Dodaj do ulubionych

Słaby przyrost wagi

14.06.14, 14:13
Witam serdecznie,
Jestem mamą Laury urodzonej w 35tc z waga 2400, 10 pkt Apgar. Obecnie moja dziewczynka ma 4,5mies (urodzeniowe) 3,5 korygowane i wazy 4750 kg, pełne karmienie piersią. Mamy problemy z przyrostem wagi według naszej pediatry, która zleciła dokarmianie mm. Tylko, ze moja malutka za Chiny nie chce chwycić sie butli. Próbowałam dokarmiać ja swoim mlekiem i mm różnymi sposobami i nic nie działa... zje 20 ml ze strzykawki i koniec. Dodam, ze Mała je często, co 1,5-2h w dzien i co 3 h w nocy, ale posssie 5-9min i zasypia. Staram sie ja budzic, by possala te 15 min z rożnym skutkiem, czasami sie udaje, czasami nie bardzo. Badanie moczu ok, morfologia prawie ok, hemoglobina 11,6. ( suplementacja żelaza) lekko podwyższone limfocyty (pediatra mówi ze tak sie zdaza i ze to jest ok). Dodatkowo ostatnio doszły miękkie kości czaszki, taki Ping pong i dostała zalecenie dodatkowej wit D - 800j. zaczynam sobie wkręcać ze to z niedożywienia... Ogólnie Laurka jest spokojna, ale często domaga sie piersi i jest wtedy marudna... Uśmiecha sie, macha nóżkami, gaworzy, trzyma główkę. Dodam ze dwa razy dziennie ściągam pokarm laktatorem, żeby zwiekszyć laktacji, ale chyba przestanę bo często zdarza mi sie zastój. Sama nie wiem co robić, czy ta waga faktycznie jest taka kiepska? Jak to wyglada z Waszymi wczesniaczkami i czy macie jakieś sprawdzone sposoby na dokarmianie bez butli lub ew. zachęcenie do niej? Czy po rozszerzeniu diety jest szansa ze Malutka "nadgoni" wagę? Po 6 mies dzieci podobno juz nie przybierają szybko na wadze... Zrobił mi sie długaśny post - skumulowane 3mies zmartwienia smile będę wdzięczna za każda poradę.
Obserwuj wątek
    • anias2000 Re: Słaby przyrost wagi 15.06.14, 12:29
      Pewnie Dziewczyny się tez odezwą i może jakąś konkretną radą poratują.
      Ja mojego cyckowca hipotrofika podtuczałam 2x dziennie BMF rozpuszczonym w 20ml pokarmu, bo więcej za nic mu nie wchodziło inną drogą niż pierś. Podawałam łyżeczką, albo kubkiem od medeli. Z butlą nigdy nam się nie udało. Taki był bunt, że wymiękałam.
      Później kombinowałam z podnoszeniem kaloryczności pokarmów po rozszerzaniu diety, co też przynosiło ładne efekty. A po roku wprowadziłam jeszcze nutridrinki.
      Uważaj na dodatkowe odciąganie pokarmu - zastoje w pakiecie. Raczej skupiłabym się na podniesieniu kaloryczności (wzmacniacz pokarmu kobiecego) niż na ilości wypitego mleka.
      Powodzenia wam życzę.
      • kasieksss85 Re: Słaby przyrost wagi 15.06.14, 22:33
        Anias2000 dziękuje bardzo za odp! Na pewno spróbuję z wzmacniaczem pokarmu, do tej pory próbowałam zwiększać ilośc pokarmu a nie kalorycznosc i moze dlatego efekty były tak marne... Do tego ten bunt przeciw butli, moja Mała osiągała nowe stopnie skali dźwięku łącznie z piskiem w ostatnim czasie wink
        Dzisiaj było ważenie i Laurka przybrala 40g / tydz uncertain wiec spróbuje trochę podtuczyc.. W aptece znalazłam Bebilon HMF, bez recepty, czy to jest to samo co BMF?
        Mam jeszcze pyt czy jest w takim razie szansa ze dzieciaczek nadrobi trochę z waga po rozszerzeniu diety? Tak to było u Was?
        Pozdrawiam ciepło
        • anias2000 Re: Słaby przyrost wagi 16.06.14, 07:33
          Tak bebilon HMF to jest to samo co BMF.
          Natomiast odradzam samodzielne decydowanie ile tego specyfiku powinno dziecko dostać w ciągu dnia. Warto się przejść do pediatry lub neonatologa. Mnie bardzo pomogła nasza lekarka. Cały czas mi powtarzała, że skrajniak i hipotrofik ma swoje drogi rozwoju i nie ma co liczyć na to, że będzie przybierał na wadze tak jak donoszone dzieci.
          Po rozszerzeniu diety u nas waga również szła równo w górę. Ale wtedy to on już nabrał siły i apetytu i jadł chętnie.
          Teraz ma 3 lata, je chętnie i siedzi gdzieś na 75 centylu.
          • macumi Re: Słaby przyrost wagi 18.06.14, 18:38
            Zgadzam się z Anią, a od siebie dodam, że jak dziecko je tylko z piersi i problemem jest przyzwyczajenie do butli, to jest coś takiego jak Medela System Wspomagający Karmienie Sns - przyklejasz przy brodawce dren, butelka na szyję i dziecię zajada aż miło. O tym, co w butelce - twoje mleko ze wzmacniaczem, mieszanka, samo Twoje mleko odciągnięte porządnym laktatorem elektrycznym (też polecam medelę, 3 zajechałam w 11 miesiecy, ale było warto) - powinien decydować pediatra mający doświadczenie ze wcześniakami.
      • doti1405 Re: Słaby przyrost wagi 23.06.14, 20:37
        Też mam problem ze słabym wzrostem wagi u mojego małego. Na raz je 60 ml co 2-3godz. czasem w nocy 90ml dodatkowo w południe je ze 30 ml zupki a na wieczór 30ml kaszki
        anias2000 napisała:
        > Później kombinowałam z podnoszeniem kaloryczności pokarmów po rozszerzaniu diety
        Jak zwiększałaś kaloryczność pokarmów bo też o tym myślałam ale nie mam pomysłu jak to zrobić proszę o radę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka