Dodaj do ulubionych

Spanie w skarpetkach

27.01.06, 11:17
Czy Wasze dzieciaczki sypiają w skarpetkach. Moje dziecko tak. Dodam, ze nasz
dom jest ogrzewany drzewem i temperatura wieczorem wynosi ok. 24-25 stopni a
rano ok. 19. Nie jest to dobrze, wiem o tym ale trzeba byłoby całą noc palić
w piecu, żeby temp. była równa.Alek ma jednak zwykle zimne nóżki stąd spanie
w skarpetach, do tego cały czas sie rozkopuje. Ja oczywiście nie wyobrażam
sobie siebie w łóżku w skarpetach, ale u dziecka wydaje mi się to dobre
rozwiązanie. A jak to jest u Was i jaka jest u Was temperatura w domu.
Pozdrawiam. Asia
Obserwuj wątek
    • mamaigora1 Re: Spanie w skarpetkach 27.01.06, 11:33
      Asiu,
      a unas całkowice odwrotnie, ja wręcz mam fioła na punkcie 'wolności stóp'
      podczas spania i Igor od kiedy udało mi sie dostac na niego piżamke bez stópek
      takową zakupiłam (a było to chyba tak gdzies około 9 m-ca zycia Igora - 6 m-c
      korygowany). Dochodziło u nas do tego, że gdy nie moglismy dostac pajaca
      (jednoczęściowego) bez stópek to kupowalismy taki ze stópkami i obcinalismy ;-
      )))
      U nas w domu w okresie zimowym jest temperatura 19 - 20 stopni w dzień, na noc
      zakręcamy kaloryfery i rano jest 17 stopni - lepiej sie od razu oddycha, Igor
      nie choruje etc. Dodam, że Igor spi z nami, w naszym wielkim łożu i nie ma
      mozliwości odkrycia się bo kołdra jest ogromna i z jednej strony Matka ja na
      siebie ciagnie, a z drugiej ojciec, a Igus na środku wink)))

Igor nalezy do goracych chłopaków, zawsze ma gorące łapki, ze stópkami to
      róznie w dzień, ale w nocy zawsze cieplutkie.
    • ladybird15 Re: Spanie w skarpetkach 27.01.06, 15:08
      rozkopuje się, bo jest mu za gorąco; w domu w dzień wystarczy najzupełniej 20-
      21 stopni; w nocy lepiej się śpi gdy temp. wynosi 17-19 stopni; przy takiej
      temp. jaką masz w dzień przegrzewasz dziecko, które będzie częściej chorowało;
      dziecko powinno się od małego hartować;
      pozdrawiam - doświadczona mama niechorujących dzieci
    • ania.silenter Re: Spanie w skarpetkach 27.01.06, 15:15
      Olka śpi w rajtuzkach bo skatpetki natychmiast ściąga. U nas w domu jest zimno
      (nie mamy jeszcze założonego gazu), a Ola uwielbia biegać bososad((. Potem ma
      takie lodowate stópkisad.
      pozdrawiam
    • aga_aga75 Re: Spanie w skarpetkach 27.01.06, 15:54
      Ja sama jestem zmarzluch i uwielbiam spać w skarpetkach (koszulka może być
      malutka ale skarpetki musza być wink)). Moja mała zwykle skopuje skarpetki i śpi
      tylko w pajacyku. Zwykle też rozkopuje się dopiero nad ranem ale ja zaraz się
      budzę i ją przykrywam (no albo wstajemy - ostatnio reguła 5.45). W domu mamy
      około 22 stopni.
      • brzdac_22 Re: Spanie w skarpetkach 27.01.06, 20:18
        Kurcze, u mnie mały śpi w skarpetkach a temperatura w domu wynosi 26-27 stopni.. My się gotujemy, czasem poprostu nie wyrabiam, szczególnie przy kąpieli.. Mały ma 3 miesiące (7 dni korygowane) i jak wychodziliśmy ze szpitala to taką temperaturę zalecano...
        Czy powinnam ją zmniejszyć... jak to do ilu?? jak zdejmuję matiemu skarpetki odrazu ma zimne nóżki... czapkę i łapki zakładam Mu tylko na po kąpaniu.. jak się zagrzeje to ściągam...
        co mam robić?
        Nie chcę zeby mały w przyszłości chorował.. no i oczywiście nie wychodzę z nim jeszcze na dwór...
        • mamaigora1 Re: Spanie w skarpetkach 28.01.06, 19:56
          Zdecydowanie za wysoka temperatura, idealna temperatura to dla takiego malca 20-
          21 stopni (lepiej ubrac mu dwa długie rękawki niż fundowac taka saune w domu).
          Taka temperatura nie jest dobra równiez dla Was, przeciez wychodząc na dwór
          macie taki szok termiczny, że o chorobe bardzo łatwo, a wtedy i synek sie
          zarazi.
          Odradzam taka temperaturę, Igor od urodzenia (tzn od wyjścia ze szpitala) nie
          jest rozpieszczany temperatura w domku i jest dzieckiem naprawde zdrowym, po
          wyjściu ze szpitala chory tak naprawde był tylko raz (trzydniówka), a dzis ma
          prawie 2 latka i tryska zdrowiem.
    • monia23 Re: Spanie w skarpetkach 29.01.06, 00:52
      To zalezy. Przy ostatnich mrozach to u nas w pokoju (jest to stary dom, pokój
      na poddaszu) jest ok. 19 stopni ale w dzień( w pozostałej części domu jest
      cieplej). A w nocy to spokojnie 17 stopni a może i mniej, nie sprawdzam.
      Dlatego mały śpi z nami raczej i w pajacykach. Jest na tyle sprytny i OKROPNIE
      KOPIĄCY, że nawet śpiąc między rodzicami rozkopuje się idealnie. A jak śpi sam
      w łóżeczku to oprócz jego cienkiej kołderki nakrywam go kocem złozonym na pół.
      Ale wolę jak śpi z nami przy takich temp. bo jak się rozkopie to go
      nakrywam. :o))
    • hankam Re: Spanie w skarpetkach 02.02.06, 15:05
      Moja siedmiolatka zaczęła spac w skarpetkach w czasie ostatnich ferii (gazda
      kiepsko palił) i stwierdziła, że jest tak przyjemnie, że już zawsze chce tak
      spać. Więc szukam teraz mięciutkich i nieuciskających skarpetek do spania.
      Ja od zawsze śpię w skarpetkach, oczywiście nie latem.
    • edy77 Re: Spanie w skarpetkach 03.02.06, 21:59
      asia_233 napisała:

> Czy Wasze dzieciaczki sypiają w skarpetkach. Moje dziecko tak. Dodam, ze nasz
      > dom jest ogrzewany drzewem i temperatura wieczorem wynosi ok. 24-25 stopni a
      > rano ok. 19. Nie jest to dobrze, wiem o tym ale trzeba byłoby całą noc palić
      > w piecu, żeby temp. była równa.Alek ma jednak zwykle zimne nóżki stąd spanie
      > w skarpetach, do tego cały czas sie rozkopuje. Ja oczywiście nie wyobrażam
      > sobie siebie w łóżku w skarpetach, ale u dziecka wydaje mi się to dobre
      > rozwiązanie. A jak to jest u Was i jaka jest u Was temperatura w domu.
      > Pozdrawiam. Asia
      • edy77 Re: Spanie w skarpetkach 03.02.06, 22:08
        edy77 napisała:

Mój Bartuś od samego początku śpi w skarpetkach. Generalnie bardzo marznie + w
        nocy bardzo często się odkopuje, natomiast rano jak się obudzi to za chwilę
        jest lodowaty. Jest to jedna z przypadłości wcześniaków. Ja mam to samo.
        Wydaje mi się, że musisz zaobserwować w ciągu jednej nocy jakie ma stópki.
        Jeśli chodzi o temperature to utrzymujemy między 20 a 21 stopni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka