Dodaj do ulubionych

ma któras opracowana diete cukrzycowa?

14.05.12, 08:36
Nie moge sie dostac do diabetologa, a nie chce sama wymyslac. A znacie jakiegos dobrego diabetologa we Wro?
Obserwuj wątek
    • zbiszkopcik Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 14.05.12, 08:45
      A jaka diete stosowalas w porzedniej ciazy? Pamietasz jeszcze?
      Generalnie- na sniadanie bez nabialu, zadnego mleka jogurtu, sera
      Pieczywo ciemne, niedosladzane, mi sluzylo zytnie, duzo warzyw, chudego miesa.
      Jogurt, nabial na podwieczorek, kolacje.
      Jajak mozna.
      Uwazac trzeba na slodkie owoce typu winogrona czy banany, bardzo ladnie za to sluza ananasy.
      Ja dostalam taka rozpiske jesli chodzi o kasze, makarony czy ziemniaki:
      ziemniaki- 2 male
      makaron- 3/4 szklanki (po ugotowaniu ma miec taka objetosc)
      kasza, ryz- 4 lyzki
      • ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 14.05.12, 08:51
        dzieki,

ja bylam wtedy w szpitalu i mi dawali takie jedzenie szpitalne ale chudsze, jadłam normalnie chleb z jakas parówka np, ziemniaki z jajkiem i sosem etc, niestety nie pamietam wiecej.
        Mam pytanko odnosnie glukomentru, ktory udalo sie znaleźć. Tam sa takie ostrza jednorazowego uzytku, czy ja musze serio co chwile to zmieniac? Tych ostrzy jest tylko 20.
        • zbiszkopcik Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 14.05.12, 09:12
          Ja zmienialam raz na tydzien, tak powiedzial mi diabetolog, ze czesciej nie ma po co. Chyba, ze ktos jeszcze korzysta z Twojego glukometru, to wtedy jest sytuacja jasna smile
          A jaki masz glukometr?
          W szpitalu, to ja nie wiedzialam czy mam sie smiac czy plakac na ichnia diete cukrzycowa...Jakbym miala jesc jak w szpitalu mi dawali, skali w glukometrze by mi nie starczylo wink. Dla przykladu - "zdrowe" dostaly surowke ze swiezych warzyw, a ja gotowana marchewke..., ktora pieknie podnosi poziom cukru- wlanie- na nia tez uwazaj wink
          • ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 14.05.12, 09:40
            ja mialam na tej "diecie" dobry cukier, poza razem jak mi dali ryzu z jablkami, mam one touch, a skad potem brac te ostrza?
            • zbiszkopcik Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 14.05.12, 09:51
              W aptece kupisz spokojnie, a paski masz refundowane albo na ryczalt albo na 30%, nigdy nie pamietam- moze Ci je wypisac ginekolog, do ktorego chodzisz.
    • karolinaikonrad Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 14.05.12, 10:16
      jeśli chcesz to mogę zaraz spróbować zrobić zdjęcia mojej całej diecie cukrzycowej (wytyczne ze szpitala mojego w W-wie, który mi teraz drugą ciążę prowadzi), ja też teraz w drugiej ciąży mam cukrzycę (więc jeszcze dodatkowo w przyszłym tygodniu powtarzają mi 4-godzinne szkolenie cukrzycowe). Tam są wytyczne ogólne, tabela WW i przykładowe diety cukrzycowe. Nie wiem jak ci kazali, ja muszę 1 godzinę po posiłku mieć cukier do 120 a na czczo do 90 , nie jest łatwo ...

• ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 14.05.12, 10:24
        Mnie gin nawet nie wysłał do szpitala, tylko do diebatologa, wizyta za tydzien dopiero, bede wdzieczna jak mi podeslesz, dzieki.
        • karolinaikonrad Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 14.05.12, 10:39
          Wysyłam ci na maila w kilku mailach
          • ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 14.05.12, 11:21
            Dzieki, musze sie wybrac na duuuze zakupysmile
    • zbiszkopcik Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 14.05.12, 14:37
      Swietnie, ze masz rozpiske, ja swoja posialam, ale dobrze pamietam co moglam jesc, a czego nie smile
      • ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 16.05.12, 13:13
        słuchajcie, to jest jakis kosmos
        od rana dzwonie po wszystkich przychodniach na NFZ zeby sie zapisac do diaboga i albo nikt nie odbiera albo nie ma miejsc do wrzesnia, normalnie załamsad((((
        • aaalicja2 Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 16.05.12, 13:41
          W Szczecinie, kobiety w ciąży są przyjmowane i rejestrowane poza kolejnościa do diabetologa zarównono na pierwszą jak i kolejne wizyty. Może od razu mów że jesteś w ciąży.
          • ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 16.05.12, 14:03
            Mówilam ;/
    • zbiszkopcik Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 16.05.12, 15:07
      We wrzesniu bedziesz juz po ciazy...Wez pros i mow, ze sprawa jest megapilna, nie wiesz co masz robic i na litosc po prostu drani trzeba brac.
      Fakt, w Szczecinie w sumie z dnia na dzien jest wizyta.
      • ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 17.05.12, 08:20
        dzis na czczo cukier 89 sad((( nigdy takiego nie mialam
        czy wplyw na to ma kolacja ?
        • zbiszkopcik Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 17.05.12, 08:49
          Wplyw moze miec i kolacja i zbyt dluga przerwa nocna- nie powinna trwac wiecej niz 10 godzin taka przerwa w jedzeniu.
          • ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 17.05.12, 08:59
            Wlasnie tak myslalam, ale u mnie to sie nie sprawdzialo dotychczas..
            przed krzywa cukrowa wieczorem ok 19tej zjadłam jedna kromke i krzywa mialam o 9tej i cukier 78 ( a na gkukometrze w przychodni 60, niezła roznica),
            przed przedwczoraj ostatni posilek o 20tej, badanie na czczo o 7.50- cukier 83, przedwczraj mala kromeczka ok 21tej, cukier na czczco o 7.30 - 82, a wczoraj nie zjadłam drugiej kolCJI TYLKO O 19.30 OSTATtnie jedzenie i cukier o 8ej - 89, nie kumam, ilektoc robilam badanie na czczo przez ostatnie lata i długo nie jadłam to mialam na poziomie 67-71..zobacze co bedzie po sniadaniu. Byłam juz optymistycznie nastawiona, ze dam sobie rade sama i bez diabetologa, ktorego nie chce mi panstwo zapewnicsmile, a tu klops..no ale w sumie ciagle w normie
            na razie raz mialam cukier 138 jak zjadlm 2 krmkiz chudym serem i odrobina dzemu dla diabetykówsmile
            • ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 17.05.12, 09:17
              Niestety po snaidaniu 130, mimo ze wczoraj po identycznym bylo 117, co jest grane???
              • zbiszkopcik Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 17.05.12, 09:23
                W cukrzycy tez mnie to strasznie wkurzalo- powielalam posilki i cukier mialam rozny, raz ok, raz ponad norme. Czasem jest po prostu gorszy dzien i stres dodatkowo potrafi podniesc poziom. W sumie co diabetolog Ci zaleci?Ewentualnie insuline zapisze. I dzwon do przychodni namolnie, w koncu wcisna Cie na termin krotszy smile
                • ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 17.05.12, 09:41
                  Mam nadZIEJE,ze nie bedzie trzeba insulinysmile Wszakże nie jest az tak źle, PRAWDA!!!!!!!!!!!????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
    • zbiszkopcik Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 17.05.12, 10:22
      Nawet jesli, to insulina nie jest taka straszna smile Cieniusienka igielka i nie boli jak sie podaje smile
      Musisz dac sobie czas, zeby ustabilizowac diete i przyzwyczaic do niej organizm.
    • majenkir Re: 17.05.12, 18:36
      Dziewczyny, moze tu sie czegos dowiecie.
    • karolinaikonrad a jakie masz normy ? 17.05.12, 19:32
      Nie wiem co jest złego w cukrze 89 rano, bo ja mam normy na czczo do 90 i godzinę po śniadaniu do 120 (to i tak bardziej restrykcyjnie bo trzy lata temu w pierwszej ciąży jak mnie szpital prowadził to normy były do 95 rano na czczo i do 140 godzinę po posiłku.
      Ty masz inne normy ? Tam na tych papierach co ci przesłałam zobacz są moje, szpitalne. Jutro będę od 9 na szkoleniu w szpitalu to może dowiem się jeszcze czegoś ciekawego i dam ci znać. Te cukry twoje nie wydają mi się jakieś bardzo wysokie, ja takie właśnie miałam trzy lata temu i nikt o insulinie nie wspominał smile Nie martw się. A od kiedy będą cie kierowali na KTG? Przy cukrzycy zaczyna się to trochę wcześniej niż jak nie ma cukrzycy.
      • ewelajnawrocek Re: a jakie masz normy ? 17.05.12, 19:35
        hej,

nie mam norm zadnych, nie udalo mi sir znaleźć miejsca w zadnej poradni diabetologicznej, 29 maja mam wizyte prywatnie, dzis cukry mi skaczą, bo 120-130, niżej nie.
        O ktg nie mam pojęcia, jutro dopiero ide do gina po 4 tyg pzrerwy, ale jak znam zycie to raczej nie bede jakos szczegolnie traktowana. Trafiam ciagle na lekarzy olewatorów.
        • zbiszkopcik Re: a jakie masz normy ? 17.05.12, 20:43
          Eeee, no to calkiem ladne masz cukry smile
          • ewelajnawrocek Re: a jakie masz normy ? 18.05.12, 08:40
            Duuuupa!
            Zjadłam na snaidanie 2 małe kromeczki z jajkiem i warzywami, typu rzodkiew, ogorek i cukier 138. Zaczynam miec dosc, testuje juz trzeci chleb i ciagle źle;/
            • karolinaikonrad Re: a jakie masz normy ? 18.05.12, 13:51
              Właśnie wrócicłam z tego szkolenia cukrzycowego co mi robili dziś na patologii ciąży w szpitalu. Dużych zmian w odniesieniu do tego co ci przysłałam to nie ma. Zwracają uwagę na tłuszcze, bo tłuszcze podobno powodują też hiperglikemię ale opóźnioną w stosunku do tej z węglowodanów. Czyli jak zjesz miód, to największy wzrost cukru masz do godziny po. Jak zjesz tłusty obiad to największy cukier będzie 5-6 godzin po więc nałoży ci się to na węglowodany z następnego posiłku i klops. A co jadłaś dziś na śniadanie i wczoraj przed spaniem?
              • ewelajnawrocek Re: a jakie masz normy ? 18.05.12, 14:24
                kolację jadłam o 18.20 - 3 małe kromeczki z makrelą wędzoną i warzywkami - cukier 111, potem o 21- jedna taka sama kromeczka, cukru nie mierzyłam,
                potem na czczo - 86, a po sniadaniu 138 - 2 kromki z jajkiem i warzywami, herbata biała niesłodzona, potem na drugie dniadanie kilka truskawek z polowa jog. naturalnego i jedna wasa z wedlina drobiowa - cukier 93, i teraz obiad - bitki wolowe, kasza jeczmienna, burczaki zasmazane (malo) - 106.
                Zamierzam wyluzowac, serio. Normy dla cukrzykow to 140 po 1h, dla nas w prawdzie 120, ale do 140 to zadna tragedia. Nie chce, zeby to zabrzmiało olewatorsko, ale musze serio wluzowac, bo czulam mega stres pzred mierzeniem cukru, a to jeszcze gorzej. Mam straszne krwiczki w opuszkach palcow, wiec tez nie zamierzam sie ciagle kłuc. Bede nadal szukac jakiegos "lepszego" dla mnie chleba.
                • karolinaikonrad Re: a jakie masz normy ? 18.05.12, 17:54
                  Eee, cukry masz chyba w porządku, moim zdnianiem śliczne smile
                  Wyluzuj rzeczywiście smile
                  A i to co jesz to naprawdę super biorąc pod uwagę to co nam dziś mówili w szpitalu
                  • ewelajnawrocek Re: a jakie masz normy ? 20.05.12, 07:40
                    no sie posypało, cukry poszły w góre
                    wczoraj zjadłam mega tłusty obiad, smietana 36%, łosos, makaron razowy, po nim cukier 84, a po kolacji nagle 148sad pewnie ten efekt, o ktorym pisalas. N o i dzis rano juz na czczo 95. Zaczynam znow sie stresowacsad
                    • zbiszkopcik Re: a jakie masz normy ? 20.05.12, 09:56
                      Jak nie mozesz znalezc odpowiedniego chleba, to moze upiecz sobie sama- orkiszowy np. smile
                      • ewelajnawrocek Re: a jakie masz normy ? 20.05.12, 11:00
                        hehe
                        własnie takowy zjadłam, ja piekę chleby, ale ze teraz mi sie nic nie chce, to mi mąż piecze, zjadłam z bialym serem wiec pewnie skoczy, ale mam juz dosc tych wedli drobiowych.
                        Na sniadanie zjadlam omleta z dwoch jajek z warzywami bez pieczywa i cukier byl niski, wiec boje sie ze skoczy kilka godzin.
                    • karolinaikonrad Re: a jakie masz normy ? 20.05.12, 14:59
                      Jeden raz to chyba nic takiego ale rzeczywiśćie wygląda to na ten efekt tłuszczu. Rozmawiałam z moim małżem bo on jest cukrzykiem i też to potwierdza u siebie takie efekt

A jak się stresujesz pieczywem to przerzuć się na chrupkie chociaż dla mnie to mordęga ...
                      W tej diecie, którą ci przysłałam to też jest dla mnie dziwne że pozwalają zjeść trzy kromki pieczywa żytniego razowego np. na śniadanie bo ja na próbę zjadłam dziś jedną z wędliną drobiową i odtłuszczonym serem żółtym i też było powyżej 120. Na chrupkim pieczywie mam dużo lepsze cukry.
                      • zbiszkopcik Re: a jakie masz normy ? 20.05.12, 19:23
                        Skacze po razowym cukier, bo bardzo czesto jest ona albo z dodatkiem cukru albo karmelu. Wszystkie etykietki trzeba dokladnie czytac. Mi najlepiej sam zytni sluzyl. Orkiszowy, jak sama upieklam smile

O efekcie tluszczu i pozniejszym skoku cukru po "grzeszku" tez mi lekarz mowil.
                        • ewelajnawrocek Re: a jakie masz normy ? 20.05.12, 21:15
                          Po pieczonym w domu orkiszu razowym na fruktozie cukier po dwoch kromkach z rolada drobiowa i pomidorem 137 sad(((((((((((((((((( na drugim sniadaniu było 127..czyli mi nie słuzy..chyba zostaje mi Wasasad((((
                          • ewela38 Re: a jakie masz normy ? 21.05.12, 08:21
                            Ewelina ja w ciąży na diecie cukrzycowe byłam klika miesięcy z bardzo podobnymi wynikami jak Ty. Jak bierzesz jakieś leki typu Fenoterol to pewnie one podnoszą Ci poziom cukru. Po odstawieniu wszystko wróci do normy. Uważam jednak, że zdecydowanie za bardzo się przejmujesz. Poziom cukru na czczo do 100 jest jak najbardziej ok. Po jedzeniu do 130. Musisz się nauczyć jeść bo każdy organizm reaguje inaczej. Jana przykład nie mogłam jeść dużo. Na śniadanie nie wolno nabiału. Jadłam na przykład kromkę z sałatą i szynką, czekałam godzinę i jadłam po pomiarze cukru drugą kanapkę. Rano śniadanie zawsze najbardziej podnosiło poziom cukru. Potem przerwy w jedzeniu min 2 godziny i jadłam małe ilości, bez