Dodaj do ulubionych

spanie na brzuszku

18.07.06, 17:53
moja 7 miesieczna coreczka spi na brzuszku, ladnie przewraca sie na boki i
brzuch, ale niestety bedac na brzuszku nie potrafi sie odwrocic, spi tak cala
noc, boje sie, czy moze sie udusic? czy ktoras z was dziewczyny ma podobny
problem? jak ja tego odzwyczaic? abym nie musiala czuwac cala noc nad
lozeczkiem
Obserwuj wątek
    • mamaigora1 Re: spanie na brzuszku 18.07.06, 18:37
      Może popróbuj nauczyc ja przewracania sie z brzuszka na plecki, myśmy mieli
      takie bardzo proste ćwiczenia, które miały za zadanie utrwalic u Igora nawyk
      obrotów na brzuch i z powrotem - zdało to swój egzamin, ale niestety nie
      pamietam w którym miesiącu zycia to było, ale chyba póxniej niz w 7 wink)

Ja miałam równiez monitor ruchu załaczany w każdym wypadku, gdy Igor szedł
      spać - wtedy i ja mogłam spac spokojnie.

Przede wszystkim jeżeli mała spi na brzuchu to wyklucz wszelkie poduszki, połóz
      jej na prześcieradełko tylko złozona pieluszke, albo całkiem nic wink))
      • mpochala Re: spanie na brzuszku 19.07.06, 08:57
        dzieki za pomoc, od dzisiaj zaczniemy cwiczenia, mala od poczatku spi bez
        podusi, calkiem na plasko, jednak najbardziej sie boje tego ze nawet lezac na
        boczku usypia z kciukiem a przy tym zakrywa raczka caly nosek
        • mamaigora1 Re: spanie na brzuszku 19.07.06, 09:14
          Wydaje mi się, że Mala sama sobie krzywdy nie zrobi i całkowicie tego noska
          raczka nie zatyka, raczke zawsze samoistnie może odsunąć. zagrożeniem przy
          spaniu na brzuszku jest własnie poduszka, jeśli Mała śpi na płaskim to mimo
          wszystko jestdośc bezpieczna wink))
    • afire Re: spanie na brzuszku 19.07.06, 09:23
      Witamsmile
      Mój Kamil nie śpi inaczej, jak tylko na brzuszku, ma 7,5miesięcy.
      Śpi tak od urodzenia, na początku też się bałam i kiedy zabrałam go ze szpitala
      po miesiącu uczyłam go spania na plecach, ale on położony na pleckach budził
      się po 15 minutach, a na brzuszku przesypia mi calą nocsmile(ja nie mam monitora)
      W szpitalu, w którym leżał mój syn wszystkie dzieci były tak kładzione ze
      względu na bezpieczeństwo w razie ulania i mały się już tak przyzwyczaił.
      Moja lekarka mówi, że ona też słyszała, że panuje opinia, że dziecko może się
      udusić, mówi że ona nigdy nie widziała takich badań, które by to potwierdziły.
      Ja bym nie odzwyczajała, tym bardziej, że córeczka jest już duża, ale tak jak
      mówi koleżanka tylko na płasko, bez poduszki, Kamil też się przekręca tylko na
      brzuszek.

Pozdrawiam

Mama Kamila ur.28.11.05 1720g, 49cm
      • traganek Re: spanie na brzuszku 19.07.06, 09:34
        Przeczytałam ostatnio we Wprost że dzieci, które leżą na brzuszku chociaż
        kilkanaście mniut dziennie rozwijają się znacznie lepiejsmile
        • aniula77 Re: spanie na brzuszku 19.07.06, 11:22
          Witaj!

Moja Zuzka od urodzenia śpi na brzuszku, ma teraz 2 latka, usypia na pleckach, w
          nocy przewraca się na brzuch i śpi do rana smile
          Jak była malutka też bardzo się bałam czy jej nic się nie stanie. Łóżeczko było
          przy moim łóżku i cały czas czuwałam, nie miałam monitoru.
          Jeśli Twój szkrab uwielbia tak spać, to włóż pod materacyk, pod główkę, cienki
          ręczniczek, żeby główka była troszkę wyżej, i oczywiście niech śpi na samym
          prześcieradle, bez żadnej poduszki.
          Próbowałam wiele razy nauczyć ją spać na pleckach lub boczku, ale zawsze się
          budziła po kilku minutach.
          Według lekarzy spanie na brzuszku ma dużo korzyści, dziecko lepiej się rozwija i
          dobrze takie spanie wpływa na rozwój bioderek maluszka.

Pozdrawiam
    • aga7878 Re: spanie na brzuszku 19.07.06, 19:38
      nie czytalam odpowiedzi innych.... moja miesięczna 2 - kilowa coreczka spala na
      brzuszku cale noce. mialam troche obaw na poczatku. radzila sobie swietnie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka