Dodaj do ulubionych

Ząbkowicze - byliście już u dentysty???

10.06.05, 09:29
Igor 16 m-c zycia i 6 zebów na stanie (4 na górze i dwa na dole) - u dentysty
jeszcze nie bylismy, jakos nie wyobrażam sobie posadzenia Malucha na fotelu ;-
(
Byliście już, jak to wygląda?
Obserwuj wątek
    • asia_233 Re: Ząbkowicze - byliście już u dentysty??? 10.06.05, 09:58
      My też nie byliśmy a to jest już konieczne?My mamy 4 na górze i 3+jeden od
      wczoraj widoczny na dole. A tak przy okazji czy myjecie zęby?Pa
    • banaga Re: Ząbkowicze - byliście już u dentysty??? 10.06.05, 09:58
      Adas ma 13 m-cy kalendarzowych i 8 zabkow. Rozmawialam wczoraj z nasza pania Stomatolog, wg ktorej na wizyte jeszcze za wczesnie, chyba ze na zabkach pojawia sie przebarwienia. Mamy tylko uczyc mlodego myc zabki szczoteczka (bez pasty) lub gaza.
      Ma to wygladac nastepujaco:mam przytulic do siebie Adasia pleckami, usiasc przed lustrem, dac Mu jego szczoteczke i pokazywac jak ja swoja szczotka myje swoje zeby i probowac jego szczoteczka myc jego. Ma to byc ZABAWA, nie nauka sensu stricte.
      Pozdrawiam
      Aga
      • mamaigora1 Re: Ząbkowicze - byliście już u dentysty??? 10.06.05, 10:08
        My myjemy zabki - tzn. mama myje Igorowi - pasta specjalna , która można
        połykać (Nenedent baby - dentinoxu - mała tubeczka kosztowała mnie 22 PLN),
        teraz zmieniam na chicco które można połykac bo podobno tańsze ok. 15 PLN

Nie wiem czy na polskim rynku sa jeszcze jakies pasty bez fluoru, których
        łykanie nie szkodzi - ja nie znam...

A wczoraj widziałam świetne szczoteczki Oral-B dla dzieci od 4 m-ca do 2 lat,
        koszt 8,50 PLN - my na razie myjemy na zmiane silikonowa i taka z krótkim
        włosiem

Musze koniecznie wypróbowac sposób banagi, dzieki za instrukcje wink
        • konszacht Re: Ząbkowicze - byliście już u dentysty??? 10.06.05, 10:53
          Jolu,
          my myjemy właśnie tą szczoteczką Oral-B - jest super, polecam. Ale na razie nie
          używałyśmy pasty, tylko samą wodą. Niestety powoli sama woda nie wystarcza -
          Amelka je już prawie wszystko i zęby są nie do odszorowania. Gdzie kupujesz te
          pasty bez fluoru, bo chciałabum spróbować.
          Pozdrowienia
          • mamaigora1 Re: Ząbkowicze - byliście już u dentysty??? 10.06.05, 11:04
            Justyna,
            first of all - odbierz pocztę wink

Paste chicco to widziałam w Pati i Maksie w Poznaniu chyba o smaku bananowym, a
            ten Nenedent baby to zamówiłam w aptece - i najpier zamówili mi taka paste w
            plastikowej tubce za 8 PLN, ale zwróciłam bo tam nie było wyraźnie napisane, że
            mozna połykać i wtedy aptekarka zaczęła szukac w hurtowniach i sprowadziła dla
            mnie ten Nenedent w tubce aluminiowej bardzo małej zresztą chyba 30 g - 22 PLN
            (zjako gratis była silikonowa szczoteczka na palec)

Kupie chyba to Oral-B
            • konszacht do mamaigora 10.06.05, 11:14
              Jola,
              od kilku dni wysylam Ci wiadomođci, ale cos sie dzieje z moja poczta. dzisiaj
              znowu dostalam zwrot, ze nie doszlo.Wyslalam jaszcze raz, moze tym razem.....
              • mamaigora1 Re: do mamaigora 10.06.05, 11:17
                dostalam i odpowiedzialam - powinnas cos lada moment dostac

ale dostałam tylko dzisiejsza wiadomość z 10:59
    • baszkas Re: Ząbkowicze - byliście już u dentysty??? 10.06.05, 11:03
      U dentysty jeszcze nie bylysmy, pomimo, ze Ali brakuje juz tylko 5, wlasnie
      wychodza wszystkie trojki a reszta juz w komplecie (20 miesiecy, 18
      korygowane). Nie wyobrazam sobie Ali na fotelu u dentysty gdy mam problem z
      utrzymaniem jej przy 'normalnych' badaniach lekarskich, a co dopiero gdyby
      lekarz mial jej do buzi zagladac. Zabki myjemy odkad sie pokazaly, teraz
      szcozteczka Oral-b dla najmlodszych a pasty uzywamy zwyklej Bobini (ok 8pln)
      dla dzieci powyzej roku i ponizej 3 latsurprised A z myciem roznie - jak zabki
      wychodza, to mozna zapomniec o jakimkolwiek myciu, a tak poza tym to w
      zaleznosci od humoru - albo pozwoli sobie umyc, albo nie. Najwiekszy problem
      mam z myciem gornych zabkow, bo Ala baaardzo tego nie lubi i uznaje tylko zabki
      na dolewink
      Pozdrawiamy,
      Basia i Ala
    • tiya Re: Ząbkowicze - byliście już u dentysty??? 11.06.05, 13:45
      Jeszcze nie smile. Przeraża mnie wizja sadzania Natki na fotelu. Młoda ma 8
      dorodnych zębow plus kielkujace czworki i trojki już widoczne pod skorą.
      Wybieram się ja na przegląd uzębienia i zapytam, co z dzidzią. Moja pani
      stomatolog ma nadzwyczajne podejście do takich troche większych szkrabow, może i
      z Natką nie będzie tak źle?
      A zabki myję jej silikonowa szczoteczka z pastą nenedent baby.
    • mamaigora1 Re: Ząbkowicze - byliście już u dentysty??? 13.06.05, 11:39
      zakupiliśmy własnie prawdziwa szczotezkę Aquafresh dla dzieco od 4 m-ca i od
      wczoraj Igus myje zabki dwa razy dziennie (dotychczas tylko wieczorkiem przy
      kapieli)
      Kolejny milowy krok wink
      • groniu85 Re: Ząbkowicze - byliście już u dentysty??? 13.06.05, 13:42
        my u dentysty jeszcze nie bylismy,ale szorujemy zabki juz od dluzszego czasu
        pasta nenedent,tzn.probujemy szorowac,bo Natalka nie bartdzo sobie dajesad
        zaciska zeby na szczoteczce i wysysa z niej paste...nie wiem czy to mycie choc
        troszke oczyszcza Natalci zabki no ale probujemy.A moze uzywamy zlej
        szczoteczki...(mamy taka silikonowa canpolu)A gdzie kupilyscie takie
        np.Aquafresz od 4 mc-a?
        • mamaigora1 Re: Ząbkowicze - byliście już u dentysty??? 13.06.05, 13:47
          Aquafresh i oral-b - nowości od 4 m-ca obie dostępne były w Schleckerze i w
          Rosmannie i widziałam je tez w TESCO - cena qua 7 PLN, a oral-b 8,5
    • mamaigora1 Pasta która mozna połykać - link 13.06.05, 13:53
      niestety po niemiecku, po polsku nic w necie nie znalazłam
      www.dentinox.de/pflegelern.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka