martas76 07.10.05, 20:49 Dziewczyny macie jakiś prosty pomysł? bardzo mi sie podobaja trójkątne chusty ale nie wiem czy na szydełku najpierw spuszcac czy nabierać? i jak to zrobic? a może na drutach? robiłyscie cos takiego? poratujcie pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgoha1 Re: Chusta 07.10.05, 21:21 Możesz na drutach jesli potrafisz ażury. Wtedy łatwiej dodawać czy ujmować oczka. Możesz też na szydełku i wtedy w zalezności od wzoru mozesz zacząć od wierzchołka trójkąta lub podstawy. Zacznij od poszukania w archiwum wzoru wtedy łatwiej doradzić. małgorzata Odpowiedz Link
haneczkaa Re: Chusta 08.10.05, 19:50 Witaj mi sie bardzo podobała ta chusta i juz ją zaczęłam robić dlatego ci ją podpiełąm, i opis który dostałam od dobrej duszy, myślę że sie na mnie nie obrazi. pozdrawiam www.melissa.ru/forums/index.php?act=Attach&type=post&id=229706Grazyna "robi się kwadraty i później się zszywa.A kwiatki wychodzą z pierwszych trzech rzędów wzoru. Robisz 8 oczek łańcuszka i zamykasz je w kółeczko.Pierwszy rząd:4 oczka łańcuszka(3 oczka podnoszące + 1 oczko łańcuszka),15 słupków z narzutem,między słupkami po jednym oczku łańcuszka,kończymy oczkiem ścisłym. Drugi rząd:6 oczek łańcuszka (3 oczka podnoszące+3 oczka łańcuszka),1 słupek z narzutem głębiej wbity w słupek poprzedniego rzędu,3 oczka łancuszka, ma być 16 motywów. Trzeci rząd :przejść oczkiem ścisłym,zrobić muszelkę w łańcuszek z 3 oczek poprzedniego rzędu,7 oczek łańcuszka,powtórzyć 16 razy. Dalej jak na schemacie. Muszelka:1 narzut,przeciągnąć 1 pętelkę,powtarzać 3x,wszystkie pętelki znajdujące się na szydełku przerobić razem. Lączysz kwadraty w ostatnim rzędzie,pokazane na schemacie strzałkamiu w którym miejscu" Odpowiedz Link
martas76 Re: Chusta 09.10.05, 21:14 O kochana...to żes zagmatwała, ja ni w ząb co to oczko podnoszące te chustę widziałam baaaaaaaardzo mi sie podoba, ale nie umiem spószczać oczek na szydełku Odpowiedz Link