damian107 11.04.07, 17:25 synek ma 19 m-cy 32tydz. w 950g zaczął chodzić miesiąc temu i bardzo mnie niepokoi bo krzywo ustawia lewą stópkę na zewnątrz czy Wasze dzieciaki też tak chodziły chyba muszę wybrać się z nim do specjalisty Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klaufil Re: stópki na bok 11.04.07, 20:34 Moj synek (2 lata i 3 mce) też ma taki problem ale z prawą stopą. Cały czas go rehabilituję, gdyż to stopa jest lekko napieta i jak mówi rehabilitantka, jest to też u niego problem z miednicą ( jest ona po prostu tez napieta). Ortopeda nie widzi nic groźnego i twierdzi że dziecko musi sie rozchodzić. Ale są już efekty. Radzę wybrać się do rehabilitantki i ortopedy. Odpowiedz Link
mathiola Re: stópki na bok 11.04.07, 22:04 Idź do specjalisty. Nasza rehabilitantka uczulała mnie żeby zwracać uwagę na to jak córcia stawia stópki przy próbie stawania i chodzenia - stópki na zewnątrz mogą być przyczyną koślawości. Ja swojej po prostu za radą rehabilitantki ustawiałam prosto zaraz jak tylko zobaczyłam, że staje z nózką w bok. Teraz staje jakoś prościej - ale my niedługo idziemy do ortopedy no i do rehabilitantki, chociaż ćwiczenia skończyliśmy, ale pokazać się jak to z tym chodzeniem jest. Tobie też radzę. Odpowiedz Link
damian107 Re: stópki na bok 12.04.07, 07:14 dzięki za posty ja się wybieram w piątek do lekarza ale wczoraj zauważyłam u niego że jak chodzi za jedną rączkę to stopy dobrze ustawia a jak chodzi sam to wtedy stópki lecą mu na bok Odpowiedz Link