pieczonych rzeczy, bez słodyczy. Cukier solidnie podnosi jabłko więć trzeba go traktować jako osobny posiłek i zjeść najwyżej średnie. Mięso gotowane, ryby sałatki z fetą na przykład bez ograniczeń ale najważniejsze, żeby się nie najadać. Małe ilości a często. Wieczorem uważaj. Kup sobie paski ketonowe, zeby mierzyc poziom acetonu w moczu. Jka zjesz za mało węglowodanów w nocy wzrasta poziom acetonu w moczu i to też trzeba regulować. Ja panikowałam tak samo jak Ty a to zupełnie niem takiej potrzeby. Gdyby nie to, że jesteś w ciąży Twoje wyniki byłyby idealne. Nie stresuj się bo nie masz ku temu powodu. Nawet jak cukier skoczy do 140 to i tak sie nic nie dzieje tylko trzeba pomyśleć co na to wpłyneło. Może za dużo zjadłaś, może jabłko z jogurtem na przykład. Ja urodziłam donoszoną córkę z wagą 2960 i to był największy sukces bo na maksymalnych dawkach fenoterolu i tyłkiem w górze 3 miesiące i cukrzyca. Dasz radę, pozdrawiam Ewelina
                            • ewelajnawrocek Re: a jakie masz normy ? 21.05.12, 08:54
                              hej Ewelina,

dzieki za slowa otuchy. Ja fenoterolu nie biorę, mimo ze brzuch mi twardnieje, ale gin po badaniu stwierdzil, ze szyjka, długa, twarda i zamknięta, wiec ewent. mangez. W pierwszej ciazy bralam ogromne dawki fenka oraz kroplowki a cukry mialam duzo nizsze. No trudno, musze dac radę. Na razie najwyzszy cukier mialam 148.
                              Ale sie juz tak nie martwie, bo jak ja mialam 90 na czczo, to mąż mial 105smile
                              Jestem na etapie probowania roznych chlebow, moze w koncu znajde odpowiednismile
                              Gratuluję donoszenia córeczki, marzę o tym.
                              • megg244 Re: a jakie masz normy ? 21.05.12, 16:33
                                ewelajnawrocek ja swieżo po cukrzycy, tez nie mogłam znaleźć nigdzie miejsca we Wrocławiu,wkurzyłam się i pojechalam osobiscie do takiej małej przychodni na św.mikołaja we wro,tam tez nie mieli miejsc ale uprosiłam panie w rejestracji zeby poszły lekarza zapytać czy się zgodzi mna zająć i pani dr się zgodzila,okazało sie ze to najlepszy diabetolog we wro,nie pamiętam nazwiska postaram się znaleźć,także jak masz możliwość to podjedz i zapytaj/poproś
                                Ja byłam zaraz po stwierdzeniu cukrzycy też prywatnie i pani dr kazała przychodzic co 2 tyg,jak dla mnie 200 zł/mc za diabetologa który obejrzy tylko wyniki i powie czy ok to troche duzo(co sama też mogę stwierdzić),z prywatnej opieki nie byłam zadowolona.
                                Co do cukrów to tak juz jest w tej cukrzycy że skaczą nieraz nie wiadomo czemu sad
                                Ogólnie normy są przyjete dla ciężarnych jedne, na czczo do 90,godz.po posiłku do 120
                                • ewelajnawrocek Re: a jakie masz normy ? 21.05.12, 19:54
                                  Bede wdzieczna jak sobie przypomnisz nazwisko i nazwe przychodni, dzieki
                                  • ewela38 Re: a jakie masz normy ? 21.05.12, 21:35
                                    mnie na przykład odesłano do Zabrza na 3 maja. Oni się specjalizują w prowadzeniu kobiet z cukrzycą ciążową. Zawsze ciężarne były obsługiwane poza kolejnością, ja byłam dwa razy, potem wysyłałam pomiary cukru faxem i kosultowałam się z lekarzem telefonicznie.
                                  • megg244 Re: a jakie masz normy ? 21.05.12, 22:14
                                    a ty z Wrocławia jesteś tak?
                                    NZOZ Regionalna Poradnia Diabetologiczna, sw.Mikołaja 53/1a,tel.71 3435881,dr.Danuta Żytkiewicz-Jaruga-naprawdę złoty człowiek
                                    • ewelajnawrocek Re: a jakie masz normy ? 22.05.12, 08:55
                                      hej,

zadzwonilam tam i babka mi powiedziala ze nie ma szans zeby mnie ta lekraka przyjęła na NFZ, moge prywatnie za 100 złsad(
                                      • megg244 Re: a jakie masz normy ? 22.05.12, 09:56
                                        no właśnie dlatego ja pojechałam osobiście i na początku też powiedziała że nie ma szans ale powiedziałam że nie wyjde dopóki lekarza nie zapyta no i trochę pobiadoliłam uncertain i udało się
                                        • ewelajnawrocek Re: a jakie masz normy ? 22.05.12, 10:25
                                          Sprobuję, choc recepcjonistka mi powiedziala, ze nie ma zadnych szanssad ale ja musze, bo po snaida. cukier 146sadsad
    • zbiszkopcik Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 28.05.12, 17:59
      I jak po wizycie u diabetologa?
      • ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 28.05.12, 18:16
        Dzieki za pamięćsmile
        Jestem na diecie, mam mierzyc cukier jednego dnia godzine po poislku, drugiego tylko przed posilkiem i tak na zmiane. Raczej trzymam sie w normach, czasem przekraczam, jak zjem nowy chleb, dzis upieklam sobie bulki pelnozisrniste, zobacze jak bedzie, a wczoraj zjadlam lodu dla diabetykow.
        • zbiszkopcik Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 28.05.12, 20:19
          Z tymi produktami dla diabetykow uwazaj, zeby nie byly aspartamem slodzone, bo ona bardzo zle oddzialuje na dziecko. Wybieraj te slodzne fruktoza smile No, ale chyba lekarz powiedzial o tym smile
          • ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 28.05.12, 20:25
            W sumie nie wiem z czym te lody były, ale sie ucieszylam, ze lodziarnia ma takie cudo.
            Z tymi bułkami zaliczyłam zonka.
            Po godzinie od zjedzenia 97, a po 2,5 juz 104, w miedzy czasie tylko woda;/ Ale sie wkurzyłam i zjadalm na kolacje znow jedną małą i juz cukru nie mierze po niej, bo mam doła i nie chce sie dobijac.
            • zbiszkopcik Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 28.05.12, 20:46
              Super wynik po bulkach, czemu zonk, norma do 120 smile
              • ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 28.05.12, 20:53
                no zonk ze cukier rosł a nie spadał, po godzinie 97 a po 2,5 godzinach 104, chyba sie zle wyrazilamsmile a bułeczka malusia.
                • mama-cudownego-misia Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 28.05.12, 22:53
                  może dlatego, ze to pełnoziarniste? Sie nie znam generalnie, ale coś mi się majaczy, ze pełnoziarniste wolniej się trawi i dłużej trwa zanim te cukry się wchłoną.
    • zbiszkopcik Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 29.05.12, 17:11
      To jest wlasnie tak jak mcm pisze smile
      I mam nadzieje, ze madry lekarz ladnie wyreguluje cukrzyce !
    • izu222 Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 01.06.12, 08:52
      Ewelina sorry, że wykorzystuję Twój wątek ale....

czy mogłabyś mi podesłać te diety cukrzycowe na izu2@wp.pl?
      Zrobiłam w środę krzywą (75g) i wczoraj zadzwonili z labu, że jak najszybciej mam się zgłosić do prowadzącego bo złe.
      Normy mam faktycznie lekko przekroczone, a do gina i tak idę dzisiaj po południu więc na razie nie panikuję, ale chciałabym wiedzieć co mogę jeść a czego nie, jeśli okaże się, że jednak muszę walczyć z tym cukrem.

Nie wiem co się jeszcze w tej ciąży może przyplątać - bo i problemy z szyjką, i skurcze (biorę już 6 fenków na dobę) i infekcja już była.... dziś kończę 9 tydzień leżenia plackiem i już mam trochę dosyć, a jeszcze ten cholerny cukier doszedł wrrrr
      • ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 01.06.12, 10:53
        Ja mam je w formie ksiazeczek, ale mam tez te, ktore dostalam na maila, to Ci przesle.
        Kochana, ty sie nie martw, bo ja poza cukrzyca, skurczami, na ktore lekarz mi nic nie przepisuje!!!!, a mam je co chwilę, to ciągle mysle czy mi sie łozysko nie odkleja, do tego mam mało wód..ale to wszystko pikus w porównaniu z tym, ze mały ma podejrzenie zDsad((((((( Naprawde w obliczu tego wszystko blednie, wierz mi.
        • izu222 Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 01.06.12, 11:31
          No ja się staram nie martwić na zapas i robię wszystko, żeby było ok...
          Ja pamiętam o tym ZD u Ciebie i nawet sobie nie potrafię wyobrazić jak się martwisz, choć wpływu na to nie masz żadnego. Ewelina, a Ty robiłać kontrolne echo serca?Może te zmiany w serduchu się cofnęły (na sierpniówkach u kilku dziewczyn po kontrolnych echach właśnie nie było już widać tych zmian).
          Ja wierzę, że damy radę urodzić zdrowe, donoszone, tłuste bobasy)
          To podeślij mo to co masz na maila - przejrzę sobie tak w razie czego, a jak będzie trzeba to gin wepchnie mnie pewnie u siebie w szpitalu do poradni diabetologicznej.
      • zbiszkopcik Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa?- izu 01.06.12, 11:24
        To normalne, ze przy fenoterolu jest cukier podwyzszony smile
        • izu222 Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa?- izu 01.06.12, 11:33
          no właśnie też tak sobie myślę, zwłaszcza że akurat musiałam go wziąć w takcie testu (te babki w labie powiedziały że mogę, więc wzięłam, ale może to wpłynęło na wynik)
          pewnie będę mądrzejsza dziś wieczorem
          • ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa?- izu 01.06.12, 11:49
            Robilam echo serca, ale ta plamka to nie jest zadna wada serca i ją eidac na zwykłym USG, ostatnio była jeszcze, ona wskazuje tylko na podwyzszone ryzyko abberacji, poniewaz b. duzo dzieci z zD ma ją. A przepisy wyslalam.
            • izu222 Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa?- izu 01.06.12, 13:51
              odebrałam, dziękuję
        • izu222 Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa?- izu 02.06.12, 11:48
          No więc wyniki mam na granicy norm, gin twierdził że może rozpoznać cukrzycę i tak też wpisał w kartę ciąży.
          Ale na razie bez wielkiego stresu - przepisał glukomer, paski i mam kontrolować cukier na czczo i godzinę po głównych posiłkach. Zapisywać co jem, wyeliminować cukry proste i zapoznać się z ogólnymi zaleceniami (między innymi zacząć jeść ostatni posiłek ok 22 (?!) żeby nie było zbyt długich przerw między posiłkami.
          Po dwóch tygodniach zobaczymy co dalej - i czy wepchnie mnie do poradni diabetologicznej, ale na razie nie chce, bo tam szkolenie dla babek w ciąży jest długie, a ja mam przecież leżeć.
          Wczoraj już nie udało nam się podjechać do apteki i M właśnie pojechał po ten glukometr, paski itd...
          Ciekawe jak dam radę się kłuć z trzęsącymi się rękoma po fenoterolusmile no nic zawalczę
          • ewelajnawrocek megg244 04.06.12, 14:40
            cz Ty tez mialas skierowaanie do Kaniaka na konsultacje od Jarugi?
            • megg244 Re: megg244 05.06.12, 08:50
              Tak,byłam raz na klinikach u niego, jak sie wysiedziałam pół dnia w kolejce to więcej nie poszłam. Tylko ja do niego trafiłam jak byłam już prawie na finiszu więc sobie darowałam no i cukry zawsze miałam w normie jak diety pilnowałam. Potem leżałam trochę w szpitalu i tak jakoś zeszło.
              • ewelajnawrocek Re: megg244 05.06.12, 09:15
                a ten lekarz jaki kompetentny? I jakie robi badanie? Ja wczoraj zaliczyłam zonka, bo mialam po kolacji 169 (!)..dziś jadę na Wasie..
                własnie sie zastanawiam czy tam jechac bo ja nie mam siły tam siedziec tyle godzin..
                • megg244 Re: megg244 05.06.12, 20:06
                  Podobno bardzo dobry gin od spraw cukrzycowych, na pierwszej wizycie spiasał "zeznania" pouczył co jesc, zrobił ktg i tyle,kazał przyjsc za tydzień, no ale nie poszłam więc nie wiem co miał w planach ze mna robić, ale jak pisałam miałam cukry w normie. Ty masz dużo, a często to się powtarza? Może przejdz sie do niego lepiej, jak pójdziesz tam o 10-11 rano to powinnas trochę krócej czekać, z samego rana nie ma sensu bo najwiecej ludzi(tak mi podpowiedziała babka w rejestracji), no i weź coś sobie do jedzenia.
                  • ewelajnawrocek Re: megg244 05.06.12, 20:25
                    Nie wiem czy jest sens tam jechac jak sie ma swojego gina i jest sie pod opieka diabetologa, choc akurat Jaruga poszla na mc na urlop. Jak mnie polozy na ktg to od razu bedzie chcial mnie zostawic w szpitalu, bo ja mam skurcze non stop, zwl. jak leze na wznak. Dla mnie dojechanie na kliniki autobusem juz jest wyzwaniem, bo ja musze co 15 min chodzic do toaletysad
                    • megg244 Re: megg244 06.06.12, 15:23
                      hmmm to faktycznie kicha, nie wiem co Ci doradzić, a jeśli chodzi np. o chleb to możesz spróbować baltazara z "julki" ja po nim miałam cukry ok,ale jadłam na śniadanie jedna kromkę a na kolację dwie. Teraz zaczyna się sezon na różne warzywa, nie wiem co jesz ale spróbuj może pomidory,ogórki,rzodkiewka, trzeba próbwać co przejdzie i to jeść
    • w-za-duzym-swiecie Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 05.06.12, 21:58
      Miałam w ciąży cukrzycę. Jak to widzę po czasie:
      - bez dobrego diabetologa cukry się rozhuśtują na maksa. No i w ciąży z cukrzycą trzeba od razu do lekarza. Mnie mówiono, że standardem jest położenie ciężarnej do szpitala i zrobienie krzywej cukrzycowej (i ja tak miałam)
      - trzeba jeść wg przykazań- jak kazali co 3 godziny, to choćby nie wiem co nie wolno truskaweczki pomiędzy
      - warto po jedzeniu się zdrowo poruszać (ja akurat nie mogłam, musiałam leżeć)- wtedy cukry są niższe
      - tłuszcze bardzo podnoszą wyniki, dlatego trzeba jeść tylko chude mięso i mało na raz
      - większość chlebów tylko udaje razowe i bardzo po nich skacze cukier
      - wędliny udają mięso, zwłaszcza parówki- po parówkach mi skakał cukier strasznie
      - nie warto łączyć niektórych produktów, np owoców i jogurtów. Ja mogłam zjeść małe jabłko po 3 godzinach od posiłku i potem 3 godzi nic
      - im dłużej ciąża trwa, tym trudniej opanować cukry, coraz łatwiej skaczą
      - warto wrzucić w net hasło indeks glikemiczny - to dużo rozjaśnia- mnie np. bardzo zaskoczyło, że marchewka jest taka niebezpiecznawink
      Trzymam kciukismile
      • gajmal Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 19.06.12, 09:31
        Czy ktoś mi może podesłać jakieś menu dla diabetyka?
        Z góry dziękuję!!! ms.gajewscy@gmail.com
        • ewelajnawrocek Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 19.06.12, 11:51
          wyslalam
        • izu222 Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 19.06.12, 15:50
          www.slodkiemamy.edu.pl/
          Tutaj tez masz przykłady
          • gajmal Re: ma któras opracowana diete cukrzycowa? 20.06.12, 08:51
            Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka