kamalasundari 12.04.09, 20:36 Jakie leki macie w swojej domowej apteczce dla maluchów? Wiem, że niektóre powinnam mieć na wszelki wypadek, ale oprócz leku na gorączkę nic mi więcej nie przychodzi do głowy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mlagodna Re: Leki dla maluszków 12.04.09, 21:16 powiem szczerze że ja to pół apteki mam, ale takie zboczenie - Kropli do nosa - 3 rodzaje, przeciwgorączkowo-zapalne dwa (bo lepiej dzialają naprzemiennie - ibuprofen z paracetamolem), syropów na kaszel wszelkiego rodzaju, przeciwzapalne syropy i obkurczające i wykrztuśne i inne cuda - Deflegmin, Supremin, Diphergan, Eurespal, Actifed, Homeotus. Antyhistaminowe - fenistil w kroplach plus wapno. Oprócz tego troche ziół na różne dolegliwości - przeziębienie, gardło, kupy- różne konsystencje - za twarde i za luźne - borówka, nagietek, dzika reczka, len... Tak już mam - Grzesiek ma 4 lata a Kalina rok - zawsze coś się z przedszkola przyniesie a najczęściej w piątek i w sobote szkoda się po pogotowiach włóczyć... no chyba że ucho... Napewno coś tam jeszcze by się znalazło - ale to tak pokrótce :p Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Leki dla maluszków 12.04.09, 22:20 Mimo wszystko mam opory przed stosowaniem leków bez konsultacji lekarza. Wolę tego pediatrę przy byle objawach wołać, niż coś narozrabiać. Z leków, które stosuję sama, mam w domowej apteczce herbatkę uspokajającą hipp, rumianek, miętę i melisę do zaparzania, viburcol, czopki glicerynowe, ze trzy różne probiotyki, pulmex do smarowania (ale to nie dla zupełnego maluszka), sól fizjologiczną w ampułkach i sprayu, euphorbium, środki do odkażania, plaster, gaziki, oraz maść z neomycyną do oczu (na receptę), którą mi kiedyś pediatra kazał smarować okolice cewki moczowej, gdyby po zabrudzeniu kupą (co się czasem zdarza) zrobiły się czerwone - stosuję sporadycznie, ale kilka razy mi się zdarzyło w ciągu ostatniego 1,5 roku. Oprócz tego rivanol i nadmanganian potasu (do kąpieli). Poza tym mam różne kremy do pupy (polecam szczególnie bepanthene i pentacrem), filtr UV, dwa kremy na ugryzienia owadów, krem na mróz i chyba z 6 różnych termometrów. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Leki dla maluszków 12.04.09, 22:25 Aż zerknęłam Jeszcze mam smectę, dentinox, emlę, paracetamol w kilku rożnych dawkach w czopkach i ibuprofen w syropie. Odpowiedz Link
mama_janka007 Re: Leki dla maluszków 12.04.09, 21:40 no my przy naszym prawie 7-mio miesiecznym raczej skromnie z apteczka, ale zawsze mamy: - zestaw witamin, czyli: vit D3, ferrum lek, kwas foliowy, do niedawna jeszcze cebion multi - paracetamol w czopkach, 125 bodajze - sab simplex na kolki i ogolne niestrawnosci - gastrolit, wazny w razie rozwolnienia - jakis probiotyk, obecnie acidolac - disne mar, psik z wody morskiej na katarek - orso "cos tam", papka z Hippa na rozwolnienia - zel na dziaselka zabkujace - no i sol fizjologiczna do oczu Odpowiedz Link
mama_janka007 Re: Leki dla maluszków 12.04.09, 21:44 no i zapomnialam jeszcze - smecta tez zawsze jest Odpowiedz Link
karro80 Re: Leki dla maluszków 12.04.09, 22:06 Oprócz tego co bierze stale(witaminy, wapno)to viburcol, żel na dziąsła, euphorbium, woda morska w sprayu, kremy antyseptyczne, na oparzenia, enterol, diclofor, pulmex baby, coś na opuchliznę. Ale mam całodobową aptekę obok domu, to luzik jakby co Odpowiedz Link
mama_janka007 Re: Leki dla maluszków 12.04.09, 22:10 karro, a co to jest - viburcol - euphorbium - enterol - i pulmex? tyle razy juz sie z tymi nazwami tutaj spotkalam ale nigdy nie dopytalam na co to Odpowiedz Link
kinder0610 Re: Leki dla maluszków 12.04.09, 22:55 Viburcol N, złożony lek homeopatyczny w postaci czopków, jest stosowany u niemowląt i małych dzieci w stanach niepokoju przebiegających zarówno z gorączką, jak i bez gorączki. Preparat jest pomocny w przypadku bolesnego ząbkowania, kolek niemowlęcych, odczynów poszczepiennych, a także infekcji. Łagodzi rozdrażnienie i przywraca spokojny sen. Może być stosowany już od 1 dnia życia dziecka. Wskazania: Stany niepokoju u niemowląt i małych dzieci, infekcje wirusowe (leczenie wspomagające), bolesne ząbkowanie. EUPHORBIUM - AEROZOL DO NOSA Zastosowanie: nieżyty nosa o różnej etiologii (wirusowej, bakteryjnej, alergicznej), nieżyty nosa o różnym stopniu nasilenia iprzebiegu; do leczenia pomocniczego w przypadku cuchnącego nieżytu śluzówki nosa i przewlekłego zapalenia zatok, a także aby polepszyć drożność nosa przy katarze siennym. PULMEX BABY - do nacierania itp www.novartis-otc.pl/preparaty/pulmex_baby/index.php ENTEROL - to chyba priobiotyk Odpowiedz Link
karro80 Re: Leki dla maluszków 13.04.09, 14:33 No u nas działa, ale w sumie po debacie z MCM się zastanawiam, czy to nie przez ten rumianek, co w nim jest. Mała na rumianek podatna. W ogóle na te dzieciowe ziółka.(mamy rózne herbatki, na suchy nosek, trawienie itp-robię jej dośc mocne, bo i tak trzy cztery łyżeczki góra łyknie) A na niemowlaku dziewczyny opisywały różne reakcje: od zupełnego braku do zwiotczenia dziecia(dość często piszą, ale nie bardzo wiem od czego taka silna reakcja by była???) U nas reakcja normalna-lekkie uspokojenie, lepszy sen.(podawałam po szczepieniu i przy przeziębieniu) Nie wiem jak na zęby, bo u nas wychodzą z zaskoczenia Odpowiedz Link
karro80 Re: Leki dla maluszków 12.04.09, 23:15 Enterol to w sumie nie stricte probiotyk,bo to takie drozdze,co niszcza te zle bakterie w przewodzie pokarmowym. Na biegunke dobre,u nas dawali w szpitalu zapobiegawczo podczas pobytu,bo stale cos,jakies infekcje Odpowiedz Link
ann_a30 Re: Leki dla maluszków 13.04.09, 00:12 Ibuprofen i paracetamol w syropie, Sterimar, żel na ząbkowanie, Olbas i Karvol (dla starszego). Jak coś trzeba idę do lekarza i dostaję. Odpowiedz Link
tumigutek5 Re: Leki dla maluszków 13.04.09, 00:37 no wiecie ,że ja mam tak na dobrą sprawe pustą tę moją apteczkę.... Nigdy nie kupuję leków na zapas, mam ibufen w syropie na gorączkę, mucosolvan w syropie , zyrtex w kroplach, pulmicort, atrovent do wziewów, Odpowiedz Link
tumigutek5 Re: Leki dla maluszków 13.04.09, 01:25 ale nie sprawdziłam ojej sprawdzilam , ale mam nadzieję , że się nigdy nie przyda Odpowiedz Link
jak47 Re: Leki dla maluszków 13.04.09, 00:47 cebion multi, vigantol, pracetamol w czopkach, dicoflor, sab simplex, woda utleniona, disne mar Odpowiedz Link
gandzia4 Re: Leki dla maluszków 13.04.09, 16:01 Ja mam duzo dzieci to i leków dużo Claritin dla syna, Zyrtec dla dziewczyn, Pulmicort, Mucosolvan do nebulizatora, Berodual, sól fizjologiczna do rozcieńczania leków do nebulizatora, wziewki na astmę synia (powyżej wymienione są zalecona przez lekarza i muszę je koniecznie mieć jakby któreś dostało ataku astmatycznego, bo wszyscy są alergikami a syn niestety ma już astmę), smectę, deflegmin, flavamed, juvit, rutinacę, echinacę, eferalgan w czopkach, pyralgin w czopkach, Ibufen w syropie, engystol, osscillococinum, Bephanten Plus krem na skaleczenia, otrivin, euphorubium. Tak wygląda apteczka u nas i oczywiście bandaże wszelkiej szerokości, plastry przeróżne i plastry ściągające ranę w razie głębokiego skaleczenia. Odpowiedz Link
78goska Re: Leki dla maluszków 14.04.09, 00:38 na kupę:czopki glicerynowe p/gorączkowe:czopki z paracetamolem,ibuprofen w syropie do noska:jakiś spray z wodą morską (np.sterimar);otrivin witaminy:cebion,tran(ale to w lodówce w sumie tyle bo młoda rzadko choruje (ze 3 razy od wyjścia ze szpitala) jak była niemowlakiem to obowiązkowo miałam jeszcze:viburcol,leki na kolkę ( nie pamiętam nazw),witaminy, żelazo itp zlecone przez lekarza, sól fizjologiczną... bezwzględnie staram się mieć na stanie lek p/gorączkowy( jak łapie to zwykle w nocy, czopki glicerynowe - przydają mi się raz na parę miesięcy, ale zawsze znienacka i żel dentinox na ząbkowanie. Odpowiedz Link