Dodaj do ulubionych

Diagnoza SI

05.05.13, 16:18
Kiedy powinnam zrobić diagnozę SI, jakie objawy u dziecka ( 3 latka i 4 m-ce ) powinny mnie do tego skłonić, co powinno mnie ewentualnie zaniepokoić
poradźcie
Obserwuj wątek
    • mmr09 Re: Diagnoza SI 05.05.13, 16:29
      Diagnoze mozna robic juz ok 18 mca zycia....moim zdaniem im szybciej tym lepiej.
      • mamusianatusi Re: Diagnoza SI 05.05.13, 20:00
        Mysle że im wcześniej zdiagnozujesz tym lepiej.
        Co powinno Cie zaniepokoić-to zależy,bo są dzieci które nadwrażliwe i takie które szukają stymulacji.
        Moja córeczka jest dzieckiem ze słabym napięciem mięśni i szuka wrażeń,zaniepokoiło mnie to że nóżkami i rączkami waliła z całej siły o podłoże-czasem miałam wrazenie że sobie nogi rozwali,a rączki aż czerwone miała i nadal waliła,uwielbia mocne huśtanie,uwielbia myć zęby im mocniej bym szorowała tym lepiej,na bardzo głośna muzyke piszczy z radości-jednym słowem szuka tych wrażeń.Dzieci nadwrażliwe unikają raczej dotyku,muzyki,drażni je nawet samo jedzenie.Jest naprawdę bardzo dużo cech które moga rodzica zaniepokoić.
        • jaewa2009 Re: Diagnoza SI 06.05.13, 08:11
          To co zauważyłam to fakt że synuś nie lubi kiedy na wizytach u logopedy ta trzyma go za rączkę żeby zmusić go do wykonania zadania do końca. Czy to jest powód żeby taką diagnozę robić ? a może należałoby zrobić tak na wszelki wypadek a może to ja przesadzam...?
          • mamusianatusi Re: Diagnoza SI 07.05.13, 08:19
            jaewa2009 napisała:

> To co zauważyłam to fakt że synuś nie lubi kiedy na wizytach u logopedy ta trzy
            > ma go za rączkę żeby zmusić go do wykonania zadania do końca.

Żadne z nas nie lubi gdy nas ktoś zmusza do czegokolwiek,więc dziecku tym bardziej nie ma co się dziwić.

Czy to jest powód
            > żeby taką diagnozę robić ? a może należałoby zrobić tak na wszelki wypadek a m
            > oże to ja przesadzam...?

Myslę że to nie jest powód do wykonywania diagnozy,ale to już Twoja sprawa.
            Ja dziś wiem że gdybym wcześniej wiedziała co mi powiedzą po zdiagnozowaniu zaburzeń SI u mojej coreczki to bym się na to nie zdecydowała,bo to w naszym przypadku była strata czasu i pieniędzy.Zapłaciłam za to ze ktoś mądry ubrał w ładne słowa wszystko to co usłyszał ode mnie.
            Zalecenia? Nadal stymulować,wiec nawet na terapię nie chodzimy,bo wszystko to co w zaleceniach wykonujemy i tak w domu.
            • mamusianatusi Re: Diagnoza SI 07.05.13, 08:31
              Jestm zdania że taka diagnoza moze pomóc tylko dzieciom nadwrażliwym (byc może się mylę?) ,bo rodzice zaczną chodzic na terapię i będa wiedzieli jak z takim dzieckiem pracować.
              • polaa27 Re: Diagnoza SI 07.05.13, 10:14
                Nadwrażliwość, ale i niedowrażliwosć zmysłowa też jest wskazaniem do terapii. U dzieci z zaburzeniami SI często występuja te dwa zaburzenia w zakresie różnych zmysłów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka