Dodaj do ulubionych

kolejna ciąża??

06.09.13, 15:13
Dziewczyny, jestem kompletnie załamana. Jestem mamą Zosi z 29 tygodnia, po gestozie. Zosie urodziłam 6miesiecy temu. Domyślam się, że mogę być znowu w ciążyuncertain jestem załamana. Prowadziłam obserwacje i wszystko a tu nagle taki zonk...Niby test wyszedł negatywnie, ale okres się spóźnia i mam dziwne bóle podbrzusza jak na implantacje. Dzisiaj nic nie robię tylko wyję....nie chce ciązy, strach przed powtórką z rozrywki mnie paraliżuje. Boję się, że gestoza znowu się pojawi, nie wiem co mam robić. Jak okaże się to prawdą to nie wiem jak ja sobie poradzę z dwójką malutkich dzieci. Obym jeszcze donosiła do konca....Jestem zrozpaczona...pocieszycie?
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: kolejna ciąża?? 06.09.13, 15:57
      Eee, równie dobrze okres może sie spóźniać z powodu stresu, infekcji, zaburzeń hormonalnych po ciąży czy starości smile Ja bym się trzymała wyniku testu i najwyżej zrobiła dla pewności powtórkę za parę dni, albo od razu jutro z krwi, bo czulszy.
      Natomiast te obserwacje nie wiem, jak rozumieć? Zabezpieczasz się czymś pewnym? Nie wiem, czy hormony u Ciebie odpadają i kiedy mogłabyś założyć spiralkę, ale porządne gumki i te sprawy...
    • ewa-mamazosi Re: kolejna ciąża?? 06.09.13, 16:42
      Witaj, pamiętam dobrze jak ja byłam w podobnej sytuacji. Córkę Zosię urodziłam w 32 tc, też miałam gestozę. Po pół roku okazało się , że jestem w ciąży. Tydzień ryczałam, ale cóż zrobić, trzeba było oswoić się z sytuacją. Tylko że ja byłam pewna, że tym razem dam radę donosić ciążę. Z córką chodziłam na rehabilitację 4 razy w tygodniu, po specjalistach, praktycznie wszędzie na piechotę bo nie jestem mobilna. W 32 tc miałam na dobę podłączonego holtera ciśnieniowego, 4 razy dziennie mierzyłam ciśnienie. W końcówce 38 tc urodziłam dużego zdrowego chłopca.
      Obecnie córka ma 2 latka i 9 miesięcy, syn 19 miesięcy. Świadomie nigdy bym się nie zdecydowała na 2 dziecko. Czasami jest ciężko bo dzieci charakterne, ale z drugiej strony świadomość, że brat dobrze działa na siostrę, stymuluje ją. Uwierz mi wszystko da się przeżyć, początki są owszem mega trudne, ale teraz jest mi lżej, z jedzeniem, bo jedzą praktycznie to co my, z wychodzeniem na spacery - sami schodzą i wchodzą na 2 piętro.
      Głowa do góry na pewno będzie dobrze.
      • zosiak29 Re: kolejna ciąża?? 06.09.13, 16:56
        A ska jesteś? Potrzebuję jakby co namiarów na dobrego lekarza prowadzącego z Warszawy lub okolic...jestem w mega wielkim strachu nie tak miało być, ale los czasami decyduje za nas.
        • ewa-mamazosi Re: kolejna ciąża?? 07.09.13, 01:08
          Jestem z Białegostoku.Ale ja sie bardzo cieszę, że to los za mnie zdecydował, bo tak jak juz wcześniej pisałam sama świadomie, po tym wszystkim co przeszłam, nigdy bym się nie zdecydowała na 2 dziecko.
          Także głowa do góry, będzie dobrze. Ja dałam radę to i Ty dasz.
    • hansana Re: kolejna ciąża?? 06.09.13, 17:47
      Ja tez urodzilam wczesniaka z powodu gestozy - 4 lata temu w 32 tygodniu.
      dzis jestem w ciąży. Od początku biore leki, i cisnienie w miarę ok - zaczelam 30 tydzien.
      żeby nie bylo za pieknie to mam bardzo nisko lozysko ( przez pewien czas bylo przodujące), doszla cukrzyca ciążowa ale gestozy nie widac😊 pomimo tego ze lekarze wróżyli mi powtórkę z rozrywki. Malo tego- na początku ciąży ciśnienia mialam wyższe niż teraz, mam zmniejszone dawki lekow.
      nie musi byc źle. Poszukaj dobrego lekarza.
      a przedewszystkim upewnij sie ze jestes w ciąży, bo spóźniający się okres , nie musi świadczyć o ciąży.
      Glowa do góry.
    • zosiak29 Re: kolejna ciąża?? 06.09.13, 19:44
      Powtórzyłam test, na razie wyszedł negatywny. Rano miałam skok temperatury do 37,14 martwi mnie też ból jajników, jakoś tak dziwnie. Zobaczymy co to będzie- trzymajcie kciuki za mnie aby to byl fałszywy alarm.
      • mama-cudownego-misia Re: kolejna ciąża?? 06.09.13, 20:22
        Pewnie fałszywy, ale naprawdę nie ma co się przejmowac skokiem temperatury (pewnie masz takie co 3-ci dzień, tylko normalnie nie mierzysz) i powtarzać testu co chwila. Chyba że masz pod ręką lab, żeby zrobić Beta-HCG? Badanie z krwi jest bardziej czułe niż z moczu.
        Ale jeśli wolisz jeszcze poczekać, to może łykaj kwas foliowy, tak na wszelki wypadek.

• fryzzia Re: kolejna ciąża?? 06.09.13, 21:03
        nie ma sie co bac tylko cieszyc . a ze ze strachem no trudno . nie zawsze jest tak latwo i prosto . bedzie dobrze . zycze ci zeby bylo wszystko po twojemu smile

jakby co to tomasz lipinski z karowej jest swietnym lekarzem .
        wlasciwie to dzieki niemu mam krzysia 25tc i wojtka 30tc
    • wimperga Twój post 06.09.13, 20:51
      przypomniał mi moją historię. Zaszłam w ciążę 7 miesięcy po pierwszym przedwczesnym porodzie (córka ur w 31 tc, 1120gr, gestoza). W drugiej ciąży gestoza nie pojawiła się. Cóż, obecnie mam wygadaną prawie 10 latkę i rezolutną 8,5 latkę (różnica wieku 15 miesięcy). Pamiętam jak sama pytalam na tym forum: Jak sobie poradzę z dwójką maleńkich dzieci? Czy gestoza nie powroci? I że boję się następnej ciąży...
      • ewa-mamazosi Re: Twój post 07.09.13, 01:15
        U mnie różnica, między dziećmi to 14 miesięcy. I obecnie wyglądają jakby byli bliźniakami, z resztą wszyscy się to po pytają. Częściej się tłuką niż razem bawią, ale bywają takie dni kiedy na spacerze, chodzą za ręce i Wojtek krzyczy " Siosia tuj" smile
    • zosiak29 Re: kolejna ciąża?? 07.09.13, 09:15
      Dzięki dziewczyny za slowa otuchy, nawet nie wiecie ile to dla mnie znaczy. Nie paraliżuje mnie strach o dziecku a o tym, że to ciśnienie może znowu się pojawić. Dobrze, że jestecie Wy którym się udało drugi raz bez tego paskudztwa.
      • ptaszysko16 Re: kolejna ciąża?? 07.09.13, 10:20
        ja tylko napiszę że trzymam kciuki żeby było wszystko jak trzeba smile albo brak ciąży(jeśli wolisz takie rozwiązanie) albo jak już to bez gestozy innych gów... taka prawdziwa bezproblemowa ciąża smile

ja mam takiego stracha że jak zajdę będzie też gestoza z hellpem że też jak mi się spóźniał okres to myślalam że się wykończe - u mnie jednak hormony jeszcze szaleją.

sugeruję jak koleżanki iśc na betę smile będzie prościej i dokładniej smile
        • mimi0080 Re: kolejna ciąża?? 07.09.13, 16:16
          Dziewczyny, a co ja mam powiedzieć kiedy to jestem w trzeciej ciąży 10 tydzień! Synów ma 10 i 7 lat, a tu bach jak grom z jasnego nieba. Płakałam i miałam mieszane uczucia ale tylko jeden dzień, teraz cieszę się każdym dniem, staram się myśleć pozytywnie. Chłopaki są zachwyceni rodzeństwem. Byłam na usg, bo chciałam wiedzieć czy znów nie strzeliłam bliźniąt, dzidzia jest jedna i bije już serduszko smile mam wielką nadzieję, że historia się nie powtórzy. Jestem pewna, że będzie kolejny chłopak. Trzymajcie kciuki żeby się udało.
    • zebra12 Re: kolejna ciąża?? 08.09.13, 07:11
      Jak test negatywny to mało prawdopodobna ciąża. Okres czasem się spóźnia i tyle.
    • agajedi Re: kolejna ciąża?? 08.09.13, 08:39
      Wiesz, nie ma reguły co do powtórki. Moja Marysia z 25 tygodnia. 6 miesięcy po jej urodzeniu zaszłam w ciążę z drugim dzieckiem. Totalna wpadka, kompletnie niechciana, nie planowana i wogóle. Teraz Bartek ma 4 lata, jest wieeeelkim, mądrym i nadwyraz pyskatym chłopcem. Pierwsza ciąża się nie powtórzyła. Życzę Ci oczywiście kolejnych negatywnych testów i okresu ale gdyby nie to nie ma co pisać czarnych scenariuszy na zapas. Zreasztą tutaj takich przykładów dużo więcej.
    • zosiak29 Re: kolejna ciąża?? 09.09.13, 19:25
      Witajcie, dziś pojawiła się moja wytęskniona i oczekiwana @. Boli jak nie wiem ale dziś ten ból daje radość. Kolejną dzidzię planujemy za ok rok i wtedy mam nadzieję, że też się nic nie powtórzysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka