rewolka404 15.02.13, 11:27 Pomyslalam sobie, ze moze stworzymy baze dan uwielbianych przez nasze dzieciaki? Czy na tym forum taki watek to zasmiecanie? Jak myslicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-cudownego-misia Super pomysł :-) 15.02.13, 12:30 Taka baza przepisów (właściwie dwie, bo osobno deserów, których niezaprzeczalną królową jest nasza forumowa Zbiszkopcik ) funkcjonuje z powodzeniem na zamknietym forum, ale na otwartym też by się przydała, zawsze więcej doświadczeń Odpowiedz Link
mamusiahanuni Re: Super pomysł :-) 15.02.13, 12:45 Wreszcie! dla mnie bomba, bo jak do tej pory slęczę i sama wyszukuję co by tu Hanuli zapodać nowego, co by zaskoczyło z mojej strony tez coś dodam Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Zdrowa pizza (po 12 miesiącu) 15.02.13, 14:13 Domowa pizza wberw pozorom potrafi być całkiem zdrowa i szybko się robi. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 torebka suchych drożdży albo 50 g drożdży w kostce 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru Wszystki suche wymieszać, dodać wodę (jak korzystamy z drożdży w kostce, trzeba je przedtem rozbełtać w tej wodzie) i ugnieść, obsypując w razie potrzeby mąką. Docelowo idealne ciato na pizze ma mieć konsystencję płatka ucha, tej cześci, w która się kolczyk zakłada i ma się nie kleić do łap. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny do godziny. Potem rozpłaszczyc/rozwałkować na papierze pergaminowym. Sos: puszka pomidorów posiekany ząbek czosnku 2 łyżki oliwy oregano (ostrożnie u alergików) bazylia do smaku: słodka papryka, sól, pieprz, szczypta cukru Zagotować i chwile gotować, aż będzie gęsty. Dodatki: wszelakie, ze szczególnym uwzglednieniem warzyw. Moja panna najbardziej lubi paprykę-pomidor-cebulę-oliwki Na to wszystko tarty ser zółty, ale nie za dużo, bo po co ma być bomba kaloryczna. Piecze się toto jakieś 20 minut w 180 stopniach w termoobiegu, a tak naprawdę do momentu, aż brzeg jest chrupki. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Ryż z winogronami i kiełkami (po 10 mieisącu) 15.02.13, 14:18 ... a z migdałami po 12. Ulubione danie Małgosi: Torebka ryżu ze dwie garście płatków migdałowych szklanka winogron bez pestek, np. sułtanek pół szklanki kiełków słonecznika Ryz gotuję. Migdały prażę na patelni az do lekkiego zezłocenia. Kiełki szybko parzę wrzątkiem i siekam. Winogrona siekam. Wsio mieszam razem. Super samo albo do kurczaka. Odpowiedz Link
beatka126 Zielony makaronik czyli makaron ze szpinakiem:) 15.02.13, 23:00 Dzisiejszy nasz szybciutki obiadek oprócz zupki z dnia wczorajszego Zielony makaronik - paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku (najlepszy z Hortexu) - makaron im ciekawszy w kształcie tym lepiej (Lubella ma taki fajny świderki niczym ślimaczki) - łycha śmietany (lub mleka) - kilka ząbków czosnku (jeśli dziecię dobrze toleruje) - przyprawa warzywna (ja kupuję firmy Olmix bez żadnych wzmacniaczy smaku) - inne przyprawy wedle upodobania Gotuje makaron, a na dużej patelni rozmrażam sobie szpinak, do tego czosnek, przyprawy i śmietana dla ładnego kolorku, dodaje ugotowany makaron i gotowe. W urozmaiconej wersji dodaje łososia, kurczaczka lub dobrze wysmażony bekon, albo specjalnie dla taty krewetki. Odpowiedz Link
rewolka404 Re: Zielony makaronik czyli makaron ze szpinakiem 15.02.13, 23:21 U nas dzis ladnie weszly pieczone bataty - kroje w plasterki, smaruje oliwa posypuje ziolami i na ok 20-30 min do piekarnika, 190 stopni, termoobieg. Bataty dostaje albo zamiast zupy albo na kolacje... Pizze tez lubi, ale robie inne ciasto. MCM, Twoje jest grubsze? Zawsze zje makaron z pesto, czasem zje z brokluami i pesto. Zazwyczaj zjada pomidorowa, ale musi byc na soku a nie na swiezych pomidorach, koncentracie, przecierze czy pomidorach z puszki Odpowiedz Link
mamusiahanuni Re: Zielony makaronik czyli makaron ze szpinakiem 18.02.13, 11:30 U nas wchodzi spagetti, a raczej świderki w sosie pomidorowym, przyprawionym czosnkiem, bazylia, papryka czerwona, szczypta soli+cukru, do tego wkrajam drobno mięsko z zupy lub szynke, na wszystko starty ser żółty. Tarta, na ciasto sos pomidorowy, i praktycznie to samo co do spagetti Moje dziecko jest bardzo pomidorowe No i nieśmiertelne racuchy żółtko, mąka, mleko, cukier zmieszane, do tego ubite białko + starte jabłka. czasem dodaję też trochę sera białego urobionego ze śmietaną. w przepisie jest też szczypta proszku do pieczenia. Odpowiedz Link
misiekjasiek Przysmaki chłopców 18.02.13, 11:51 U nas królują ostatnio: - placki ziemniaczane chrupiące (ziemniaki starte na większych oczkach) ze śmietaną i cukrem lub z pieczarkami (sos) - racuchy drożdżowe różne wariacje: z jabłkami, z cebulą, czosnkiem i szynką lub bez niczego w środku, za to polane śmietaną, posypane cukrem, maźnięte dżemem - spaghetti z mięsem mielonym, cebulą i czosnkiem, sos pomidorowy na bazie pomidorów z puszki, bazylii, oregano (dla leniwych polecam sos firmy W. lub K. nigdy nie pamiętam, bez dodatków polepszaczy i konserwantów, same suszone rzeczy - fajna sprawa) - tradycyjne obiady pt. kotlet drobiowy + ziemniaki + surówka koniecznie z kukurydzą - piersi z kurczaka ubite jak do kotletów, posmarowane świeżym czosnkiem i musztardą lub majonezem, zapieczone w piekarniku z wcześniej usmażonymi pieczarkami, cebulą, posypane startym serem (piekarnik ok. 20 minut 180 stopni) - pizza - zupa owocowa - budyń z wiśniami - muffinki z wiśniami (składniki suche: 1,5 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl. cukru; 3 łyżki kakao; składniki mokre: 1/2 szkl. oleju, 3/4 szkl. mleka, 1 jajko - mokre wlać do suchych, wymieszać, na blaszkę do muffinek nałożyć trochę, na to położyć 2 wiśnie pestkowane, przykryć kolejną warstwą ciasta i do pieca na 25-30 minut 175 stopni - zupa pomidorowa obojętnie z czego, ważne, że pomidorowa - naleśniki z serem i śmietaną lub dżemem - tosty trójkąty robione w opiekaczu - sałata, szynka, cebula, pieczarki, ser, sos czosnkowy - hot-dogi domowe - czyli bułka zapiekana w piekarniku z parówką z serem, surówka, sos pomidorowy - sałatka gyros - piersi z kurczaka podsmażone z przyprawą do gyrosa (1/3 opakowania), ryż, 3 ogórki korniszony, puszka kukurydzy, sałata pekińska, sos majonezowo-czosnkowo-keczupowy (majonez wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i keczupem wg uznania) sałatkę można podać warstwowo lub wymieszaną - leczo - kopytka - tradycyjne, dużo roboty ale za to jaka radość, jak znika cały talerz Kopytka jedzą ze śmietaną i cukrem, rzadziej z sosem - gołąbki z ryżem i mięsem mielonym, czosnkiem, gotowane w sosie pomidorowym Oj, bardzo słodko i tłusto, aby do wakacji ----- Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r. Odpowiedz Link
anias2000 pierożki z twarogiem i szpinakiem 20.02.13, 23:19 Składniki dla 2 osób - Mama i dziecko: farsz: kilka kulek szpinaku mrożonego - może być wspominany wyżej brykiet z B 1 mała cebulka, 1 lub 2 ząbki czosnku, sól do smaku dobry tłuszcz do zasmażenia ok 10 - 15 dg białego sera twarogowego, najlepiej z kostki, klinka, albo na wagę 1 jajko. ciasto: 1 szklanka mąki 1 łyżka oliwy nieco wrzątku do zaparzenia mąki, zimna woda do zagniecenia ciasta - w razie potrzeby Wykonanie Zmiażdżyć czosnek, pokroić w kostkę cebulkę, podsmażyć je krótko na dobrym tłuszczu. Gdy cebulka jest zeszklona dorzucić szpinak. Przykryć i dusić krótko tylko do rozmrożenia, bo jeszcze będziemy gotować. Całość odstawić, aby przestygła. W tym czasie zalać mąkę wrzątkiem aby ją sparzyć. Dodać do mąki oliwę i ostrożnie, aby sie nie oparzyć wymieszać. Jeśli jeszcze potrzeba dodawać zimną wodę aż do należytej - wiadomo jakiej - konsystencji ciasta. Odstawić na ok 15 min. /Z wodą ostrożnie - ciasto powinno odpocząć i w