mnkl 22.10.10, 18:34 Dzisiaj Mojemu małemu pojawiła się na plecach wysypka...do tego gorączka 39,5.Czy któryś wcześniaczek już przechodził ospę?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mnkl Re: Mamy ospę 22.10.10, 18:40 Tzn. nie wysypkę tylko bąbelkijest ich z minuty na minute coraz więcej... Odpowiedz Link
tabaluga0 Re: Mamy ospę 22.10.10, 20:40 Mielismy ospe i 2 razy szkarlatyne. Na ospe dostalismy Hascovir www.doz.pl/leki/p5144-Hascovir_tabletki . Smarowalismy pudrodermem. Ale gorączki nie było. Odpowiedz Link
ag0000 Re: Mamy ospę 22.10.10, 21:59 Moja miśka nie miała ospy szczepiłam ją w zeszłym roku,ale na przykładzie moich starrszych córek powiem,że one dosyć ciężko przechodziły ją.Jedna z córek miała przy tym okropną anginę,a druga również paskudne przeziębienie,obie wysoko gorączkowały i za każdym razem jak temperatura skoczyła w górę to nowy wysyp krost/bąbli się pojawiał.Smarowałam je pudokremem i zbijałam temperaturę,czasem nawet dwoma środkami przeciwgorączkowymi jak po podaniu jednego (nurofen) po godzinie nie spadała,a w ręcz rosła to podawałam drugi (paracetamol) Odpowiedz Link
mamakubusia9 Re: Mamy ospę 22.10.10, 23:16 Moje bliźniaki przechodziły ospę jak miały 10msc. No było trochę zamieszania z tym, ale jakichś specjalnych powikłań nie było. Jedynie marudzenie, kłopoty ze spaniem, smarowanie, smarowanie i smarowanie pudrem i po dwoch tygodniach (chyba) przeszło i mamy to już z głowy Są gorsze choroby. Odpowiedz Link
czarnawrona.online Re: Mamy ospę 22.10.10, 23:54 Skąd jesteście? Słyszałam wczoraj w Tok FM, że w Wawie coś na kształt epidemii - bardzo gwałtowny wzrost zachorowań na ospę(analogicznie do tego samego okresu rok temu) Odpowiedz Link
majan2 Re: Mamy ospę 23.10.10, 01:31 Moje mialy odpowiednio 3 lata i siedem miesiecy, mlodsza goraczkowala, starsza gdyby nie krosty to bym nie wiedziala ze jest chora i odradzam puder na rzecz gencjany (zalecenia 2 lekarzy, kolezanke co przez to przeszly i zaprzyjaznionej pnai w aptece), puder zatyka pora i latwiej moze dojsc do zakazenia oraz konecznie szybkie kapiele/prysznic w nadmanganianie potasu. Odpowiedz Link
mnkl Re: Mamy ospę 23.10.10, 17:20 Kochane a powiedzcie czym przemywać zadrapane bąbelki...słyszałam ze fioletem/w przenosni/jak to się nazywa????moze macie inne sposoby na odkażania??My jesteśmy z małopolski. Odpowiedz Link
mamaigiiemilki Re: Mamy ospę 24.10.10, 08:39 nadmanganian potasu; polecam, działa odkażająco i zasusza krostki; ja smarowałam Tanno Hermal ale podobno dużo lepsza jest gancjannna; u nas też była gorączka, chyba przez 2-3dni; potem krostki juz były przysuszone i 4 dnia dziewczyny mogły wyjść na dwór; ale to był czerwiecpozdrawiam; Odpowiedz Link
mnkl Re: Mamy ospę 23.10.10, 17:24 a i jeszcze jedno pytanko !!czy nakladac puder na zadrapane babelki?? Odpowiedz Link
tabaluga0 Re: Mamy ospę 23.10.10, 21:48 tak nakładaj, odkaza i wysusza i powoduje mniejsze swędzenie. Odpowiedz Link