Dodaj do ulubionych

brak przybywania na wadze-jakie mogą być powody?

10.01.11, 19:44
Dziewczyny,
byłam z Alicją u neonatologa, okazało się, że przez prawie półtora miesiąca przybrała tylko 100g. i urosła 1 cm. Je normalnie, z apetytem, dokładnie tyle ile powinna. Jest radosna więc nie wygląda na dziecko chore. Oczywiście dostałam całą listę badań z krwi i z moczu, jutro zrobimy ale powiedzcie mi, miała któraś z was taki problem? Co było przyczyną?
Obserwuj wątek
    • anjazzielonego Re: brak przybywania na wadze-jakie mogą być powo 10.01.11, 20:50
      Alicja ma 9 mcy - ile waży, ile ma wzrostu?
      Zaczęła się ostatnio więcej "przemieszczać", spalać kalorii? Bo może to jest przyczyną?
      A kaloryczność potraw ma dopasowaną do wieku? Je mięso, żółtko, itp?
      • alicjontko Re: brak przybywania na wadze-jakie mogą być powo 10.01.11, 21:09
        6100g. Kalorycznośc myślę ma dopasowaną, sama jej gotuję- królik, kaczka z warzywami (ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, brokuły, buraki), deserki albo moje (jabłko, gruszka) albo kupowane (te owoce, których teraz nie ma). Zjada 190 ml jednego i drugiego. Mleko bebilon 2 - 140ml-180ml, raz dziennie kaszka - 180ml. Je 2 razy w nocy. W ostatnim miesiącu bardzo się rozwinęła-próbuje siadać, kombinuje jak się poruszać, faktycznie rusza się więcej. To może faktycznie od tego, mam nadzieję! Wczesniej przybierala na wadze mniej więcej 1kg na miesiąc.
        • mama-cudownego-misia Re: brak przybywania na wadze-jakie mogą być powo 10.01.11, 21:21
          anemia, ZUM, tarczyca, więcej ruchu, dużo za dużo białka w diecie...
          • alicjontko Re: brak przybywania na wadze-jakie mogą być powo 10.01.11, 21:30
            dzięki. rozumiem mam siedzieć w spokoju na d. i poczekać na wyniki badań. Oby to była jakaś błahostka!
            • mama-cudownego-misia Re: brak przybywania na wadze-jakie mogą być powo 11.01.11, 11:52
              Masz siedzieć na kanapie i czekać na wyniki, zgadza się smile
              Moja tez w tym okresie mniej więcej stanęła na 8 tygodni. Z badań nic nie wyszło, dopiero potem dzieciak ruszył wagowo.
          • mamaadasia2010-2 Re: brak przybywania na wadze-jakie mogą być powo 10.01.11, 22:12
            nasze dzieci z tego samego m-ca smile mój o 2 tyg "młodszy" . Tez mam od 2 m-cy problem z tyciem , jednak nadal rosnie sporo na m-c bo az ok 4-5cm. Ważymy teraz 7kg. W ostatnich 2,5 m-cach przybył tylko 600g. Tez mnie to zaczeło trochę niepokoić ale lekarze uspokajają. Jak dziecko "rumiane" , pogodne i nie ma problemów z brzuszkiem czy "brzydkimi" kupami to mozna zrobic ew badania krwi w kierunku anemii. U nas podejrzewali na początku nietolerancje na mleko - jak przeszlismy na "2" . za tydz robie badania krwi. Jesli i tu nic nie bedzie niepokojącego to znaczy ze weszlismy juz w faze gdzie dziecko coraz mniej przybywa na wadze. Poza tym synek zaczął pełzać wiec przemierza pokój w zdłuz i wszerz - moze za dużo spala kalorii ? smile
            • alicjontko Re: brak przybywania na wadze-jakie mogą być powo 10.01.11, 23:37
              smile pełza? super! alicja jeszcze stacjonarna. Ale jestem dobrej mysli, jednak rusza się więcej od listopada.
              • marta.krasnik Re: brak przybywania na wadze-jakie mogą być powo 11.01.11, 10:20
                Karolina!
                Jula od ok 2msc nie urosła ani o centymetr z wagą też stoimy, ale wyniki ma dobre, po prostu to przez nadmiar ruchu, bo je jak szalona!!! mleko 180ml, kasza 250, obiadki- cały duży słoik i jeszcze poprawia hipolitkiem i owocami a sama widzialas jaka ona jest maleńka i gdzie o wszystko się mieści nie mam pojęcia! spokojnie głowa do góry, to juz pewnie ten okres kiedy dziecko przestaje tak intensywnie rosnąć
              • ewik74 Re: brak przybywania na wadze-jakie mogą być powo 11.01.11, 10:32
                Hejka. Mój Bąbel też ostatnio cos nie przybywa za wiele z tym, że ja go waże co tydzień i np. wczoraj mi schudł biorąc pod uwagę zeszły tydzien. W skali ostatniego m-ca to przybrał zaledwie(??) 230g. Nigdy nie tył jakos porażająco, max 750g w okresie najwiekszego wzrostu. Powiem że też mnie to martwi troszkę ale badania miał ostatnio robione (morfo, Fe, Bilirubina, mocz) i ponoc wyszły OK. ("ponoc" bo rozmawiałam telefonicznie z lekarką z POZ-u, ale chyba pójde sobie odpisac te badania i pokaże je lekarzowi z "wczesniakowa").
                Mój mobliny nie jest jeszcze, choc próbuje sie odpychac łapkami i przesuwac lekko do tyłu. W tej chwili po "schudnięciu" ważył 6260g.

PS. Tak juz zupełnie nie na temat ale w końcu sie przyznam mamo Alicji że Cię "znam" z Kliniki big_grin Nasze pociechy przez chwile leżały w sąsiednich inkubatorkach na różowej sali a potem na Patologi kilka dni. My wyszliśmy Wy jeszcze zostaliscie smile
                • alicjontko Re: brak przybywania na wadze-jakie mogą być powo 11.01.11, 16:03
                  Ewik smile jakaś podpowiedź? Kolorów sal nie kojarzę zupełnie... może być na maila big_grin breza@interia.pl

wyniki badań moczu bedą za tydzień, morfologia jutro, zobaczymy, uspokoiłam się już trochę wink
                  • ewik74 Re:alicjontko 11.01.11, 20:33
                    Wysłałam, sprawdź pocztę smile
                    • alicjontko Re:alicjontko 11.01.11, 21:43
                      odpisałam smile smile
                      • mamaadasia2010-2 Re:alicjontko 16.01.11, 23:51
                        I jak wyniki Alicji ? Szczerze to i ja sie zaczęłam martwić ta stojącą wagą synka - właściwie to od 10 października przybył ok 700-800g. Chudzielec z niego przeraźliwy - aż żebra widać. Fakt jest niejadkiem ale podstępem - pokazując zabawki itp - zjada zawsze swoją porcję. Poza tym zwiedza cały pokój odkąd zaczał pełzać wiec jest w ciągłym ruchu oraz obraca sie z prędkością swiatła wokół własnej osi.
                        czy próbowałyście podać np chrupki kukurydziane czy to jeszcze za wcześnie dla takiego nie siedzącego malca ( 8,5ur., 6,5kor )
                        • alicjontko Re:alicjontko 17.01.11, 21:53
                          Pierwsze chrupki dałam póltora miesiąca temu smile
                          co do wyników badań- morfologia dobrze, dzisiaj odebrałam wyniki moczu- ok, posiew ok.
                          Ja mam hashimoto więc zrobię jej badanie hormonów tarczycy (chociaż miała robione w szpitalu, 3 razy, było ok) ale dla świętego spokoju...
                          No i kupę zbadam, mam psa i kota, odrobaczone ale cholera wie...
                          I od tygodnia daję 2 obiadki dziennie, więcej kaszki i pilnuję bardzo jedzenia (bo ona się nie dopomina ale jak się da to prawie zawsze wszystko zje).
                          za tydzień ważenie, jak nie przybędzie jej po tej diecie to spodziewajacie się mojej histerii.....
                          • zdunia1979 Re:alicjontko 17.01.11, 21:58
                            Mój Jasiu taż kiepsko przybierał na wadze (teraz też) mimo bardzo dobrego apetytu. Lekarka wytłumaczyła mi, że jego zapotrzebowanie energetyczne jest bardzo duże i więcej zużywa niż dostarcza organizmowi.Ja bym tez tak chciała smile Czasami je tak dużo, że mam wrażenie, że skończy się wymiotami smile
                            • mamaadasia2010-2 Re:alicjontko 17.01.11, 22:18
                              ja swojego od kilku m-cy próbuje podtuczyć kaszami mleczno-ryżowymi i Sinlac. I...nic. A wcześniej tak ładnie waga złą do góry.
                              Szczerze to troche sie boję dawac az tyle kaszek owocowych bo maja w sobie bardzo dużo cukru. Poza tym o sinlac tez słyszałam różne opinie. A mlody nie chce juz samego mleka - woli treściwe amciu. Dzis np zjadł słoik jarzynek z kurczakiem i jak sie skonczyło to byl krzyk na całego wiec dałam jeszcze zupke jarzynową i zjadł pół słoiczka . Wiec patrząc na to ile zjada to raczej nie powinnam narzekać .
                              Jutro kupuje chrupki ! Nie wem dlaczego ale myslałam ze daje sie je dopiero jak dziecko usiadzie stabilnie - tak aby sie nie zadławiło smile ehh przewrażliwiona jestem smile

Za kilka dni robie mu badania. Jak bedą ok to znaczy ze taka jego natura . w sumie ja tez ważę 45kg a waga stoi juz 15lat . Dodam że jem za dwoje smile
                              • mamaadasia2010-2 Re:alicjontko 17.01.11, 22:50
                                dodam jeszcze ze jak przeszliśmy na "2" z mlekiem to waga jakoś stanęła. Poza tympojawiły sie u nas zielone kupska i obawiam sie nietolerancji mleka u młodego .Jesl moje obawy sie potwerdza to prawdopodobnie to jest problem tej stojącej wagi.
                                • alicjontko Re:alicjontko 27.01.11, 20:39
                                  Przez 2 tygodnie tuczyłam Alicję, dodatkowy obiad 190g, micha kaszy z kleikiem i owocami na sniadanie, w nocy mleko 2-3 razy iiii smile na wadze plus 350g! smile
                                  Mam nadzieję, że tajemnica rozwiązana smile głodziłam biedne dziecko big_grin Oby to tylko o to chodziło!!! Rusza się teraz dużo więcej, kombinuje siadanie (raz jej się udało usiąść w łóżeczku smile ) to i jeść musi więcej smile A je teraz więcej niż ja smile
                                  • bootylicious1985 Re:alicjontko 27.01.11, 22:46
                                    noi super! niech dziewucha rośniesmile Alicje to silne kobiety wink a co do siadania to ani sie obejrzysz a zacznie to robić cały czas. pamiętam jak Ala pierwszy raz sama usiadła, potem dwa dni nic a na trzeci robiła to tak jakby umiała siadać od urodzenia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka