Dodaj do ulubionych

synagis znów

06.10.14, 09:32
Czy mógłby mi ktoś napisać gdzie można otrzymać refundowany synagis? Jeśli oczywiście refundacja przysługuje a tego jeszcze nie wiem bo w poradni patologii noworodka twierdzą, że w swojej przychodni a tam nawet nie słyszeli o synagisie. Gdzie Wy go otrzymaliście i na jakiej podstawie refundacja jest przyznawana lub nie?
Obserwuj wątek
    • macumi Re: synagis znów 07.10.14, 14:29
      olcia, nikt Ci nie odpowiada, więc znowu ja sie wtrącę smile Spróbuj się skontaktowac z przedstawicielem, to jest tak drogi lek, ze na 100% będzie zorientowany, co i jak. Kiedyś rozprowadział synagis Abott, ale teraz może to być też AstraZeneca, bo kupili firmę, która syngis opracowała i produkuje. Podzwoń po prostu, a w końcu dotrzesz do odpowiedniego człowieka smile

Generalnie mozliwosci refundacji sa bardzo wąskie i pewnie jak Ci nie zaproponowano, to sie nie należy, ale dowiedz się u źródła.
      • olcia_olinka Re: synagis znów 07.10.14, 21:03
        Macumi dziękuję smile
        • 79merida79 Re: synagis znów 09.02.15, 14:49
          Witam, wiem ze troche pozno ale moze ta informacja przyda sie innym mamom. Synagis jest refundowany dla pacjentów, ktorzy: "w momencie rozpoczęcia immunizacji nie ukończyli pierwszego roku życia i spełniają następujące kryteria:
          wiek ciążowy ? 28 tygodni, 0 dni (ICD-10 P07.2)
          lub
          dysplazja oskrzelowo-płucna (ICD-10 P27.1).
          Jeżeli świadczeniobiorca, który spełnia opisane powyżej kryteria kwalifikacji do programu, zostanie wypisany ze szpitala w trakcie trwania sezonu zakażeń wirusem RS, wówczas otrzymuje od 3 do 5 dawek paliwizumabu, jednak nie mniej niż 3 dawki. Liczba podanych dawek jest uzależniona od okresu pozostałego od dnia wypisu ze szpitala do zakończenia sezonu zakażeń."

Nas do programu zgłosił szpital. Pamietajcie, ze jesli Wasze dziecko spełnia podane kryteria a szpital mimo to nie zgłosił Was do programu, to UPOMNIJCIE SIE O TO!!!! TO WAM SIE NALEZY!!!
          Moja corka wyszla ze szpitala 07.01.2015 (na podanie synagisu zostala skierowana na Karowa w wawie). Od razu 08.01.2015 zadzwonilam tam aby sie konkretnie umowic na wizyte - probowano mnie zbyc zebym dowiedziala sie pod koniec stycznia - wtedy corka w styczniu pierwszej dawki by nie dostala - bylam namolna - umowiono mnie wiec na 29.01. W dniu podania pierwszej dawki umowiono nas na podanie kolejnej dopiero na marzec! Tlumaczac ze luty jest za krotki (!?!?!?!) Dopiero po kilku dniach doszlo do mnie ze to kompletna BZDURA!!! Szpital probowal pozbawic moje dziecko jednej dawki leku, ktorego coreczka bardzo potrzebuje. Okazało sie ze jednak moze dostac w lutym.
          Nie dajcie sie zbyc glupimi tlumaczeniami i wymyslonymi zasadami ze niby co 25-35 dni mozna lek podawac - producent nic takiego w ulotce nie pisze (ulotka mowi iz lek powinien byc podany raz w miesiacu).
          Nie wiem czy takie praktyki sa tylko na Karowej ale ze wzgledu na to, iz ten lek jest strasznie drogi, szpitale chyba probuja robic oszczednosci kosztem tych najmniejszych i najbardziej bezbronnych! To jest po prostu skandal.
          Drogie Mamy pilnujcie tego, co Waszym dzieciom sie nalezy. To nie takie trudne - oni bazuja na niewiedzy i niezrozumieniu sytuacji, bo odmowic wprost Wam nie moga.
          Pozdrawiam!
          • macumi Re: synagis znów 10.02.15, 11:08
            Fanie, że to piszesz, bo to jest ważna informacja.

Tylko tak odnośnie tego raz w miesiącu - raz w miesiacu to mimo wszystko jest mniej więcej co 25-35 dni, bo przecież nie chodzi tu o miesiąc kalendarzowy, a o okres około 30 dni.
            • 79merida79 Re: synagis znów 10.02.15, 11:44
              No tak tylko nam wlasnie w ostatni dzien lutego (powszedni) wypada 30 dni wiec to sam srodeczek tych widelek, wiec chyba nie powinno byc problemu. A zapisano nas na 05.03 (czyli 36 dzien). Nie patrze na swiat snujac spiskowe teorie dziejow ale dla mnie to bylo celowe dzialanie, aby ominac jedna dawke leku, ktora bagatela, kosztuje 5 tysiecy zł.
              • macumi Re: synagis znów 10.02.15, 13:45
                Pewnie chodziło albo o dawkę leku, albo o jakieś limity przyjęć, które oszczedzają... Ja tylko tak chciałam doprecyzować, bo pamiętam, ze keidyś mnie jedna mama pytała i zapytałam o to neonatologa, a on własnie mowił, ze mniej wiecej 30 dni, ale to trochę zalezy od dziecka (tyle, ze już nie pamiętam, od czego dokładnie smile ), stąd sie przyjmuje widełki do tygodnia w każdą stronę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka