15.10.13, 10:33
wczoraj lekarz pediatra zalecił nam inhalacje z mucosolvan 2ml + 5 kropli berodual + sól.
Jakiś czas temu straszy lekarz powiedział że absolutnie nie można mieszać tych dwóch lekarstw.
można czy nie?
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: inhalacje 15.10.13, 10:55
      Też się spotkałam i z takim i z takim zaleceniem. Mam dobry nebulizator, te kilka ml to 3 minuty, więc na wszelki wypadek dzieliłam i najpierw robiłam z berodualu (u nas z pulmicortem, bo akurat tak miała przepisane), a mucosolvan może z godzinę później, jak już pulmicort zadziałał, zeby go młoda nie odkrztusiła z wydzieliną. Jakbym miała sam berodual, to nie wiem, może ze 20 minut odczekać? On błyskawicznie działa.
      • misiekjasiek Re: inhalacje 15.10.13, 19:11
        Są różne szkoły. Na pewno racja jest w tym, że te leki ze sobą nie kolidują a jest wręcz odwrotnie - Berodual rozszerza oskrzela a Musocolvan to lek mukolityczny (nie mozna go podawać w skurczu oskrzeli, dlatego Berodual ma temu zapobiec).

W szpitalach zwykle robimy inhalacje jednorazowo, czyli wszystkie leki w tym samym czasie. Nie jest to zabronione. Podejrzewam, że chodzi po prostu o czas, tak jest szybciej, pielęgniarki nie muszą biegać z porcjami leków, tylko rozdzielają wszystko raz a dobrze.

Jednak aby inhalacja była jak najbardziej wydajna i spełniała na maksa swoją funkcję, w domu zawsze inhaluję osobno, zgodnie z zaleceniami naszego pulmonologa i pediatry. Pierwszy idzie lek na rozszerzenie oskrzeli - Berodual, Atrovent + sól - następnie po 20 minutach podaję przeciwzapalny (Pulmicort) lub mukolityczny (Musocolvan)+ sól.
        Jeśli podaję wszystko, to zawsze Berodual z Pulmicortem a inhalację z Mucosolvanu robię później, godzinę-dwie. Nigdy po 16, ale to pewnie wiesz.
        Czyli: krzywdy dziecku na pewno nie zrobisz łączeniem leków w jednej inhalacji ale warto wykonywać ją rozdzielnie, żeby była bardziej efektywniejsza.

Pamiętaj o umyciu buzi po inhalacji, najlepiej niech dziecko się czegoś napije i/lub umyje zęby.
        Po Mucosolvanie warto robić drenaż oddechowy, czyli po prostu odpowiednio oklepywać, żeby wydzielina spływała (robisz z dłoni łódeczkę i podnosząc rękę dziecka delikatnie oklepujesz bok tułowia - nie stukasz, nie pukasz - tylko "wtłaczasz powietrze" od dołu do góry). Można jeszcze wspomagać odkrztuszanie naciskając odpowiednie miejsca przy krtani ale dla mnie to zawsze było i jest drastyczne i nigdy sama tego nie wykonywałam, brrr.
    • mamaameleczki Re: inhalacje 17.10.13, 23:36
      Moja dr zaleciła mojej 6 ms córeczce 8 kropli mucosolvanu plus 1 ml soli fizjologicznej 2 razy dziennie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka