24.11.10, 21:11
Witajcie,

Ja z kolejnym pytaniem do doświadczonych mam: Hania miała retionopatię II st. i laser na oba oczka. Na początku listopada okulistka stwierdziła, że wszystko ok, odesłała nas jak dziecię skończy roczek (co mnie nie ucieszyło, tylko raczej zmartwiło, że muszę szukać teraz prywatnie dobrego specjalisty). Zdarzyło mi się u Hani zaobserwować oczopląs - nie szukałam specjalnie informacji na ten temat, bo to jeszcze korygowany noworodek, dopuszczałam różne dziwne zachowania, ale dziś rehabilitantka zwróciła mi na to uwagę - że powinnam to skonsultować z okulistą. W necie szukałam, ale nic o oczopoląsie u wcześniaczków nie odkryłam, czy u Was zdarzyło się coś podobnego. Czy ma już biec do tego okulisty czy jeszcze dać jej szansę.
Dziękuję serdecznie za wszelkie info z Waszego doświadczenia wynikające..
Obserwuj wątek
    • mika.bajkowe1 Re: oczopląs 24.11.10, 22:45
      Ja bym pobiegła.
      Pozdrawiam
    • wyspa-ela Re: oczopląs 24.11.10, 22:55
      witam,
      mój synek ma oczopląs (w sumie od niedawna już nie ma całe szczęście ) u nas było podobnie ogólnie było dobrze nic się z oczkami nie działo, a nagle gdzieś w 6 czy 7 m-c (korygowanym 4-5 m-c) dostał oczopląsu i zeza (zeza ma do dziś ale męczę go okularkami), ja bym poszła jeszcze raz do okulisty, jeśli ona nie stwierdzi wady wzroku to poszłabym do neurologa, oczopląs tez jest zależny od spraw neurologicznych (oko jest całe "w nerwach" wink )
      trzymam kciuki
    • joann.a1974 Re: oczopląs 24.11.10, 23:21
      ....jesteśmy już parę dni po wizycie u neurologa, torbiel po wylewach się ciut zmniejszyła, nic niepokojącego nie stwierdził w zachowaniu Hani, że ja trąba o tym oczopląsie nie powiedziałam ! Nie zdarza się to często - w ciągu miesiąca jakieś kilka razy, choć fakt faktem, że mała sporo w zasadzie je i sporo śpi jeszcze.
      • mamaadasia2010-2 Re: oczopląs 24.11.10, 23:51
        Moje dziecię też ma oczopląs - spowodowany słabym napięciem w oczkach. To problem neurologiczny ale z dnia na dzien widze ze jest coraz lepiej.
        Koniecznie skonsultuj to najpierw z okulista- jak wykluczy wade wzroku to pozniej wizyta u neurologa. Zleci zapewne powieszenie w pokoju balonów w odpowiednich odległościach od siebie tak aby dziecko mogło skupiać wzrok na nich . Wazne jest tez pokazywanie roznych przedmiotów w odległości tak aby dzieciątko zatrzymywało na nich wzrok - w ten sposób ćwiczy mięśnie oka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka