Dodaj do ulubionych

nie mówi :(

23.06.08, 10:26
Witajcie,
Zaczynam się coraz bardziej martwić. Moja niuńka ma 10 miesięcy i nie składa
sylab. W ogóle ich nie mówi... Nie wiem, czy to kwestia nie rozwiniętego
aparatu mowy, czy czegoś innego.

Poza tym, słuch ma rewelacyjny, rozumie dużo, np. gdzie są buciki, przynieś
coś, zrób papa, kosi kosi. Otwiera, zamyka, przewraca, dopasowuje różne
rzeczy, zna zależność przyczynowo-skutkową, szuka schowanych rzeczy, więc
chyba intelektualnie ok. Ruchowo super - chodzi przy meblach, siada, raczkuje,
manipuluje małymi przedmiotami....

Nie mam pojęcia skąd opóźnienie w sferze mowy sad
Obserwuj wątek
    • mariagajor Re: nie mówi :( 23.06.08, 10:40
      Szczerze to nie widziałam 10 miesięcznego dziecka,które mówi...
    • mama-cudownego-misia Re: nie mówi :( 23.06.08, 10:45
      A ile ma korygowanych? Czy ząbki wylazły z opóźnieniem?
      Nasza mała zaczęła gaworzyć dopiero w 8 miesiącu korygowanym (10 metrykalnych),
      ale już tydzień później mówiła "mama". Teraz ma skończone 9, i mówi mama, tata,
      baba, nie, kot, gazeta (nie wiem, czemu, ale z sensem, bo pokazuje na gazetę).
      Ząbki mamy od jakichś 2-3 tygodni dopiero.
      Wydawało mi się, a znajomy psycholog dziecięcy potwierdził, że trochę winne może
      być niedostymulowanie jamy ustnej. Normalnie dzieciaki ząbkują w wieku około 5-6
      miesięcy, gryzą wszystko jak wściekłe, pakują do buzi co popadnie, no i też
      mniej więcej w tym okresie przechodzą z głużenia w gaworzenie. U nas był
      poślizg. Baaardzo pomogły polecone mi przez inną forumowiczkę gryzaczki nuk, o
      takie: allegro.pl/item371231834_nuk_zestaw_szczoteczek_do_zebow.html ,
      maczane w różnych pysznościach i podawane dziecku, żeby se pogryzło. Właściwie
      zaczęła gaworzyć jakieś niecałe 2 tygodnie po ich zakupie.
      Zawsze też możesz się przejść z małą do logopedy, który pokaże różne formy masażu.
      • angel818 Re: nie mówi :( 23.06.08, 11:02
        Moja Ania ma 16 mcy,a tez jeszcze nie mowi(poza mama i tata od pol
        roku)
        Jak jesienia nie zacznie mowic cokolwiek,to rusze ten temat.
        (logopeda)
        • trolobojczyni Re: nie mówi :( 23.06.08, 11:20
          Hm. Ząbki wyszły bardzo wcześnie (4 miesiąc), Ania ma 8,5 korygowanych i 10
          urodzeniowych. Na razie gada emmm, glu, pfff, ale żadne baba, mama czy inne takie sad
          • kolina74 Re: nie mówi :( 23.06.08, 11:43
            Moj synek ma 11 korygowane do 9 i "mowi" ema,mama, baba, glu, idi itp. Mam tez
            starsza corke, ktora gdy miala ok. 1,8 mowila juz krotkimi, prostymi zdaniami,
            ale w wieku 8-10 miesiecy zachowywala sie podobnie jak syn, chociaz ona urodzila
            sie dwa tygodnie po terminie. Poczytaj o rozwoju mowy u niemowlat i pamietaj ze
            kazde dziecko jest inne i rozwija sie swoim tepem. Jesli sluch jest dobry, to
            raczej nie ma sie czym martwic, a z tego co piszesz to ma dopiero 8 i pol
            miesiaca wiec na mowienie za wczesnie, to czas na gaworzenie i uczenie sie mowy.
    • doroszka Re: nie mówi :( 23.06.08, 13:23
      Eeeee, wyczuwam tu panikę "matki wcześniaka", na którą również
      cierpię w różnych tematach wink

To będzie tak jak w tym dowcipie o dziecku, które nie mówiło wink a
      pewnego dnia przy obiedzie dziecię pyta: A gdzie kompot?
      wszyscy w szoku, - Dziecko, to ty umiesz mówić? Dlaczego wcześniej
      nic?
      - Bo zawsze kompot był...

smile))))

10 miesięcy to niewiele - w tym wieku mój starszak urodzony o czasie
      też tak mówił, a ja przeciwnie - zastanawiałam się, czy nie za
      szybko wink
      No i mam w domu faktycznie gadułę - żeby mu zamknąć choć na chwilę
      paszczę wink bardzo niepedagogicznie włączamy mu bajki na DVD wink smile)))
    • minkapinka Re: nie mówi :( 23.06.08, 14:14
      chyba troche przesadzasz. Widziałas mówiace 10miesieczne dziecko?
      • trolobojczyni Re: nie mówi :( 23.06.08, 18:58
        "Około 6 miesiąca dziecko przechodzi w kolejną fazę rozwojową, a mianowicie w
        okres gaworzenia. Gaworzenie jest odruchem warunkowym i charakteryzuje się
        zamierzonym wydawaniem i powtarzaniem dźwięków. Na początku tego okresu
        pojawiają się pierwsze sylaby (ma, ta, ba, później: ma - ma, ta - ta, ba - ba),
        które dziecko powtarza wielokrotnie, ale nie przypisuje im konkretnego
        znaczenia. Z końcem pierwszego roku życia wypowiada już 2 - 3 wyrazy (mama,
        baba, tata)." Jeszcze jakieś pytania?
        • tolka11 Re: nie mówi :( 23.06.08, 19:12
          Miłosz milczał 3 lata, żadnych sylab gaworzenia. Teraz mówi, a ma 5
          lat. Sara zaczęła mówić sylaby gdzieś około 13 m-ca życia. Judyta
          donoszona sylaby mówiła w wieku 12 m-cy.
        • mama-cudownego-misia Re: nie mówi :( 23.06.08, 19:18
          nooo, ja mam pytanie: znasz różnicę między średnią, a normą, potocznie zwaną
          widełkami? W zależności od przyjmowanej skali w tym wypadku górne widełki
          gaworzenia wynoszą 8-10 miesięcy...
          • mama-cudownego-misia Re: nie mówi :( 23.06.08, 19:29
            Dodam jeszcze, że widełki te dotyczą gaworzenia rozumianego jako pojawienie się
            sylab, nie ich łączenie. Podstawą do pójścia do specjalisty jest, jeśli dziecko
            nie łączy sylab w wieku 12 miesięcy. A że korygujesz wiek do 6 roku życia, ma
            jeszcze caaały kwartał do dyspozycji.
            • trolobojczyni Re: nie mówi :( 23.06.08, 23:17
              Chyba po prostu fiksuje. Za dużo się od lekarzy nasłuchałam co może pójść nie
              tak, jakie to braki neurologiczne mają wcześniaki i do tego z hipotrofią.
              Wylewów nie miała, ale ile to ja się nasłuchałam o niedotlenieniu w macicy i
              jego możliwych następstwach... Jeżeli tylko młoda odstaje trochę od średniej to
              wpadam w amok crying
              • zorrgula Re: nie mówi :( 23.06.08, 23:37
                Zuzia 28tc830g, w tej chwili prawie skonczone 25miesiecy, brak mama, tata czy
                innego słowa określającego czynnośc, słuch bardzo dobry(badanie Bera idealne)......
              • mama-cudownego-misia Re: nie mówi :( 24.06.08, 08:48
                Nie, nie fiksujesz, po prostu dziecko jest lekcją pokory, którą rodzic musi
                odrobić, żeby nie stać się dla dziecka lekcją perfekcjonizmu. A już wcześniak
                szczególnie... Głowa do góry i na razie spokojnie czekaj na pierwsze "mama". A w
                wolnej chwili spróbuj trochę stymulować buzię gryzaczkami, odrobiną glukozy na
                policzkach i podniebieniu, szczoteczkami. Powinno pomóc.
                • misi80 Re: nie mówi :( 26.06.08, 22:04
                  Dołączam się do porzedniczeksmile Nic złego się nie dzieje, wczesniak
                  ma prawo do pewnych opóznień w róznych aspektach, ale z mowa jest na
                  tym etapie wszystko w porządkusmile Głowa do góry! Bedzie dobrze!
                  Zanim sie obejrzysz a maluszek będzie pieknie mówił!smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka