Dodaj do ulubionych

Kulinarne rozterki ;)

26.10.04, 14:56
Dziewczyny, powiedzcie, od kiedy dawałyście Waszym Miśkom jogurt? Jest taki deserek: owoce z jogurtem od 7 mies. No i nie wiem (Basia kiedyś pisała, że dostala ochrzan od p. doktor za danonki...)
I jeszcze jedno: czy dajecie mięso codziennie? Moje znajome mamy różnie, ciekawa jestem, jak jest u Waszych wcześniaków. Bo może macie jakieś mądre zalecenia, o których ja nie wiem...
Obserwuj wątek
    • ania.silenter_exunruzanka Re: Kulinarne rozterki ;) 26.10.04, 15:07
      Moja Ola uwielbia danonki - niestetysad. Jak nic nie chciała jeść to chciaż
      danonka czasem udawało mi się przemycić, inaczej zeszłaby chyba z głodusad((.
      pozdrawiam
      • basiaf1 Re: Kulinarne rozterki ;) 26.10.04, 16:06
        Mój Jasiek też niestety je uwielbiasmile Jednak od tej pamiętnej wizyty u p.
        doktor jeszcze mu nie dawałam, czekam aż skończy rok. Tymczasem deserki z
        jogurtem ( może niekoniecznie słuszniesmile)) daję Jaśkowi od jakiegoś czasu - też
        je uwielbia. Doszłam do wniosku, że z dwojga złego lepsze te deserki.
        Szczególnie lubi banany z tym jogurcikiem i jeszcze z czymś tam, chyba z
        jabłkami czy brzoskwiniami. Nie mamy aktualnie na stanie więc ciężko mi sobie
        przypomnieć. Jest to też bardziej sycący posiłek niż zwykłe deserki bo po
        normalnym albo tartum jabłku np. Jasiek jest głodny po prostu natychmiast. Ten
        z jogurtem starcza na godzinkęsmile
        Smacznego!
        Basia i Jaś
    • hanti Re: Kulinarne rozterki ;) 26.10.04, 16:02
      Karolcia takie rzeczy jak danonki czy deserki z jogurtem dostaje od niedawna
      (może od miesiąca), a mięsko jemy co 2,3 dzień, ale mała za to codziennie wsuwa
      kanapeczki z wędlinką. Ona wogóle woli "dorosłe" jedzenie od dziecięcych papek.
      Słoiczka zje tylko pół i terroryzuje mnie o cyśka, za to kanapeczkami siedząc
      przy dorosłym stole chętnie się naje, potem popija i cyśka już nie chce (jaka
      ulga big_grin)
    • basiaf1 Re: Kulinarne rozterki ;) 26.10.04, 16:09
      Zapomniałamsmile
      Miesko dostaje codziennie ale u nas to jest wskazanie lekarskie bo Jasiek
      bardzo długo miał ciężką anemię (9 razy podawali krew) , mniej więcej miesiąc
      temu, może z hakiem po wizycie kontrolnej, odstawiono nam żelazo ale koniecznie
      jeden słoik musi dziennie jeść.
      Pozdrawiam raz jeszcze
      • konszacht Re: do basiaf1 26.10.04, 21:40
        Cześć,
        to znowu ja - mama Amelki. A jaką Jasiek miał hemoglobinę przy odstawieniu
        żelaza? Bo Amelka ma 12,5 i ma zalecone żelazo tylko do konca miesiąca. Obawiam
        się, czy nie za szybko.
        Justyna
        • basiaf1 Do konszacht:))) 27.10.04, 17:18
          Jasiek miał chyba niecałe 12 albo troszkę ponad. Z tego co piszesz, że Amelka
          ma 12,5 to chyba nie masz się czym martwićsmile))
          jedynym zaleceniem jest słoik zupki lub drugiego dania z mięskiem codziennie.
          Zuch Amelka!!!
          Pozdrawiamy
          Basia i Jaś
    • mamaigora1 Re: Kulinarne rozterki ;) 27.10.04, 07:05
      A my dajemy mięsko codziennie, nic nie słyszałam o tym, że nie mozna...
      Igor niestety pluje wszystkim do czego dodam żółtko, więc zrezygnowałam z zupek
      jarzynowych i kisielków na rzecz tego mięska właśnie.
      • mama.arturka Re: Kulinarne rozterki ;) 27.10.04, 08:48
        ja podaje arturkowi codziennie miesko w zupce /krulik , kurczak/ procz tego
        arturek uwielbia kanapki z wedlinka paruweczki /morliny/ a co do danonkow to
        podaje mu co rugi dzien 2szt na zmiane z serkiem danio... nie potrafie odmowic
        dziecku tego co lubi bo lekarz powiedzial... jak zeykle bede za to potepiona
        ale coz kazdy robi jak uwaza... podobno mleka krowiego nie mozna do 2 lat ja
        podaje mojemu zwykle w proszku/krowie/ bo po innym wymiotuje
        w poradni wczesnej diagnostyki i rehabilitacji lekarz powiedzial ze jak nie
        jest arturek uczulony na bialko mleka krowiego to moze je picsmile

pozdrawiam
      • mama.arturka przepraszam za bledy ortograficzne:) 27.10.04, 08:49
    • mamaigora1 Re: Kulinarne rozterki ;) 27.10.04, 09:02
      Zdjęcie a propos kulinarnego tematu...
      • gosiasur Re: Kulinarne rozterki ;) 27.10.04, 16:17
        Jogurty i serki z Bakomy (skład zdecydowanie lepszy od Danona) podaję Jędrkowi
        od 10m. .wcześniej podawałam żeby go przygotować z Gerbera jogurty z owocami i
        takież same serki. Parówek nie daję bo jak ogólnie wiadomo do 7 roku zycia
        dzieci wogóle nie powinny ich jeść, ale chlebek z masełkiem i bardzo cieniutko
        pokrojoną szynką Jędrek jje, zjada też jajka całe czasami ale bardzo żadko daję
        mu deserek z Campiny kasza manna lub z Bakomy ryż na mleku z owocami, mięso
        zjada codziennie,poniewaz jest poniżej trzeciego centyla jego posiłki muszą być
        b. kaloryczne. Raz na tydzień daję mu jedną kostkę czekolady. Z obiadków
        uwielbia risotto i spagetti (oczywiście jeszcze takie trochę robione pod niego)
        Z owoców ponieważ nie lubi jabłka spróbowałam podać mu banana i to był strzał w
        10. na przegryzke zjada biszkopciki i chrupki kukurydziane. gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka