ann_a30 25.07.08, 14:11 Urodziłam w środę w nocy. 28 tc, 1350 g, 8 pkt w 1 min. Pod respiratorem parę godzin zaraz po urodzeniu, potem parę godz. CPAP. Oddycha sam. Podobno wszystko OK. Tyle że za wcześnie... Cały czas ciężko w to uwierzyć... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flowercia Re: Właśnie urodziłam 25.07.08, 14:45 trzymam kciuki żeby było wszystko dobrze... każda z nas doskolnale Cie rozumie ... trzymaj się dzielnie i nie zalamuj!! skoro dziecinka oddycha sama to super znak! pozdrawiam flowercia Odpowiedz Link
kasia284 Re: Właśnie urodziłam 25.07.08, 14:50 Wow, super 28 tydzień i sam maluszek oddycha - rewelacja, silny Rycerzyk. Teraz Ty musisz się uzbroić w cierpliwość. Pozdraiwam Odpowiedz Link
justa-1234 bedzie oki;) 25.07.08, 14:54 Skoro oddycha sama to juz super znak Moj nie oddychal wcale dlugi czas, 16 dni pod respiratorem , potem miesiace na cpapie, urodzil sie w 24 tyg i wazyl 645 gr- Odpowiedz Link
goskagb Re: bedzie oki;) 25.07.08, 15:22 Bardzo dobrze że oddycha sam, to naprawdę bardzo wiele znaczy, bądź dzielna, My będziemy trzymać kciuki za Was oboje. Odpowiedz Link
angel818 Re: bedzie oki;) 25.07.08, 15:29 Twoj synek naprawde duzo wazy jak na ten tydzien !!!moja coreczka urodzila sie w pelnych 33 tygodniach ciazy,a wazyla zaledwie 50 gramow wiecej od Twojego Dzidziusia !!! oddycha sam-to naprawde bardzo duzo !!! Odpowiedz Link
irek0608eu.pl Re: bedzie oki;) 17.09.08, 15:12 bardzo fajnie ze sam oddycha nasza Marysia 62 pod respiratorem . zyczymy zdrówka Odpowiedz Link
kicius_85 Re: Właśnie urodziłam 25.07.08, 15:44 Napewno wszystko bedzie ok!!! trzymam kciuki za Twojego wczesniaczka! Odpowiedz Link
mamaolisia Re: Właśnie urodziłam 25.07.08, 19:52 wszystko bedzie dobrze zobaczysz ja tez przez to przechodziłam teraz Olis ma juz 6 miesiecy Trzymam kciuki za twojego maluszka. Pozdrawiam Odpowiedz Link
agusia79-dwa Re: Właśnie urodziłam 25.07.08, 15:59 duży chłopczyk, wspaniale,że sam oddycha. A jak ma na imię? pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link
mamawcze-sniaczka Re: Właśnie urodziłam 25.07.08, 16:34 musi być dobrze badz dzielna dla niego.Jak ma na imie? Odpowiedz Link
symilek Re: Właśnie urodziłam 25.07.08, 17:16 Naprawdę duża dziecinka Moja kruszynka w 26 tyg.-700g, no ale ja miałam bliźnięta... A że oddycha sam to świadczy o dużej woli życia!!!!Moja kropeczka była 20 dni pod respiratorem, potem CPAP, infant flow i w końcu powoli przeszła na własny oddech, ale to dopiero około 50 doby życia( w szpitalu 88 dni). życzę dużo wytrwałości bo bedzie ci potrzebna , no i wiary ,że twojemu maluszkowi się uda Odpowiedz Link
nelv-ana Re: Właśnie urodziłam 25.07.08, 17:20 Nie martw się wszystko będzie ok! Trzymamy kciuki. Ja też urodziłam w 28tyg. córkę całkiem niedawno bo 02.06, ważyła 1390g, więc podobnie do Twojego synka. To ze sam sobie radzi z oddychaniem to super wiadomość. Ja mam już swoją córcię w domu, zobaczysz ani się obejrzysz a będziecie już w domu. Odpowiedz Link
mamaigiiemilki Re: Właśnie urodziłam 25.07.08, 21:06 trzymam kciuki za zdrówko synka!bedzie dobrze! Odpowiedz Link
ciesia Re: Właśnie urodziłam 25.07.08, 22:15 CZYMAM KCIUKI I BEDZIE DOBRZE,MUSI BYC!!!TRZEBA POWIEDZIEC,ZE MIAL DOBRY START,TAK JAK MNIE POWIEDZIELI PO URODZENIU KACPRA A Z TEGO MOZNA SIE TYLKO CIESZYC.POZDRAWIAM I PISZ DO NAS O POSTEPACH MALEGO.SUPER,ZE ODDYCHA SAMMOJ MALUSZEK Z 26 TC BYL NA TLENIE PRZEZ 4 MIESIACE A TERAZ JUZ ZACZYNA BIEGAC.WSZYSTKO BEDZIE DOBRZE,ZOBACZYSZ.TRZYMAM KCIUKI. Odpowiedz Link
niuniadr Re: Właśnie urodziłam 25.07.08, 22:28 Będzie dobrze i musisz w to mocno wierzyć, bo to potrafi zdziałać cuda.Dzielny maluszek, ładna waga i to, ze sam oddycha to już jest ogromny plus!!Trzymamy kciuki mocno za dzielnego maluszka.Napisz czasem na forum co u Was Odpowiedz Link
wioola_13 Re: Właśnie urodziłam 25.07.08, 22:52 Trzymam kciuki za Ciebie i Twoje Maleństwo. zobaczysz bedzie dobrze!!!! Mój Norbert tez jest z 28 tc i waga 1350g <5 lipca skończył 2latka i jest zuch chłopak>pozdrawiam Odpowiedz Link
ann_a30 Re: Właśnie urodziłam 26.07.08, 08:42 Dzięki za dobre słowa. Synek ma na imię Achilles. Póki co zawożę mu mleko, przewijam, myję buzię, tulę... Będę pisać. Odpowiedz Link
symilek Re: Właśnie urodziłam 26.07.08, 20:22 No wystrzałowo sie nazywa....Pozdrowienia dla dzielnego i walecznego Achillesa....Nie bez powodu dostał takie imię... HEJ Odpowiedz Link
mlagodna Re: Właśnie urodziłam 27.07.08, 02:26 Nio proszem jakie waleczne imię!! Życzymy wszystkiego najlepszego! Mój Grześ junior jest też z 28 tyg tyle że ważył 990g - 1400 g ważył po ponad miesiącu. Życzymy powodzenia i szybkiego wyjścia do domq - oby omijały was wszelkie zakażenia szpitalne - tfu tfu pozdrowionka Odpowiedz Link
skomroch1 Re: Właśnie urodziłam 29.07.08, 21:42 Achilles? Z takim imieniem musi wygrać ze wszystkimi przeciwnościami losu, teraz i w przyszłościKiedy zobaczyłam mojego synka(27 t.c. 1164 gr.) postanowiłam że musi mieć mocne imię i ma na imię Roch.W języku starofrancuskim, z którego to imię pochodzi oznacza to skałę, skalne urwisko. Mały schudł do kilograma ale imię miał wielkie.A jak się zdrabnia Achillesa? Rocha "Roszek". Zyczę z całego serca powodzenia, na pewno wszystko będzie dobrze. Wiele wcześniaczków startuje z trudniejszej pozycji a teraz są w świetnej formie. Ucałuj synka od nas. Odpowiedz Link
judyta789 Re: Właśnie urodziłam 29.07.08, 22:07 Skomroch! Ostatnio byłam na usg brzuszka z młoda i na poczekalni była mama z chłopcem o tym samym imieniu. Rzadko spotykane imię wiec wpadło mi w ucho. Czy to nie Ty byłaś?. Pozdrawiam Odpowiedz Link
skomroch1 Re: Właśnie urodziłam 30.07.08, 12:54 To na pewno nie ja ale miło mi że są też inne Rochy. Pięknie rośnie ta wasza Nikol. Odpowiedz Link
ann_a30 Re: Właśnie urodziłam 30.07.08, 07:01 Nie wiem jak się zdrabnia. My mówimy Achillesek Odpowiedz Link
ap77 Re: Właśnie urodziłam 30.07.08, 10:46 Swietne imie dla wczesniaka Baardzo dobrze, ze sam oddycha, moj synek byl z 33tc, a musial byc 3 doby na respiratorze (zap. pluc Odpowiedz Link
ann_a30 Achilles 18.08.08, 14:05 Achilles ma się nieźle. Waży już prawie 1500g. Zaczyna jeść co 3 godz. Oczywiście mój pokarm. Poza tym troszkę go przystawiam do piersi, ale pielęgniarki mówią, że jak będzie karmiony co 3 godz. to poczuje lepiej głód i chętniej będzie ssał. Poza tym jak nie będzie spadała saturacja (a są spore wahnięcia) i heart rate (sorry ale nie znam polskiej nazwy) to jutro przeniosą go do kojca (no nie wiem jak to nazwać, ale nie inkubator). Wszystko jednak pod warunkiem, że będzie tolerował co 3 godzinne posiłki. No i hemoglobina nie jest za wysoka. Lekarze wspomnieli o transfuzji, ale dziś kolejne badanie krwi. Zobaczymy. Odpowiedz Link
kicius_85 Re: Achilles 18.08.08, 14:30 Mam nadzieje ze saturacja sie poprawi i skoków nie bedzie!!! i ze szybko przeniosą go do otwartego łóżeczka! dawaj znac co i jak Odpowiedz Link
ap77 Re: Achilles 17.09.08, 16:31 niska hemoglobina czyli ie anemia to norma u wczesniakow. Dostaniecie na to leki. Odpowiedz Link