tym czasie staje się bardziej kleiste, jak damy za dużo wody to nam sie rozciapcia/ Kończymy farsz: Do szpinaku dodajemy rozkruszony twaróg, doprawiamy do smaku, potem 1 zółtko. Na koniec dodaję dla lekkości /może bardziej dlatego, że nie lubię wyrzucać żywności/ pianę z 1 białka . Farsz jest nieco ciapaty, trzeba dobrze sklejać, żeby nie wyciekał bokami, ale efekt końcowy rozpływa się w ustach. Ciasto zaparzone da się uwałkować naprawdę cienko i super się klei. Dla latorośli wykrawam małe kółeczka i kleję "tyci" pierożki - na raz do rączki. Dla siebie normalne Gotuję i podaję pokropione masłem w towarzystwie małych pomidorków, albo ulubionego ostatnio - do wszystkiego - ogórka kiszonego. Na lekkie drugie danie lub wczesną kolację. Czasochłonne i pracowite danie, ale warto. Zawsze mam kuchnie do generalnego posprzątania "po", bo Młody asystuje na każdym kroku i pomaga (miesza, dolewa, rozlewa, rozsypuje, ugniata i ostatnio nawet używa wałka na swojej stolnicy.... z taboretu ) Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia rewolko 21.02.13, 17:58 Tak, moje ciasto grubsze, u mnie lubią takie prawie ciasto drożdżowe Sobie robię osobno na cieniutkim. Odpowiedz Link
mamakingalenki Re: Inspiracje kulinarne 18.02.13, 14:57 Moja córeczka uwielbia pulpety z indyka w delikatnym sosie pomidorowym, ziemniakami i marchewką, Odpowiedz Link
mama_janka007 racuchy z jablkiem i otrebami 18.02.13, 15:17 1 jajko utrzec z 1 lyzka cukru i calym cukrem waniliowy na pulchna mase. dodac szklanke zsiadlego mleka (wymiennie kefir, jogurt nat.) i wymieszac. dodac 1/2 szklanki maki i 1/2 szkl. otrab. wymieszac. dodac szczypte soli i plaska lyzeczke proszku do pieczenia. na koniec wmieszac duze obrane jablko, pokrojone w kostke. smazyc na masle Odpowiedz Link
anias2000 Soczewica 18.02.13, 18:06 Jest to danie jednogarnkowe dla całej rodzinki. Lubie soczewicę, bo jest mało wymagająca i szybka w przygotowaniu. Jasiek :próbował" ciumkał i lizał ok 12 mc, a zajadać na poważnie zaczął ok 15mc. Składniki - dla dwóch osób: mamy i synka 1 szklanka soczewicy zielonej, 2 - 3 pomidory obrane ze skórki, 1 średnia cebulka, 2 ząbki czosnku /opcjonalnie - jak kto lubi/ sól i odrobina cukru do smaku, ulubione zioła dla aromatu 2 - 3 łyżki dobrej oliwy lub sklarowanego masła. Wykonanie: Soczewice zalać 2,5 szklankami wrzątku i odstawić na co najmniej 10 min /ja zostawiam na pół godziny - im dłużej się moczy, tym krócej się gotuje/ Zagotować soczewicę w tej wodzie w której się moczyła. Zaraz na początku dodać rozkrojone w ósemki pomidory i podsmażoną na odrobinie tłuszczu cebulkę. Zostawić na ok 30 min, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolać wody. Gdy soczewica jest miękka dodać posiekany czosnek, pozostały tłuszcz i sól do smaku. Odrobina cukru podbija smak. Można dodać ulubione zioła. Wszystko wymieszać. I gotowe... Mniam. My wcinamy na kolację. Odpowiedz Link
mamusiahanuni Re: Soczewica 18.02.13, 21:56 Myślałam o soczewicy już od kilku dni! super przepis, tylko czy Hanula zaskoczy? Jutro robię! mam nadzieję, że się spodobaa co za tym idzie posamkuje dzięki za ten przepis!, pozdrawiam. Odpowiedz Link
anias2000 Soczewica czerwona na smarowidło do pieczywa 18.02.13, 23:42 U nas strączkowe dość często, a ponieważ równie często zapomnę namoczyć na noc porządnej fasoli, to ratuję się soczewicą. Pasta do pieczywa. Jasiu jadł ją mając rok. Ostrzegam, że wyglądu przepięknego może i nie ma /taki... niby pomarańczyk.../, ale super jest alternatywą dla mięsa, w okresach wegetariańskich mojego syncia My ją lubimy, dlatego robię więcej, dzielę na porcje i zamrażam. Odmrożoną porcję zjadamy w dzień, ale myślę że spokojnie w lodówce do następnego dnia wytrzyma. Na początek można zrobić na "smak" z mniejszej ilości składników : ) Ja robię tak: 1 szklanka soczewicy czerwonej, 1 duża marchewka, 2 ząbki czosnku, 1 średnia cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego / może być, może nie być - co kto lubi - dodaje kwaskowatości/ 3 -4 łyżki oliwy sól, natka pietruszki, I cały sekret czyli dodatki: w zależności co chcemy mieć na kanapce - nieco chrzanu lub nieco musztardy, lub sok z cytryny, lub sos sojowy, lub słodka/ ostra papryka w proszku, lub jogurt naturalny albo też łyżka śmietany... itp Soczewicę przepłukać na sitku. Marchewkę pokroić w ostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować 3 szklanki wody, posolić, wrzucić marchewkę. Gotować chwilę, aż zmięknie, dodać soczewicę. Zostawić na małym ogniu na ok 20 min, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać przesmażoną na małej ilości oliwy cebulkę, zmiażdżony czosnek, resztę "surowej" oliwy i ewentualnie koncentrat. Jeśli woda nie odparowała - odcedzić, a wodę zachować. Zmiksować składniki, doprawić do smaku. Jeśli jest mało "ciapata" to proszę wykorzystać wodę z gotowania do rozcieńczenia. Ja dzielę "toto" na porcyjki i do zamrażalnika. Wyciągam na noc do najcieplejszego miejsca lodówki i doprawiam przed śniadaniem czym tam mam akurat ochotę. Gotowe kanapki zawsze są ze świeżą pietruszką. Ja ją lubię, a Młody, cóż... wydaje mi sie, że chyba już polubił, boć nie pluje. Odpowiedz Link
mamusiahanuni Re: Soczewica czerwona na smarowidło do pieczywa 19.02.13, 11:24 Interesujące brzmi smakowicie, oczywiście z pomidorami, bo smam soczewicza jest dla mnie trochę mdła. Bedę próbować dawać Hani, dzięki Ania! Odpowiedz Link
mamusiahanuni sposoby na Tadka niejadka 18.02.13, 22:02 na taką oto stronę natknęłam się szukając przepisów. mnie się spodobały te sposoby, choć Hania jeszcze do niektórych za mała. Może Wam coś przypadnie do gustu. www.gotujmy.pl/10-sposobow-na-tadka-niejadka,artykuly,10133.html Odpowiedz Link
mamusiahanuni Re: sposoby na Tadka niejadka 18.02.13, 22:10 A gofry robicie dzieciakom? jakieś ulubione sposoby?ja zamierzam zrobić Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Zapiekanka szpinakowa (tak powyżej roku) 21.02.13, 17:56 Szpinak krótko gotuję z odrobiną mleka, ząbkiem czosnku i szczyptą soli. Mieszam z makaronem penne, najlepiej pełnoziarnistym, utartym cheddarem i pokrojoną w paseczki piersią z kurczaka i zapiekam pod przykryciem, aż kurczak będzie upieczony. Młoda uwielbia. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Zdrowa galaretka i kisiel na soku (nawet od 6.m.ż) 21.02.13, 18:06 Żeby nie pakować w dziecko chemii, robię galaretkę i kisiel na soku. Najlepiej smakuje wisniowy (po 9. miesiącu), winogronowy (po 8. miesiącu) czy porzeczkowy (po 9. miesiącu): Galaretka 500 ml soku 2 łyżki żelatyny owoce świeże lub mrożone Zagotowuje pół szklanki soku i w tym rozpuszczam żelatynę. Dodaję resztę soku i owoce i odstawiam do wystygnięcia. Kisiel 500 ml soku 2 łyżki ("z górką") mąki ziemniaczanej Utarte jabłko Mąkę rozprowadzam odrobiną soku, resztę soku zagotowuję, dolewam mąkę i wściekle mieszam, aż się zrobi kisiel. Mieszam z jabłuszkiem i gotowe Odpowiedz Link
mamusiahanuni Re: Zdrowa galaretka i kisiel na soku (nawet od 6 19.03.13, 11:17 Witajcie. Widzę, że temat jedzonkowy niezbyt trendy rozumiem, że większość mam nie ma z tym problemów, że macie inne kłopoty... jednak gdyby ktoś jeszcze jakiś ciekawy pomysl miał, podnoszę temat. może dlatego, że sama poszukuję inspiracji gdzie się da, a moja panna nie ułatwia mi życia, je trzy dania obiadowe w kółko. No i jeszcze spytam o ten olej z orzechów włoskich, lepszy od lnianego? bo daje lniany od dawna, wymienić na ten z orzechów?daję do kaszy jedną łyzeczkę rano, czasem drugą do kolacji, nie za dużo? wieczór wymiennie z masełkiem do kaszy. Pozdrawiam. pozdrawiam. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Zdrowa galaretka i kisiel na soku (nawet od 6 19.03.13, 20:02 Odpowiedziałam Ci na tym drugim wątku Odpowiedz Link