Dodaj do ulubionych

RATUNKU - PIT-Y!!

13.02.06, 17:34
Czy ktoś z Was Drogie Mamy i Tatusiowie, wie jak wypełnić załącznik P/0.
Jestem na skraju wyczerpania nerwowego. Nie pamiętam ile wydaliśmy na paliwo
jeżdżąc z Kacperm na rehabilitacje, a w tym zalączniku chcą, aby się określić
miesiąc po miesiącu. Nie mam już do tego siły. Czy jest ktoś, kto potrafi mi
pomóc?? Z góry serdeczne dzięki - Roksana (załamana)
Obserwuj wątek
    • mamaigora1 Re: RATUNKU - PIT-Y!! 13.02.06, 17:58
      napisz do mnie na gadu-gadu albo na maila gazetowego - mysle, że damy rade
      rozwiązac Twój problem wink
    • beataklaudia Re: RATUNKU - PIT-Y!! 13.02.06, 20:27
      Cześć,
      Czy żeby odliczac koszty związane z rehabilitacją tj..paliwo itp...trzeba mieć
      dla dziecka jakies orzeczenie o niepelnosprawności? Czy można odliczać koszty
      prywatnych rehabilitacji (mam rachunki)? Co w ogóloe można odliczać? Juz drugi
      rok .. kazdego miesiąca ok 1000 zł kosztuje nas rehabilitacja klaudii i nigdy
      nie próbowałam nic odliczać...bo właściwie nie wiem czy moge i co mogę...i nie
      mamy żadnego zaświadczenia o niepełnosprawności..
      Poradźcie...
      Pozdrawiam,
      Beata
      • gruchotka Re: RATUNKU - PIT-Y!! 13.02.06, 21:10
        beataklaudia napisała:
        > Czy żeby odliczac koszty związane z rehabilitacją tj..paliwo itp...trzeba
        > mieć dla dziecka jakies orzeczenie o niepelnosprawności?

Tak, musisz mieć orzeczenie o niepełnosprawności i w pkt 9 Zaznaczone: Wymaga.
        Można odliczyć wydatki do wysokości 2.280 PLN. Nie są wymagane rachuki za paliwo
        * Niezbędne jest posiadanie własnego samochodu by odliczyć ulgę z tytułu jego
        używania. Nie wystarczy pożyczać samochodu od rodziny.
        * Jeżeli małżonkowie są współwłaścicielami samochodu, każdemu z nich
        przysługuje prawo do ulgi z tytułu używania samochodu, zarówno gdy sami są
        niepełnosprawni, jak i w sytuacji, gdy na ich utrzymaniu pozostaje dziecko
        niepełnosprawne.

> Czy można odliczać koszty prywatnych rehabilitacji (mam rachunki)?

Oczywiście, ta ulga wynosi 9.120 PLN.

> nie mamy żadnego zaświadczenia o niepełnosprawności..

No i niestety, nie możecie odliczyć wydatków o których pisałam wyżej. A czemu
        nie macie orzeczenia?
        • gruchotka Re: RATUNKU - PIT-Y!! 14.02.06, 06:57
          Jakoś głupio zabrzmiało moje pytanie o orzeczenie. Ale to nie moja ciekawość,
          tylko zdziwiłam się, że Klaudia wymaga rehabilitacji, a nie macie orzeczenia.
          • beataklaudia Re: RATUNKU - PIT-Y!! 14.02.06, 10:40
            smile dzięki za odpowiedź, ..to pytanie wcale nie zabrzmiało głupio..bardziej
            głupio chyba zabrzmi moja odpowiedź..po prostu nigdy nie zainteresowaliśmy się
            tym , żeby zdobyć takie zaświadczenie a Klaudia powinna je miec...ma mocno
            obniżone napięcie w osi i wzmozone na obwodzie - ma 27 mies i jeszcze nie
            chodzi..poza tym duże niedowidzenie..rehabilitujemy sie 5 razy w tyg...z tym
            zaświadczeniem to jest tak, że żeby je dostać trzeba gdzies jeźdzć i to
            załatwiać...a jedyne korzyści z jego posiadania to korzyści finansowe..co
            akurat nie było nigdy dla nas ważne...bo głupio to zabrzmi..ale nie jest
            problemem finansowym płacenie małej rehabilitacji...
            ...tymi pitami się zainteresowałam..bo wszyscy odliczają..a ja nie wiem o co
            chodzi..a jak widze jakie kosmiczne kwoty mi zabieraja na podatek...to czemu
            nie odzyskac jeśli małej sie należy...
            Czy wiecie jak w Krakowie sie załatwia takie orzeczenie?
            Pozdrawiam,
            Beata
    • denissa9 do BeatyKlaudii 14.02.06, 08:22
      Zeby moc odliczać wydatki zwiazane na rehabilitację dziecka musisz posiadac
      orzeczenie o niepelnosprawnosci. Do tego opiekun dziecka musi byc posiadaczem
      samochodu, zeby mogl odliczyc ten zryczaltowany wydatek z tytulu uzywania
      samochodu.Rachunki zwiazane z dzieckiem i jego rehabilitacja- jak najbardziej.
      Ja odliczam np. ksiazki o rehabilitacji, koszty turnusow.
    • mamaigora1 Link do interpretacji tejże ulgi i jej limitów 14.02.06, 09:49
      Wydaje mi sie to wszystko bardzo przejrzyście opisane
      www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/
      • roksana.cz Re: Link do interpretacji tejże ulgi i jej limitó 14.02.06, 09:54
        dzięki, dzięki
        • mamaigora1 Re: Link do interpretacji tejże ulgi i jej limitó 14.02.06, 10:00
          Roksano,
          własnie odpisuje na Twojego maila, ale skoro juz tu jestes to dodam jeszcze
          link do strony z formularzem PIT/O oraz z instrukcjądo niego.
          A reszat zaraz na maila
          www.pit.pl/pages/i/1001.php?lt=bezpłatne%20deklaracje%20PDF
      • asia_233 Mamoigora 14.02.06, 10:36
        Przepraszam za zamieszanie, ale widzę że jestes bardzo dobra w tych PITach. Ja
        jestem osobą niepełnosprawną ze względu na wzrok, Alek od marca ma orzeczenie o
        stopniu niepełnospra. samochód mieliśmy do września, potem sprzedaliśmy. I nie
        wiem czy wtedy też można to odliczyć? Czy musze mieć podkładkę, że byliśmy na
        tych rehabilitacjach, a jak nie mam? A jeśli jeździliśmy tylko do specjalistów
        to też się liczy. No i czy ta kwota 2280 ma być pomnożona u nas przez dwa?
        Serdecznie dziękuję jesli będziesz mogła mi pomóc. Pozdrawiam.
        • asia_233 Re: Mamoigora 14.02.06, 10:47
          Aha jeszcze jedno, bo ja dosyć tępa jestem w tych sprawach. samochód był na
          mnie zarejestrowany, a ja nie mam prawa jazdy, więc jeździł mój mąż. No i jak
          to jest, jeśli pobrana zaliczka wynosił 900 zł to można tyle odliczyć? A nie
          2280, pozostała kwota przechodzi na następny rok? Jeszcze raz dziekuję.
          Pozdrawiam.
          • mamaigora1 Re: Mamoigora 14.02.06, 10:55
            Asiu,
            napisze na priv, ok - jak chcesz na inny mail niz gazetowy to daj znać.
            • asia_233 Re: Mamoigora 14.02.06, 11:09
              Dziekuję serdecznie Jolu. Jeżeli możesz to na adres joannas1978@O2.pl. Chodzi
              mi o samą informację, jeżeli orientujesz się w tym bo ja i tak sama nie będę
              tego rozliczać. Do tej pory nie wiedziałam o takiej uldze. Pozdrawiam i jeszcze
              raz dziękuję. pa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka