polaa27 27.08.10, 14:24 Która lepsza i zdrowsza? Czy dawać naprzemiennie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-cudownego-misia Re: Sól morska czy kamienna? 27.08.10, 14:41 Jedna cholera. Sól morska niby ma o 5% mniej chlorku sodu i w związku z tym więcej mikroelementów, ale i tak co cenniejsze (szczególnie jod) odparowują w procesie gotowania. Odpowiedz Link
polaa27 Re: Sól morska czy kamienna? 27.08.10, 14:44 No tak, bo i morska, i kamienna jest dodatkowo jodowana. Czyli z tego wychodzi, ze jednak morska ciupkę zdrowsza. A jak z tą solą taką brązową, nieratyfikowaną? Można maluchom? Odpowiedz Link
karro80 Re: Sól morska czy kamienna? 27.08.10, 14:44 MCM bo ja młodą kapię często w soli morskiej -myslisz, że dodatkowo ona tej jod gdzieś wdycha czy jak? młoda kapana raczej w chłodnawej wodzie -0k 32-33stopni. Czyli wychodzi, ze mosrka np do sałatki, tj tam gdzie nie trza gotować Odpowiedz Link
szalicja Re: Sól morska czy kamienna? 27.08.10, 15:53 Polaa, Ty też powinnaś kąpać w soli morskiej. Ona ma działanie oczyszczające z syfu wewnątrz organizmu. Można nawet na jakieś 10 min. po kąpieli jeszcze to zostawić i dopiero potem spłukać, tak mi radziła terapeutka. Ja kąpię młodego co najmniej 15 minut, polewam go tą wodą po całym ciałku to chyba wystarczy...Potem po kąpieli płuczę młodego. Odpowiedz Link
polaa27 Re: Sól morska czy kamienna? 27.08.10, 16:01 Oooo, dzięki za radę A jaką tę sól polecacie do kąpieli? W jakich proporcjach? I jak często tak kąpać? raz w tygodniu? Szalicja, a z czego ta sól dokładnie ma oczyszczać? Z jakiś toksyn? Odpowiedz Link
szalicja Re: Sól morska czy kamienna? 27.08.10, 18:34 No, podobno z toksyn. Ja biorę garść gruboziarnistej soli morskiej. Odpowiedz Link
karro80 Re: Sól morska czy kamienna? 27.08.10, 20:25 też dobrą garść na pół wanny - sól z "o'sole" Nie wiem jak z oczyszczaniem, ale genialnie działa na skórę, no i z solą bardziej odpręża(a u nas napięcie mięśniowe było) - młodą smarauję też solankowym masełkiem do ciała swojskiej ziaji dla dorosłych i jeśdzimy na słone baseny termalne - ponoć dobre na skórę i płuca. Na pewno nie szkodzi Ale coś z tą solą jest i taką i taką bo solankowy basen "wyciąga" niesamowicie - tak nasz kołodomowy z chlorowaną nie. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Karro 28.08.10, 22:27 Pewnie coś tam wdycha. Ja w soli nie kąpię, bo młoda ma wrażliwą skórę i ją podrażnia, ale solę zupki po przegotowaniu i ostudzeniu, palę lampki solne i zgodnie z zaleceniem pediatry wsypuję w hurtowych ilościach jodowaną sól do ceramicznych nawilżaczy powietrza wieszanych na kaloryferze (co mi przypomina, że już nie mam ceramicznych nawilżaczy i muszę kupić takie, które się nie tłuką, jak się nimi rzuca ). Odpowiedz Link
szalicja Re: Karro 29.08.10, 09:39 MCM - świetne wskazówki I po co przeglądarki? Wystarczy nasze forum, hehe Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Karro 29.08.10, 17:58 Jasne. Szczególnie mi się podobało leczenie kolek białkiem z jajka przelewanym przez wierzbowe witki czy jakoś tak... Ale myślę, ze pomysł z solą w podgrzewaczu dobry. Odpowiedz Link
szalicja Re: Karro 30.08.10, 09:24 mama-cudownego-misia napisała: > Jasne. Szczególnie mi się podobało leczenie kolek białkiem z jajka > przelewanym przez wierzbowe witki czy jakoś tak... > Ale myślę, ze pomysł z solą w podgrzewaczu dobry. Ło matko! A czyj to pomysł? Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Karro 30.08.10, 10:01 forum.gazeta.pl/forum/w,15302,76455280,77008841,Re_kolka_.html Chociaż to o czosnku na szyi zmieniającym kolor w zależności od tego, czy dziecko ma robaki też było dooobre To co, dalej ufasz forum? Odpowiedz Link
szalicja Re: Karro 30.08.10, 11:43 mama-cudownego-misia napisała: > forum.gazeta.pl/forum/w,15302,76455280,77008841,Re_kolka_.html > Chociaż to o czosnku na szyi zmieniającym kolor w zależności od tego, > czy dziecko ma robaki też było dooobre > To co, dalej ufasz forum? Piękne. Jeżu. To jest XXI wiek a tu (niby) cywilizowani ludzie piszą i ROBIĄ (!!!) takie rzeczy! Aż strach się bać (bez obrazy dla autorki tamtego posta). O ufaniu forum pisałam raczej w kontekście Ciebie. Choć nie zawsze się z Tobą zgadzam (grzyby i robale i takie tam) to Masz dużą wiedzę i zawsze coś tam fajnego doradzisz czy napiszesz. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Karro 30.08.10, 13:04 Dziękuję, aż mi głupio. Ja tez bardzo sobie cenię Twoja wiedzę o SI i diagnozowaniu autyzmu, chociaż zdaję sobie sprawę, jakim kosztem została zdobyta Odpowiedz Link
szalicja Re: Karro 30.08.10, 13:16 mama-cudownego-misia napisała: > Dziękuję, aż mi głupio. Ja tez bardzo sobie cenię Twoja wiedzę o SI i > diagnozowaniu autyzmu, chociaż zdaję sobie sprawę, jakim kosztem > została zdobyta No tak to w życiu bywa. Mogło być gorzej. Wolę mieć wiedzę na temat autyzmu w ten sposób zdobytą, niż na temat chorób śmiertelnych i takie tam, czy innych bolesnych, dramatycznych. Odpowiedz Link
karro80 Re: Karro 29.08.10, 10:44 kup żeliwne Widzisz moje ma dziwną skórę -latem mogę ja kąpać i jonsonie i jakich bym syfach nie chciaŁA, jeść może wszystko natomiast zimą pranie w orzeszkach, najdelikatniejsze płyniki(ale sól ok jeśli nie ma otwartych ran)zero czekolady, probiotyki dlka atopików i inne cuda iwanki...podejrzewam, że mechanicznie ją podrażnia zbyt duża ilość betów, plus suche powietrze - ech też mam debilna skórę i mój ojciec tak samo... Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Karro 29.08.10, 18:07 > kup żeliwne Tia, żeby se na nogę upuściła. Blaszane mi potrzebne. A suche powietrze to masakra. Młodej tylko parafina pomaga. Odpowiedz Link
wojtek_nysia22 Re: Sól morska czy kamienna? 31.08.10, 13:55 Tak gwoli geologiczno-mineralogicznego uściślenia NaCl to chlorek sodu zwany "sola kamienną". istotny jest fakt jego powstawania lub otrzymywania. Sól ważoną, spozywczą pozyskuje się w procesach odsalania i oczyszczania wód kopalnianych lub technologicznych. Zwykle jest to bardzo jałowa sól poddana porcesowi jodowania. Najtańsza i najszybsza w produkcji. Zawiera najwięcej sodu (niemal 99,9%). Najlepsza jest nieobrabiana sól naturalnego pochodzenia. Sól morska od soli kopalnianej różnić się bedzie podstawieniami pierwiastków za Na(sód). W wodzie morskiej łatwiej o wapń (Ca) i lit (Li) a w "glebie" więcej potasu (K) i magnezu (Mg). Z istotnych pieriwastków śladowych w wodzie morskiej znajdują miedź (Cu) i mangan (Mn) wiązane czasem w strukturę cząsteczek soli. Sól wydobywana metoda górnicza jest przede wszystkim wzbogacona minerałami ilastymi. Wg mnie (osobiście sam chętnie stosuję) jest tak zwana "gruba sól spod świdra". Ale do kapieli i jedzenia dla naszych maluszków to raczej nie bardzo się nadaje W żadnym wypadku nie nalezy się kierować barwą soli: rózowo - pomarańczowa - kłodawska sól permska, zabarwiona solami potasowymi, zaiwrającymi promieniotwórczy potask K40 (zupełnie nieszkodliwy!) zielona - domieszki związków miedzi. czerwono-brązowa - duża ilość domieszki gorzkiego sylwinu (soli potasu) niebiekawa - barwa wynikajaca z defektu sieci krystalicznych na skutek promieniowania. szara - obecność materiału ilastego A żeby już wogóle namiesazć...dodam tylko, że sól kopalniana...powstała z soli morskiej Nie obraźcie się drogie Forumowiczki (i forumowicze) za ten przydługi, bezsensowny i naukowy wykład Chciałem tylko wnieść swoje "trzy grosze" do sprawy dyskusji wyższości soli nad solą , bo sól to bardzo istotny (acz za razme niebezpieczny) składnik diety. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Sól morska czy kamienna? 31.08.10, 14:03 Ależ się nie obrażamy, to było pasjonujące Odpowiedz Link