kamil138 24.02.07, 19:59 Bardzo proszę Was o pomoc jak przebiega leczenie zakażenia gronkowcem małego wcześniaka. Czy bardzo jest niebezpieczna ta bakteria dla dziecka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bzet Re: gronkowiec 24.02.07, 20:11 Witam, jakie to zakażenie: krew? Mój syn przeszedł zakażenie krwi (sepsa) na oddziale szpitalnym i pomimo, że to niebezpieczne, to medycyny przy wczesnym rozpoznaiu dobrze sobie radzi. Tak więc z jednej strony nie można się zbytnio martwić, choć to rzecz poważna. Mój syn gorączkował, stracił trochę wagi i przez dwa tygodnie odstawał odpowiednie antybiotyki, a gronkowiec nie zakaził centralnego układu nerwowego i nie było komplikacji. Poza tym do tej pory nie jest szczepiony (poza gruźlicą i żółtaczką) bo od sepsy musi minąć 6 miesięcy. Pozdrawiam mama Tymka (940 g) Odpowiedz Link
kaasik4 Re: gronkowiec 25.02.07, 01:09 Mój synek miał gronkowca jak miał 2 tyg. Przestał ruszać jedną rączką a na drugiej zrobiła mu się krostka(wyglądała niewinnie). Zaniepokoiło mnie, że wyraźnie oszczędzał chorą rączkę dlatego poszłam do lekarza. Zastanawiałam się nawet czy mu jej nie przygniotłam w nocy. Skierowano nas do szpitala. tam doktor od razu przekłuła ten guziczek i okazało się, że była tam ropa. Lekarka od razu podejrzewała gronkowca ale i tak ropa poszła do badania. Mały dostał od razu antybiotyki. Już na drugi dzień zaczął ruszać chorą rączką. Badania potwierdziły gronkowca złocistego. Po antybiotykach synek zaczął też pięknie przybywać na wadze. W szpitalu byliśmy 2 tyg. Synek miał prześwietlenie stawów ale na szczęście okazało się, że choroba nie poczyniła żadnych zniszczeń. W kartę mieliśmy wpisane zakazenie kości i leżeliśmy na chirurgii dziecięcej. Teraz synek ma 7 mcy i jest cudownym, zdrowym chłopczykiem. Rozwija się świetnie. Od tamtego czasu dopiero niedawno zachorował (zapalenie płuc wykryte w początkowym stadium). Wcześniej nie miał nawet katarku. Odpowiedz Link
szczota12 Re: gronkowiec 25.02.07, 11:30 To zależy czy doszło do posocznicy?. Moja córka od gronkowca była w stanie krytycznym, nie jadła, nie oddychała ,umierała i niewiadomo czy dzisiejsze choroby nie są spowodowane właśnie sepsami które przeszła. Obecnie szpitale dysponują świetnymi antybiotykami nowej generacji więc głowa do góry. Odpowiedz Link
mamaigora1 Re: gronkowiec 25.02.07, 11:52 Igor w drugim tygodniu życia został zakazony gronkowcem złocistym, leczenie to antybiotykoterapia celowana. Leczenie trwało ok. 10-14 dni, w posiewie do dzis ten gronkowiec występuje, ale jako postać skolonizowana, należąca do flory bakteryjnej mego dziecka, od momentu zakażenia i zaleczenia nie jest aktyny, Igor ma dzis trzy latka Jest zdrowym i pogodnym dzieckiem. Najwazniejsze to wczesne wykrycie i celowane leczenie aby nie dopuścic do zakażenia ogólnego organizmu. Odpowiedz Link
kamil138 Re: gronkowiec 25.02.07, 13:50 Dziękuję za wypowiedzi. Moje dziecko ma zakażenie, traci na wadze, a na dodatek po antybiotykach i kroplówkach doszło do uszkodzenia wątroby i śledziony. Stan jest bardzo poważny. Odpowiedz Link
bzet Re: gronkowiec 25.02.07, 15:28 Co do wątroby, to ona się szybko regeneruje. Mój syn w wieku 7 miesięcy nie ma już żadnych problemów, a miał cholestazę wątrobową. Odpowiedz Link
kamil138 Re: gronkowiec 25.02.07, 18:13 Dziękuję. Bardzo nas pocieszyłaś. Już mieliśmy czarne wizje. Odpowiedz Link
bzet Re: gronkowiec 25.02.07, 19:57 Powodzenia, trzymam kciuki za wasze maleństwo... niech walczy!!!! Odpowiedz Link
gandzia4 Re: gronkowiec 25.02.07, 22:58 Moja córeczka została zakazona w szpitalu gronkowcem złocistym, u niej zaatakował drogi oddechowe. Dostała silne antybiotyki, które zadziałały. Dziewczynka z sąsiedniego inkubatora też została zakażona tym samym, ale u nie rozwinęła się sepsa. Równiez leczono ja silnymi antybiotykami, jej stan był powazny na tyle, że lekarka poinformowała matkę, że jesli dziecko przeżyje najbliższe 12 godzin to powinno wyjść z tego. Tamta malutka żyje i dziś ma już 2 lata i 5 miesięcy i rosnie zdrowo. Trzymam kciuki za twoje maleństwo, by też wszystko szczęśliwie się skończyło. Odpowiedz Link
kamil138 Re: gronkowiec 26.02.07, 21:40 Dziękuję za wypowiedzi. Infekcja mojej malutkiej częściowo ustępuje. Odpowiedz Link