12.05.06, 21:26
witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem mama kochanego Kubusia ktory
urodził sie w 34ttyg. z waga 2690. W szpitalu dopadla go zółtaczka i jego
waga spadła do 2330. Teraz moj synek ma 13 tygodni ( skor. 8tyg ) i wazy
5750 - SMOK. Niestety na ostatniej wizycie stwierdzono ze ma krzywice tzn. ma
miekkie kosci główki dokladnie potylicy i co za tym idzie z jednej strony
zniekształconą z jednej strony główke. Podaje mu Vigantol najpier 2 krople /
dziennie, potem 3 krople dziennie, potem 6 kropli / przez 2 tygodnie i teraz
znowu ma brac 6 kropli / przez 2 tygodnie.
Bardzo sie boje i prosze o porade czy ktos był w takiej sytuacji i co robił.
Czy krzywice odpuszcza czy jest ciezka do wyleczenia.Dodam ze moj smyk nie
cierpi siedziec na sloncu.
Obserwuj wątek
    • moni_flis Re: krzywica 12.05.06, 21:55
      20 minutowe wystawienie samej twarzy na slonce zaspokaja calodniowe
      zapotrzebowanie na wit D3.
      A jaki byl poziom wapnia i potasu w badaniach? U nas malce dostawali max 3
      krople Vigantolu, gdy glowka byla mieksza ( nie stwierdzono krzywicy) Po paru
      dniach podawania wszytsko wracalo do normy i pediatra zmneijszal im Vigantol do
      1-2 kropli! Sytuacja taka miala miejsce dwa razy!
      Z wit D3 trzeba postepowac bardzo rozwaznie, gdyz przedawkowanie grozi
      uszkodzeniem nerek (przyklad z zycia coreczki mojej przyjaciolki), stad
      skontroluj malcowi czasem wyniki z krwi, nie do konca kierujac sie palacmi
      lakarza! I nawazniejsze Vigantol podawaj rano lub do południa!

Pozdrawiam
      • mlagodna Re: krzywica 13.05.06, 01:52
        Hmmm my też mieliśmy rozmiękanie potylicy. Było to wynikiem gospodarki Ca-P. Ale
        aż tyle Vigantolu faktycznie nigdy nie zażywaliśmy...
        Byliśmy pod ciągłą opieką dr Kowalskiej z CZD, robiliśmy densytometrię i komplet
        badań na zaw. wit. D, Ca i P w moczu i krwi... W tej chwili jest ok. Ale raz
        było za dużo wapnia, a raz za mało...
        życzymy wytrwałości. A może skonsultuj dawkowanie z innym lekarzem??
        pozdro
        • mlagodna Re: krzywica 13.05.06, 01:57
          Dodam że karmiłam piersią i zażywałam specjalne wysokoprzyswajalne wapno, a poza
          tym dawałam młodemu specjalną multivitaminke z wapnem i wapno w syropie...
          Robiłam co mogłam żeby zatrzymać rozmiękanie.
          Za to za 2 m-ce na prędce odstawialiśmy posiłki mleczne i w 4i5 m-cu
          wprowadzaliśmy owoce i warzywa do diety... uch działo się smile)
          • magda011 Re: krzywica 13.05.06, 09:21
            Wydług mnie tej witaminy D3 jest stanowczo za dużo!My miałyśmy ten sam
            problem.Pediatra skierowała nas dp CZD.Ponieważ tam długo się czeka uznała ,że
            moja mała miała tą witaminę żle podawaną/wkraplałam ją do mleka/i kazała nam
            podawać tzw.dawkę wstrząsową 6 kropli D3.Ja tego nie zrobiłam i miałam
            rację.Neonatolog prywatnie przeraził się,powiedział,że to stra szkoła i tego
            już się absolutnie nie robi ,a pediatrzy mówią różne rzeczy.Neonatolog w Imid
            gdzie chodzimy złapał się za głowę słysząc o 6 kroplach i powiedział,że bardzo
            dobrze zrobiłam ,że nie dałam tyle małej.Wykonał badania i okazało się ,że ma
            moja córka ma za mało fosforu co jest cząste u wcześniaków /zaburzenia
            gospodarki ca-p/.Dostała mieszankę fosforanową.Po niecałych 2 miesiącach główka
            jest twarda , a witaminy D3 mamy zaleconą nadal 1 kroplę.Radzę więc konsultację
            gdzie indziej bo nadmiar D3 to też miękkie kości potylicy i to jest bardziej
            niebezpieczne niż niedobór!!!
            • ewaq Re: krzywica 13.05.06, 22:28
              potwierdzam. U naszej Anuli kości potylicy też niby rozmiękały i jeszcze przed
              zrobieniem badań kazano zwiększyc ilośc podawanej wit.D3. Zrobiłam to tylko
              przez jakiś tydzień, a potem... nie wiem, instynkt, czy co, ale odstawiłam. Po
              otrzymaniu wyników badań okazało się, ze Mała ma za dużo wapnia w moczu i
              zdecydowanie za dużo wit.D3 (badany był jej poziom). Teraz mam córci podawac
              wode Żywiec miedzy posiłkami, aby wapń wypłukiwac sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka