia.

I Nastiaa ma rację - u nas w większości hipotroficzne wczesniaki z wagą np taką
                    samą jak "zwykły" wczesniak oddechowo i ogólnie radziły sobie lepiej.

Pewno, że nie reguła, bo wczesniaki są wyjątkowo trudną do sklasyfikowania i
                    podziałów grupą, ale to tak z obserwacji szpitlanych.
                    • mamba5x2007 Re: Polaa27 - co do liczenia wieku hipotrofików 15.04.10, 21:50
                      ja myślę, że prawda leży pośrodku - w przypadku hipotrofika trzeba
                      wziąć poprawkę, że będzie on gorzej rozwinięty od wcześniaka z tego
                      samego tc ale z prawidłową wagą, ale mimo wszystko nie można stawiać
                      na równi dziecka z 30tc z dzieckiem z 23tc. W przypadku, gdy płód
                      nie jest odpowiednio odzywiany, cały jego rozwój idzie w mózg i
                      narządy wewnętrzne kosztem wagi i wzrostu (gdzieś o tym czytałam, to
                      taka obrona organizmu). I nie zawsze jest tak, że płód rośnie
                      prawdiłowo i potem nagle się zatrzymuje. U mnie przez całą ciążę
                      wagi były poniżej norm (usg miałam co 2 tyg. przez całą ciążę, tak
                      jest w wielopłodowych zwłaszcza po ivf), fakt, że pod koniec z uwagi
                      na gestozę, rozwój zwolnił jeszcze bardziej. Ale po porodzie radzili
                      sobie całkiem nieźle, respi od 4 do 10 dni, wylewy tylko 2st., w
                      domu po 2 miesiącach, rzadko wcześniaki z 25/26tc (a tak musiałabym
                      skorygować) mają tak dobrze. Psychicznie od początku rozwijali się
                      zgodnie z wiekiem korygowanym wg tc (wodzenie wzrokiem, uśmiechy,
                      chwytanie zabawek) i szli łeb w łeb i różnice wagi nie miały tu nic
                      do rzeczy. Motorycznie hamowała ich przede wszystkim niska waga i
                      słabe mięśnie, a to już raczej wina refluksu. Z rehabilitacji
                      zwolnieni pod koniec korygowanwego roku (kor. wg tc), choć dopiero
                      raczkowali, wg opini naszej dr, mieli dobre wzorce, nie było już co
                      poprawiać tylko czekać na przyrost masy i siły.
                      • karro80 Re: Polaa27 - co do liczenia wieku hipotrofików 15.04.10, 22:06
                        To co piszesz to na 100% z tą główką jest, nawet po urodzneiu jak
                        karmią to wczesniaki asą w pewnym stopniu niedożywione, bo cięzko
                        przeca odtworzyć żywienie pępowinowe i to dlatego wczesniaki maja
                        często większe łepki w stosunku do ciała -tak mi neurolog klarowała.
    • mamamalegorycerza Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 14.04.10, 21:57
      Zazdroszcze Ci, moje dziecko ma 8mcy, mierzy 68 cm, a wazy 4,5 kg! Pomysl sobie
      jaki to szczupaczeksmile
      • agusia79-dwa Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 14.04.10, 23:07
        moja- ur 30tc, 860gr 38cm
        na 10m.ur. waga- 8250, wzrost- 70cm.
    • felidaex Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 15.04.10, 08:36
      My jesteśmy tą opcja pocieszajaca wszystkich- (wersja wcześniaka z jadłowstrętem)
      28tydz- dł39cm, waga 1160g, głowa 24cm
      10mcy- dł 61cm, waga 5065g, głowa 37cm (wszystko poniżej 3centyla na siatce dla skrajnych wcześniaków- na zwykłą nie patrze bo nie bede sie stresować)
    • maly-mateuszek Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 15.04.10, 08:51
      MATEUSZEK UR 27 TC 750G I NIE ZMIERZONY
      3,5 MIESIĄCA 0,5 KORYGOWANE MAGICZNE 2 KG I 44 CM GŁÓWKA 31,5
      6 MIESIĘCY 3 KORYGOWANE 4,680 56CM GŁÓWKA 38,5
      8 MIESIĘCY 5 GORYGOWANE 6KG 62 CM GŁÓWKA 40
      TERAZ MATI MA 11 MIESIĘCY 8 KORYGOWANE 7,5 KG I 68 CM
      I MA 2 ZĄBKI ;O)
      • nastjaa Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 15.04.10, 10:57
        Wyłącz Caps Lock, kiedy piszesz, proszę smile
        • ag0000 Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 15.04.10, 12:25
          Ania ur w pierwszym dniu 25tc-miedzy innymi miała problemy z jedzeniem (o innych już nie wspomnę smirk ) na koniec 9msc ważyła 5740 i chyba 56cm długa ,główka-40,5 klatka-41
          dziś ma 2latka i 4msc waży 12kg i ubranka kupuje jej jeszcze na 98cm
          wygląda jak szczypiorek big_grin w grupie w przedszkolu (2,5-3 latki)jest najmniejsza i najdrobniejsza smile
          • ag0000 Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 15.04.10, 12:39
            palnęłam głupotę ze wzrostem,doszukałam się i miała wówczas nie 56 tylko 61 smile
            ,a gdy zaczęła już 13 msc życia ważyła 7500g
    • karro80 Ech, a kto ci dzieciaka w centyle pakuje???? 15.04.10, 12:15
      Kobitko kochana -dla takiej skrajnej młodzieży nie ma centyli -nawet
      nie łapią się we wczesniacze centyle, bo one są od 29 tygodnia
      , zaraz ci wkleję tabelkę wagową dla malusików. Niestety wzrostu
      tam nie podają, ale skoro nie wy, ale jeśli na oko nie widać nadwagi
      to luzik -jak widzisz moja tez sząłu z rośnieciem nie masmile
      Moja ur -31 cm, 600g, 24/25tydz
      5 mies ur - 4050, 51 cm
      ok 9 ur - 5610, 61 cm
      rok -66 cm i 6430
      półtora niecałe - 72 cm i 8010
      Dwa - 9,100 i 82 cm

Z tym, że ona zawsze szczupła, żadnej fałdki itp.

Dzieci urodzone w wieku 25-28tc:

waga urodzeniowa ok. 680g

waga wg przewidywanej daty porodu ok. 2400g

waga w wieku 6 miesięcy ok. 4700g

waga w wieku 1 roku ok. 6800g

waga w wieku skorygowanym 1 roku ok. 7000g

waga w wieku 2 lat 9600-10500g

waga w wieku 3 lat ok. 11 kg
    • minkapinka Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 15.04.10, 14:14
      moja córka z 25tc 830g w wieku 10m miała 66cm i wazyła 6,1 kg
    • anna_fv Re: Jaka miara skrajnego wcześniaka w 10-tym mies 16.04.10, 16:09
      To i ja swoje wcześniaki skrajniaki dorzucę wink

Waga startowa (25+1t.c.),nie mierzone:
      Julia - 710g
      Viki - 770g
      Wyszly ze szpitala na tydzień przed planowaną datą porodu:
      Julia - 2800g, wzrost 47 cm
      Viki - 2400g,wzrost 46 cm
      W 3 miesiącu korygowanym (6,5 ur.):
      Julia - 5800g, wzrost 61 cm
      Viki - 5600g, wzrost 60 cm