Dodaj do ulubionych

badanie słuchu

25.03.06, 18:51
jestem mamą 6-cio miesięcznego maluszka. Daria urodziła się w 29 tyg. c.
Miesiąc temu byłam na przesiewowym badaniu słuchu które wykazało ubytek 40 dB
i 50 dB na drugim uszku. Na ponowne Badanie mam przyjsc za dwa miesiace i
oczywiscie sie nie stresowac. szukam kogos kto przeszedl pezez to i jest
gotowy podzielic sie doswiadczeniem.
Obserwuj wątek
    • magda011 Re: badanie słuchu 25.03.06, 19:13
      Cześć
      Wiem co przeżywasz.Ja wylałam morze łez bo nasz wynik był 40db i 60db.Nie wiem
      skąd jesteś ,ale jeżeli z Warszawy to napisz gdzie robiłaś to badanie.My
      robiłyśmy w szpitalu na Banacha i miałam pewne wątpliwości jeśli chodzi o
      sposób wykonania tego badania.Po miesiącu powtórzyliśmy to badanie w CZD metodą
      otoemisji/chyba tak to sie pisze/ i wyszło jak najbardziej ok.Poza tym
      wykonaliśmy prywatnie badanie takie jak na Banacha metodą ABR w Instytucie
      Fizjologii i Patologii słuchu na ul.Pstrowskiego i również wyszło prawidłowo.
      Bądź więc dobrej myśli i wykonaj to badanie w jednej z wiodących placówek.
      Pozdrawiam
      Magda
      • sitpit Re: badanie słuchu 25.03.06, 19:52
        wielkie dzięki za słowa otuchy, jestem z Bydgoszczy i niewiedziałam że to
        badanie można zrobić prywatnie. Stresuje mnie czekanie na ponowne badanie,
        staram się być dobrej myśli, muwię do małej i obserwuję czy reaguje mam
        nadzieję że ponowne badanie wyjdzie dobrze. Jeśli ktoś wie gdzie w Bydgoszczy
        można zrobić prywatnie dokładne badanie będę wdzięczna za informację
        • sitpit Re: badanie słuchu 25.03.06, 19:56
          sitpit napisała:

> wielkie dzięki za słowa otuchy, jestem z Bydgoszczy i niewiedziałam że to
          > badanie można zrobić prywatnie. Stresuje mnie czekanie na ponowne badanie,
          > staram się być dobrej myśli, mówię do małej i obserwuję czy reaguje mam
          > nadzieję że ponowne badanie wyjdzie dobrze. Jeśli ktoś wie gdzie w Bydgoszczy
          > można zrobić prywatnie dokładne badanie będę wdzięczna za informację
      • magda011 Re: badanie słuchu 12.07.06, 21:06

• magda011 Re: badanie słuchu 12.07.06, 21:07
        przepraszam pomyłka
    • janka19 Re: badanie słuchu 25.03.06, 22:05
      U nas niedosłuch-50 dB. Od pól roku mamy aparaty, co 2 miesiece jeździmy do CZD
      do dr Radziszewskiej. Aparaty mamy pożyczone, poniewaz wciaż istnieje duża
      szansa na poprawę.Po pierwsze dlatego że to wcześniak i uszka podobnie jak i
      inne narzady rozwijaja sie z lekkim opóźnieniem, a po drugie same aparaty
      słuchowe stymulują do rozwoju nerwy słuchowe. Liczymy na dobre wieści na
      kolejenj wizycie.

Jak masz jakieś pytania, to pisz śmiało.
      • sitpit Re: badanie słuchu 26.03.06, 19:09
        chciałabym wiedzieć ile zrobiliście badań i w jakim wieku (skorygowanym) było
        wasze maleństwo kiedy zapadła decyzja o założeniu aparatu słuchowego
    • janka19 Re: badanie słuchu 26.03.06, 19:32
      Badanie było w wieku 6 miesiecy korygowanych. Późno, ale wczesniej nie bylismy
      w stanie zrobic jej odpowiednich badań.
      Piewsze badania to typowe przesiewowe, później badanie ABR na jednej
      częstotliwości-nie pamiętyam jakiej. Zas już w CZD zrobiono ABR ale na
      wszystkich 3 częstotliwościach, badanie trwa ponad godzinę.
      Dodatkowo jeszcze parę różnych badań, ale już wyniki ich nie są zbyt miarodajne
      czy obiektywne. Np. stają za córeczką w odl. 1,3,5 metrów i udarzają w jakis
      talerz, grzechotkę itp.
      Teraz mamy wizytę 3 kwieta, zobaczymy czy jest poprawa-oby.
      • sitpit Re: badanie słuchu 26.03.06, 20:49
        trzymam kciuki za twoje maleństwo, nie wiedziałam wczesniej że aparat może
        przyczynić się do poprawy. Moja córeczka miała pierwsze badanie w wieku 2,5 mc
        skorygowanego teraz kazano nam przyjsc jak będzie miała 5msc boję się żeby nie
        przegapić odpowiedniego momentu i zastanawiam się czy nie powinnam szukać
        prywatnych badań
        • janka19 Re: badanie słuchu 26.03.06, 21:46
          Myślę że nie ma potrzeby. U wcześniaków cały aparat sluchu rozwija się z lekkim
          opóźnieniem, dlatego kazano Wam zgłosić sie za pare miesiecy. Pewnie liczą na
          poprawę, bez konieczności zakładania aparatów.
          Też wcześniej nie wiedzaiłam że aparaty moga poprawić słuch, ale w CZD poznałam
          parę mam, u których tak właśnie sie stało. Zreszta p. dr to potwiedza.
          • sitpit Re: badanie słuchu 26.03.06, 22:02
            dzięki za informacje myślę że jak każda mama wcześniaka boję się żeby czegoś
            nie przegapić i nie myśleć że gdybym wcześniej pomyślała wszystko potoczyłoby
            się inaczej i tak już dręczą mnie wyrzuty sumienia. Trzymamy wszyscy kciuki i
            czekamy na dobre wieści po 3 kwietnia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka