Dodaj do ulubionych

do Tolka11 !!

05.02.11, 23:18
Z tego co pamiętam pisałaś kiedyś o tym, że Miłosz nie rośnie....i jesteście przed podaniem hormonu...możesz mi napisać jak długo czekałaś na hormon....jakie badania Miłosz przeszedł i jakie papiery są potrzebne?........my jesteśmy po pierwszej wizycie u endo.....17-tego druga....bede chciała dać Emilę na oddział na wyrzut hormonu....martwię się o nią strasznie i o to co wyjdzie ...w dodatku od 16.12. nie urosła nawet mm...sad
Obserwuj wątek
    • tolka11 Re: do Tolka11 !! 06.02.11, 14:20
      Do endo zgłosiłam się, gdy Miłosz nie urusł nawr milimetra przez pół roku. Tylko ze skierowaniem i moimi obawami, poza tym był poniżej 3 centyla.
      najpierw zrobiono mnóstwo innych badań, min tarczycy, trwało to ze 2 m-ce. Potem co miesiąc stawialismy się na oddziale na nocny wyrzut hormonu wzrostu, Miłosz nie rósł, ormonu nie było. te badania były powtarzane przez 7 m-cy. w sumie teraz w marcu idziemy na oddział ostatni raz na kompleksowe badania końcowe. Od ponad półtora roku młody nie rosnie, od lekarza prowadzącego wiem, że konsylium podjeło decyzję o podaniu hormonu. w marcu będziemy wiedzieć w jakiej dawce i na jak długi czas. prawdobodobnie najpierw na 3 lata. hormon bedzie podawany od czerwca.
      Tyle wiem.
      Decyzja o podaniu hormonu nie jest prosta, wg mojego lekarza muszą być 3 warunki: długotrwały niedobór wzrostu, brak wyrzutu hormonu, niskorosłość.
      • inx123 Re: do Tolka11 !! 06.02.11, 18:33
        Emiśka jest na 3 c ...wagowo poniżej ...obwód głowy poniżej....od urodzenia jest niższa od rówieśników o głowe lub półtorej.....teraz ma 108cm a ma 6l i 2mce.........niby rośnie rocznie po 5cm...tyle ze w takim tempie....to nie osiągnie dolnej granicy normy........obawiam sie że jak wyniki wyjdą ok....to d.....a....bedzie zdana sama na siebie sad
        • inx123 Re: do Tolka11 !! 06.02.11, 18:38
          bo z tego co wiem to dla dzieci z iugr hormon nie jest refundowany.....
          • tolka11 Re: do Tolka11 !! 07.02.11, 19:51
            Dla dzieci z iugr? Nie zrozumiałam.
            Miłosz ma prawie 8 lat i 110 cm. I nie rośnie wcale od 1,5 roku.
            Po prostu zgłoś się, zrób badania i już. wtedy bedziesz się martwic.
            A hormony tarczycy badałaś?
            • estera7977 Re: do Tolka11 !! 07.02.11, 22:42
              yymm to jestem ciekawa jak będzie u nas bo Martyna przez półtora roku urosła 1 cm w marcu mamy do endo
              • tolka11 Re: do Tolka11 !! 08.02.11, 08:43
                U nas pierwsze pytanie, które padło to jaki wzrost maja rodzice i rodzeństwo Miłosza. To był priorytet, potem był rentgen kości i reszta badań.
                Dla jasnosci: tata prawie 2 m, mama srednio, bo 164 cm, siostra 13 lat 165 cm, siostra 4 lata 115 cm. Czyli oprócz mnie wysocy są.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka