Dodaj do ulubionych

Zapotrzebowanie kaloryczne wcześniaków?

03.03.07, 03:04
Czy ktoś się orientuje, ile ml powinny zjadac wcześniaki na dobę, w
przeliczeniu na kg masy ciała? Mówiono nam, że 160 ml - czy to prawda? To
chyba za dużo! Gdy przy wypisie ważyły po 2kg, ten przelicznik miał sens,
miały jesc po 320 ml na dobę, ale teraz ważą po 5 kg- czy mają jesc po 800 ml?

I jeszcze jedno: do kiedy mam je traktowac jako wcześniaki pod tym względem?
Moje dziewczyny są z 32 Hbd, skończyły 2.5 m-ca, ważą po ok. 5 kg (ur. 1340 g
i 1500 g). Chyba mam obsesję na punkcie liczenia, ile zjadły na dobęsad Może
powinnam dac sobie i im spokój, i pozwolic im jesc tyle i tak często, jak
chcą? Jak Wy robicie?
Obserwuj wątek
    • traganek Re: Zapotrzebowanie kaloryczne wcześniaków? 03.03.07, 08:25
      Nam mówiono, że mają zapotrzebowanie takie jak normalne dzieci- czyli ok 100
      ml/kg masy ciała. Moje zjadały czasami nawet mniej i nikt nie robił z tego
      powodu problemu. Nasze dzieci jedzą wtedy kiedy chcą, niestety smile
      • oyate Re: Zapotrzebowanie kaloryczne wcześniaków? 03.03.07, 10:20
        Ja też tak uważam,że moje dzieci jedzą wtedy kiedy chcą. Nigdy nie liczyłam ile
        wypija na dobę. W pierwszych tygodniach w domu małego to bym chyba oszalała. On
        jadł po 20 ml co 1 godzine, dwie.
        Dziecko je wtedy kiedy chce, dlatego denerwuje mnie takie tłuczenie wcześniaków
        preparatami wysokokalorycznymi (pomijam dojście do wagi 2 kg), żeby tylko
        dogoniły wagowo dzieci urodzone w terminie.
    • maminkalaury Re: Zapotrzebowanie kaloryczne wcześniaków? 03.03.07, 22:59
      Twoje dzieci bardzo ładnie przybierają na wadze więc nie powinnaś się tym
      przejmować. Ja miałam na tym punkcie obcesje, liczyłam non stop nawet
      zapisywałam i na dobre mi to nie wyszło. Moje dziecko ur 31 tyg. z wdgą 1150 a
      obecnie ma 13.5 m-ca i waży 7800. Obecnie mleka zjada około 130 g a wieku 7 m-
      cy maksimum 600 ml na dobę + owoc i zupkę co trzy godz. Pomijam tez fakt,że
      kupiłam wage elektroniczną i codziennie wieczorem moja córkę ważyłam i
      sprawdzłam czy przytyła oczywiście wszystko zapisując. Pozdrawiam głowa do góry
      i niech jedzą ile chcą.
      • anjazzielonego Re: Zapotrzebowanie kaloryczne wcześniaków? 04.03.07, 03:17
        Też mam wagę elektronicznąsmile Ale ważę małe co tydzień, po wypisie ze szpitala
        robiliśmy to co 3-4 dni.
        Nadal zapisuję ile jedzą dobowo... To chyba jakaś obsesja, ale nie mogę inaczejsmile
        • traganek Re: Zapotrzebowanie kaloryczne wcześniaków? 04.03.07, 19:23
          To jeszcze nic. Ja ważę moją Zosię codziennie- zupełnie mi odbiło na punkcie
          jej wagi. Ale za to codziennie rano mam miłą niespodziankę, bo Zosia przybiera
          średnio 50 g dziennie.
          • kicia031 Traganku 04.03.07, 21:57
            Czyli z Zosia juz lepiej? Przyswaja pokarm?
            • traganek Re: Traganku 05.03.07, 09:01
              Taksmile) Odpukać dobrzesmile
              Pomogła jej kaszka ryżowo- kukurydziana- super na tym przybiera (chociaż wiem,
              że szybkie przybieranie może być dla niej bardzo niekorzystne- ale nie jestem w
              stanie jej nie podawać jedzenia). Waży już 5 kg. Jednak nadal brakuje jej
              ciałka- chyba musi ważyć 6 kg żeby wreszcie nabrać tłuszczykusmile
              Dużo ćwiczymy i Zosia goni już bratasmile
              • yulia19791 Podziel się kolejną informacją 05.03.07, 12:23
                Cześć!
                Przekazałaś mi juz dużo informacji za co jestem bardzo wdzięczna. A teraz
                interesuje mnie jak wyglądają posiłki Zośki w ciągu dnia - co jej dajesz i
                ile? Bartosz waży nieco ponad 4 kg, refluks na razie został opanowany lekami i
                mlekiem AR, więc czym prędzej musimy nadrobić utraconą wagę przez miesiąc
                pobytu w szpitalu. W tej chwili Bart dostaje tylko mleko i soczek, ale właśnie
                chcemy mu zacząć rozszerzać dietę.
                Ciekawa jestem też dlaczego stwierdziłaś, że zbyt szybkie przybieranie na wadze
                może nie być dla Zośki korzystne?
                Liczę na pomoc i z góry dziękuję.
                julia k.
                • traganek Re: Podziel się kolejną informacją 05.03.07, 15:01
                  Cześć
                  Zosia je jakieś 10 razy po 70 ml mleka z kaszką ryżowo- kukurydzianą (2 miarki
                  na 60 ml). Do tego obiadek z mięsem, czasami owoce ze słoiczka, trochę flipsów.
                  Pije mało, raczej soki, herbatek nie lubi.
                  Napisałam, ze zbyt szybkie przybieranie nie jest dla niej dobre z kilku
                  powodów. Pierwszy i najważniejszy to dysplazja oskrzelowo- płucna. Zosia ma
                  dość dużą a jak zbyt szybko przybiera to gorzej oddycha (woda zatrzymuje się na
                  płucach). Poza tym jeśli szybko przybiera to ociąża to stawy i kości. Dlatego
                  rehabilitantka kazała nam dużo z nią ćwiczyć.
              • mamaigora1 Re: Traganku 05.03.07, 14:47
                bardzo dobrze wiadomości smile

pozdrawiam
    • karutka Re: Zapotrzebowanie kaloryczne wcześniaków? 04.03.07, 23:42
      Cze!
      Odpuść i przestań liczyć.Twoje kobitki same wiedzą ile potrzebują.Mój skarb je
      do tej pory(a ma już 15 tygodni) między 60 a 125 ile razy chce.Kiedy już ustalę
      mu godziny karmienia i parę dni to działa to Philip wszystko zmienia i
      krzyczy,że chce jeść.Ja już nie liczę to znaczy mniej więcej wiem ile zjadł ale
      już tak nie przeżywam bo to nie ma sensu.Mały rośnie i waży już 4300.
      Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Twoje pociechy Karo
    • sklo22 Re: Zapotrzebowanie kaloryczne wcześniaków? 05.03.07, 14:28
      Witam...u mnie jest odwrotnie...Mój Oliwierek ma 10 mies i waży 10 kg..Według
      mnie nie je za dużo- na dobe wypija około 400 ml Bebilon Pepti,2 razy
      przystawiam do piersi+ słoczek zupki, soczki..herbatke.Kaszek nie je bo nie
      lubi, więc dlaczego jest taki grubiutki?
      Jeśli chodzi do kiedy mamy je traktować jako wcześniaki.. lekarz odpowoedział
      mi że do 1,5 roku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka