Dodaj do ulubionych

WWR Wrocław

22.09.12, 10:53
Chciałabym zapytać mamy z Wrocławia i okolic gdzie chodzicie/chodziłyście na zajęcia w ramach wczesnego wspomagania rozwoju. Wiem, że polecany jest Promyk Słońca, ale zdaję sobie sprawę, że z braku miejsc możemy się nie dostać. Gdzie jeszcze takie zajęcia są prowadzone (wiem o Dobrzyńskiej)? Gdzie warto próbować?
Szukamy przede wszystkim logopedy, psychologa i integracji sensorycznej. Dziecko ma 2 latka i stwierdzone opóźnienie w rozwoju. Najprawdopodobniej także całościowe zaburzenia rozwojowe (jesteśmy w trakcie diagnozowania).
Obserwuj wątek
    • ewelajnawrocek Re: WWR Wrocław 22.09.12, 15:09
      wydaje mi sie ze w pulsantisie
      • mamaduo Re: WWR Wrocław 23.09.12, 10:08
        Dobrzynska, Pulstantis, Góreckiego - ale musisz podzwonic i dowiedziec sie dokladnie, jakie sa terminy i jak rzeczywiscie wygladaja zajecia, czy dziecko bedzie mialo to co chesz, jakie maja limity itd. Moje dzieci byly w sumie w trzech roznych osrodkach i w kazdym wyglada to podobnie - ze o miejsca na terapie trzeba mocno zabiegac, godziny sa takie jakie sa (glownie poranne) i limity sa ograniczone.
        • maja_wro Re: WWR Wrocław 23.09.12, 11:51
          Dziękuję bardzo. O Górnickiego faktycznie zapomniałam. Godziny poranne dla mnie nie są problemem. Co do reszty - czyli miejsc, widzę że jest mniej więcej tak jak myślałam sad
          Na razie dzwoniłam tylko do Promyka Słońca, zobaczymy jak gdzie indziej.
          • mamaduo Re: WWR Wrocław 23.09.12, 17:49
            no tak, GÓRNICKIEGO i PULSANTIS .. za szybko piszę smile
            • ilovetwins Re: WWR Wrocław 25.09.12, 14:22
              my jestesmy w pulsantisie, czasem chodzilismy do promyka (dorywczo) i uwazam, ze w pulsantisie jest jednak mniejszy "ruch" niż w promyku.
              Jesienią to pewnie nigdzie sie nie bedzie mozna dostac, z reguły w pulsantisie zapisywali wtedy na liste oczekujacych na zapisy na nowy rok.
              W pulsantisie na pewno plusem jest: Dołyk (choc rozne opinie), lek. rehabilitacji Trafalska (super kobieta, moim skromnym zdaniem lepiej diagnozuje niż Dołyk), basen. Z terminami na terapie nigdy nie mielismy problemu, bylo duzo miejsc (oczywiscie, jak juz sie do osrodka dostalismy).
              Teraz idziemy tam na bilans dwulatka (rowniez do lek. rehabilitacji) i przypuszczam, ze nas już wypiszą z osrodka, tak wiec 2 miejsca sie zwolnią wink
              • maja_wro Re: WWR Wrocław 23.10.12, 13:57
                Raz jeszcze dziękuję za wskazówki.
                Dzwoniłam do Pulsantisu. Faktycznie terminy mają bardzo odległe. Miejsca są na "za dwa lata". A ja się naiwnie pytałam czy "odległe terminy" (jak to określiła pani w rejestracji) to koniec tego czy przyszły rok...
                Udało nam się w Promyku.
                SI pozostaje poszukać prywatnie.
                • ewelajnawrocek Re: WWR Wrocław 23.10.12, 15:28
                  kto was diagnozuje?
                  • maja_wro Re: WWR Wrocław 23.10.12, 22:57
                    Pytasz o diagnozowanie całościowych zaburzeń rozwoju?
                    Jeśli tak to najpierw byliśmy w Stimulusie na konsultacji (zajmują się dziećmi z autyzmem) - prywatnie.
                    Usłyszeliśmy, że dziecko jest jeszcze za małe, żeby coś konkretnie powiedzieć (20 miesięcy). Odstaje bardzo od rówieśników (około roczne opóźnienie w rozwoju) i ma widoczne zaburzenia SI. Być może problemy z komunikacją wynikają z tego, że dziecko jest na poziomie niespełna roczniaka.
                    Potem byliśmy w rejonowej ppp. W odniesieniu do Twojego wątku, ja akurat trafiłam bardzo dobrze - na tą panią psycholog o której pisała mcm. Na pierwszym spotkaniu testy. Usłyszałam, że synek mocno odstaje od rówieśników i przydałoby się wczesne wspomagania rozwoju. Ponadto - że największe problemy ma w zakresie komunikacji. Sporo konkretnych wskazówek, co robić, gdzie iść.
                    W zasadzie tyle, co obecnie możemy zrobić to zajęcia w ramach WWR.
                    Samą diagnozę daje lekarz psychiatra. My byliśmy w neuromedzie.
                    • ewelajnawrocek Re: WWR Wrocław 24.10.12, 14:59
                      Co masz na mysli mowiac problemy w komunikacji? Chodzi o samo mówienie czy wogole? Moj szybko zaczął mówic, ale ma histerie poniewaz nagle blokuje sie z mową, nie wiadomo dlaczego. Fajnie, ze mialas od razu testy, ja na darmo dziecko ciągnęłam do ppp, ktore musialo czekac na korytarzu. W naszej ppp, na Krakowskiej, tylko ta babka diagnozuje przedszkolaków, tak mi sie wydaje bynajmniej.
                      Czy mozna prywatnie robic te testy i beda one uwzględniane do diagnozy o WWR?
                      • mama-cudownego-misia Ewelinko 24.10.12, 20:41
                        Ale to nie jest chyba przecież tak, ze musisz pójść do najbliższej poradni - pamiętam, że bodajże mamaduo zmieniała i nikt jej za to łba nie urwał. Idź do Kowiel-Bombały prywatnie albo dowiedz się od Mai_Wro o adres tej poradni, gdzie pracuje. Naprawdę bardzo wierzę w jej kompetencje, było też u niej sporo znajomych i nikt się nie zawiódł. No i ten kurs SI też nie jest tu bez znaczenia...
                        • maja_wro Re: Ewelinko 25.10.12, 00:00
                          Z tego co mi wiadomo to poradnie psychologiczno-pedagogiczne są rejonowe. Może niekoniecznie trzeba iść do najbliższej, ale do przypisanej ze względu na miejsce zamieszkania bądź przedszkole/szkołę dziecka. Zresztą można to wyczytać na stronach ppp.
                          Spoza rejonu raczej nie chcą przyjmować.
                          Ja byłam w ppp nr 4.
                          • mama-cudownego-misia Re: Ewelinko 25.10.12, 05:51
                            Irytujące trochę, szczególnie w kontekście tego, że i leczyć się możesz w dowolnym szpitalu, i do szkoły dowolnej zapisać, o ile punktów wystarczy... No ale co zrobić, na szczęście można iść prywatnie.
                            • ewelajnawrocek Re: Ewelinko 25.10.12, 09:50
                              Beatko, a co tu jest normLNIE?
                              Napisalam wczoraj maila do Bombiel, napisala mi, ze ocene rozwoju prywatnie moze zrobic, ale jakiekolwiek oswidczenia, odroczenia szkoly itp to tylko rejonowa ppp, czyli u nas krakowska, a ona przyjmuje gdzies indziej. Nie wiem wiec czy jest sens bulic kase prywatnie, skoro to sie nie bedzie liczyc..najwyzej sie umowie w sprawie tych histerii i tak pogadac, jak w koncu młodszy wyzdrowieje, o ile sama nie trafię do Tworek. mi to by sie przydał porządny terapeuta, bo zanim dzieci dorosną to ja zachoruje psychicznie sad
                              • mama-cudownego-misia pocieszyć Cię? 25.10.12, 14:10
                                Do Tworek nie trafisz, nie Twój rejon tongue_out

Przypuszczam, że można by się dogadać z rejonową panią, żeby uznała opinię koleżanki po fachu. No ale to już wszystko kwestia dogadania.
                      • maja_wro Re: WWR Wrocław 24.10.12, 23:52
                        U nas problemy z komunikacją dotyczą nie tylko mowy. Jest to też (i przede wszystkim) kwestia nawiązywania kontaktów. Nie sygnalizował potrzeb fizjologicznych (jeść, pić), nie mówił "daj" jak coś chciał tylko brał moją rękę i prowadził w kierunku tej rzeczy. Teraz nie wykazuje potrzeby zabawy z innymi dziećmi. Owszem, podejdzie, przykucnie i w specyficzny sposób obserwuje. Teraz z mową jest lepiej, duży skok przez ostatni miesiąc. Ale za to często powtarza końcówki zasłyszanych zdań, albo jakiś zlepek wyrazów bez sensu. Jak się "nakręci" to i kwadrans to samo powtarza.
                        • ewelajnawrocek Re: WWR Wrocław 25.10.12, 09:47
                          moj tez ma w nosie nawiazywanie relacji, dzieci sie boi, wstydzie, unika, a z komunikacja przez te histerie jest coraz trudniej, kiedy go spytam o błahą rzecz np. co bylo w pkolu na obiad, on dostaje histerii, ktora potrafi trwa do 3h a na koncu mówi, ze chcial powiedziec ze na obiad było to i to..masakra normalnie, psycholozka powiedziala, ze sie z czyms takim nie spotkała.
                          • mamaduo Ewelajna 25.10.12, 13:03
                            Ja Kubie robilam Opinie o WWR w rejonowej poradni (Horbaczewskiego), ale Kasia miala robione przez Promyk Słońca (oni maja PPP ale prywatne) i ta Opinia Kasi jest normalnie wiążaca, jak im bede robic gotowosc szkolna, to tez w Promyku i wiem, ze to tez bedzie wiazace. Więc moze tam sie dowiedz jeszcze o te Opinie? Moje dzieci chodza do Promykowego Zlobka i Pkola, nie wiem, czy byc moze dlatego ta Opinia jest wiazaca (nie placilam za nia), ale jesli maja PPP, to byc moze jest ogolnie dostepna?
    • doroszka Re: WWR Wrocław 23.10.12, 21:53
      OSTOJA na Górnickiego - tam diagnozowałam Filiposa, póki jeszcze tego potrzebował.
      Bardzo kompetentne i sympatyczne babeczki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka