Dodaj do ulubionych

Kiedy zmiana fotelika na większy?

13.08.06, 16:58
Biorąc pod uwagę wagę mojego dziecięcia (ok. 9 kg) i fakt że ledwo mieści się
na szerokość i długość (wystają jej nóżki) w starym foteliku to chyba już
czas? Tylko jest jeden problem - ona jeszcze nie potrafi dobrze siedzieć...
Więc czy mogę ją już przesadzić do takiego 9-18 kg? Takiego np. Maxi Cosi
priori? Ten model ma podobno ustawienia w kilku pozycjach, m.in do spania,
więc może by sie nadał? Czy ktoś mi coś doradzi - czy już czas i czy ten
fotelik jest ok?
Obserwuj wątek
    • afire Re: Kiedy zmiana fotelika na większy? 13.08.06, 19:20
      Witamsmile
      Ja niedawno mialam ten sam problem, wybieralismy się w ponad 600km podróż a
      maly też się ledwo mieścil w foteliku, pozatym pasy są w nim na akurat,
      zrobilam "badania rynku" kupilam maxi cosi tobi i .....jeden wielki ryk!!! Maly
      ma 8 miesięcy, ale jeszcze sam nie chodzi, fakt, że fotelik ma regulację do
      pozycji pólleżącej, ale nie jest ona wcale taka duża, musialam wracać po stary
      fotelik, a nowy leży na strychu i czeka, aż maly będzie siedzialsmile
      U nas okazalo się, że na to jeszcze za wcześnie, moja znajoma mila tak samo z
      synkiem, też plakal, dopiero jak zacząl sam siedzieć polubil ten drugi fotelik

Pozdrawiam
      Mama Kamila ur28.11.05, 33tc,1720g,49cm
      • pelna.nadziei Re: Kiedy zmiana fotelika na większy? 13.08.06, 19:51
        No i tego się właśnie obawiam... W takim razie dam sobie na wstrzymanie i
        poczekam aż będzie lepiej siedziała, tylko się boję czy sobie nie zrobi krzywdy
        przez te wystające nogi... No i nie jestem pewna czy jak ją cieplej ubiorę
        zmieści się wszerz... :o) Żeby tylko takie problemy miał człowiek, no nie? ;o)
        • venla Re: Kiedy zmiana fotelika na większy? 13.08.06, 20:10
          Miłosz ma fotelik niby od 0 (z taką wkładką) do 18 kg o ile dobrze pamiętam,
          jutro sprawdzę. Też wystają mu nogi jak jedzie, chociaż bez problemu mieści się
          wszerz. Regulacja pozwala na to, żeby go trochę rozłożyć, ale za dużo to nie
          daje. Początkowo miał inny fotelik (pożyczony), w którym siedział jak
          w "łupince od orzecha", pełnił tez rolę nisidełka. Wtedy spało mu sie świetnie.
          • ewaq Re: Kiedy zmiana fotelika na większy? 13.08.06, 20:32
            a jezdzi juz przodem do kierunku jazdy?
            • pelna.nadziei Re: Kiedy zmiana fotelika na większy? 13.08.06, 20:34
              Miłosz czy moje dziecię? Moje tyłem, Miłosz to kawał mężczyzny, on już chyba
              przodem, prawda, Venla?
              • venla Re: Kiedy zmiana fotelika na większy? 13.08.06, 20:54
                Tak, tak przodem, od bardzo, bardzo dawna. Kiedy siedział tyłem, gorzej było mu
                spać, bo nawet jak rozłożyłam fotelik, to nie było większej różnicy ze względu
                na to, że siedzeniu było pod katem. Dlatego bardzo szybko zmieniłam ustawienie
                fotelika na "przodem", dzięki temu siedzenie Miłoszka rozłożone było pod
                większym katem. Mam nadzieję, że dobrze mnie zrozumiałyście moje drogie
                koleżanki
    • tabaluga0 Re: Kiedy zmiana fotelika na większy? 14.08.06, 17:39
      my zmienilismy fotelik jak mial 6 kg i jezdzil na rozlozonej pozycji.
      • mlagodna Re: Kiedy zmiana fotelika na większy? 14.08.06, 17:58
        hmm my chyba zmieniliśmy jak młody miał koło 7 kg (niby pisało od 9-18) ale taki
        właśnie na pół-leżący..
        Polubił go od razu smile Siedzial już smile)

pozdro
    • simonhektor Re: Kiedy zmiana fotelika na większy? 15.08.06, 12:00
      Witam,

przede wszystkim powinnas kupic taki fotelik, w ktorym dziecko bedzie jezdzic
      tylem do kierunku jazdy. To bardzo wazne w przypadku malych dzieci, bo podczas
      ewentualnego zderzenia czolowego, glowa malego dziecka wazy tyle, ze delikatne
      kregi szyjne nie sa w stanie wytrzymac przeciazenia. W przypadku jazdy tylem do
      kierunku ruchu, sile uderzenia absorbuje oparcie fotelika.
      Najlepiej tez kupic fotelik montowany na systemie iso-fix, jest on zazwyczaj
      bardziej stabilny, niz montowane na pasach.
      Poza tym przede wszystkim nalezy kierowac sie bezpieczenstwem fotelika, a
      dopiero w drugiej kolejnosci wygoda dziecka. Nalezy unikac tanich,
      niesprawdzonych fotelikow z supermarketow, bo czasami jest to totalne
      dziadostwo, ktore nie zapewnia dziecku bezpieczenstwa. Informacje o fotelikach
      mozesz sprawdzic na stronie www.fotelik.info.
      Jezeli glowka dziecka zaczyna wystawac z fotelika, to sygnal, ze najwyzszy czas
      zmienic fotelik na wiekszy.
    • afire U nas już 16.09.06, 20:59
      Od ok trzech tygodni, czy może wcześniej (maly sam prosto siedzi) wsadziliśmy
      go do nowego fotelika(maxi cosi tobi), narazie siedzi w pozycji pólleżącej i
      jest super!!! Zero placzu, patrzy przez szybkę, widać, że mu się podobasmile,
      wcześniej, jak sam nie siedzial (pisalam wyżej), nie bylo szans na przejażdżkę
      w tym foteliku.
      Z fotelika jestem zadowolona( a dlugo zastanawialam sie co kupić), podobają mi
      się szczególnie pasy, nie muszę ściągać fotelika, żeby je regulowac (ale może
      to teraz standard, nie wiem), moim zdaniem ważne jest jeszcze aby byla
      regulacja do tej pozycji pólleżącej, szczególnie, jak się dużo jeździ (a tak
      jest w naszym przypadku), co do isofixu, też się nad tym zastanawialam, mój
      samochód akurat posiada tą opcję (nie jest w każdym), ale ja często zmnieniam
      auto (jeżdże np. samochodem rodziców,itp.) a oni nie mają isofixu i wtedy jest
      problem, bo ponoć nie każdy fotelik z systemem isofix można zamontować w aucie
      bez tego systemu.

Pozdrawiam
      Mama Kamila ur.28.11.05r. 33tc, 1720g, 49cm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka